Φυτά Καλλιέργεια βοτάνων για τα πτηνά και την οικογένειά μας

Πως θα καλλιεργήσετε κάποια από τα βότανα που είναι εύκολα στον κήπο ή το μπαλκόνι, προς όφελος των πουλιών αλλά και δικό μας.

Καλλιεργήστε βότανα στο σπίτι για εσάς και τα πουλιά σας​

Καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι

Η πρώτη σκέψη που κάνουμε όταν παίρνουμε ένα πουλάκι σπίτι μας είναι ποια είναι η καλύτερη διατροφή γι’ αυτό, πως να είναι υγιές και να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο.

Στις περισσότερες συζητήσεις μας στο forum, γίνονται αναφορές στην ποικιλία των τροφών πέρα από τους σπόρους, που είναι η βάση της διατροφής τους.

Η ποικιλία είναι το ζητούμενο στην διατροφή κάθε ζωντανού οργανισμού, υπάρχουν όμως κάποια αρωματικά φυτά και βότανα που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη αξία, αφού επιστημονικές μελέτες αλλά και μαρτυρίες εκτροφέων αναφέρουν ότι σίγουρα προλαμβάνουν αλλά και πολλές φορές θεραπεύουν κάποιες ασθένειες των πτηνών μας και οπωσδήποτε συμβάλλουν στην γενικότερη καλή υγεία τους.

Στο PetBirds έχουν γραφεί ήδη από παλαιότερα αρκετά αξιόλογα άρθρα επί του θέματος όπως αυτό που αφορά στις προληπτικές θεραπείες για την κοκκιδίωση, αυτό Αντιμετώπιση της αβιταμίνωσης Α στα πουλιά αλλά και μία σειρά ακόμα που εύκολα βρίσκει κάποιος στην κατηγορία των άρθρων μας για ωδικά, κατοικίδια πτηνά.

Σκοπός μας εδώ, δεν είναι να αναδείξουμε την αξία καθενός από τα βότανα (χωρίς να αποκλείεται και αυτή η συζήτηση) αλλά να προτείνουμε την καλλιέργεια κάποιων από αυτά που είναι ιδιαίτερα εύκολα στον κήπο, το μπαλκόνι ακόμα και στο άνοιγμα ενός παραθύρου, γιατί είναι εφικτό και καθόλου δύσκολο, και δεν απαιτεί γνώσεις κηπουρικής.

Έτσι τα έχουμε πάντα διαθέσιμα στο σπίτι μας, απαλλαγμένα μετά βεβαιότητας από φάρμακα, άρα απολύτως ασφαλή για τα πουλάκια μας αλλά και για τις σαλάτες και το φαγητό της οικογένειάς μας.

Θα διαλέξουμε εξωτερικό χώρο κατά προτίμηση ανατολικό ή νότιο αλλά και τελικά ό,τι διαθέτουμε. Αν έχουμε κήπο, φυσικά θα φυτέψουμε κάτω στο χώμα, προσέχοντας να μην σκιάζονται τα σημεία μας από δένδρα, κτίσματα κτλ.

Αν φυτέψουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, προτιμότερο να τις κρεμάσουμε στα κάγκελα ώστε να έχουν απρόσκοπτη επαφή τα φυτά με τον ήλιο και τον αέρα.

Όλα όσα θα προτείνω είναι χωρίς καμιά δυσκολία καλλιέργειας και μικρών απαιτήσεων βότανα. Κάποια από αυτά αναπτύσσονται σε μήκος και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ζαρντινιέρες ενώ άλλα δημιουργούν ένα μίσχο – κορμό γύρω από τον οποίο πετάνε κλαδιά και είναι προτιμότερο να τα βάλουμε σε γλάστρα.

