Φροντίδα Κίνδυνοι για τα πουλιά που πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι

Οι κίνδυνοι του σπιτιού είναι μεγάλη για τα πουλιά που πετούν ελεύθερα σε αυτό. Τι πρέπει όμως να προσέξετε ακριβώς και πως μπορείτε να προστατεύσετε τα πουλιά σας;

Συμβίωση κατοικίδιων στο περιβάλλον του σπιτιού​

Όλοι όσοι έχουμε κατοικίδια πουλιά και ιδιαίτερα παπαγάλους, ενθουσιαζόμαστε με την ιδέα να τα βλέπουμε να πετούν ελεύθερα στο σπίτι. Εξάλλου πρόκειται για μια βασική βιολογική ανάγκη των πουλιών να γυμνάζουν τα φτερά τους σε καθημερινή βάση.

Η επίβλεψη των πουλιών κατά το ελεύθερο πέταγμά τους θεωρείται επιβεβλημένη για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα κατοικίδιά μας. Είναι καθήκον μας ως ιδιοκτήτες να φροντίζουμε για την αποτροπή τέτοιων ατυχημάτων, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον ή καθιστώντας το ασφαλές, όπως ακριβώς θα κάναμε και για τα παιδιά μας.

Πόσο γλυκές και χαριτωμένες μοιάζουν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν διαφορετικού είδους κατοικίδια να συμβιώνουν αρμονικά και να φωτογραφίζονται σε τρυφερές στιγμές! Γατάκια με πουλάκια αγκαλιά, παπαγάλοι σε τρυφερά τετ α τετ με τεράστιους σκύλους κ. Α.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο με ένα παπαγάλο macaw κατασπαραγμένο από ένα σκύλο με συγκλόνισε αφάνταστα και με έκανε να σκεφτώ με πόση απερισκεψία λειτουργούμε μερικές φορές και σε τι κινδύνους εκθέτουμε άθελά μας τα πλάσματα που αγαπάμε.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κάτοχοι διαφορετικών ειδών που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα "έπαιζαν" μεταξύ τους τον ρόλο του κυνηγού και του θηράματος, γι' αυτό είναι συνετό να φροντίζουμε για την ομαλή συνύπαρξη των ζώων που έχουμε υπό την προστασία μας.

Δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε ότι στην γλυκιά τρυφερή γατούλα μας ή στο πιστό σκυλί μας δεν θα ξυπνήσουν τα αρχέγονα ένστικτά τους και δεν θα επιτεθούν στα πουλιά μας. Με πολύ προσοχή και την χρήση της κοινής λογικής οφείλουμε να φροντίσουμε να διατηρούμε σε χωριστό χώρο τα κατοικίδιά μας όταν είμαστε παρόντες κατά την πτήση των πουλιών μας, πόσο μάλλον κατά την απουσία μας.

Τρωκτικά, γάτες, σκύλοι, πουλιά και ερπετά είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να συμβιώσουν χωρίς κάποια στιγμή να συμβεί το μοιραίο. Μοιάζει σαν να παίζουμε με την φωτιά χωρίς να περιμένουμε ότι κάποια στιγμή θα καούμε.

Τι να προσέχετε όταν τα πουλιά σας πετούν ελεύθερα στο σπίτι​

Ο χώρος που κινούνται και ζουν τα πουλιά μας θα πρέπει να μην είναι αυτός της κουζίνας που κάθε της γωνιά εγκυμονεί κινδύνους, όχι μόνο για τα πουλιά αλλά και για τους ιδιοκτήτες που πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους. Κάθε γωνιά του σπιτιού όμως κρύβει πιθανούς κινδύνους. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε ώστε:
  • Κλείστε τα παράθυρα τραβήξτε τις κουρτίνες, για να μη χάσετε τα πουλάκια σας και για να μην τραυματιστούν πέφτοντας πάνω στα τζάμια.
  • Ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου, πρέπει να μένουν απενεργοποιημένοι όταν τα πουλιά είναι ελεύθερα, για ευνόητους λόγους.
  • Τα τζάκια πρέπει να είναι ασφαλισμένα και τυχών άλλες συσκευές παραγωγής θερμότητας όπως ξυλόσομπες, θερμάστρες υγραερίου, σόμπες αλογόνου αναμμένες ηλεκτρικές εστίες, γκαζάκια κτλ θα πρέπει να είναι εκτός λειτουργίας.
  • Κεριά αναμμένα στον χώρο δεν θα πρέπει να υπάρχουν.
  • Εύθραυστα μικροαντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από το πέταγμα του πουλιού και να το τραυματίσουν, πρέπει ν' αποσύρονται.
  • Καλώδια και πρίζες εκτεθειμένες μπορούν να γίνουν αιτία να πάθουν ηλεκτροπληξία αν τα ραμφίσουν.
  • Καπνός από τσιγάρα, αποτσίγαρα στο τασάκι, σπίρτα, είναι μια αιτία δηλητηρίασης όπως ακριβώς και για τα παιδιά μας.
  • Το τεφλόν που περιέχουν αρκετά σύνεργα μαγειρικής μπορεί να είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος για τα πουλιά μας.
  • Σπρέι καθαρισμού, καθαριστικά φούρνου, λιπαντικά, αρώματα ή αρωματικά χώρου, διαλυτικά χρωμάτων, απορρυπαντικά, καλλυντικά, ασετόν, μανό, κραγιόν, αντηλιακά, ακόμα και σε μελάνια εκτυπωτών και κόλλες παντός είδους σκοτώνουν τα πουλιά.
  • Κατσαρόλες ή τηγάνια γεμάτα φαγητό ή λάδι σκοτώνουν επίσης ή βλάπτουν τα πουλιά.
  • Δοχεία με στάσιμο νερό που μπορεί να αποτελέσουν σημεία πνιγμού ή την ανοιχτή λεκάνη τουαλέτας.
  • Διακοσμητικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή πιθανή δηλητηρίαση στα πουλιά όπως κάκτοι κτλ. Βλ. Ασφαλή και τοξικά φυτά και καρποί για τα πουλιά.
  • Τρόφιμα όπως σοκολάτα, αβοκάντο, αλάτι, ζάχαρη, καφές, τσάι και γενικότερα ότι περιέχει καφεΐνη, οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ. Ωμά κρέατα, ψαρικά και ωμά αυγά, άψητο ζυμάρι, μαγιά, μανιτάρια, αλλαντικά πρέπει να προσέχουμε να μην καταναλωθούν όσο τα πουλιά τριγυρνούν ελεύθερα στο σπίτι.
  • Ποντικοπαγίδες, φυτοφάρμακα, ή κοινά φάρμακα σκοτώνουν τα πουλιά.
  • Μεγάλοι καθρέφτες μπορούν να αποτελέσουν αιτίες τραυματισμού.
  • Προφυλάξτε πολύτιμα έγγραφα σε ασφαλή θέση προκειμένου να μην γίνουν χαρτοπόλεμος από τα πουλιά σας.

