Καναρίνια Καναρίνια Μαλινουά (Waterslager Malinois)

Τα Μαλινουά είναι καναρίνια φωνής. Η ονομασία τους είναι Waterslager και βασίζεται στην Φλαμανδική λέξη Γουότερσλαγκ (Waterslag) που σημαίνει "χτύπημα νερού" και περιγράφει τη μοναδική μουσική ποιότητα του τραγουδιού αυτής της ράτσας καναρινιών.

Τα καναρίνια Μαλινουά​

Η λέξη Μαλινουά (Malinois), χρησιμοποιούνταν συγκεκριμένα για πουλιά υψηλής ποιότητας που προερχόταν από την περιοχή Μαλίν του Βελγίου. Με το πέρασμα του χρόνου, ο χαρακτηρισμός αυτός επικράτησε και ενσωματώθηκε στην ονομασία της ράτσας αυτών των πουλιών.

Καναρίνια Μαλινουά

Από το 1713 η περιοχή γύρω από την πόλη Malines ή Mechelen στο Βέλγιο ήταν γνωστή για τα καναρίνια της. Αυτά τα πουλιά κελαηδούσαν με μια "υγρή" φωνή. Κατά την πάροδο του χρόνου, τα πουλιά επιλέχτηκαν για τις "υγρές" φωνές τους και το είδος αναπτύχθηκε πιθανώς από διασταυρώσεις του "μεγάλου κίτρινου καναρινιού", αποκαλούμενου μερικές φορές "παλαιό ολλανδικό καναρίνι", που βρέθηκε σε εκείνο το μέρος της Ευρώπης.

Πολλές γενεές των καναρινιών Μαλινουά εκπαιδεύθηκαν από τα αηδόνια, που οι Φλαμανδοί και Ολλανδοί εκτροφείς χρησιμοποίησαν για αυτόν το λόγο. Ο κλασικός ήχος τους προέκυψε μετά από έντονες συζητήσεις και διαφωνίες σχετικά με τον καθορισμό του προτύπου του τραγουδιού των καναρινιών.

Τελικά, καθιερώθηκαν επιδείξεις κατά τις οποίες επιτροπές τριών κριτών έδιναν σε κάθε πουλί βαθμούς, ανάλογα με τον τρόπο που κελαηδούσε, τους διάφορες τυποποιημένες στροφές ή τις φράσεις (νότες).

Καναρίνι Μαλινουά που τραγουδάειΤο τραγούδι των καναρινιών Μαλινουά περιέχει έντονα ηχητικά στοιχεία ύδατος, με μια διακριτική “προφορά” αηδονιού. Έχει ειπωθεί ότι οι πρώτες λέσχες για τον διαγωνισμό των καναρινιών ιδρύθηκαν στο Βέλγιο στα 1800.

Ο μουσικός ρυθμός πολλών από τις στροφές του πουλιού, έχει ένα καθορισμένο "υδατώδες" ηχόχρωμα, ενώ άλλες στροφές μιμούνται τους ήχους νερού που πέφτει από ψηλά, νερού που βράζει, νερού που κυλάει, και μερικές φορές, ακόμη και παφλασμών.

Υπάρχουν επίσης ήχοι στην φωνή αυτού του πουλιού, που μπορεί να μοιάζουν με μεταλλικούς χτύπους.

Μεταξύ αυτών των δύο άκρων, κάποιος μπορεί να ακούσει και ήχους από φλάουτα, καμπάνες, και αηδονιού.

Ανάλυση τραγουδιού και βαθμολογία των Waterslager Malinois​

Κάθε στροφή τραγουδιού των Καναρινιών Μαλινουά έχει ένα φλαμανδικό όνομα που είναι συχνά ένας ακριβής χαρακτηρισμός του ήχου που παράγει το πουλί. Ακολουθούν οι ονομασίες και οι αντίστοιχοι βαθμοί που αποδίδονται στις φωνές, στους διαγωνισμούς τραγουδιού των Waterslager.

Θετικές φωνές​


Klokkende ή Klok (σταγόνες) 4 - 12 βαθμοί​

Ήχος που μοιάζει με σταγόνες νερού που πέφτουν σε μια λεκάνη με νερό (Wuut, Wuut, Wuut). Η ποιότητα αυτής της φωνής αξιολογείται με βάση τη διάρκεια (επαναλήψεις), την καθαρότητα και το βάθος της.

Ο ήχος που παράγει ένα Waterslager που επιβραδύνει επιδέξια αυτή τη νότα δίνοντάς της έναν βαθύ, διεισδυτικό τόνο νερού, έχει σαγηνευτική επίδραση σε κάθε ακροατή.

Μία βαθμολογία 6 ή 7 στη Klokkende, θεωρείται αρκετά καλή.

Bollende ή Bol (νερό που βράζει) 3 - 9 βαθμοί​

Ο ήχος που κάνει το νερό όταν βράζει. Ένα καλό Waterslager εκφωνεί αυτή την νότα με μια βαθιά σειρά Bluu, Bluu, Bluu.

Μία βαθμολογία 4 ή 5 στη Bollende, θεωρείται αρκετά καλή.

