Ασθένειες Κανάρα ρίχνει τα φτερά της

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Tax
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Tax

Πόλη
Σέρρες
Καλησπέρα σε όλους. Μια κανάρα μου εδω και μια εβδομάδα εχει αρχήσει να ρίχνει αρκετά πούπουλα. Σήμερα είδα οτι της έχει πέσει και ενα απο τα φτερά πτήσης! Τα πουλιά μου τα έχω στο μπαλκόνι ολο το χρόνο (σε χώρο καλημένο με ναιλον και μπλε φελιζόλ για προστασία απο το κρύο). Είναι σε διατροφή συντήρησης. Αυτό το λεω για να αποκληστεί η περίπτωση πρόωρης πτερόριας λόγο ζέστης και διατροφής. Κατά τα άλλα το πουλί τρώει κανονικά, κινήται αρκετά και δέν είναι φουσκομένο. Παρατήρησα οτι μερικές φωρές τρέμει τα φτερά του (όπως κανουν μετά απο το μπάνιο). Απο ψιλάφηση που του εκανα δεν είδα κάποια ψείρα ή κατί τέτοιο(στο μέτρο του δυνατού που μπορεί να γίνει αυτό). Χθές έκανα έκτακτη γενική καθαριότητα με χλωρίνη και έβαλα το πουλάκι σε άλλο κλουβί. Αν μπορεί κάποιος ας μου πει τι μπορεί να έχει.
Ευχαριστώ.

Ταξιάρχη γύρω από τα μάτια ή στο ράμφος λείπουν πουπουλα; Μήπως μπορείς να βάλεις φωτό;

Αφού έχεις το πουλάκι σε εξωτερικό χώρο,το πιθανότερο είναι η ψείρα.
Αν μάλιστα δεν την διακρήνεις επάνω στο πουλί μπορεί να είναι κόκκινη ψείρα
που την ημέρα εξαφανίζεται στις κρυψώνες της.
Πάρε μια χαρτοπετσέτα, δύπλωσέ την όσες περισσότερες φορές μπορείς και στερέωσέ την
στα κάγκελλα του κλουβιού για 48 ώρες(σαν ποτήστρα ας πούμε).
Ανοιξέ την, με γάντια μιάς χρήσεως, προσεκτικά σε κάποιον χώρο μακρυά απο τα πουλιά.
Αν υπάρχει στο κλουβάκι ψείρα θα την βρείς να κρύβεται στην χαρτοπετσέτα. 😉

Κώστα θα προσπαθήσω να βρώ φωτ. μηχανή για να βγάλω φωτο. Ευχαριστώ για το Ενδιαφέρον

Κώστα έβγαλα φωτογραφίες.

Συνημμένα

• P1220147.webp
    P1220147.webp
    34,9 KB · Προβολές: 63
  • P1220154.webp
    P1220154.webp
    39,7 KB · Προβολές: 59
  • P1220157.webp
    P1220157.webp
    38,3 KB · Προβολές: 64
  • P1220159.webp
    P1220159.webp
    37,2 KB · Προβολές: 66
Κύριε Μάκη έβαλα χαρτοπετσέτα οπως μου είπατε μέσα βρήκα κάποιους πορτοκαλί κόκους αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω αν είναι ψείρες.

Μπορείς να το επαναλάβεις. Αφού πρώτα ελένξεις προσεκτικά την χαρτοπετσέτα
οτι δεν έχει τίποτα επάνω της και να την τοποθετήσεις σε σημείο μακρυά από
ταίστρες, αυγοθήκες κλπ. Οι ψείρες κινούνται και είναι μαύρου
ή σκοτεινού κεραμιδί χρώματος.

Υ. Γ Το πουλάκι έχει πράγματι πτερόρροια, και μάλιστα έντονη, πάνω απο τους οδηγούς.
Αν του έδεινες https://petbirds.gr/product/oropharma-ferti-vit-versele-laga/ θα το βοηθούσες πολύ.

