Καναρίνια Καναρίνια Lizard

Τα καναρίνια Lizard θεωρούνται τα πιο κοντινά δείγματα στο άγριο καναρίνι (το άγριο καναρίνι εισήχθηκε στην Ευρώπη πριν από 500 χρόνια περίπου.

Γνωριμία με τα καναρίνια Lizard​

Καναρίνι Lizard

Το πρώτο δείγμα Lizard εμφανίστηκε το 1742 και η πρώτη αναφορά του σε έντυπη μορφή έγινε το 1825 από το "British Aviary and Bird Breeders Companion", και η πρώτη αποτύπωση σε έντυπη μορφή έγινε από το "London Illustarted" το 1846.

Ο πιο κοντινός συγγενής του Lizard είναι το καναρίνι "London fancy" που πλέον δεν υπάρχει. Το πρώτο lizard έχει Γαλλική καταγωγή και εισήχθηκε στην Μεγάλη Βρετανία από όπου έγινε και η τελική του μορφή ως σήμερα.

Χαρακτηριστικά​

Το χαρακτηριστικό της ράτσας είναι οι φολίδες που δημιουργούνται στην πλάτη του πουλιού και για το λόγο αυτό πήρε και το όνομα Lizard (σαύρα).

Οι φολίδες δημιουργούνται κατά την πρώτη πτερόρροια του πτηνού και όταν τα μικρά δεν έχουν περάσει πτερόρροια, τότε δεν υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι για το τελικό χρώμα που θα αποκτήσουν και το ραχιαίο σχέδιο. Κάθε νέο φτερό που ξεπροβάλει παίρνει στο τέλος του λευκή απόχρωση με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας φολίδας.

Στην περίπτωση που ένα φτερό πέσει για δεύτερη φορά το νέο που θα ξεπροβάλει θα έχει μεγαλύτερη επιφάνεια λευκού χρώματος με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται όλο το ραχιαίο σχέδιο.

Η προσοχή μας στην διάρκεια της πτερόρροιας θα πρέπει να είναι πολύ υψηλή (στην περίπτωση που θέλουμε να λάβουμε μέρος σε κάποια έκθεση). Θα πρέπει να εμπλουτίζεται η διατροφή του με πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ομαλή πτερόρροια.

Υπάρχουν 2 τύποι Lizard, το silver (ασημί) και το gold (χρυσό). Επίσης διαχωρίζονται και κατά το σκουφί τους και έχουμε Clear cap (καθαρός σκούφος), Broken cap (σπασμένος σκούφος) και Non cap (χωρίς σκούφο)

Μια αρκετά δύσκολη ράτσα όσων αφορά τα εκθεσιακά πουλιά. Στην χώρα μας δυστυχώς είναι μικρός ο αριθμός εκτροφέων Lizard λόγο της ιδιαιτερότητας τους στην διαχείριση της πτερόρροιας αλλά και στην επιλογή των ζευγαριών.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, υπάρχουν δυο τύποι και 3 κατηγορίες σκούφων. Ο κανόνας για αυτά τα πουλιά είναι το ζευγάρωμα ενός gold με ένα silver και ένα καθαρό σκούφο με ένα σπασμένο.

Δεν υπάρχει κίνδυνος θνησιμότητας νεοσσών αν ζευγαρώσει ένα gold με gold ή ένα καθαρό σκουφί με ένα καθαρό σκουφί. Οι νεοσσοί όμως που θα ξεπροβάλλουν δεν θα είναι καθόλου κοντά στα στάνταρτ της ράτσας.

Υπάρχουν περιπτώσεις over cap που το σκουφί καλύπτει ακόμα και το σβέρκο του πουλιού και του bald face που το σκουφί καλύπτει όλο το πρόσωπο του πουλιού με αποτέλεσμα ένα μη εκθεσιακό πουλί.