Τι θα χρειαστούμε για το μπαλκόνι​

  • Δοχεία φύτευσης γλάστρες και ζαρντινιέρες ή και απλές σακούλες φύτευσης.
  • Πιατάκια (προαιρετικά, προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε πιατάκια στις γλάστρες μας, το νερό που παραμένει, δημιουργεί μια λασπώδη κατάσταση στην ρίζα των φυτών, αναπτύσσονται μύκητες, σκουλήκια και προκαλούνται ασθένειες σε όλα τα φυτά. Αν ωστόσο για λόγους αντικειμενικού περιορισμού είμαστε υποχρεωμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να τοποθετήσουμε ανάμεσα στην γλάστρα και το πιατάκι ή χαλίκι ή οτιδήποτε άλλο δημιουργεί μια απόσταση μεταξύ τους, επιτρέποντας στις ρίζες του φυτού να αναπνέουν).
  • Μεταλλικά κρεμαστάρια αντίστοιχου μεγέθους.
  • Χαλίκι μεγάλης κοκκομετρίας που θα τοποθετήσουμε στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού.
  • Χώμα, καλύτερα κόμποστ
  • Φυτά ή σπόρους.
  • Γάντια
Εργαλεία αν δεν έχετε δεν χρειάζεστε, ένα κουτάλι σούπας, ένα κατσαβίδι κάνουν μια χαρά την δουλειά τους σε τόσο μικρές φυτεύσεις ή και τίποτα.

Όλα είναι πολυετή εκτός του Άνηθου, Μαϊντανού και Κόλιανδρου που είναι μονοετή.

Χρειάζονται μόνο πότισμα και λίγο σκάλισμα που και που και κάθε χρόνο λίγο συμπλήρωμα το χώμα που φυραίνει και για να συμπληρώνονται τα στοιχεία του.

Ασθένειες δεν αντιμετωπίζουμε πλην ίσως του άνηθου αν κάποιο μαμουνάκι αποφασίσει να γεννήσει τα αυγά του πάνω του, οπότε ψεκάζουμε με απλό σαπουνόνερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα είναι ιδιαίτερα φθηνά το πολύ 2,00 ευρώ το γλαστράκι και 0,50 με 1,00 ευρώ το φακελλάκι οι σπόροι που φθάνουν για πολλές φυτεύσεις.

Βότανα πολύ εύκολα στην καλλιέργειά τους​

  • Ρίγανη καλύτερα σε ζαρντινιέρα μήκους περ. 50 -60 εκ.
  • Θυμάρι μπορούμε και σε γλάστρα, μιν. 20-25 εκ. Διαμέτρου
  • Βασιλικός επίσης γλάστρα μιν. 20 εκ. Διαμέτρου (τον χειμωνιάτικο με τον ξυλώδη κορμό).
  • Δενδρολίβανο γλάστρα μιν. 30 εκ. Διαμέτρου
  • Μέντα ζαρντινιέρα μήκους 50 -60 εκ.
  • Δυόσμος ζαρντινιέρα μήκους μιν. 50 εκ.
  • Λεβάντα γλάστρα μιν. 30 εκ. Διαμέτρου
  • Φασκόμηλο ζαρντινιέρα μήκους 50-60 εκ.
  • Άνηθος γλάστρα μιν. 30 εκ. Διαμέτρου
  • Μελισσόχορτο ή Λεμονόχορτο ( MelissaOfficinalis ) σε γλάστρα μιν.30 εκ. Διάμετρο
Μαϊντανό και Κόλιανδρο, βρίσκετε σε γλαστράκια επίσης αλλά είναι προτιμότερο και έχει καλύτερη απόδοση να πάρετε σπόρους και να τους φυτέψετε σε ζαρντινιέρα μήκους 60 εκ. τουλάχιστον.

Υπάρχουν πολλά ακόμα αρωματικά φυτά και βότανα απαραίτητα για την ποικιλία της διατροφής των αγαπημένων μας φίλων, έκανα μια αρχή με όσα η ίδια έχω στο μπαλκόνι μου και έχω εμπειρία της καλλιέργειάς τους.

Είναι βέβαιο πως κάποιοι θα έχουν μεγαλύτερη πείρα και προτάσεις με τις οποίες θα ήθελα να συμπληρώσουν την αρχή αυτής της συζήτησης.