Μερικές ακόμη συμβουλές​

Να φροντίζετε για τη σχολαστική καθαριότητα των χεριών σας όταν ασχολείστε με τα πτηνά σας. Ακάθαρτα χέρια που έχουν υπολείμματα από λιπαντικά, ή έχουν έρθει σε επαφή με ωμά κρέατα, είναι ένα επιβλαβής παράγοντας για την υγεία των πουλιών σας, όταν αγγίζεε το φτέρωμά τους.

Να έχετε πάντα κοντά σας ένα βρεγμένο πανάκι βουτηγμένο σε νερόξυδο για να καθαρίζετε άμεσα τους λεκέδες που μπορεί να δημιουργηθούν στα έπιπλά σας εξαιτίας των κενώσεων των πουλιών.

Συχνά οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αρέσκονται να ταΐζουν τα πουλιά με τρόφιμα που έχουν βάλει πριν οι ίδιοι στο στόμα τους. Ακούγεται γλυκό και τρυφερό, γνωρίζοντας όμως ότι η στοματική κοιλότητα είναι μια μεγάλη πηγή βακτηριδίων, είναι σκόπιμο να το αποφεύγουμε.

Για τους χρήστες των bird harness που επιθυμούν να απολαμβάνουν το πέταγμα των πουλιών τους στην φύση και στην ύπαιθρο, να επιστήσουμε την προσοχή να ελέγχουν κάθε φορά την ανθεκτικότητα των ιμάντων για τυχών φθορές, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με την κατάλληλη, υπεύθυνη και συνεχή επίβλεψη, τη σωστή οργάνωση και ταχτοποίηση των πραγμάτων μας διασφαλίζουμε τη σωματική ακεραιότητα και υγεία των πουλιών μας, προσφέροντάς τους την απόλαυση της ελεύθερης πτήσης. Παράλληλα δίνεται και σε μας η ευκαιρία να τα θαυμάσουμε σε μια τόσο φυσική για αυτά κατάσταση.

Σχετικό περιεχόμενο​

Πιθανοί κίνδυνοι του σπιτιού για τα πουλιά
Πως να σκοτώσετε τα πουλιά σας χωρίς προσπάθεια!
 
Θα ήθελα να αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη στην αδερφή μου... είχε ένα budgie και ήταν μαθημένο να πετάει ελεύθερο μέσα στο σπίτι πάντα το πρόσεχε.

Μια ημέρα όπως όλες τις άλλες το έβγαλε από το κλουβί και τον είδε να πηγαίνει προς το ντουλάπι της κουζίνας κάτι που έκανε συνέχεια. Πήρε το κλουβί να το καθαρίσει στο μπάνιο. Όταν γύρισε στην κουζίνα έβαλε το κλουβί στην θέση του και κοίταξε ψηλά για το παπαγαλάκια αλλά δεν ήταν πουθενά. Τον ψάχναμε παντού αλλά δεν μπορούσαμε να τον βρούμε και κάποια στιγμή πάω στον νεροχύτη να βάλω νερό και έπαθα σοκ.

Το παπαγαλάκι βρισκόταν μέσα στο ποτήρι που υπήρχε στον νεροχύτη το οποίο είχε πολύ λίγο νερό. Το παπαγαλάκια πετώντας προς το ντουλάπι πρέπει να χτύπησε και να έπεσε μέσα στο ποτήρι ανάποδα και πνίγηκε γιατί δεν μπορούσε να βγει.

Σοκαριστήκαμε. Είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο; και όμως συνέβη. Γι'αυτό μεγάλη προσοχή!
 
Back
Top