Φροντίδα Καθαρισμός φτερώματος καναρινιών

Τα καναρίνια αλλά και τα υπόλοιπα πουλιά αφιερώνουν ώρες στον καλλωπισμό του πτερώματος. Το τακτικό μπάνιο των πουλιών ακόμη και το χειμώνα, είναι απαραίτητο. Πολλές φορές όμως το μπάνιο που κάνουν μόνα τους δεν αρκεί για να καθαρίσουν κάποιοι ρύποι και τότε πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Πως θα καθαρίσετε το φτέρωμα των καναρινιών σας​

Τα καναρίνια αλλά και τα υπόλοιπα πουλιά, αναγνωρίζουν από ένστικτο αυτή την ιδιότητα του φτερώματος και αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στον καλλωπισμό και την περιποίησή του. Το τακτικό μπάνιο στα πουλιά εκτροφής - καναρίνια, ακόμη και το χειμώνα, είναι άκρως απαραίτητο για να διατηρηθεί ή καλύτερα για να βοηθηθεί αυτή η προσπάθεια.

Η καλή κατάσταση του φτερώματος ενός πτηνού, φανερώνει την καλή υγεία του

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που το φτέρωμα του καναρινιού είναι υπερβολικά λερωμένο;

Αν το φτέρωμα του πτηνού ήταν στη σωστή κατάσταση, με την αδιαβροχοποίησή από το υγρό του ουροπήγιου αδένα, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να "κολλήσουν" πάνω του βρομιές, λίπη και κουτσουλιές. Τουλάχιστον όχι με τη συχνότητα που θα τα χαρακτήριζε ως μονίμως βρόμικα πουλιά. Θα είχαμε μπροστά μας ένα τέλειο φτέρωμα καναρινιού!

Αυτήν την περίοδο, σε πολλούς έχει εμφανιστεί ο ιός της ευλογιάς και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της (σπυριά), χρησιμοποιούμε διάφορες αλοιφές. Με αυτές όμως συχνά το πτέρωμα των πουλιών "λαδώνει", κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τα ίδια και χαλάει την γενικότερη εμφάνιση του πουλιού.

Υπάρχουν περιπτώσεις, είτε μετά από την αποθεραπεία των καναρινιών είτε κατά τη διάρκεια της αγωγής, να παρουσιάζονται παρόμοιες καταστάσεις με αυτήν που περιγράφεται. Σε κάποιες από αυτές, τα πουλιά ακολουθούν το ένστικτό τους και κάνουν "μπάνιο" για να βελτιώσουν τόσο την εικόνα τους όσο και την υγεία τους.

Τι κάνουμε όμως όταν τα καναρίνια αρνούνται "σθεναρά" να καλλωπίσουν το φτέρωμα και συνεπώς να βελτιώσουν τις "συνθήκες" και την υγεία τους;

Καθαρισμός φτερώματος καναρινιώνΣτη φύση αυτό το πουλί δεν θα είχε καμία απολύτως τύχη. Σεβόμενος πολλά από τα παραπάνω, ο εκτροφέας οφείλει να αναγνωρίζει και να επεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που η αμέλεια περιποίησης του φτερώματος θέτει σε κίνδυνο την υγεία και συνεπώς τη ζωή του πουλιού.

Ένα καναρίνι για παράδειγμα, που από ένστικτο απλά βρέχεται στο μπάνιο που του βάζουμε αλλά παραμένει ακίνητο για να στεγνώσει στο κατώτερο σημείο του κλωβού χωρίς να περιποιηθεί το φτέρωμά του, είναι βέβαιο πως δεν θα αποκτήσει ποτέ το σωστό φτέρωμα. Το ίδιο και κάποιο καναρίνι που στέκεται "λαδωμένο" με κολλημένα τα φτερά ή κάποιο άλλο γεμάτο από τις κουτσουλιές των συγκατοίκων του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει αναγκαστικά κάποια στιγμή να επέμβουμε.

Ποιοι τρόποι υπάρχουν για να επαναφέρουμε το πτέρωμα σε καλή κατάσταση, όταν με το καλό τελειώσουμε με τις αλοιφές;

Για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το φτέρωμα στη σωστή κατάσταση, ο εκτροφέας -πάντα προσεκτικά και ανάλογα με την περίσταση- πρέπει να ετοιμάσει με χλιαρό νερό (γύρω στους 36-38C) τρία ίσως και περισσότερα διαδοχικά μπάνια, στα οποία πλένει και στη συνέχεια στεγνώνει το καναρίνι.

Πρώτο μπάνιοΣτο πρώτο μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ καλής ποιότητας σαμπουάν. Προσωπικά, χρησιμοποιώ ένα βρεφικό.

