Διατροφή Κίνδυνοι απο την προσφορά λαχανικών, βοτάνων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης boot
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

boot

PB Member
Εγγραφή
3 Αυγ 2006
Μηνύματα
88
Πόλη
Καβάλα
Θα ήθελα την γνώμη των φίλων του forum για το πόσο ασφαλής είναι η προσφορά πρασινάδας, φρούτων, καρπών και βοτάνων από την φύση ή το σούπερ μάρκετ στα πουλιά. Μήπως μαζί με αυτά μεταφέρουμε και φυτοφάρμακα ή μολυσμένα κόπρανα άλλων πουλιών. Σίγουρα όλοι τα πλένουμε πριν τα δώσουμε, αλλά πόσο καλά μπορεί να πλυθεί πχ. το μπρόκολο ή το γαϊδουράγκαθο; μπορεί το πλύσιμο να απομακρύνει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων τα οποία ίσως να έχουν απορροφηθεί από το φυτό; Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά που προσφέρουμε στα πουλιά είναι ακίνδυνα;
 
Καλό το θέμα και νομίζω πως η απάντηση είναι μια οικολογικά προϊόντα.
Όλα τα λαχανικά που βρίσκονται στα σουπερ μαρκετ είναι με φυτοφάρμακα και πιθανών και με ορμόνες κάποια από αυτά.


Σίγουρα με το πλύσιμο θα φύγουν οι σκόνες και ότι υπάρχει εξωτερικά αλλά δεν μπορείς να ξέρεις τι έχει απορροφήσει, που στον άνθρωπο μπορεί να μην προκαλεί τίποτα αλλά στα καναρίνια;

Η καλύτερη λύση είναι αν υπάρχει αυλή να βάζουμε σε ένα μέρος όλα αυτά που θέλουμε και για δική μας χρήση και για τα πουλιά μας.
 
Ta sinfoniso me ton STEFANOS2007 alla ta prepi na imaste REALISTE ke praktiki, posi apo emas exoume xoro ke xrono gia tin kaliergia ton laxanikon ke olon to sxetikon?
Distixos o sixronos tropos zois den mas dini ta peritoria na kanoume to apolito gia ta kanarinia mas ALLA KE GIA EMAS TOUS IDIOUS ,afto den simeni na ta parameloume .enas genikos kanonas ton opion prepi na akoloutoume ine , an den exoume asta pou lei o stefanos POLI MA POLI KALO PLISIMO.
 
Gozi δίκιο έχεις. Λέμε απλά τι θα ήταν καλύτερο.
Για αυτούς που βρίσκονται έκτος μεγάλων πόλεων δεν είναι δύσκολο να βρουν λαχανικά από κήπο. Είτε δικά τους είτε από κάποιο γνωστό ή φίλο.
 
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί όντως ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για τα πουλιά αλλά και για εμάς τους ανθρώπους γενικά. Το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών είναι απαραίτητο και σε όσες περιπτώσεις μπορούμε να τα ξεφλουδίζουμε, καλό είναι να το κάνουμε. Είναι προτιμότερο να χάνουμε μια ποσότητα θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στη φλούδα παρά να καταναλώνουμε και εμείς και τα πουλιά, οτιδήποτε άλλο υπάρχει πάνω σε αυτήν.

Μερικοί από μας έχουμε την πολυτέλεια να καλλιεργούμε στον κήπο μας φρούτα ή λαχανικά και μάλιστα χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Σε αυτή την περίπτωση νομίζω πως ένα καλό πλύσιμο είναι αρκετό. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα προϊόντα που προμηθευόμαστε από την αγορά. Σε αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από τα τους περιβαλλοντικούς ρύπους (συμπεριλαμβανομένων των μολυσμένων κοπράνων) και τα φυτοφάρμακα.

