Τραυματισμοί Κανάρα χτύπησε το ποδαράκι της;

Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα. Η θηλυκιά μου καναρα (Μαρίκα) έχει 4 μέρες που σηκώνει το ποδαράκι της. Κάθεται στο κλαδί αλλά τρώει κανονικά όταν πάω κοντά της αλλάζει κλαδί κανόνικα αλλά σηκώνει κατευθείαν το ποδαράκι της. Σας βάζω φωτογραφία το ποδαράκι της. Σήμερα έβαλα epithol. Πάντως είναι καλύτερα σε σχέση με την πρώτη μέρα έχω την εντύπωση. 1000018515.webp1000018504.webp1000018513.webp

Πες μας, συγκρίνοντας τα δύο πόδια, βλέπεις κάπου διαφορά; Δλδ, κάποιο εξόγκωμα, πρήξιμο κλπ;
Το δαχτυλίδι στο πόδι της καλό θα ήταν να αφαιρεθεί (αν βλέπω σωστά πρόκειται για μεταλλικό δαχτυλίδι ανοικτού τύπου, οπότε θα ακινητοποιήσεις το πόδι και με τη βοήθεια των νυχιών σου θα ανοίξεις τα "αφτάκια" στο έλασμα)
Έχεις κοιτάξει με φακό και κάτω από το πόδι για ερεθισμό, αμυχές, πληγή, πρήξιμο, κοκκίνισμα; Αν όχι, πιάσε έναν φακό κοίταξέ τα και σύγκρινέ τα με του άλλου ποδιού για να έχεις εικόνα του τι γίνεται.
Όσον αφορά στην επιθόλ, αυτή είναι για τα ακάρεα των ποδιών, χρειάζεται λίγη κρέμα ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη του χεριού σου και μαλακό μασαζάκι στα πόδια του πουλιού, προσεκτικά μην λερωθεί το πτέρωμά του. Καλύτερα αυτή η δουλειά να γίνεται πριν κοιμηθεί για βράδυ, έχοντας αλλάξει τις πατήθρες (καθημερινή αλλαγή και πλύσιμο των πατηθρών) και έχοντας περάσει τα σημεία στα οποία ακουμπά τα πόδια της π.χ. πατήθρες ταϊστρών, σχάρα με ένα καθαρό πανί με νερό και ξύδι, ώστε να μην επαναμολύνεται από τα ακάρεα.
Τέλος κοίταξέ το κάτω στην κοιλιά και κάτω από τον λαιμό για λίπος. Αν δεις στοιβάδα πορτοκαλόχροη ή κιτρινωπή πάνω στο δέρμα, τότε το πουλάκι είναι υπέρβαρο και επιβαρύνει τα πόδια του.

@ianos ναι είναι λίγο ποιο πρησμένο κάπως αυτό το ποδαράκι που ανέβασα. Δεν είδα να έχει όμως πληγή. Στο πόδι αυτό με έκανε εντύπωση που έχει σαν πούπουλο κάπως επάνω. Αύριο θα τις βγάλω το δαχτυλίδι. Το έχω για να την ξεχωρίζω από τον αρσενικό γιατί είναι ίδιοι σχεδόν. Γενικά από άποψη καθαριότητας τα προσέχω όσο μπορώ. Πάντα καθαρίζω τις πατηθρες με νερό αφερω κουτσουλιές και ρίχνω πάντα ξυδακι. Τις στεγνωνω και τις βάζω απλά επειδή είναι σε ζευγαρωστρα και τα είχα αφήσει να δω πως θα αντιδράσουν μαλώναν στην αρχή με τα γνωστά τσιρτσιριτα φωναγματα. Αυτή σαν ποιο άγρια (ο αρσενικός είναι πολύ ποιο ήμερος) ανέβαινε στα κάγκελα όταν μάλωναν ενώ ο αρσενικός ήταν στην πατηθρα. Δεν ξέρω αν την έκανε κάτι ο αρσενικός ή αν χτύπησε αυτή όπως χώροπηδούσε. Τώρα τους έχω το χώρισμα να είναι ήρεμη. Θα την δω και από κάτω τα ποδαράκια ξανά όπως είπες.