Γεννούν 4-6 αυγά και τα μικρά δαχτυλιδώνονται με δαχτυλίδια διαμέτρου 2,9 χιλ.

foliakanarrini-lizard-min.jpg kanarrini-lizard-whiite-cup-min.jpg κανναρίνι-λίζαρντ2-min.jpg kanarrini-lizard-min.jpg
 
Μπράβο, ωραίο θέμα για ένα δύσκολο -μόνο εκθεσιακά- πουλί.

lizard_disegno.webp
 
Αρκετά δύσκολο όσων αφορά τον εκθεσιασμό του, αν ασχοληθείς όμως σωστά πιστεύω ότι γίνονται όλα εύκολα :) Πιστεύω ότι όλο το "παιχνίδι" (αν επιτρέπεται αυτή η λέξη) είναι η διαχείριση τους στην πτερόρροια, εκεί πρέπει να δοθεί η μεγάλη βάση. Φυσικά ρόλο παίζει και το ζευγάρι και το ιστορικό του.

Πιστεύω ότι θα ήταν καλό να πούμε όλοι όσοι έχουμε τέτοια πουλιά τις εμπειρίες μας, σχετικά με αυτά τα πουλάκια, για να βοηθηθούμε όλοι και να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τα Lizards τα έχω ζήσει (όχι στη δική μου εκτροφή) και είναι από τις ράτσες που θαυμάζω. Είναι πολύ παραγωγικά πουλιά με υψηλά μητρικά ένστικτα σε σχέση με άλλες ράτσες αλλά αρκετά δύσκολο να βγάλεις καλό εκθεσιακό πουλί.

Ο σωστός τρόπος επιλογής γεννητόρων είναι αυτός που αναφέρει και το άρθρο αλλά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η τύχη (όσο αφορά το σκουφί). Παραπάνω δυσκολία έρχεται να προσθέσει το σχέδιο του πουλιού το οποίο εκτός από το ότι πρέπει να διατηρηθεί στο ακέραιο από την πτερόρροια μέχρι την έκθεση, πρέπει να κληρονομηθεί και από τους γονείς τέλειο και χωρίς ψεγάδια.

Οπότε όταν διαλέγουμε γονείς έχουμε να σκεφτούμε ταίριασμα σκουφιού, χρώματος, τύπου φτερώματος και επιπλέον το σχέδιο της πλάτης.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πολύ κατατοπιστικά αυτά που αναφέρετε για τα καναρίνια Lizards!

Το καναρίνι στη φωτογραφία μπροστά του άρθρου είναι Lizard; Αν είναι, μπορούν να βγουν τα μικρά με τέτοιο χρωματισμό εάν ζευγαρώσουμε δύο Lizards με κανονικά χρώματα (με σκούφο ή μη αλλά με φολίδες);
 
Και τα 3 πουλάκια που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι κατά σειρά: Λίζαρντ ασημί (silver), μετά ακολουθεί ένα χρυσό (gold) και τελευταίο πάλι ασημί. Όλα τα Λίζαρντς έχουν σαν χαρακτηριστικό τις φολίδες, (πουλί χωρίς φολίδες δεν είναι Λίζαρντ καθαρό).

Για να πάρεις λοιπόν το πρώτο πουλί, αν υποθέσουμε ότι θέλεις να βγάλεις silver όπως αυτό στην φώτο, τότε θα πρέπει να ζευγαρώσεις ένα silver Χ gold με αποτέλεσμα μισά πουλιά gold μισά silver. Μπορείς επίσης να ζευγαρώσεις ακόμα και 2 silver για να πάρεις περισσότερα μικρά silver (προσωπικά δεν το έχω επιχειρήσει και δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ότι τα μικρά θα είναι όλα silver).