Staaltone (μεταλλικοί τόνοι) 3 - 9 βαθμοί​

Μεταλλικές ρυθμικές νότες που μοιάζουν με τους δύο, τρεις ήχους του αυλού σε μια ορχήστρα που "νοστιμίζουν" ένα μουσικό κομμάτι, (choong, choong, choong). Η πιο οξύηχη, αποδεκτή έκδοσή της staaltone μοιάζει με τον ήχο που παράγεται από χτύπημα μετάλλου σε μέταλλο, όπως ένα σφυρί σε ένα αμόνι, ping, ping, ping.

Μία βαθμολογία 4 ή 5 στη staaltone, θεωρείται αρκετά καλή.

Fluiten (φλάουτα) 3 - 9 βαθμοί​

Ήχος φλάουτου. Πρόκειται για μία φωνή με την οποία ένα Waterslager παρουσιάζει ελεύθερα την πραγματική διάσταση της ερμηνείας του. Ο τόνος της fluiten μπορεί να είναι βαθύς και απαλός, όπως των Roller ή "υγρός" που μοιάζει με κοφτό klokkende.

Μία βαθμολογία 5 στη fluiten θεωρείται καλή. Σημαίνει ότι το πουλί διαθέτει καλά φλάουτα, ενώ μία βαθμολογία 6 σημαίνει εξίσου καλής ποιότητας φλάουτα αλλά σε μεγαλύτερη ποικιλία μελωδίας.

Rollende ή Rol (νερό που ρέει) 2 - 6 βαθμοί​

Ήχος τρεχούμενου νερού. Η rollende αποτελεί ένα συνδυασμό της klokkende και της bollende σε ένα γρηγορότερο και πιο κοφτό τέμπο, που δίνει μια αίσθηση ροής (wutwutwutwut) ή (blublublublublu). Το πιο κοινό γύρισμα στη rollende είναι η bollende.

Η rollende μόνη της, χωρίς αξιόλογες klokkende και bollende, θεωρείται ελάχιστο προσόν σε ένα καναρίνι Waterslager.

Fluitenrol (ρολάρισμα φλάουτου) 2 - 6 βαθμοί​

Ήχος φλάουτου που "ρέει". Πρόκειται για μια σειρά κοφτών ήχων φλάουτου σε γρήγορο ρυθμό. Η διαφορά στη βαθμολογία ανάμεσα στο 2 και 3 εξαρτάται από το βάθος και την ομαλότητα της έκφρασης της fluitenrol.

Ένα καλό fluitenrol πλησιάζει τον ήχο της rollende και βαθμολογείται με 4 βαθμούς.

Chor / Knorr (χτυπητό ρολάρισμα) 2 - 6 βαθμοί​

Το choorrrr ή το πιο μπάσο knnoorrr είναι ο ήχος που εκτελούντα Waterslager από βαθιά μέσα τους με ένταση, για να ανοίξουν τους μυς λαιμού τους. Μοιάζει με τις νότες προθέρμανσης που εκτελούνται από έναν τραγουδιστή όπερας.

Τα περισσότερα Waterslager βαθμολογούνται με 3 για το Chorr, με εξαίρεση το Knorr που φτάνει του 4 βαθμούς.

Woeten (έχει εξαφανιστεί) 2 - 6 βαθμοί​

Ήχοι αηδονιού. Ένα γύρισμα που έχει χαθεί αλλά δεν αποσύρεται, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα εμφανιστεί και πάλι, δεδομένης της γενετικής σφραγίδας που φέρει το Waterslager.

Μέγιστη βαθμολογία 6 βαθμοί.

Bellen (καμπανάκια) 2 - 6 βαθμοί​

Διακοπτόμενος ήχος καμπάνας. Το Waterslager δείχνει το ταλέντο του με την απόδοση ευδιάκριτων κωδωνιστών ήχων, από το Lu, Lu (roll) στον υπόκωφο κωδωνισμό που έχει μια "υγρή" ηχώ του φωνήεντος (U), έως τον όμορφο διπλό ήχο εκκλησιαστικής καμπάνας, το te-lon.

Η bellen βαθμολογείται κατά μέσο όρο με 3 για τη roll έκφρασή της, ενώ με 4 ή ακόμα και 5 όταν υπάρχει ποικιλίας φθόγγων κωδωνισμού.

Belrol (bell roll) 2 - 6 βαθμοί​

Η belrol μια σειρά κοφτών roll κωδωνιστών φθόγγων, όπου η διαφορά μεταξύ μια βαθμολογίας 2 ή 3 βρίσκεται στον χαμηλότερο ήχο του φωνήεντος U, έναντι του υψηλότερου τόνου του φωνήεντος Ι. Με άλλα λόγια ένα λουλουλουλου προτιμάται από ένα λιλιλιλι.

Tjokken 2 - 6 βαθμοί​

Μία φωνή δανεισμένη από το Ευρωπαϊκό Αηδόνι.

