Ασθένειες Κανάρα με εξόγκωμα δίπλα στην αμάρα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης muthos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

muthos

PB Member
Εγγραφή
2 Σεπ 2006
Μηνύματα
821
Πόλη
Περιστέρι
προχθες διαπιστοσα στην καναρα απο κατω της διπλα στην ομαρα ενα εξωγκομα και δεν ξερω τη ειναι:να σημιοσω οτι η καναρα κλοσαγε και το σαββατο μου χαρισε 3 νεοσους
 

Συνημμένα

  • picture075.webp
    picture075.webp
    7,1 KB · Προβολές: 156
  • picture076.webp
    picture076.webp
    7,5 KB · Προβολές: 159
  • picture077.webp
    picture077.webp
    8,6 KB · Προβολές: 152
  • picture078.webp
    picture078.webp
    9,9 KB · Προβολές: 134
φιλε muthos,
δεν μπορω να διακρινω απο τη φωτο τι ακριβως φαινεται;δειχνει σαν αιμα κ πρηξιμο μαζι!😱
εχει τραυμα εκει η ετσι νομιζω;
 
Την καλύτερη περιγραφή θα την έκανε η φωτογραφία. Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ μπορώ να διακρίνω πολλά πράγματα από τις υπάρχουσες.

Γιάννη αν έχεις τη δυνατότητα ανέβασε κάποια με μεγαλύτερη ευκρίνεια.
 
καλημερα παιδια εβγαλα καινουριες φωτογραφιες ελπιζω να βοηθανε
 

Συνημμένα

  • DSC00279.webp
    DSC00279.webp
    11,9 KB · Προβολές: 150
  • DSC00282.webp
    DSC00282.webp
    13,7 KB · Προβολές: 143
  • DSC00283.webp
    DSC00283.webp
    14 KB · Προβολές: 134
  • DSC00284.webp
    DSC00284.webp
    12,5 KB · Προβολές: 145
  • DSC00285.webp
    DSC00285.webp
    13,3 KB · Προβολές: 136
  • DSC00288.webp
    DSC00288.webp
    14,7 KB · Προβολές: 190
Γιάννη αν και πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο, μου θυμήζει λίγο σε κύστη (lump). Και η κανάρα σου μοιάζει να είναι "μαλακόφτερη" γιαυτό το λέω!

Δες στο συγκεκριμένο σημείο μήπως έχει γυρίσει κάποιο φτερό και δεν μπορεί να βγεί με αποτέλεσμα να μαζέψει πύον κάτω από το δέρμα. Επίσης το πρησμένο σημείο μοιάζει να έχει πύον; ή είναι στερεό;

Δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο.'Εγραψα ότι μου ήρθε σαν πρώτη σκέψη στο μυαλό!
 
καλημερα φιλε Σακη σημερα που την επιασα να την δω το σημιο που ειναι πρισμενο ειναι πολυ μαλακο και στο τελιωμα του εχει ενα καπαλο της εβαλα μπενταντην για απολιμανση
 
Γιάννη καλησπέρα,

αν κατάλαβα καλά η κανάρα σου συνεχίζει να ταίζει και να συμπεριφέρεται φυσιολογικά;
καλά έκανες και έβαλες μπεταντίν. Αν ταίζει και δεν δείχνει σημάδια ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τότε να την αφήσεις έτσι, παρακολουθόντας αν το σημείο μεγαλώνει, και αν σκληραίνει. Αν είναι κύστη τότε λογικά θα αρχίσει να σκληραίνει (δεν βλέπω να υπάρχουν άλλα φτερά γύρω από το σημείο) όπότε δεν θα μεγαλώσει άλλο. Όταν τα μικρά βγούν από τη φωλιά θα μπορέσεις (αν είναι κύστη) να την αφαιρέσης εύκολα και να ανακουφιστεί το πουλί.
Εύχομαι να είναι κύστη γιατί θα το αντημετοπίσεις πολύ εύκολα και χωρίς συνέπειες για το πουλί. Ελπίζω να μην είναι τίποτα ποιό σοβαρό (γιατί το βλέπω κοντά στην αμάρα) όπως όγκος κλπ (για τα οποία δεν έχω άποψη). Αν όμως ταίζει κλπ δεν πρέπει να ανησηχείς ιδιαίτερα. Κάνε απολύμανση τακτικά (κάθε μέρα) εφόσον δεν το στρεσάρεις το πουλί.

Σου εύχομαι όλα να παν καλά!
 
Σακη καλημερα η καναρα ταιζει κανονικα και γενικα σιμπεριφερετε φησιολογικα! Αν ειναι κιστη πως την αφερω;
 
Γιάννη καλησπέρα,

εφόσον το πουλί συμπεριφέρετε φυσιολογικά τότε δεν κάνεις καμία επέμβαση μέχρι να είσαι σίγουρος ότι τα μικρά μπορούν να φαν μόνα τους, και αυτό γιατί η διαδικασία που θα σου περιγράψω παρακάτω μπορεί να στρεσάρει το πουλί και να παρατήσει τα μικρά.

