Γενικά Καναρίνι! Πουλί για κλούβα ή όχι τελικά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Acipenser
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Acipenser

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2013
Μηνύματα
104
Πόλη
Αθήνα
Ίσως το ερώτημα να φαίνεται απλό στην απάντηση του. Τόσες και τόσες επιτυχημένες κλούβες με καναρίνια υπάρχουν ανά τον κόσμο. Ας βάλω όμως το ζιζάνιο του προβληματισμού...

1. Το καναρίνι είναι μοναχικό ζώο το οποίο ζει μόνο του ή σε ζευγάρια.

2. Για να διατηρήσεις αμιγώς τα χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας θες επιλογή γενητορων κάτι που σε μια κλούβα δεν είναι απόλυτο.

3. Αν θες χρωματική ποικιλία δεν μπορείς να έχεις πολλές χρωστικές στην ίδια κλούβα.

4. Μπέρδεμα φωνών στα καναρίνια φωνής.

Μήπως τελικά σε κλούβα μπορείς να έχεις μόνο κοινά καναρίνια κι αυτό σε μεγάλους χώρους;

Στα ανωτέρω ερωτήματα υπάρχει θεωρητική προσέγγιση μόνο (ελλείψη εμπειρίας ) :$

Περιμένω απαντήσεις για να προχωρήσω τα ερωτήματα. ( Ο πρακτικός λόγος που ρωτάω είναι για να αποφασίσω τι θα βάλω στη κυριολεκτικά έρημη κλούβα μου). 🙂
 
Γειά σου φίλε Νικόλα! Ας κάνω την αρχή να δώσω απάντηση στα ερωτήματα σου:
1. Γενικώς το καναρίνι δεν είναι κοινωνικό. Η μοναξιά δεν αποτελεί πλήγμα για αυτό. Αν ένα καναρίνι ζει μόνο του σε ένα κλουβί, χωρίς να υπάρχουν άλλα πουλιά στον χώρο, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Στις κλούβες, βέβαια, συνηθίζουν εύκολα το ένα το άλλο. Μπορεί βέβαια στην αρχή να υπάρξουν αρκετοί καβγάδες για την τροφή και την θέση στις κουρνιάστρες, αλλά σιγά-σιγά ελαττώνονται.
2. Σε αυτό έχεις δίκιο. Οι εκτροφείς που εκτρέφουν καναρίνια Τύπου ή Στάσης, στα κοπάδια τους θέλουν να συμπεριλάβουν πουλιά που εμφανίζουν όσο το δυνατό καλύτερα τα απαιτούμενα πρότυπα της συγκεκριμένης ράτσας. Αν έχουν ''περαστικά πουλιά'', δηλαδή φτωχά δείγματα ή άρρωστα που εμφανίζουν πολλά ελαττώματα στην εμφάνιση τους, οι εκτροφείς δεν τα χρησιμοποιούν για ζευγάρωμα για να μην εξαπλωθούν τα ''φτωχά'' χαρακτηριστικά στο υπόλοιπο κοπάδι.
3. Όταν εννοείς χρωστικές, προφανώς εννοείς τις κόκκινες ή κίτρινες σκόνες που πουλιούνται στο εμπόριο. Αυτές τις χρωστικές τις δίνουν οι εκτροφείς στα πουλιά χρώματος που επρόκειτο να τα πάνε σε εκθέσεις, ώστε μετά την πτερόρροια τα πουλιά, τρεφόμενα με χρωστικές, να διατηρήσουν το χρώμα που απαιτείται από το πρότυπο της κάθε συγκεκριμένης ράτσας. Αν εσύ, θες απλά να τα διατηρείς και να τα αναπαράγεις ερασιτεχνικά τα μελλοντικά σου πουλάκια, δεν χρειάζεται να τους δίνεις τέτοιες χρωστικές, που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο συκώτι τους. Να τους δίνεις καρότο, πάπρικα, και γλυκιά κόκκινη πιπεριά για να διατηρούν τα κόκκινα καναρίνια το χρώμα τους.
4. Αυτό ισχύει. Οι εκτροφείς που εκτρέφουν καναρίνια φωνής, θέλουν να επιτύχουν συγκεκριμένο ρεπερτόριο στα πουλιά. Αποφεύγουν να έχουν ας πούμε τα Τιμπράντο ή τα Μαλινουά τους, σε χώρο που υπάρχουν άλλα καναρίνια ή ακόμα και άλλα είδη πουλιών που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους χαλάσουν τις φωνές και δεν θα χρησιμεύουν για επιδείξεις.
Τώρα το μόνο που έχεις να διαλέξεις είναι το είδος των πουλιών που θα χαίρεσαι να τα θαυμάζεις στην κλούβα σου. Τι διαστάσεις έχει η κλούβα σου; Συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά ήθελα να σου τα εξηγήσω όσο καλύτερα μπορούσα. Φιλικά Αμβρόσιος! Ελπίζω να σε κάλυψα!
 