Εδώ θα πρέπει να πω σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω ότι, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ζιζανίων αλλά και των διαφόρων ασθενειών στις καλλιέργειες δεν έχουν δημιουργηθεί για να βλάπτουν αυτούς που θα καταναλώσουν τα προϊόντα των καλλιεργειών, όταν βέβαια χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που προτείνει ο παρασκευαστής τους με βάση τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Όλα τα χημικά φυτοφάρμακα αναφέρουν στη συσκευασία τους το χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η συγκομιδή των προϊόντων, μετά από τον τελευταίο ψεκασμό. Το πρόβλημα δημιουργείται στις περιπτώσεις που ενώ κάποιο φρούτο ή λαχανικό θα πρέπει να συλλέγεται σε 7 ή 12 ή 20 ημέρες μετά τον ψεκασμό κάποιου φυτοφαρμάκου, αυτό συλλέγεται μετά από μόλις μερικές ώρες, δηλαδή το αμέσως επόμενο πρωί. Το κακό είναι ότι υπάρχουν ελάχιστοι παραγωγοί που τηρούν τις οδηγίες για τη χρήση των φαρμάκων αυτών.

Προσωπικά, στην προσπάθειά μου να προστατευτώ (εγώ και τα πουλιά) κατά το δυνατόν, πλένω πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που προμηθεύομαι από την αγορά και στη συνέχεια τα βάζω σε μια λεκάνη η οποία περιέχει νερό με ξίδι. Το ξίδι έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει σε κάποιο βαθμό τη δράση των φυτοφαρμάκων, γι' αυτό άλλωστε και χρησιμοποιείται πρακτικά από τους παραγωγούς για την πλύση του εξοπλισμού τους, όταν πρόκειται να ραντίσουν για παράδειγμα με εντομοκτόνο μια καλλιέργεια, ενώ είχαν ψεκάσει με τον ίδιο εξοπλισμό λίγο πριν μια άλλη περιοχή με ζιζανιοκτόνο. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείφουν τον κίνδυνο της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσουν τα υπολείμματα του ζιζανιοκτόνου σε ορισμένες καλλιέργειες.
 
Πλην μερικών λαχανικών δεν υπάρχει προϊόν συμβατικής καλλιέργειας που να μην έχει ραντιστεί με δηλητήριο. Όλα τα προϊόντα συλλέγονται μόλις βρεθεί αγοραστής και όχι με βάση τον τελευταίο ψεκασμό. Προϊόντα που αποκλείονται προς εξαγωγή στην Ευρώπη γιατί σε ελέγχους έχουν βρεθεί κατάλοιπα φυτοφαρμάκων προωθούνται στην Ελληνική αγορά χωρίς κανένα πρόβλημα. Εξαίρεση ίσως να αποτελούν οι πιστοποιημένες συμβατικές καλλιέργειες όπου γίνονται έλεγχοι όμως είναι λίγες.

Και εγώ τα πλένω σε διάλυμα νερού και Μηλόξυδο Μηλόξυδο στα πουλιά αλλά και πάλι είχα απώλειες. Σε ορισμένα φρούτα πχ φράουλες, βατόμουρα που έχουν πορώδη φλούδα το φυτοφάρμακο διαπερνά την επιφάνεια του φρούτου.

Έχω καταλήξει να τους χορηγώ μόνο ότι έχει ο "μπαξές" μου και ότι μπορεί να καθαριστεί.
 
Ειναι σιγουρο, πως το πολυ καλο πλυσιμο των λαχανικων που καλλιεργουμε εμεις οικολογικα, κανει καλο στα πουλια ή καλυτερο θα ειναι να το προσφερουμε οπως το παιρνουμε απο την φυση;
 
Δεν νομίζω.

Τα "πράσινα" που προσφέρουμε στα πουλιά θα πρέπει να πλένονται πολύ σχολαστικά από όπου και αν προέρχονται. Επίσης πιστεύω ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε επιλεκτικά τον όρο "αυτό κάνει στη φύση, άρα αυτό θα του κάνω", πολύ απλά γιατί τα πουλιά που έχουμε στην κατοχή μας δεν ζουν στη φύση. Και ο άνθρωπος όταν ζούσε στη φύση έκανε πολλά πράγματα που αν τα κάνει τώρα δε θα προλάβουν να τον πάνε ούτε μέχρι το νοσοκομείο.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top