Διατροφή Κάνουν κακό οι χρωστικές στο συκώτι των πουλιών;

Nikolas799

PB New Member
Εγγραφή
19 Φεβ 2020
Μηνύματα
120
Πόλη
Stockholm
Διαβάζω σχεδόν σε όλα τα άρθρα για τις χρωστικές ότι κάνουν κακό στο συκώτι. Αυτό προκύπτει γιατί:
  • Έχετε χάσει πουλάκια από χρωστική με πρόβλημα στο συκώτι;
  • Έχει αρρωστήσει κάποιο πουλάκι από την χρωστική;
Απλά Ρωτάω για να μάθω σαν αρχάριος για να προσέχω.

Εγώ δεινό τη χρωστική μέσα από το νερό.
 
Οι χρωστικές είναι τοξικές όταν χορηγούνται σε μη ενδεδειγμένη ποσότητα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προτείνεται. Επομένως, είναι πιθανό να έχεις διαβάσει για προβλήματα τοξίκωσης στο συκώτι των πουλιών, λόγω της χορήγησης χρωστικών.

Παρ' όλα αυτά, τα πιθανά προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι χρωστικές χρησιμοποιούνταν στην προτεινόμενη από την εκάστοτε εταιρία δοσολογία και για όσο χρονικό διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Το λάθος γίνεται συνήθως από αδαείς που πιστεύουν ότι η διπλάσια και τριπλάσια δόση από την προτεινόμενη θα δώσει δύο και τρεις φορές καλύτερο και πιο βαθύ χρωματισμό στο πτέρωμα του πουλιού. Η αλήθεια είναι όμως ότι η ομοιομορφία, η ένταση και το βάθος χρώματος δεν εξαρτάται από την ποσότητα της χρωστικής αλλά από τη γενετική παρακαταθήκη κάθε πουλιού που του δίνει τη δυνατότητα να μεταβολίσει τη χρωστική και να μεταφέρει το χρώμα στο πτέρωμά του με το σωστό τρόπο.

Επίσης, ορισμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η χορήγηση χρωστικής στο πουλιά ολόκληρο το χρόνο, όχι μόνο θα διατηρήσει αλλά θα κάνει ακόμη καλύτερο το χρωματισμό καθώς περνά ο χρόνος. Η αλήθεια εδώ είναι ότι τα πουλιά χρειάζονται τη χρωστική μόνο κατά την περίοδο της ανάπτυξης του νέου πτερώματός τους. Αυτές είναι:
  • Η δημιουργία του πρώτου πτερώματος που ξεκινά ταυτόχρονα με τη γέννησή τους.
  • Η ανάπτυξη του νέου πτερώματος, κατά την πρώτη πτερόρροια.
  • Η ανάπτυξη του νέου πτερώματος κατά την ετήσια εποχική πτερόρροια.

Σχετικό περιεχόμενο​

 
Back
Top