Ιθαγενή Καλόγερος (Parus major)

Ο Καλόγερος είναι ένα πανέμορφο στρουθιόμορφο πτηνό που ανήκει στην οικογένεια των παρίδων. Είναι συγγενής με την γαλαζοπαπαδίτσα και διακρίνεται για την τολμηρότητα και την θρασύτητα του χαρακτήρα του.

Καλόγερος, ένα όμορφο και τολμηρό πτηνό​

Καλόγερος πτηνό

Ο Καλόγερος είναι γνωστός στην Ελλάδα με τις ονομασίες Καλογρίδι, Παπάς, Μελισσοφαγάκι, Μελισσοργούδα, Σισίνα, Στεφανούδι, ενώ στην Κύπρο με την ονομασία Τσαγκαρούδι, Γιαννίτσαρος και στην Ευρώπη με το όνομα Great Tit.

Περιγραφή​

Είναι ένα μικρόσωμο πτηνό το μέγεθος του οποίου κυμαίνεται από 13,5 - 15 εκατοστά. Είναι λίγο στρουμπουλό, με κοντό ράμφος, που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον ελκυστικό χρωματισμό πτερώματός του αλλά και την δυναμική προσωπικότητά του.

Ο Καλόγερος γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμος από το κατάμαυρο γυαλιστερό κεφάλι, τα λευκά σημάδια στα μάγουλα, την κίτρινη σε απόχρωση λεμονιού στην κοιλιά του που τη χωρίζει μια μαύρη, κάθετη, φαρδιά λωρίδα, την λαδοπράσινη πλάτη και τα γκριζογάλανα φτερά του με τη στενή λευκή διακριτική λωρίδα.

Στα φτερά της ουράς εν ώρα πτήσης διακρίνονται οι δυο λευκές άκρες.

Ο Καλόγερος έχει αρκετές ομοιότητες με την Ελατοπαπαδίτσα Parus Ater (ένα ακόμα είδος παπαδίτσας), με ελάχιστες διαφορές στον χρωματισμό του φτερώματος, αλλά αρκετά σημαντικές διαφορές ως προς το μέγεθος, τις συνήθειες, την συμπεριφορά, τον τόπο διαβίωσης και διαμονής του.

Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με το πλούσιο ρεπερτόριό του που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από εύθυμα καλέσματα όπως του σπίνου, με χαρούμενες και μελαγχολικές νότες, το κατατάσσουν στα πιο δημοφιλή πουλιά της Ευρώπης.

Διάκριση φύλου​

Τα δύο φύλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά παρά μόνο από την απόχρωση του κίτρινου στην κοιλιά, η οποία είναι πιο απαλή στο θηλυκό σε συνδυασμό με την την ακανόνιστη ή στενότερη μαύρη ζώνη. Το δε νεαρό πτηνό ξεχωρίζει από το καφετί κεφάλι, το κιτρινωπό μπάλωμα στα μάγουλα, και την ασχημάτιστη μαύρη λωρίδα. Το ράμφος αν και μικρό δείχνει αρκετά στιβαρό ενώ τα πόδια είναι πολύ γεροδεμένα.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Πρόκειται για ένα επιδημητικό είδος που συναντάται ευρέως όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, την Τουρκία, την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία, μέχρι και τα βόρεια παράλια της Αφρικής. Τον χειμώνα τους παρατηρούμε να συγκεντρώνονται συχνά σε ανάμικτες ομάδες.

Ως φυσικοί του βιότοποι θεωρούνται όλες οι δασικές εκτάσεις ανεξαιρέτως του τύπου δέντρων, που περιλαμβάνουν τα πάρκα, τα αλσύλλια, τους κήπους. Εμφανίζονται ακόμα και σε αστικούς οικισμούς και πολλοί αναφέρουν ότι δεν διστάζουν να ανοίξουν με το ράμφος τους ακόμα και τα μπουκάλια με το γάλα που αφήνει στις βόρειες χώρες ο γαλατάς, προκειμένου να τραφούν.

