Αναπαραγωγή Κανάρα κάνει αυγά χωρίς να ζευγαρώσει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης alita
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

alita

PB New Member
Εγγραφή
20 Αυγ 2010
Μηνύματα
5
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σας, θα ήθελα τα φώτα σας παρακαλώ καθώς από την αναπαραγωγή των καναρινιών δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία. Έχω εδώ και λίγο καιρό μια κανάρα την οποία βρήκα στον δρόμο και τη διέσωσα από 3 γάτες που την είχαν βάλει στο μάτι.. Αύτο το αναφέρω για να πω ότι εφ'όσον βρέθηκε στο δρόμο δε γνωρίζω το ιστορικό της, αν δηλαδή έχει ζευγαρώσει ξανά, τις συνθήκες της μέχρι τώρα ζωής της κλπ... Από όταν την έφερα στο σπίτι ήταν πολύ δραστήρια, κελαηδούσε (όσο κελαηδάνε τα θυληκά καναρίνια ☺️), είχε πολύ όρεξη, φαινόταν πάρα πολύ καλά... Τον τελευταίο μήνα όμως άρχισε να κάθετε στο πάτωμα του κλουβιού για λίγη ώρα και μετά πάλι ξεκινούσε να πεταρίζει δεξιά κι αριστερά στο κλουβί. Γενικά φαινόταν μια χαρά πέρα από αυτές τις λίγες στιγμές... Και ξαφνικά άρχισε να κάνει αυγά. Προς στιγμήν έχει κάνει 2. Αυτές τις μέρες κάθεται άρκετή ώρα στο πάτωμα και δείχνει λίγο κουρασμένη... Πως θα μπορούσα να τη βοηθήσω? Χρειάζεται κάποια βιταμίνη? Μπορώ να κάνω κάτι για να μην ταλαιπωρείται το πουλι? Επίσης να αναφέρω ότι έχω κι άλλα πουλιά ανάμεσα σε αυτά και ένα αρσενικό καναρίνι (δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο) άλλα από τότε που την είδα να κάθεται στο πάτωμα πρώτη φορά την έχω σε άλλο χώρο γιατί δεν ήξερα αν ήταν άρρωστη ή γενικά τι της συνέβαινε...
 
Έχω εδώ και λίγο καιρό μια κανάρα
Πόσον καιρό την έχεις;
Τον τελευταίο μήνα
Αν την έχεις λοιπόν πάνω από έναν μήνα, ακόμα κι αν είχε ζευγαρώσει ακριβώς πριν τη βρεις, είναι εντελώς απίθανο τα αυγά της να είναι ένσπορα.
Προς στιγμήν έχει κάνει 2.
Ποιες οι ημερομηνίες γέννησης των αυγών;
Αυτές τις μέρες κάθεται άρκετή ώρα στο πάτωμα και δείχνει λίγο κουρασμένη...
Τα αυγά τα άφησες εκεί που τα γέννησε; Σε κοντινό σημείο προς αυτό κάθεται κάτω το πουλί;
ότι έχω κι άλλα πουλιά ανάμεσα σε αυτά και ένα αρσενικό καναρίνι (δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο)
το κελάηδημα του αρσενικού αλλά και η θέα του (οπτική επαφή με αυτό) επάγουν την αναπαραγωγική διάθεση της κανάρας, οπότε είναι καλύτερα ούτε να τον βλέπει ούτε να τον ακούει, εφόσον υπάρχει αυτή η χωροταξική δυνατότητα. Πολύ καλά έκανες λοιπόν που την έβαλες σε άλλον χώρο. Επιπρόσθετα έχε υπόψη σου ότι όταν βάζουμε ένα νέο πτηνό στο σπίτι μας, κρατούμε για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων 40 ημέρες καραντίνα.
Όσον αφορά στις βιταμίνες, ναι, δεν θα ήταν και άσχημη ιδέα να της δώσεις, αλλά κυρίως θεωρώ ότι το να της προσφέρεις έως και καθημερινά, κηπευτικά, χορταρικά, βότανα, είναι εφάμιλλο με το να της δώσεις βιταμίνες. Σημειωτέον ότι αν της παρέχεις βιταμίνες με Ε και σελήνιο θα επάγεις την αναπαραγωγική της διάθεση, οπότε απέφυγε αυτά τα συστατικά. Κόκκαλο σουπιάς θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα στο κλουβί της για να λαμβάνει το απαραίτητο ασβέστιο και κάποια ιχνοστοιχεία επίσης.
Η φωτεινότητα του χώρου, η ένταση του φωτός και η διάρκειά του, επάγει επίσης ή όχι την αναπαραγωγική της διάθεση, επομένως καλύτερα το πουλάκι να μπει, αν γίνεται σε όχι και τόσο φωτεινό χώρο εντός του σπιτιού, και να ακολουθεί τον φυσικό κύκλο του φωτός, να κοιμάται δλδ με τη δύση, να ξυπνά με την ανατολή. Ούτως ή άλλως η εποχή βαίνει προς παύση της αναπαραγωγής.
Απάντησέ μου στα παραπάνω ερωτήματα ώστε να κάνουμε ένα πλάνο το πως θα ανασταλεί η διάθεσή της για αυγά. Είναι πάντως φυσιολογικό το καναρίνι να κάνει αυγά, έστω κι αν δεν έχει ζευγαρώσει.
 
