Φροντίδα Καναρίνια και χειμερινή πτερόρροια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Εχω μια απορία.
Προχθές βρήκα στον πάτο των κλουβιών των καναρινιών μου 2-3 φτερά.
Τα ενήλικα καναρίνια μου, πέρασαν πτερόρροια Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Τα παιδιά τους, που γεννήθηκαν Ιούνιο και Ιούλιο, δεν έχουν περάσει ακόμα (!).
Αν είναι πτερόρροια πρέπει να κάνω κάποιες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει;
Μπορεί να ευθύνεται το ότι λόγω κρύου, έχω αρχίσει να ανάβω περιστασιακά τη θέρμανση σε συνδυασμό και με τις ηλιόλουστες μέρες που είχε ο Ιανουάριος;
 
  • Like
Αντιδράσεις: RENOU
Καλησπέρα.
Προχθές βρήκα στον πάτο των κλουβιών των καναρινιών μου 2-3 φτερά.
Στα ενήλικα ή στα παιδιά τους ?
Τα πουλιά βρίσκονται όλα μαζί ή σε ατομικά κλουβιά ?
πορεί να ευθύνεται το ότι λόγω κρύου, έχω αρχίσει να ανάβω περιστασιακά τη θέρμανση σε συνδυασμό και με τις ηλιόλουστες μέρες που είχε ο Ιανουάριος;
Η θερμοκρασία σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει πτερόρροια εκτός εποχής, αν όμως τα πουλιά βρίσκονται όλα μαζί σε κλούβα υπάρχει η πιθανότητα κάποιο να μαδάει τα υπόλοιπα.
Αν είναι πτερόρροια πρέπει να κάνω κάποιες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει;
Αν είναι πτερόρροια θα πρέπει να ενισχύσεις την διατροφή τους με βραστό αυγό 2-3 φορές την εβδομάδα για να ολοκληρωθεί γρήγορα.
 
Ενα φτερό ουράς και δυο πούπουλα. Δεν έχω δει ως τώρα άλλα φτερά.
Τα κλουβιά είναι ζευγαρωστρες στις οποίες έχω χώρισμα και στη μία έχω τη μάνα με την κόρη, στην άλλη τον πατέρα με το ένα μικρό (δεν ξέρω το φύλο ακόμα) ενώ το γιο τον έχω σε μονό κλουβί.

Το ένα το φτερό (ουράς) έφυγε από τον πατέρα κατά τη διάρκεια που του έβαζα το μπρόκολο στο κλουβί του. Πέταξε να με αποφύγει και του έφυγε το φτερό.

Τα άλλα δύο πιο μικρά τα βρήκα στο κλουβί της μάνας. Γενικά το φτέρωμα της μάνας δε μου φαίνεται πολύ καλής ποιότητας. Επίσης κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα αφαιρώ το διαχωριστικό από το κλουβί των θηλυκών.
Μου περνάει απο το μυαλό ή ότι ξεμαλλιάζονται ή ότι η μάνα μαδιεται χωρίς να έχω δει κάτι τέτοιο.

Αυγό ή αυγοτροφη κίτρινη τους δίνω σπάνια (1 φορά στις 10 μέρες). Να αρχίσω να δίνω συχνότερα;
Υπόψη ότι δε θέλω να ζευγαρώσουν.
Θα κάνω σήμερα μια συνταγή αυγού με βότανα (ριγανη, θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό, ταραξακο), βρώμη και λίγη σπιρουλίνα για να τους δώσω.
 
Καλημέρα και το δικό μου καναρίνι μάλλον περνάει πτερορροια γτ βλέπω παντού φτερά ωστόσο η συμπεριφορά του δεν έχει αλλάξει κελαιδαει ολη μέρα τρώει...ποσο καιρό κρατάει;
 
Τα κλουβιά είναι ζευγαρωστρες στις οποίες έχω χώρισμα και στη μία έχω τη μάνα με την κόρη, στην άλλη τον πατέρα με το ένα μικρό (δεν ξέρω το φύλο ακόμα) ενώ το γιο τον έχω σε μονό κλουβί.
Βάλε τα κοριτσάκια όλα μαζί στη ζευγαρωστρα και τα αγοράκια μόνα τους σε ατομικά κλουβιά.
Σταμάτα ότι δίνεις και μείνε μόνο σε ένα μίγμα πτωχό σε λιπαρά. Αν ανάβεις καλοριφέρ τα πουλια πρεπει να μεταφερθούν σε μέρος που δεν θα έχει θέρμανση(να έχει προσβαση στομ ήλιο ώστε να μπορουν να καταλάβουν την μέρα και το βράδυ)μέχρι να έρθει η άνοιξη και να βγουν μόνιμα έξω.
 