Σχετικό περιεχόμενο​

Ασφαλή και τοξικά φυτά και καρποί για τα πουλιά
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγώ ξεκίνησα "τυχαία" να καλλιεργώ διάφορα φυτά (και συνεχίζω με μεγάλη χαρά). Γλιστρίδα, ταραξάκο αλλά και πεντάνευρο. Πρέπει να έφεραν σπόρους τ' άγρια πουλιά και με το που τα είδα να φυτρώνουν ξεκίνησα να το εκμεταλλεύομαι!

Γλάστρα με βότανα

Ωραίο άρθρο, ευχαριστούμε!
 
Sissy είπε:
αλλά και πεντάνευρο.
Το πεντάνευρο δεν το ήξερα Σίσσυ μου. Σ' εμένα βγαίνει λίγη τσουκνίδα κάθε χρόνο αλλά ότι και να κάνω δεν μπορώ να την κάνω να αναπτυχθεί.
 
Κι εγώ από τον Μάκη το έμαθα και όταν βρήκα ένα φυτό-παράσιτο σε κάποια μου γλάστρα δεν το πίστευα, χάρηκα τόσο πολύ!


Κοιτάζοντας την χρονολογία της δημοσίευσης, διαπίστωσα πως σε λίγο κλείνει 6 χρόνια! Πως περνάει ο καιρός!
 
Εξαιρετικό άρθρο με πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Μπράβο σε όλους για τις πληροφορίες που μοιραστήκατε μαζί μας.

Προσωπικά καλλιεργώ στον κήπο μου τα περισσότερα από αυτά που ανέφερε η Μαρία στο άρθρο της. Αποδίδουν έντονη ευωδία στο παραμικρό φύσημα του αέρα, τα χρησιμοποιώ στην μαγειρική και ενίοτε κάνω το τραπέζι" στα άγρια πουλάκια που μας επισκέπτονται!
 
Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου κάτι... Αυτά τα φυτά που λες κάνουνε και για καναρίνια; Ρωτάω για να σιγουρευτώ.

Ακόμα, σε τι ποσότητες και κάθε πότε μπορώ να τα δίνω; Για παράδειγμα, μπορώ να δίνω από ένα κλαράκι κάθε μέρα από το κάθε είδος των φυτών;

Ευχαριστώ!
 
Αυτά τα φυτά που λες κάνουνε και για καναρίνια; Ρωτάω για να σιγουρευτώ.
Κάνουν και για καναρίνια. Τους δίνω καθημερινά, εναλλάξ με φρούτα και λαχανικά ανάλογα την εποχή και πόσο φουντωμένα είναι και τα δικά μου φυτά. Ναι ένα αρκετά φουντωτό κλαράκι βάζω, γιατί κάποια ποσότητα τους πέφτει κάτω και πάει χαμένη. Δεν κινδυνεύουν από υπερδοσολογία. Όσο θέλουν τρώνε.

Απλά, προσθέτουμε ένα ένα στοιχείο στην διατροφή τους πάντα, προσέχοντας μήπως τα ενοχλήσει, κάποια πιθανή δυσανεξία κτλ.
 
Ενημέρωση άρθρου

Το άρθρο παραχωρείται από την @maria p στην Κοινότητα του PetBirds. Στο εξής, θα είναι "ανοιχτό" για προσθήκες και εμπλουτισμό των πληροφοριών του από τα μέλη μας.
 
Λεει οτι θελει τον βασιλικο με τον ξυλινο κορμο ο αλλος με τον μαλακο δε κανει;
Αν μπορείς να τον διατηρήσεις τον χειμώνα, δεν υπάρχει πρόβλημα.
 
Δεδομενου του χάους από σπόρους που επικρατεί στον χώρο, κάποιοι, μάλλον μίλλετ, έπεσαν στην γλάστρα ενός φυτού εσωτερικού χώρου και φύτρωσαν. Το φυτό είναι δηλητηριώδες ακόμα κια για άνθρωπο, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τα δώσω σε ζώο, μπορουμε όμως να χρησιμοποιούμε άψητους σπόρους από τα μιξ που δίνουμε? Για πρασινάδα κυρίως ρωτάω, όχι τους ίδιους τους σπόρους, υποθέτω πρέπει να γίνουν αρκετά μεγάλα για να δώσουν σπόρους.
 
Back
Top