@ianos Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Λοιπόν την έχω από τον Γενάρη απλά δεν έχω καμία ιδέα για το αν έχει ξανακάνει αυγά στη ζωή της ή αν έχει ζευγαρώσει ποτέ γενικά... Τα αυγά τα παρατήρησα χθες αλλά δεν μπορώ να πω ακριβή ημερομηνία... Της αλλάζω καθημερινά νερό και κάθε 2 μέρες φαγητό (στις ταίστρες,δεν εννοώ τα έξτρα λαχανικά κλπ που μπορεί να βαλω το πρωί και εννοείται να αφαιρέσω το βράδυ) καθώς και καθαρίζω όλο το κλουβί μια φορά την ευδομάδα (εκτός αν χρειάζεται πιο συχνά)... Δεν ξέρω πως στο καλό δεν τα παρατήρησα! Βασικά ανησυχούσα τόσο πολύ για το τι μπορεί να έχει που κοιτούσα μόνο το πουλί μάλλον.. 😔 Πάντως έγιναν από την Κυριακή που καθάρισα όλο το κλουβί και σίγουρα δεν είχε αυγά έως χθες που τα είδα! Της τα έχω αφήσει εκεί όπως τα βρήκα (αν και φαίνεται να τα έχει πετάξει σε μια άκρη κι αυτή κάθεται σε άλλο σημείο στο πάτωμα) γιατί δεν είχα ιδέα τι έπρεπε να κάνω! Πρέπει μήπως να τα αφαιρέσω; Με το αρσενικό δεν έχει οπτική επαφή από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να καθεται στο πάτωμα.. Όμως δυστυχώς δεν γίνεται να μην τον ακούει εντελώς (είναι σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού όμως)..αν και λόγω καιρού έχει ελαττώσει κι αυτός το κελάιδισμα σχετικά... Από βιταμίνες ή βιταμινούχα λαχανικά κλπ τι θα μπορούσα να της δώσω; Αυτη τη στιγμή εξαφανίζει το κολοκύθι και το μπρόκολο ενώ ας πούμε το καρότο δεν το ακουμπάει καν.. Όσο για την φωτεινότητα του χώρου την έχω σε σημείο που έχει αρκετό φως δίπλα στο παράθυρο.. ώστε να μην πέφτει πάνω στο κλουβί αλλά να βλέπει αρκετό φως μέσα στη μέρα.. Όμως θα τη μεταφέρω κάπου με λιγότερο φως... Υπάρχει δωμάτιο που μπαίνει έμμεσα φως από τον ακάλυπτο οπότε πιστεύω ότι ίσως να είναι καλύτερα έτσι...
 
Από βιταμίνες ή βιταμινούχα λαχανικά κλπ τι θα μπορούσα να της δώσω;
Επίσης, εφόσον έχει τα αυγά της έστω κι αν δεν τα κλωσσάει, θα σου έλεγα να την αφήσεις με αυτά (ή να αγοράσεις ομοιώματα) για 14 ημέρες περίπου και έπειτα θα δεις ότι το πουλάκι θα σηκωθεί. Πιστεύω ότι θεωρεί ότι κλωσσά εκεί που κάθεται. Όταν θα δεις διαφορά στη συμπεριφορά της, πιο κινητική δλδ να είναι, τότε θα αφαιρέσεις τα αυγά, θα αλλάξεις όσο γίνεται τη θέση του κλουβιού ή τα πέριξ του κλουβιού αντικείμενα και την εσωτερική του διάταξη και θα φροντίσεις να μειώσεις λίγο ακόμα τη διάρκεια του φωτός. Έτσι πιστεύω ότι θα ξεπυρώσει. Εκτός κι αν το πουλάκι ασθενεί και απλά έχει συμβεί να έχει κάνει και αυγά, το οποίο μάλλον κανείς πλην γιατρού με εξέταση, δεν μπορεί να σου το πει.
 
Βάλτην σε ένα πιο σκιερο μέρος. Να καταλάβει ότι η μέρα μίκρυνε ώστε να μπει σε διαδικασία πτεροροιας και να της κοπεί η αναπαραγωγική περιοδος.
Υγρό ασβέστιο όπως σου είπαν οπωσδήποτε για να αποφυγεις την δυστοκια.
Ελατωσε λίγο το αυγό.
Τα αυγά που παρατησε βγαλτα. Έχει καταλάβει ότι είναι ασπορα και τα παράτησε.
Μόλις γεννήσει τα καινουργια αστα για 2-3 μέρες και αφαίρεσε τα ένα ενα με διαφορά 2-3 ημερών.
 
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Είναι όντως πολύ διαφωτιστικές! 😊
Σίγουρα θα βάλω ασβέστιο και θα δοκιμάσω κι άλλα κηπευτικά, βότανα,φρούτα κλπ..
Πραγματικά με ξεαγχώσατε λίγο γιατί δεν ήξερα τι να κάνω αλλά μου ακούγονται όλα πολύ λογικά και πιστεύω θα τη βοηθήσουν!
θεωρεί ότι κλωσσά εκεί που κάθεται.
Ναι, πιστεύω κι εγώ κάτι τέτοιο γίνεται.. Από τον τρόπο με τον οποίο κάθεται δείχνει κάτι τέτοιο, γιατί όταν ας πούμε πάει να φάει ή να πιει νερό φαίνεται μια χαρά..

Επίσης να κάνω και μια άλλη ερώτηση το ασβέστιο για πόσο καιρό θα της δίνω;
 
Επίσης να κάνω και μια άλλη ερώτηση το ασβέστιο για πόσο καιρό θα της δίνω;
Συνήθως για 2-3 ημέρες το δίνουμε από τη στιγμή που κάνει αυγά, όπως σου είπαν παραπάνω, για την αποφυγή της δυστοκίας.
 
Back
Top