@PantelisTs Τα κορίτσια τα έχω μαζί στη ζευγαρώστρα με χώρισμα, το οποίο αφαιρώ κάποιες ώρες της μέρας (όποτε δεν τα βγάζω ένα πετάξουν). Το μικρό που έχω στη ζευγαρώστρα με τον πατέρα του (και τους έχω χώρισμα) δεν ξέρω τι φύλο είναι. Μου ειπαν πως δείχνει για αρσενικό όμως δεν κελαηδάει, μουρμουρίζει μόνο και το διώχνουν τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά ενώ αυτό δεν ενοχλεί κανέναν.

Τον πρωτότοκο γιο τους τον έχω μόνο του. Τα κλουβιά είναι το ένα πάνω από το άλλο. Επισυνάπτω σχετική εικόνα.
Το αερόθερμο το χρησιμοποιώ τις πιο κρύες μέρες για μισή ώρα το πρωί (που ντύνομαι) και μία το βράδυ. Θα το μετακινήσω πιο μακριά από τα κλουβιά.
 

Συνημμένα

  • IMG_20221209_134831.webp
    IMG_20221209_134831.webp
    98,8 KB · Προβολές: 27
Καλησπερα. Κι εμενα, παντως, που τα εχω σε εξωτερικο χωρο (μπαλκονι) καποια χανουν πουπουλα και μαλιστα αρκετα.Ο ενας ειναι ο μπαμπας-καναρος, αρα μεγαλος στην ηλικια και καποια απο τα πουλακια που γεννηθηκαν το Μαιο χανουν και αυτα. Δεν τους αλλαζω περιβαλλον. Απλα, χτες, λογω κρυου, τα μετεφερα στο μπαλκονι της κουζινας, που ειναι λιγο πιο προστατευμενα και θα παραμεινουν μεχρι να ζεστανει λιγο ο καιρος.
 
@RENOU τελικά το δικό μου καναρίνι σταμάτησε να χάνει πούπουλα 10 μέρες του κράτησε η μόνη αλλαγή που έκανα είναι ότι τον άλλαξα θέση στο σπίτι και τον βλέπει πιο πολύ ο ήλιος
 
Να ξέρετε οτι όσο πλησιάζει η αναπαραγωγική περίοδος, μεταβάλλεται δηλαδή σιγά-σιγά η διάρκεια της ημέρας, τα θηλυκά πουλιά αρχίζουν να αποβάλουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος απο τα πούπουλα της κοιλιάς. Κάποιες φορές το φαινόμενο εμφανίζεται και στα αρσενικά ,αλλά σε μικρότερη ένταση. Δεν πρόκειται για πτερόρροια, αλλά για μια φυσιολογική αποβολή πτερώματος.
 
@mgerom Η θηλυκιά κανάρα μου πέρυσι το Μάιο που την αγόρασα από petsop είχε απογυμνωμένο τον αυχένα της. Στο petsop δεν ήξεραν απο τι το έπαθε. Με την πτερόρροια ξαναέβγαλε φτεράκια (πούπουλα). Όμως ακόμα είναι πολύ αραιά. Πόσο καιρό θα πάρει για να καλυφθεί πλήρως ο αυχένας της; Τώρα την έχω χωρίσει από την κόρη της για να αποφύγω το μεταξύ τους "ξεμάλλιασμα" καθώς τελευταία τις βλέπω λίγο επιθετικές. Επίσης παρατηρώ ότι κοιτάζει συχνά την κοιλιά της η οποία έχει φουσκώσει ελαφρώς.
 
@mgerom μπορούμε να δώσουμε σταγόνες για την πτερορροια ή δεν χρειάζεται;
Αν υπάρχει πτερόρροια που οφείλεται σε παθολογικά αίτια , καταλαβαίνεις οτι πρέπει να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν . Τα βιταμινούχα σκευάσματα φυσικά δεν βλάπτουν αλλα δεν δίνουν πάντα την λύση.
 
Back
Top