Πες μας, συγκρίνοντας τα δύο πόδια, βλέπεις κάπου διαφορά; Δλδ, κάποιο εξόγκωμα, πρήξιμο κλπ;
Το δαχτυλίδι στο πόδι της καλό θα ήταν να αφαιρεθεί (αν βλέπω σωστά πρόκειται για μεταλλικό δαχτυλίδι ανοικτού τύπου, οπότε θα ακινητοποιήσεις το πόδι και με τη βοήθεια των νυχιών σου θα ανοίξεις τα "αφτάκια" στο έλασμα)
Έχεις κοιτάξει με φακό και κάτω από το πόδι για ερεθισμό, αμυχές, πληγή, πρήξιμο, κοκκίνισμα; Αν όχι, πιάσε έναν φακό κοίταξέ τα και σύγκρινέ τα με του άλλου ποδιού για να έχεις εικόνα του τι γίνεται.
Όσον αφορά στην επιθόλ, αυτή είναι για τα ακάρεα των ποδιών, χρειάζεται λίγη κρέμα ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη του χεριού σου και μαλακό μασαζάκι στα πόδια του πουλιού, προσεκτικά μην λερωθεί το πτέρωμά του. Καλύτερα αυτή η δουλειά να γίνεται πριν κοιμηθεί για βράδυ, έχοντας αλλάξει τις πατήθρες (καθημερινή αλλαγή και πλύσιμο των πατηθρών) και έχοντας περάσει τα σημεία στα οποία ακουμπά τα πόδια της π.χ. πατήθρες ταϊστρών, σχάρα με ένα καθαρό πανί με νερό και ξύδι, ώστε να μην επαναμολύνεται από τα ακάρεα.
Τέλος κοίταξέ το κάτω στην κοιλιά και κάτω από τον λαιμό για λίπος. Αν δεις στοιβάδα πορτοκαλόχροη ή κιτρινωπή πάνω στο δέρμα, τότε το πουλάκι είναι υπέρβαρο και επιβαρύνει τα πόδια του.

@ianos φίλε βρήκα τι είναι. Κοίτα καλά την φωτογραφία που βάζω. Έβγαλα το δαχτυλίδι. Να συνεχίσω με epithol η betadine?1000018520.webp

Κρίμα, αλλά κι ευτυχώς. Φτιάχνεται. Τώρα θα βάλεις μπενταντιν solution και επιτόπου θα βάλεις το πουλί στο σκοτάδι, ώστε να μην μπορεί να δει ή τέλος πάντων να περιορίσει το πείραγμα της πληγής. Όμως αύριο το πρωί θα σηκωθείς νωρίτερα από το καναρίνι και θα το περιποιηθείς πάλι με αραιωμένο bedadine. Σε οποιαδήποτε κατάσταση που θα διαπιστώσεις ότι το καναρίνι φουσκώνει, είναι υποτονικό κλπ. θα αναζητήσεις γιατρό να σου δώσει αντιβίωση από του στόματος. Ομοίως αν δεις το πόδι (και το καλάμι ή τα δάκτυλα) να κοκκινίζουν πιο έντονα ή και να μαυρίζουν.
Αυτά τα δαχτυλίδια είναι ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί...είναι στην κυριολεξία αιχμηρά για τα πόδια τους και πλήρως ακατάλληλα.
Περαστικά κι ενημέρωνέ μας.

@ianos σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Οπότε σταματάω το epithol και ξεκινάω betadine. Και πάλι ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι την είδα να τσιμπάει το πόδι της κάποιες φορές πριν. Τώρα είναι στο σκοτάδι ούτως η άλλος. Φυσικά αν δω κάτι να αλλάζει θα ενημερώσω. Αυτό το έχει από τον Αύγουστο. Μάλλον τώρα που "μάλωνε" με τον αρσενικό κάπου το σκάλωσε η ζορισε και την έκανε την πληγή.. η καημενουλα μου. Μπορεί κάποιοι να μην το καταλαβαίνουν αλλά τα αγαπάω και τα δύο καναρινάκια μου. Το καλό είναι ότι θεραπεύεται από ότι μου έδωσες να καταλάβω.

Την epithol θα μπορούσες να τη χρησιμοποιήσεις ίσως στο άμεσο μέλλον τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς (ακάρεα που νομίζω ότι έχει) αλλά και για να κάνεις μια μικρή επίστρωση πάνω από το μπενταντιν ώστε αν το πειράζει να μην καταπίνει bedadine που περιέχει και ιώδιο και μπορεί να την επηρεάσει

Αυτή σαν ποιο άγρια (ο αρσενικός είναι πολύ ποιο ήμερος) ανέβαινε στα κάγκελα όταν μάλωναν ενώ ο αρσενικός ήταν στην πατηθρα.
Δεν θα έπρεπε να είναι μαζί στο κλουβί.
Τώρα τους έχω το χώρισμα να είναι ήρεμη.
Αν η ζευγαρωστρα είναι 60ρα, με το χώρισμα έχεις "στριμώξει" τον αρσενικό. Δεν βάζεις το θηλυκό σε ένα άλλο κλουβί, όχι τόσο μεγάλο, για να μπορείς πιο εύκολα να την παρακολουθείς κ να ακολουθήσεις τις οδηγίες του @ianos ; Κ ο αρσενικός να μείνει μόνος του;
Αργότερα αν μπορείς κ διαθέτεις χώρο, της παίρνεις κ εκείνης μια 60ρα ζευγαρωστρα, να πετάει άνετα.

Σχετικά θέματα

Back