Ο ισχυρός ήχος "th" που προηγείται ενός μακρού φωνήεντος "Ο", ακολουθούμενος από έναν ισχυρό ήχο "Κ", δίνει 3 βαθμούς στην tjokken. Μία βαθμολογία 4 σημαίνει συνήθως ότι το πουλί εκτελεί είτε μονούς φθόγγους με επαναλαμβανόμενα γυρίσματα είτε μια όμορφη σειρά από βαθιές νότες tjok.

Η tjokken είναι μια αξιοπρόσεχτη, εντυπωσιακή φωνή, όταν εκτελείται βαθιά και καθαρά.

Schokkle 1 - 3 βαθμοί​

Η Schokkel στα Waterslagers είναι πολύ διαφορετική από τη Schockle των Harzer Roller. Η Schokkel των Waterslagers είναι ένας μοναδικός όμορφος ήχος φυσαλίδων (blub), που μοιάζει να βγαίνει από το πουθενά μέσα στο ρεπερτόριό τους. Επαναλαμβάνεται σπάνια για περισσότερες από 2 φορές στη σειρά.

Onvoorziene loon​

Μη αναμενόμενοι γύροι. Δεν βαθμολογείται.

Αρνητικές φωνές​

Το Waterslager κάποιες φορές κληρονομούν ελαττωματικές φωνές ή άλλες που αντιγράφουν από το περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να αφαιρέσουν σημεία από την βαθμολογία ενός πουλιού ή ακόμα και να το αποκλείσουν.
  • Ophaal - Riet: -1 έως -3 βαθμούς. Ένας εκτροφέας, πρέπει να σταθμίσει τα ελαττώματα ενάντια στη γενική ποιότητα του τραγουδιού, πριν απορρίψει ένα Waterslager με ένα ελάττωμα όπως το riet. Όλα εξαρτώνται από το πόσο συχνά ένα πουλί θα διαταράσσει τη ροή του τραγουδιού του, με την με την εκφορά αυτού του υψηλοήχου τόνου riet.
  • Hoge Spitse - Shrill Notes: -1 έως -3 βαθμούς.
  • Snetter - Hissing: -1 έως -3 βαθμούς.
  • Neuzig: -1 έως -3 βαθμούς. Εδώ, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός για τον αποκλεισμό ενός πουλιού με το φρικτό - ενοχλητικό αυτό ελάττωμα. Οι λιγότερο δυσάρεστοι ρινικοί ήχοι, είναι ανεκτοί από τους κριτές και αποτελούν τα συνηθέστερα ακουστικά ελαττώματα.
  • Tjip-tjep-tsiet - Cheep, Chip: -1 έως -3 βαθμούς.
  • Tjap - Chop: -1 έως -3 βαθμούς.
Η εκπνοή (wheeze) ειδικότερα, μπορεί να θεωρηθεί αναπόφευκτο κακό, επειδή είναι περισσότερο μια επιτάχυνση του ρυθμού της αναπνοής, παρά ένα αληθινό σφάλμα.

Αυτοσχέδιες φράσεις​

  • Indruk: 3 βαθμοί.

Βαθμολόγηση εντύπωσης​

Δίνεται η ελευθερία στον κριτή να δώσει έως και 3 σημεία για τη γενική εντύπωση της ερμηνείας του τραγουδιού.

Τελική βαθμολογία​

Στο τέλος της κρίσης, υπολογίζονται οι βαθμοί κάθε φωνής και το σύνολο τους πολλαπλασιάζεται επί του 3. Το γινόμενο που προκύπτει δίνει την τελική βαθμολογία του τραγουδιού ενός Malinois.

Οι φωνές των καναρινιών Μαλινουά​

.View attachment waterslager.mp4

Ελληνικοί σύλλογοι εκτροφέων καναρινιών Waterslager​

Όμιλος Εκτροφέων Μαλινουά - ΟΕΜ (Αθήνα)
Σύλλογος Καναρινιών Φωνής Ελλάδος - ΣΥΚΦΕ (Θεσσαλονίκη)
Σωματείο Εκτροφέων Μαλινουά - ΣΕΜΑ (Θεσσαλονίκη)

Σχετικό περιεχόμενο​

Τα Καναρίνια Φωνής
Βίντεο παρουσίασης των φωνών του καναρινιού waterslager malinois
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολύ ωραίο και εξειδικευμένο θέμα. Οι φωνές των καναρινιών που διαγωνίζονται θέλουν μεγάλη εμπειρία να τις ξεχωρίσεις πόσο μάλλον να τις εξελίξεις.

Το άρθρο είναι κατατοπιστικό και σίγουρα απαντάει σε πολλά ερωτήματα που για να τα μάθει κάποιος θέλει ώρες ενασχόλησης με αυτό το θέμα. Μας έσωσε το ίντερνετ και το PetBids.

Ευχαριστώ.
 
Ενημέρωση άρθρου
  • Συγχώνευση των άρθρων Καναρίνια Μαλινουά Waterslager Malinois και Ανάλυση του τραγουδιού και βαθμολογία των Waterslager.
  • Επιμέλεια κειμένου και προσθήκη πληροφοριών που αφορούν στην ανάλυση των φωνών.
 
Back
Top