Ταξιάρχη καλημέρα. Συμφωνώ με τον Μάκη για την πτερόροια και παρατήρησα ότι το κλουβί ΄το έχεις ντύσει με νάυλον. Επειδή στις φωτό δε φαίνεται καθαρά τα ναϋλον είναι περιμετρικά και στην οροφή; Μήπως το κλουβί αυτές τις μέρες το έβλεπε ο ήλιος; Το ναϋλον προστετευει από τον αέρα αλλά αν το χτυπά ο ήλιος κάνει το κλουβί να βράζει. Τις πολυβιταμίνες muta-vit δώστες σύμφωνα με τις οδηγιες ( 10 συνεχόμενες ημέρες) και όχι μέρα παρά μέρα εναλάξ με άλλο σκεύασμα.
Πάντως και γύρω από τα μάτια έχει πτερόροια και πιθανολογώ ότι, αν δεν είναι παράσιτο (ψείρα ή άκαρι) μπορεί να είναι και κάποιος μύκητας που αναπτύσσεται.

Καλησπέρα Κώστα. Το κλουβί είναι σε μεταλικό ράφι τύπου ντέξιον σε μπαλκόνι με τέντα. Το νάιλον με το μπλέ φελιζόλ είναι περιφεριακά του ραφιού. Οταν έχει ήλιο ανεβάζω την τέντα και βγάζω το ράφι έξω απο το κάλυμα με το φελιζόλ. Το muta-vit θα το δώσω οπως μου λές. Για τα ακάρεα της τραχείας εχω διαβάσει τα άρθρα που υπάρχουν στο PB αλλά λογο οτι η ιβερμεκτίνη είναι δηλητήριο ήθελα να σιγουρευτώ πρίν τη δώσω. (Εκτός απο την πτερόροια δεν έχει ''βήχα'' δεν κάνει ήχους σπασίματος καρπών και τρώει κανονικά). Χθές αφου καθάρισα ψέκασα τα κλουβιά και τον χόρο του ραφιού με cevitren. (Τα άλλα πουλιά μου τα έβαλα μέσα και άφησα την μικρή μόνη της εξω). Για μύκητες τη θεραπεί υπάρχεί;

Για μύκητες θέλει πρώτα εργαστηριακή εξέταση γιατί είναι επίπονη για το πτηνό η θεραπεία. Θα πρότεινα να δώσεις τα 30-40€ για την εξέταση αυτή η οποία απαιτεί 15 ημέρες περίπου για εξαγωγή αποτελεσμάτων. Το θέμα ότι η πτερόροια μπορεί να οφείλεται σε στρες/φόβο, ελλειπή διατροφή (ειδικά βιταμίνες Α,Ε και πρωτεινες) παράσιτα, μύκητες. Οπότε καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι από όλα αυτά είναι. Για τους μύκητες πάντως διάβασε εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Καναρίνι-με-ανορθωμένο-πτέρωμα-και-καρίνα.3568/

Συγνώμη τώρα πρόσεξα
Κύριε Μάκη έβαλα χαρτοπετσέτα οπως μου είπατε μέσα βρήκα κάποιους πορτοκαλί κόκους αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω αν είναι ψείρες.
Μάλλον πρόκειται για κόκκινη ψείρα. Επανέλαβε το τεστ και αν ξαναβρείς απολύμανε τον χώρο, πέτα ότι είναι ξύλινο και ψέκασε. Υπόψη ότι μπορεί να μείνει νυστική αρκετό καιρό σε χαραμάδες του δωματίου/χώρου. Οπότε και καθαριότητα του λοιποί χώρου και ψέκασμα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις FRONTLINE 1 σταγόνα που είναι για σκυλιά η να ψεκάσεις με σπρέυ FRONTLINE κάτω από τις φτερούγες και τον γύρω χώρο Επανάληψη μετά από 10 ημέρες περίπου.

Back