Σχετικά με την διαδικασία. Θα δεις το συγκεκριμένο σημείο να "στεγνώνει" με τον καιρό. Μόλις γίνει μια σκληρή μάζα τότε ψάχνεις γύρω γύρω από το εξόγκομα και κοντά στο δέρμα για κάποιο σημείο που μοιάζει με άνοιγμα ή τρύπα. (υπάρχει σχεδόν πάντα). Από αυτό το άνοιγμα με ένα τσιμπιδάκι αφαιρείς (βγαίνει πολύ εύκολα χωρίς να χρειαστεί να πληγώσεις το πουλί) όλο το περιεχόμενο που υπάρχει μέσα στο εξόγκομα. Είναι φτερά και ξεραμένο πύο με αίμα. Βάζεις μέσα στο άδειο εξόγκομα για τις επόμενες 3-4 μέρες μπεταντίν για απολύμανση και το αφήνεις να κλείσει. Κλείνει μόνο του πολύ εύκολα. Παρακολουθείς μήπως σε αυτό το σημείο πάλι κάποιο φτερό δεν μπορέσει να βγει και πάει να δημιουργηθεί η ίδια κατάσταση. Αν είσαι τυχερός και το εξόγκομα είναι μικρό υπάρχει περίπτωση να πέσει μόνο του πριν προλάβεις να κάνεις κάτι μόνος σου.

Τα παραπάνω τα έγραψα από δική μου εμπειρία και έχω αφαιρέσει ο ίδιος μου όγκους σε πουλιά φίλων, με απόλυτη επιτυχία. Πρόσεξε την διατροφή την περίοδο της πτερόρροιας(να περιέχει πρωτείνες) γιατί αυτές είναι βασικό συστατικό των φτερών και το βοηθάν να γίνει δυνατό ώστε να μπορέσει να διαπεράσει το δέρμα. Ελλιπής διατροφή στα "μαλακόφτερα" καναρίνια σημαίνει σχεδόν πάντα και όγκους.

Ελπίζω να βοήθησα και να τα έγραψα κατανοητά. Απο αύριο και για μια εβδομάδα θα απουσιάζω, γιαυτό μην θεωρήσεις αγένεια αν δεν απαντήσω στα μυνήματα σου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Φιλε Σακη καλησπερα σε ευχαριστω πολυ για της απαντησεις σου με βοηθεισανε πολυ θα σου γραφω πως θα πηγενει!
 
Αυτό που περιγράφεις και εσύ muthos και ο SAKIS_X το έχω δεί δύο φορές στα καναρίνια μου και άλλη μια στο καναρίνι μιας γειτόνισσας.

Το ένα ήταν αρσενικό και είχε τέτοιους όγκους σε όλο το σώμα του σε σημείο που δεν μπορούσε να μετακινηθεί καθόλου πια. Η λύση της αφαίρεσης δεν αποδίδει πάντα γιατί στο συγκεκριμένο πουλάκι, μια φορά τον μήνα για ένα χρόνο περίπου του αφαιρούσα τους όγκους. Το άλλο είναι θηλυκό και τώρα είναι μια χαρά.

Δες τί βρήκα σε ένα βιβλίο που έχω και περιγράφει ακριβώς τα του αρσενικού καναρινιού που είχα: "Κύστεις από αποστήματα στους αδένες των θυλακίων των φτερών:

Συναντάται κυρίως στα καναρίνια μετά την πρώτη πτερόρροια αλλά και στα ψιττακοειδή.
Οφείλεται σε διάφορες λοιμώξεις(ιώσεις, μυκητιάσεις, βακτηριακές λοιμώξεις), κληρονομικότητα ή τραυματισμούς.
Συμπτώματα: Παρατηρούνται μικρές κίτρινες υποδόριες κύστεις(συχνά με μίσχο), διαμέτρου 3mm συνήθως στις φτερούγες και στη ράχη.
Οι κύστεις περιέχουν λιπαρές ουσίες και όταν σπάσουν αναδίδουν έντονη δυσάρεστη οσμή. Το θυλάκιο του φτερού περικλείεται από την κύστη. Οι κύστεις δημιουργούν κοιλότητες γεμάτες από φτερά περιτυλιγμένα με κερατίνη και λιπαρές ουσίες.
Τα πουλιά είναι ανύσηχα και τσιμπούν αδιάκοπα τις κύστεις που συχνά επιμολύνονται τόσο σοβαρά ώστε να προκαλείται ακόμα και θάνατος.
Θεραπεία: Συνιστάται η χορήγηση εκχυλίσματος του θυροειδούς αδένα ή θυροξίνης. Οι μεγάλες κύστεις πρέπει να αφαιρεθούν. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών για την αποφυγή δευτερογενών λοιμώξεων."

Στο δεύτερο καναρίνι που είπα νωρίτερα, επειδή είναι ζαβό θηλυκό και προσπαθούσε να κλωσίσει τα αγέννητα αυγά του στην ταϊστρα μαζί με το φαγητό που φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού από κάτω του, θεώρησα πιθανότερο ότι πρόκειται για αυγό που δεν μπορεί να βγεί. Έτσι τις έβαλα λάδι στην αμάρα, αρκετό μάλιστα και για περίπου 50 λεπτά την κρατούσα ζεστή και έκανα ελαφρύ μασάζ. Φυσικά την απομάκρυνα από το προηγούμενο κλουβί με τα άλλα δύο πουλιά και μετά από 2-3 μέρες και μπάνιο, μήλο και αυγό με λίγο λάδι(το τελευταίο δεν θυμάμαι καθαρά αν το έδωσα) είχε συνέλθει πλήρως.

Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω τις φωτο που έχω, είναι μεγάλες σαν αρχεια και δεν τα ανεβάζει στα συνημμένα.
 
Back
Top