Κλούβα μπαλκονάτη 100 χ 80 χ 183

Η σκέψη είναι για 2 ζευγάρια.

Από την άλλη βλέπω τα zebra και social finches τι ωραία κουρνιάζουν όλα μαζί.
Βλέπω τις καρδερίνες που πετούν σε κοπάδια των 20-50 ατόμων όλες μαζί. Βλέπω και ότι οι περισσότεροι εκτροφείς καναρινιών έχουν ζευγαρωστρες με χώρισμα (!) και οι κλούβες είναι μόνο για τα νεαρά πουλιά. Είναι και ο κίνδυνος των ασθενειών. Δεν είναι όλα αυτά σημάδια ότι ίσως, ίσως το καναρίνι να μην είναι η καλύτερη επιλογή για ομάδα!

( Η λύση κλούβα με πολλά είδη έχω καταλάβει ότι είναι μπέρδεμα με τροφές και ασθένειες).
 
Εγώ θα σε συμβούλευα να μην βάλεις διαφορετικά είδη στην κλούβα, γιατί θα έχεις προβλήματα διατροφής. Σκέψου καλά ποιο είδος θα πάρεις. Εγώ θα σου έλεγα να πάρεις κάποιο είδος από τα παραδείσια, γιατί είναι πολύ όμορφα, εύκολα στην φροντίδα τους και ακόμα πιο εύκολα στην αναπαραγωγή τους. Από φωνή δεν έχουν την χροιά και το ρεπερτόριο των καναρινιών, αλλά κάνουν περίεργους και ωραίους ήχους. Και τα καναρίνια είναι πολύ όμορφα και μελωδικά πουλάκια, δεν έχουν κανένα μειονέκτημα. Οι καρδερίνες ωστόσο είναι δύσκολες στην διατήρηση τους, επειδή δεν έχουν πολλά χρόνια που εκτρέφονται στην αιχμαλωσία. Όπως σου είπα και πριν να σκεφτείς πολύ καλά τι πτηνό θα βάλεις στην κλούβα σου, για να μην το μετανιώσεις όταν τελικά πάρεις κάποιο πουλί. Ελπίζω να σε βοήθησα! Φιλικά!
 
Εγώ θα έβαζα πολλά καναρινάκια μέσα αλλά γύρω στο Μάρτη θα έβγαζα τα ζευγάρια που θα ήθελα για αναπαραγωγή και από Ιούνιο πάλι όλα μέσα για την πτερόροια! 😉

Γενικά όλα τα είδη πτηνών κατά την αναπαραγωγή γίνονται πολύ κτητικά και επιθετικά.. Εγώ προσπάθησα πέρσι να τα ζευγαρώσω στην κλούβα και ήταν λάθος.. Όχι ότι δεν έβγαλα πουλιά, απλά με τις ζευγαρώστρες υπάρχει περισσότερος έλεγχος και πιστεύω αν τα είχα σε ζευγαρώστρες θα έβγαζα περισσότερα πουλιά..
 
Back
Top