Ασθένειες Κανάρα με πρόβλημα στο μάτι

Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους. Εδώ και καιρό επισκέπτομαι το site αλλά μόλις σήμερα κατάφερα να εγγραφώ. Όπως και να έχει, θα ήθελα να εκθέσω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια κόκκινη κανάρα που αγόρα πριν καμμιά 15αριά μέρες. Από την αρχή μισόκλεινε το ένα της μάτι και της έβαλα οφθαλμική αλοιφή tobrex για 4 μέρες επί δυο φορέσ τη μέρα αλλά τα αποτελέσματα πενιχρά. Έκανα πλύσεις και με χαμομήλι και αποφάσισα να αλλάξω την αλοιφή χρησιμοποιώντας fucidin (οφθαλμική). Το μάτι έγινε χειρότερα οπότε τη διέκοψα αμέσως και έκανα απλά πλύσεις με χαμομήλι. Η βελτίωση ήταν μικρή αν και το πρήξιμο που παρουσίαζε έχει μειωθεί λίγο. Από χθες τησ κάνω πλύσεις με ορό και χορηγώ παράλληλα tobrex σε σταγόνες, ενώ σε pet shop που ρώτησα μου είπαν να βάζω και μιά αλοιφή έξω από το μάτι που είναι για μύκητες. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα ας δώσει τα φώτα του. (Κλείνοντας, η κανάρα κατά τα άλλα φαίνεται υγιέστατη)

Για το πρόβλημα που είχε η κανάρα -μισόκλεινε το μάτι από τότε που την αγόρασες, πριν 15 μέρες- ο γιατρός συνέστησε αλοιφή tobrex & λόγω πενιχρού αποτελέσματος έκανε την αλλαγή σε fucidin και αφού έγινε χειρότερα από χθες επανέφερε tobrex σε σταγόνες; Σου εξήγησε γιατί η εναλλαγή χορήγησης σκευασμάτων ήταν αναποτελεσματική; Συμφωνεί (ο γιατρός) για τη χρήση αλοιφής για μύκητες που σου είπαν από το pet shop να βάζεις ή μήπως με τη συγχορήγηση επιδεινωθεί η βλάβη; Τώρα πώς είναι το μάτι της;

Καταρχήν καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Η βελτίωση ήταν μικρή αν και το πρήξιμο που παρουσίαζε έχει μειωθεί λίγο.

Από τα παραπάνω μου δημιουργούνται κάποιες απορίες. Τι εννοείς πρήξημο; Υπάρχει εξόγκωμα; Μήπως υπάρχει και υγρό στη γύρω περιοχή και μιλάμε για ορνίθωση και όχι για μόλυνση; Διάγνωση από πτηνίατρο έγινε και χορήγησες τα φάρμακα ή με βάση όσα διάβασες στο φόρουμ; Μην βάζεις ότι σου λέει ο καθένας. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να την ταλαιπορείς και να επιβαρύνεις ένα πρόβλημα. Για αρχή δοκίμασε καθημερινή απολύμανση των πατηθρών και των σκευών με μπεταντίν σαπούνι. Αν θές βάλε μια φωτό, αλλά κρίνοντας από την γενική κατάσταση θα πρότεινα επίσκεψη σε πτηνίατρο. Η επιλογή είναι δική σου και περιμένουμε νέα σου.

ΥΓ: Το τομπρέξ αλοιφή δεν ενδύκνυται για πτηνά, γιατι δεν αποροφάται εύκολα σε αντίθεση με το τομπρέξ υγρό.

• Like
Αντιδράσεις: Frania
Kosta exeis apoluto dikio. An kai genika eimai tis epistimonikis paremvasis apla den mporo na vro kapoion prosvasimo ptiniatro. An exeis kati upopsi parakalo enimerose. Tha vgalo foto kai tha steilo. Se oti afora to priksimo entopizetai kato apo to mati kai ligotero pano (me parallili apoleia tou fteromatos guro apo auta). Se periptosi pou einai ornithosi (to problima uparxei apo otan tin agorasa diladi edo kai 15 meres) ti mporo na xrisimopiiso?
Telos, nai to tobrex ygro einai sigoura an mi ti allo ligotero enoxlitiko gia to pouli. Epeidi apo tin arxi fovomoun gia ornithosi tin exo apomonosei (outos i allos me provlima sto mati tha to ekana) alla parakalo peite mou pos tha mporouse na antimetopistei kai an ginei xorigisi antiviotikou to provlima sto mati tha perasei i tha prepei na kano parallili therapeia? Tonizo oti i sumperifora tis kata ta alla sunexizei na einai fusiologikotati.