Αν υπάρχουν σημεία με κουτσουλιές πάνω στο φτέρωμα των πουλιών ή οτιδήποτε αντιστέκεται και δεν φεύγει με το μπάνιο και τη ροή του νερού, τότε με τη βοήθεια μια μαλακής οδοντόβουρτσας τρίβουμε καλά τα συγκεκριμένα σημεία στο φτέρωμα με κινήσεις που έχουν φορά από τη βάση του φτερού προς την άκρη του, ώστε να αποφύγουμε την πιθανή καταστροφή τους.

Μεγάλη προσοχή στα λοφιοφόρα καναρίνια που δεν θα πρέπει να πλένουμε το λοφίο (σκουφί) γιατί επανέρχεται στη σωστή κατάσταση σχετικά δύσκολα.

Αν εξαιρεθεί ο αρχικός αιφνιδιασμός και οι αρχικές προσπάθειες διαφυγής, το καναρίνι συνήθως απολαμβάνει την όλη διαδικασία, αιφνιδιάζοντάς παράλληλα και εμάς ευχάριστα!

Στη συνέχεια θα περάσει στο δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο μπάνιο για να ξεπλυθούν οι σαπουνάδες. Το νερό στο δεύτερο μπάνιο αλλάζει συχνά, περίπου κάθε πέντε πουλιά, ώστε να ξεπλυθούν όλα σωστά.

Ακολουθεί το τρίτο δοχείο που εκτός από το χλιαρό νερό, περιέχει και τα απαραίτητα άλατα μπάνιου. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά πιστεύω ότι προσφέρουν άπιαστη γυαλάδα, όγκο και ομορφιά στο φτέρωμα και συνεπώς στο ίδιο το πουλί, γι' αυτό θεωρώ πως είναι απόλυτα απαραίτητα.

Στέγνωμα των πουλιών​

Στέγνωμα των πουλιώνΈνα κομμάτι μαλακό χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει αρχικά τις μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ ένα δεύτερο θα δημιουργήσει το "τύλιγμα" στο πουλί για μερικά λεπτά, που θα μας επιτρέψει χρονικά να πλύνουμε και τα υπόλοιπα καναρίνια και να ετοιμαστούμε για το στέγνωμα με θερμό αέρα.

Στέγνωμα των πουλιών με θερμό αέρα

Αν έχουμε φροντίσει ώστε ο εσωτερικός χώρος που θα διαδραματιστούν τα παραπάνω να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 25-28 βαθμούς, τότε αφήνουμε τα πουλιά να στεγνώσουν και να περιποιηθούν το φτέρωμά τους μόνα τους.

Αν παρόλα αυτά δείχνουν νωθρά και χωρίς διάθεση να "στεγνώσουν" τα φτερά τους τους, τότε μια ροή ζεστού αέρα 30-35 βαθμούς C από απόσταση θα μας φανεί πολύτιμη για το σκοπό μας.

Στο στέγνωμα όμως απαιτείται πολύ προσοχή ώστε να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλουμε να λύσουμε και εξηγώ:
  1. Σε περίπτωση που έχουμε στη διάθεσή μας κάποιο νοσοκομειακό κλουβί, τότε μπορούμε να το έχουμε προετοιμάσει ώστε να δεχτεί σε ιδανικές συνθήκες τα πουλιά που έχουν "ταλαιπωρηθεί" με το μπάνιο.
  2. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κλουβί τότε μας χρειάζεται ένα μικρό απλό κλουβί στο οποίο θα έχουμε τοποθετήσει από πριν απορροφητικό χαρτί στον πάτο, ώστε να μπορούμε να το ελέγχουμε εύκολα. Μέσα σε αυτό το κλουβί θα αφήσουμε το πουλί για μερικές ώρες ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά του.
  3. Ένα αερόθερμο αν υπάρχει ή στη χειρότερη ένα πιστόλι θερμού αέρα (πιστολάκι για τα μαλλιά) που θα τοποθετηθεί σε τέτοια απόσταση ώστε ο αέρας που θα φτάνει στο καναρίνι εκτός από πολύ μικρή ροή (ταχύτητα) να έχει τη θερμοκρασία που πρέπει και σίγουρα όχι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.
  4. Την κατάλληλη θερμοκρασία μπορεί να μας τη διασφαλίσει και κάποια ειδική λάμπα αλλά και πάλι θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρίσκεται στη σωστή απόσταση και να προσφέρει δοκιμασμένα τη σωστή θερμοκρασία.
Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα, θα δούμε πως από μόνο του συνεχίζει την περιποίηση του φτερώματος μέχρι το τελικό στέγνωμα.

Σε λίγα λεπτά της ώρας είναι έτοιμο, πανέμορφο και κυρίως πεντακάθαρο.