O σκούφος επηρεάζεται από το σκούφο που έχουν οι γονείς και δεν επηρεάζει τον τελικό χρωματισμό του νεοσσού. Για παράδειγμα, το 3ο πουλί κατά σειρά, βγήκε πρώτο φέτος στην έκθεση της ΑΛΟΠ, και κατά τους κριτές ο σκούφος είναι οριακός στο πίσω μέρος του λαιμού.Αν λοιπόν αυτό το πουλί ζευγαρώσει με ένα άλλο με καθαρό σκούφο τότε το αποτέλεσμα θα είναι over cap (δηλαδή ο σκούφος θα "φύγει" από την πίσω πλευρά του λαιμού). Το συγκεκριμένο θα πρέπει να μπει με σπασμένο σκούφο, ή με χωρίς σκούφο για επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλα τα παραπάνω είναι αποκλειστικά για πουλιά που έχουν σαν σκοπό να "κατέβουν" σε μία έκθεση.

ΥΓ Αν μιλάς για την χθεσινή φωτογραφία που ήταν μπροστά στο άρθρο, στην αρχική σελίδα, δεν ήταν Λίζαρντ εκ παραδρομής μπήκε. :)
 
Όταν είδα για πρώτη φορά lizard καναρίνι σε ένα βιβλίο που είχα πάρει έπαθα πλάκα! Είναι φανταστικό όλο αυτό το σύνολο χρωμάτων που έχει κι από τότε ψάχνω στα πετ αλλά κανένας δεν φέρνει.

Μάλιστα, ένας μου είχε πει ότι επειδή αυτά τα πουλιά είναι εισαγωγής δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο κλίμα μας και δεν αντέχουν. Φυσικά δεν τον πίστεψα γιατί κι αλλά πουλιά είναι εισαγωγής και είναι μια χαρά εδώ).

Έχω να κάνω και 2 ερωτήσεις...
  1. Έχουν ωραίο ρεπερτόριο στο τραγούδι τους;
  2. Που μπορώ να βρω lizard;
Ευχαριστώ.

Υ. Γ Γρηγόρη μπράβο για το θέμα!
 
Συνήθως τα πουλιά που είναι εισαγωγής έχουν πρόβλημα προσαρμογής, αν όμως το πουλί είναι χρονιάρικο δεν νομίζω να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Έχω αρκετά πουλιά (κυρίως ιθαγενή) που είναι εισαγωγής αλλά δεν αντιμετώπισα ποτέ το παραμικρό.

Το ρεπερτόριο είναι το ίδιο με όλα τα καναρίνια τύπου και χρώματος, δεν μπορεί να συγκριθεί η φωνή τους με ένα καναρίνι φωνής. Άλλωστε για αυτό και η ονομασία τους. :)

Λίζαρντ από εκτροφείς δεν θα βρεις και πολλά στην Ελλάδα δυστυχώς. ☹ Είμαστε λίγοι που ασχολούμαστε με αυτή την ράτσα. Όμως, εισαγωγής μπορείς πιστεύω άνετα να βρεις από κάποιο κατάστημα.
 
Το κακό νομίζω με αυτά τα πουλιά αν και πανέμορφα είναι ότι επειδή δεν υπάρχουν και πολλοί που ασχολούνται με αυτά, τα δείγματα που έρχονται στην χώρα μας είναι μέτρια έως καλά.
 
Αγόρασα πρόσφατα ένα ζευγάρι lizard από ιδιώτη χωρίς να είμαι γνώστης της ράτσας, άπλα μου άρεσαν πολύ.

Τα πουλιά είναι gold με σπασμένο σκουφί επειδη είναι ίδια υπάρχει πιθανότητα να μου δώσουν καλά στάνταρ;

Ευχαριστώ.
 
nik81 είπε:
Τα πουλιά είναι gold με σπασμένο σκουφί επειδη είναι ίδια υπάρχει πιθανότητα να μου δώσουν καλά στάνταρ;
Πιθανότητα πάντα υπάρχει. Αυτό που προσπαθούμε με τους συνδυασμούς είναι να αυξήσουμε αυτή την πιθανότητα. Το πιο πιθανό είναι να πάρεις σπασμένα σκουφιά αλλά δεν αποκλείεται να σου δώσουν και καλό σκουφί μέσα στα στάνταρτς ή ακόμη και overcap.

Πρέπει να προσέξεις και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά βέβαια (σχέδιο πλάτης κλπ) να είναι καλά.
 