Αν πρόκειται για ορνίθωση δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Ως δραστικό φάρμακο έχω διαβάσει ότι είναι το Baytril της Bayer από το οποίο δίνεις 2ml/lt νερό για 6 ημέρες και 2 μέρες διακοπή με πολυβταμίνες και επανάληψη για άλλλες 6 ημέρες και μετά πάλι χορήγηση πολυβιταμινών και προβοιωτικών για να επανέλθει ο οργανισμός. Υπόψη ότι η αρρώστεια είναι κολλητική κ΄στον άνθρωπο οπότε είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών 1 χρήσης και το κλουβί θέλει απολύμανση καθημερινά ή τουλάχιστο μέρα παρα μέρα με μπεταντίν ή χλωρίνη. Εδώ θα βρεις πτηνιάτρους.
https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
Θα πρότεινα πάντως μια διάγνωση από γιατρό καθώς η τα συμπτώματα ορνιθωσης είναι ίδια και με άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Ευχαριστώ Κώστα! Θα προσπαθήσω να επισκεφτώ κάποιον πτηνίατρο προσβάσιμο. Φαίνεται ότι το μάτι της έχει σταθεροποιηθεί με την έννοια ότι πλέον δεν την έχω δει να το κλείνει εντελός. Συνεχίζω να της το καθαρίζω με ορό και να βάζω το tobrex. Σαφώς καθαρίζω καθημερινά το κλουβί και χρησιμοποιώ χλωρίνη. Μια ερώτηση. Το φάρμακο για ορνίθωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά;

καλημερα. Με προβληματισε το γεγονος οτι χανει το φτερωμα γυρω απο το ματι και μου θυμισε το προβλημα που εμφανισε το κοκατιλ μου λιγες μερες αφου το πηρα. Ειχε ακριβως τα ιδια συμπτωματα με το δικο σου. Ο γιατρος μου ειπε πως επειδη τα ποδια του πατουσαν σε λερωμενα απο περιτωματα σκευη, μετεφεραν τα μικροβια στα ευαισθητα ματια, για παραδειγμα με το ξισιμο. Του εδωσα μια κοινη αντιβιωση για 5 ημερες και επλενα καθημερινα τα σκευη και τον πατο με καυτο νερο και μπεταντιν και μετα εβαζα μια αλοιφη που δεν θυμαμαι το ονομα της.στον δικο μου καθαρο χωρο δεν ξαναεπαθε κατι παρομοιο.ψαξου και προς αυτην την κατευθυνση, αν παντως εχει κατι τετοιο το ειχε σιγουρα απο τοτε που το πηρες γιατι στην αρχη τα συμπτωματα δεν ειναι ορατα αλλα στη συνεχεια το πουλακι ταλαιπωρειται παρα πολυ, αφου μπορει το ματι του να κλεισει εντελως

Η δική μου κανάρα πάντως με παρόμοιο πρόβλημα, δεν τα κατάφερε.

Σαφώς καθαρίζω καθημερινά το κλουβί και χρησιμοποιώ χλωρίνη. Μια ερώτηση. Το φάρμακο για ορνίθωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά?
Καθημερινα χλωρίνη υπόψη ότι θέλει καλό κάψιμο το κλουβί με καυτό νερό, διότι οι αναθυμιάσεις είναι επικίνδυνες. Αντιβοίωση χωρίς να ξέρεις τι έχει δεν μπορεί να δώσεις, γιατί μπορεί να χειροτερέψεις τα πράγματα. Πχ εάν είναι μύκητας που σταθεροποιήθηκε και καταπολεμείται από τον οργανισμό, δίνοντας αντιβοίωση θα φουντώσει και καταπολεμείται μετά δύσκολα ακόμη κ΄με φάρμακα.

μαλλον ειναι μια ασθενεια που μας εστειλαν οι καλοι φιλοι Ιταλοι, ασθενεια στο ματι και μετα νεκρο το πουλι, καλο ειναι να το βγαλεις απο το εκτροφειο σου γιατι κολλαει ολο το εκροφειο και μετα... Το επαθαν πολοι εκτροφεις πριν 3 χρονια και μαζευαν τα νεκρα πουλια στο τσουβαλι

Σήμερα θα την πάω σε κτηνίατρο και ελπίζω να δώσει μια απάντηση και σαφώς και μια θεραπεία. Θα ενημερώσω για ότι νεότερο. Ευχαριστό πάντως για τισ συμβουλές!

Ύστερα από πολλή περιπλάνηση και αρκετή ταλαιπωρία, βρήκα κτηνίατρο που ήξερε για το συγκεκριμένο πρόβλημα στο μάτι και μου είπε ότι προφανώς είχε προέλθει από κακή κατάσταση φύλαξης στο pet shop από όπου την αγόρασα, οπότε και μολύνθηκε το μάτι σε βαθμό ιογένεσης. Μου είπε να της δίνω 7 σταγόνες καθημερινά στην ποτίστρα από το Aviomycine, για μιά εβδομάδα περίπου και να γίνεται και πλύση με χαμομήλι στο μάτι. Είμαστε στη δεύτερη μέρα, οπότε και θα ενημερώνω για εξελίξεις. Πάντως από ότι φαίνεται είναι αρκετά κοινό το πρόβλημα και αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και όχι οφθαλμικές σταγόνες. Ελπίζω το πρόβλημα να επιλυθεί.

Τελικά παιδιά η θεραπεία με το Aviomycine αποδείχθηκε σωτήρια! Το μάτι της έχει σχεδον εντελώς ξεπρηστεί και είναι ορθάνοιχτο! Σήμερα της έβαλα τελευταία φορά τις σταγόνες του αντιβιωτικού και σαφώς όλο αυτό το διάστημα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα της έβαζα στο μάτι φυσιολογικό ορό και εννοείται πλύσιμο καθημερινό στο κλουβί με καυτό νερό και χλωρίνη. Το συντομότερο δυνατό θα ανεβάσω και φωτογραφίες των φίλων μου!

Back