Τι πρέπει να προσέξουμε​

Επικουρικά και για όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν τα παραπάνω, θα ήθελα να τονίσω και να παρακαλέσω να μην αγνοηθούν τα παρακάτω:
  1. Η όλη διαδικασία αφορά έμπειρους εκτροφείς που γνωρίζουν όσα προαπαιτούνται.
  2. Αυτή η διαδικασία αντενδείκνυται στους άπειρους κατόχους ωδικών πτηνών που για την περίπτωσή τους προαπαιτείται η παρουσία κάποιου έμπειρου εκτροφέα.
  3. Η κρίση και η απόφαση για το αν χρειάζεται καθαρισμό κάποιο πουλί, καλό είναι να μας "βασανίσει" περισσότερο ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη ταλαιπωρία και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επιφέρει στα πτηνά. Κι εδώ η γνώμη κάποιου έμπειρου εκτροφέα είναι πολύτιμη
  4. Φροντίζουμε να έχουμε έτοιμα και στη διάθεσή μας όλα τα προαπαιτούμενα για την μετέπειτα του μπάνιου διαδικασία (το στέγνωμα των πουλιών) πριν ξεκινήσουμε αυτές τις "βουτιές" και κυριότερο όλων
  5. Ακόμη και οι έμπειροι εκτροφείς, καλό είναι να έχουν τη συνδρομή και δεύτερου ατόμου έτοιμου να βοηθήσει όποτε χρειαστεί.
Θα δανειστώ μια φωτογραφία από το internet για να δούμε κυρίως το μέγεθος του εγχειρήματος όταν οι εκτροφείς ετοιμάζουν τα πουλιά για τις διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς.

Ομαδικό στέγνωμα των πουλιών

Σχετικό περιεχόμενο​

Το μπάνιο στα πτηνά
 
Σίγουρα, αλλά δεν είναι κανόνας. Ποια η δική σου πρόταση σε τέτοιες περιπτώσεις; Δηλαδή τι κάνουμε όταν ένα πουλί έχει χάσει την προστασία που του παρέχει το καθαρό φτέρωμα;

Υπάρχει και σχετικό άρθρο https://alop.gr/forum/?PHPSESSID=8d416a94fb0549f85 από τον @ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ, μεταφρασμένο από δημοσιευμένο άρθρο στο Πολωνικό περιοδικό WOLIERA με αρ. 10/2006 σε μετάφραση Εύα Στέτς Βυθούλκα.

Και ως δεύτερη παρατήρηση, ποιος μας δίνει δικαίωμα alicedros να αποφασίζουμε και να κρίνουμε το ποιο ζώο μπορεί ή όχι να πλυθεί με τους παραπάνω όρους;

Γιατί τα σκυλιά μπορούν και τα καναρίνια (για θέματα υγείας) όχι;
 
misalouris είπε:
Ποια η δική σου πρόταση σε τέτοιες περιπτώσεις
Κάλως ή κακώς έχουν περάσει αρκετούτσικα κανάρινακια απ τα χέρια μου. Φυσικά δεν έχω την δική σου εμπειρία αλλά πλέον δεν με λέω και πρωτάρα.

Έχω και πουλάκια που περιποιούνται το φτέρωμα τους και άλλα που γίνονται παπάκια και μετά περιμένουν να στεγνώσουν στο πιο ψηλό σημείο σαν αγαλματάκια. Με βάση το άρθρο σου, αυτά τα καναρίνια δεν έχουν "το σωστό φτέρωμα". Κι όμως όλο το χειμώνα ακόμα και με χιόνια και το καλοκαίρι με τον καύσωνα μια χαρά τα έχουν καταφέρει!

Άρα γιατί αυτά τα καναρίνια δεν έχουν "το σωστό φτέρωμα"; Αν είναι για την εμφάνιση από το να τα χάσω απ όλη αυτή τη διαδικασία, καλύτερα να μην είναι τόσο τελεία. Άγω σε διαγωνισμούς δεν κατεβάζω, τα θέλω άπλα ευτυχισμένα!

Ποια είναι η πρόταση μου; Μπανάκι, μηλόξυδο, αποφυγή ρευμάτων αέρος (διαφωνω απόλυτα και με τον ζεστό αέρα που αναφέρεται στο αρθρο) και καθαριότητα με καλή διατροφή! Αυτά! Γιατί όπως λέω πάντα ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!

misalouris είπε:
Και ως δεύτερη παρατήρηση... Ποιος μας δίνει δικαίωμα alicedros
Τα ίδια τα ζώα misalouris... Τα καναρίνια είναι 30 γραμμάρια, στρεσάρονται πολύ εύκολα, δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και όσο και να ναι με μια τέτοια διαδικασία θα φοβηθούν και θα στρεσαριστούν. Και είναι τόσο ευαίσθητα που μια τέτοια διαδικασία με τόσο στρες μπορεί να τους εκδηλώσει κάποια ασθένεια!

