Αναπαραγωγή Κίτρινο αρσενικό X Λουτίνο θηλυκό, θα δώσουν καναρίνια λουτίνο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης djpietro
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

djpietro

PB New Member
Εγγραφή
9 Δεκ 2013
Μηνύματα
136
Πόλη
Λευκωσία
Χαιρετιζω και παλι το φορουμ. Εχω κιτρινα λιποχρωμικα αρσενικα καναρίνια και θηλυκές λουτινο τις οποιες θα ζευγαρωσω. Τι πιθανότητες υπαρχουν αν υπαρχουν για να βγουν λουτινο; Και αν δεν υπαρχουν τι πρεπει να κανω για να βγαλω λουτινο;

Σας ευχαριστώ.
 
Εχω κιτρινα λιποχρωμικα αρσενικα και θυληκες λουτινο τις οποιες θα ζευγαρωσω. Τι πιθανότητες υπαρχουν αν υπαρχουν για να βγουν λουτινο; Και αν δεν υπαρχουν τι πρεπει να κανω για να βγαλω λουτινο.

Σας ευχαριστώ
Δυστυχώς δεν υπάρχει απλός τρόπος απάντησης και εξήγησης. Αναγκαστικά χρειάζεται ένα μικρό σεμηνάριο. Συγχωρήστε με. Πριν απ' όλα πρέπει να πούμε δυο λόγια για το ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΤΙ. Το μεγάλο μπέρδεμα σ' αυτό, είναι οτι μπορεί να προέρχεται απο δύο διαφορετικές μεταλλάξεις. Είτε απο την ΣΑΤΙΝΕ είτε απο την ΦΑΙΟ (ή και άλλως ονομαζόμενη ΙΝΟ). Και σαν μην έφτανε αυτό, η κάθε μία έχει τελείως διαφορετική γεννετική συμπεριφορά. Η ΣΑΤΙΝΕ είναι ΦΥΛΟΣΥΝΔΕΤΗ (το μεταλλαγμένο γονίδιο βρίσκεται στο χρωμόσωμα του φύλου) η δέ ΦΑΙΟ αυτοσωματική(το μεταλλαγμένο γονίδιο βρίσκεται εκτός του χρωμοσώματος του φύλου σε κάποιο αυτοσωματικό χρωμόσωμα). Και οι δυό μεταλλάξεις είναι υπολοιπόμενες.Αρα για να εμφανίζονται πρεπει τα παιδιά να έχουν πάρει το μεταλλαγμένο γονίδιο και απο τους δυό γονείς.Αυτό συμβαίνει με τα θηλυκά σου. Τα θηλυκά σου αφού είναι ΛΟΥΤΙΝΟ , είναι δηλαδή κοκκινομάτικα, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ . Δεν είναι δηλαδή φορείς κανενός είδους μετάλλαξης. Πάμε τώρα στα αρσενικά σου. Λες "ΚΙΤΡΙΝΑ ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ". Αλλά αυτό που λές είναι αυτό που βλέπεις. Δεν μπορείς όμως να είσαι σίγουρος αν κάποιο απο αυτά είναι ταυτόχρονα και φορέας του κόκκινου ματιού. Ας το ξεχάσουμε προς το παρόν. Αν πράγματι τα αρσενικά είναι ΚΙΤΡΙΝΑ ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ ΚΑΘΑΡΑ τότε υπάρχουν δυό πιθανότητες στο ζευγάρωμά τους με τα ΛΟΥΤΙΝΟ θηλυκά σου ανάλογα με την μετάλλαξη που φέρουν. Αν το κόκκινο μάτι στο θηλυκό προέρχεται απο την μετάλλαξη ΣΑΤΙΝΕ, τότε έχουμε. ΚΙΤΡΙΝΟΣ Χ ΛΟΥΤΙΝΟ = ολα τα θηλυκά ΚΑΘΑΡΑ ΚΙΤΡΙΝΑ, όλα τα αρσενικά ΚΙΤΡΙΝΑ φορείς ΛΟΥΤΙΝΟ. Αν το κόκκινο μάτι στό Θηλυκό προέρχεται απο την μετάλλαξη ΦΑΙΟ τότε έχουμε ΚΙΤΡΙΝΟΣ Χ ΛΟΥΤΙΝΟ = 100%( ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ) ΚΙΤΡΙΝΑ φορείς ΛΟΥΤΙΝΟ. Οπως βλέπεις δεν μπορείς σε καμιά απο τις δυο περιπτώσεις να πάρεις ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΥΤΙΝΟ. Αν όμως κάποιο απο τα αρσενικά σου είναι ΚΙΤΡΙΝΟ ΦΟΡΕΑΣ ΛΟΥΤΙΝΟ(πολύ πιθανόν) τότε... Θα υπάρξουν οπωσδήποτε και ΛΟΥΤΙΝΟ. Η πιθανότης για κάθε αυγό είναι στην καλύτερη περίπτωση 50% .
 
Σ ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σου. Οι αρσενικοι ισως ειναι φορεις λουτινο αφου πηρα τα ζευγαρια απο τον ιδιο εκτροφεα ομως δε κατεστη δυνατο να του ξαναμιλησω για να μου πει αν ειναι φορεις λουτινο η οχι η και να με διαφωτισει με τα ζευγαρωματα.Ισως τον πετυχω συντομα ομως.Απο εκει που τα πηρα ομως μου ειχαν πει οτι ΜΟΝΟ οι θυληκες εχουν το κοκκινο ματι δε ξερω αν αυτο αληθευει κ εαν υπαρχουν αρσενικοι λουτινο με μαυρα ματια. Ομως θα μου πεις αμα ειναι μαυρα ματια τοτε πως μπορει να ειναι λουτινο; Μηπως το κοκκινο ματι υπαρχει μονο στις θυληκες; Αρα οι αρσενικοι εφοσον εχουν μαυρα ματια δεν ειναι λουτινο ισως ομως να ειναι φορεις...

Σε υπερ ευχαριστώ
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Ο παράγων ΚΟΚΚΙΝΟ μάτι δεν είναι προνόμιο μόνο των θηλυκών πουλιών. Μπορεί να υπάρξουν κάλιστα και αρσενικά ΛΟΥΤΙΝΟ(μιας και μιλάμε τώρα για κίτρινα). Μπορείς επίσης ακόμα και μόνος σου να καταλάβεις ποιό ΚΙΤΡΙΝΟ αρσενικό σου είναι ΦΟΡΕΑΣ ΛΟΥΤΙΝΟ . Αν απο ενα ζευγάρωμα ΚΙΤΡΙΝΟ αρσ. Χ ΛΟΥΤΙΝΟ θηλ. σου προκύψει έστω και ένα πουλάκι με ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ τότε το αρσενικό σου είναι σίγουρα φορέας ΛΟΥΤΙΝΟ.
 
Back
Top