Συμπεριφορά​

Είναι τόσο ζωηρό και ατρόμητο πουλί που μπορεί να πλησιάσει και να πάρει σπόρο από ανθρώπινο χέρι. Όπως και η συγγενής του, η γαλαζοπαπαδίτσα, επιδεικνύει τις ακροβατικές του ικανότητες καθώς συχνά κρέμεται ανάποδα από τα κλαδιά των δέντρων για να συλλέξει την τροφή του.

Αναπαραγωγή​

Οι καλόγεροι είναι τόσο ευπροσάρμοστα πουλιά που μπορούν να φωλιάσουν οπουδήποτε. Εκτός από τις τρύπες δέντρων, αρέσκονται να φωλιάζουν και σε τεχνητές φωλιές, αλλά δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και οποιονδήποτε διαθέσιμο χώρο με στενή είσοδο.

Γραμματοκιβώτια, κονσερβοκούτια, εξαεριστήρες, στάμνες, ακόμα και κρεμασμένα ρούχα μπορούν να μετατραπούν με μεγάλη ευκολία σε φωλιά που θα στεγάσει την οικογένειά τους. Θεωρούνται οι κατ’ εξοχήν χρήστες των τεχνητών φωλιών.

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο, ο καλόγερος επενδύει τη φωλιά του με μαλακά υλικά όπως μαλλί, τρίχες, λεπτά χόρτα, βρύα κτλ. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να γεννούν μεγάλο αριθμό αυγών, αλλά τα 7-8 αυγά θεωρείται φυσιολογικός αριθμός. Τα αυγά είναι λευκού χρώματος με ελαφρές κόκκινες κηλίδες.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου προτιμά να τρέφεται με έντομα, ζωύφια και προνύμφες εντόμων για να εξασφαλίσει την πρωτεϊνούχα τροφή που έχουν ανάγκη οι νεοσσοί του. Η διατροφή του συμπεριλαμβάνει μια ποικιλία σπόρων και καρπών από τα οπωροφόρα δέντρα. Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι σαν εντομοφάγο πουλί ο καλόγερος, θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο πουλί στις καλλιέργειες, αφού απαλλάσσει τα δέντρα και τα φυτά από τα βλαβερά παράσιτα.

Βίντεο Καλόγερου
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Parus major
Ελληνική ονομασία: Καλόγερος, Πάρος ο μέγας
Αγγλική ονομασία: Great tit
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Παρίδες (Paridae)
Γένος: Πάρος (Parus)
Είδος: P. major

Υποείδη​

P. major amamiensis
P. major ambiguus
P. major aphrodite
(απαντά στην Ελλάδα)
P. major blanfordi
P. major caschmirensis
P. major cinereus
P. major commixtus
P. major corsus
P. major dageletensis
P. major decolorans
P. major ecki
P. major excelsus
P. major hainanus
P. major intermedius
P. major kagoshimae
P. major karelini
P. major mahrattarum
P. major major
(απαντά στην Ελλάδα)
P. major mallorcae
P. major minor
P. major newtoni
P. major niethammeri
(απαντά στην Ελλάδα)
P. major nigriloris
P. major nipalensis
P. major nubicolus
P. major okinawae
P. major sarawacensis
P. major stupae
P. major templorum
P. major terraesanctae
P. major tibetanus
P. major vauriei
P. major ziaratensis


Media καλόγερων​


Σχετικό περιεχόμενο​

Γαλαζοπαπαδίτσα - Eurasian blue tit (Cyanistes caeruleus)
 
Αυτό αν θα πει σύμπτωση. Σε ένα μάθημα που διάβαζα μόλις τώρα ανέφερε μέσα αυτό το πουλάκι αλλά δεν είχε καθόλου καθαρή φωτογραφία και ήμουν έτοιμη να το ψάξω στο net αλλά δεν χρειάστηκε. :)
 
Back
Top