Από την άκρως αντίθετη πλευρά, τα σκυλιά ζυγίζουν κιλά, δεν έχουν τόσο ευαίσθητο οργανισμό, δεν στρεσάρονται τόσο, μπορούν να εκπαιδευτούν και μέχρι να απολαμβάνουν και το μπάνιο, δε φοβούνται τους ανθρώπους και είναι απόλυτα εξημερωμένοι σύντροφοι μας που έχουν την νοημοσύνη ενός 2χρόνου παιδιού. Άσε που τα σκυλάκια δύσκολο θα μπουν σε μπανιέρα να κάνουν μόνα τους μπάνιο όπως τα πτηνά!

Με άλλα λόγια, καμιά σχέση τα δυο αυτά ζωάκια! Είναι 2 εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί από όλες τις απόψεις! Στο σκυλάκι θα μιλήσεις θα του πεις μια εντολή θα καταλάβει... Τα καναρίνια μου όσο και να τα λατρεύω, ξέρω πως τη σχέση που έχουμε με τα σκυλιά δεν μπορούμε να την έχουμε είτε το θέλουμε είτε όχι.
 
alicedros είπε:
Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία! Χωρίς παρεξήγηση έτσι...
Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά εδώ πιστεύω πως κρύβεται όλη η ουσία...

misalouris είπε:
Δηλαδή τι κάνουμε όταν ένα πουλί έχει χάσει την προστασία που του παρέχει το καθαρό φτέρωμα
Πιστεύω πως αναγκάζεται κάποιος από εμάς να καθαρίσει με αυτό τον τρόπο το καναρίνι του. Όταν πχ λερωθεί με επιθόλ-βαζελίνη θα είναι υποχρεωμένος να το υποβάλει σε όλη αυτή τη διαδικασία.
 
Sissy είπε:
Όταν πχ λερωθεί με επιθόλ-βαζελίνη θα είναι υποχρεωμένος να το υποβάλει σε όλη αυτή τη διαδικασία...
Μόνο αν έχει λερωθεί τόσο πολύ που με το μπάνιο μόνος του δε φεύγει. Αλλά και πάλι, η όλη διαδικασία με την οδοντόβουρτσα, το σαπούνι, το τύλιγμα με το χαρτί κουζίνας και ο ζεστός αέρας μετά μου κάθεται πολύ άσχημα! Ούτε βασανιστήρια! (προσωπική μου άποψη πάντα).

Ένας πολύ απλός τρόπος είναι να το πάρεις απλά στα χέρια και να το πλύνεις μαλακά και με ήρεμες κινήσεις με νεράκι. Και πάλι πολύ θα στρεσαριστεί με όλο αυτό!
 
alicedros είπε:
Μόνο αν έχει λερωθεί τόσο πολύ που με το μπάνιο μόνος του δε φεύγει...
Δυστυχώς η βαζελίνη δεν φεύγει με το νερό. Ο κτηνίατρος μου υπήρξε πολύ αυστηρός μαζί μου κάποτε, που κατά λάθος λέρωσα με επιθόλ το καναρίνι μου, ακριβώς γιατί μόνο του με σκέτο νερό δεν μπορούσε να καθαριστεί και έχασε την προστασία της μόνωσης που του προσέφεραν τα καθαρά φτερά του.

Όταν η παραπάνω διαδικασία γίνει από τον ιδιοκτήτη ήρεμα με σεβασμό-φροντίδα και αγάπη, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την όποια ταλαιπωρία του πουλιού. 🙂
 
Καλησπέρα, δεν ξέρω από καναρίνια, αλλά εχθές διάβασα το εξής τρελό(?): κάποιος εκτροφέας είχε ανεβάσει φωτογραφία με 5 καναρίνια των οποίων τα φτερά σαν να άνοιγαν ακτινικά αντί να κάθονται εφαπτομενικά. Κάποια μάλιστα σαν να έκαναν την αρχη μπούκλας. Ρώτησα κι εγώ ως άσχετη αν πρόκειται για κάποια ειδική μετάλλαξη πτερώματος, όπως το ελικοπτεράκι στα μπάτζι. Όχι, λέει τα κανει μπάνιο με σαμπουάν για μπούκλες. Νόμιζα ότι αστειεύται, αλλά απότι φαίνεται όχι. Είναι με τα καλά του ο άνθρωπος? Γιατί δεν νομίζω να υπάρχουν "ήπια" βρεφικά σαμπουάν για μπούκλες. Αλλά ούτε από μπούκλες ξέρω, τι να πω.
 
Back
Top