Τα πουλιά είναι gold με σπασμένο σκουφί επειδη είναι ίδια υπάρχει πιθανότητα να μου δώσουν καλά στάνταρ;
Nik81 βλέπω ότι ασχολείσαι με χρώματος. Έτσι είναι και τα Λίζαρντ. Εάν είναι και τα δυο gold θα είναι σαν να βάζεις 2 χρώματος ας πούμε, 2 έντονα (gold) ή 2 χιονέ (silver) για ζευγάρωμα.

Αυτό που θα ήταν καλό να κάνεις είναι να βρεις και silver.

Καλή τύχη να έχεις.
 
Στο παραπάνω ζευγάρωμα gold x gold όλοι οι νεοσσοί θα βγούνε gold. Ζευγαρώνουμε πάντα gold x silver ή το αντίστροφο για πάρουμε 50% gold 50% silver. Σχετικά με την ερώτηση για τους σκούφους παίζει ρόλο και το ιστορικό των γεννητόρων, αν μπορείς να ξέρεις το ιστορικό τους (γενεαλογικό δέντρο έστω και μια γενιά πίσω). Όπως είπε και ο Βασίλης πρέπει να δεις και το σχέδιο της ράχης και του στήθους για να βγάλεις σωστά συμπεράσματα.
 
Σήμερα μόλις απέκτησα από pet shop ένα silver lizard! To είχαν σχεδόν πεταμένο μέσα σε ένα σωρό άσχετα καναρίνια! Προς το παρόν τον έχω βάλει σε καραντίνα με βιταμίνες κλπ! Είναι όντως πανέμορφα πουλιά!
 
Αρσενικό υποθέτω πήρες; Πόσο σου το έδωσε; Ενδιαφέρομαι για θηλυκό γιατί αρχές του Μάρτη έχασα μια και έμεινε μόνος ο κούκλος μου. Έψαξα αλλά δεν βρήκα.
 
Άρη το πήρα φτηνά νομίζω (χωρίς βέβαια να ξέρω τις τιμές που πιέζουν για τα lizard). Το πήρα 35 ευρώ. Σαφώς έχει δαχτυλίδι. Απλά σου λέω το είχε σε κλούβα μαζί με ένα σωρό άλλα που μερικά τα έκοψα για άρρωστα γι'αυτό και τον έχω σε καραντίνα. Φαίνεται πάντως υγιέστατος αλλά ποτέ δεν ξέρεις!
 
Καλή τιμή αν σκεφτείς ότι πέρσι το πήρα 50 ευρώ. Σου εύχομαι να είναι υγιέστατος και να τον χαρείς.
 
Μακάρι Άρη! Τhanks! Πάντως, εγώ προτείνω το εξής απλό: Όλοι ασχολούμαστε με τα καναρίνια και φαντάζομαι ότι όλοι λίγο πολύ αποκτούμε και μικρά. Οπότε θα ήταν μια πολύ καλή λύση η ανταλλαγή καναρινιών για να αποφεύγονται οι προσμίξεις συγγένειας αλλά ας πούμε στην περίπτωσή σου, αν κάποιος έχει θηλυκά lizards έστω να σου έδινε την άδεια να ζευγαρώσει κάποιο με το δικό σου και να μοιραστείτε ας πούμε τα μικρά. 😉
 
Σήμερα απέκτησα και μια θηλυκιά lizard! Νομίζω ότι κι αυτή είναι silver. Για gold έψαχνα αλλά δε βρίσκω πουθενά! Βέβαια οι κλέφτες των pet shop ήθελαν να μου την πουλήσουν για 65 ευρώ! Έλεος! Έγινε ο πανικός ο ίδιος! 35 την πήρα τελικά και πολλά τα θεωρώ!
 
Μπράβο Γιώργο, να χαίρεσαι το νέο καναρίνι σου, εύχομαι γερούς και καλούς απόγονους να χαρείς. Η τιμή που τελικά την πήρες είναι καλή. Φοράει δακτυλίδι; Αν ναι, τι λέει;
 
Back
Top