Ασθένειες Καναρίνι έβγαλε εξόγκωμα ανάμεσα στα δάκτυλα και των δύο ποδιών

Εγγραφή
15 Φεβ 2019
Μηνύματα
10
Καλησπέρα
Το καναρίνι μου έχει βγάλει ένα εξόγκωμα και στα δύο πόδια ανάμεσα στα δάκτυλα. Μοιάζει με κύστη είναι έντονα ερεθισμένο, κυρίως το ένα πόδι, και το κρατάει μαζεμένο. Δείχνει να πονάει. Του έβαλα για 2 μέρες fucicort χωρίς να έχει βελτίωση και χθες του έβαλα celestoderm-v with garamicin. Πριν την αλοιφή καθαρίζω καθημερινά το κλουβί. Δεν βλέπω βελτίωση. Χρειάζεται να δώσω αντιβίωση και αν ναι τι αντιβίωση; δυστυχώς δεν έχουμε εδώ πτηνίατρο και οι κτηνίατροι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα. Μπορεί κανείς να μου προτείνει κάτι;
 
Καλησπέρα Ελισάβετ, εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω στο θέμα σου αλλά θα σου πρότεινα να ανεβάσεις φωτογραφίες από το καναρινακι σου, καθώς και από το εξογκωμα στο πόδι του,ωστε να έχουν τα ποιο έμπειρα μέλη μια γενική εικόνα. Φιλικά...
 
60891
[automerge]1550500262[/automerge]
Καλησπέρα
Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ. Σας στέλνω μια φωτογραφία από το πόδι του. Βάζω fucidin καθημερινά. Από κάποιο petshop μου πρότειναν να του δώσω αντιβίωση doxy-cyclin-t (γενική αντιβίωση), αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να του δώσω. Γνωρίζει κανείς κάτι;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το καναρίνι είναι περίπου 3 ετών. Η τροφή του αποτελείται από σπόρους και κανναβούρι. Επίσης αυγό σε σκόνη και βιταμίνη κίτρινη. Κάποιες φορές βάζω και μπρόκολο (καλά πλυμένο) ή μαρουλόφυλλο. Πατήθρες έχω πλαστικές, τις άλλαξα σήμερα. Δυστυχώς δεν βρήκα ξύλινες και αγόρασα πάλι πλαστικές αλλά διαφορετικές από τις παλιές (είναι πιο λείες). Μαζεύει το ποδαράκι του, δείχνει να πονάει. Όπως προανέφερα του βάζω καθημερινά fucidine (εδώ και 2 μέρες).
 
Τί εννοείς με το ''αυγό σε σκόνη'', είναι κάποια αυγοτροφή κάποιας εταιρείας;
''βιταμίνη κίτρινη'' είναι σε διάφανο σακουλάκι χωρίς στοιχεία πάνω του;
[automerge]1550522206[/automerge]
τα παραπάνω τα έχει στην διάθεση του σε καθημερινή βάση;
 
Την αυγοτροφη την αγοράζω από petshop χύμα όπως και τους σπόρους. Δεν γνωρίζω εταιρεία. Και στα 2 καταστήματα της πόλης έτσι πωλείται. Είναι ξηρό αυγό σε μορφή σκόνης. Ο,τι προανέφερα το τρώει σε καθημερινή βάση.
 
Κατά πάσα πιθανότητα η κατάσταση που αντιμετωπίζεις είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής.
Η καθημερινή χρήση αυγοτροφής και βιταμίνης επιβαρύνει τον οργανισμό του πουλιού ειδικά όταν είναι χύμα (αμφιβόλου ποιότητας και σύστασης).

Στην θέση σου θα άλλαζα αμέσως την διατροφή του και θα έδινα σπόρους, λίγο καναβούρι και μια φορά την εβδομάδα 1/4 βραστό αυγό (βράσιμο 12-15 λεπτά) το οποίο θα αφαιρείς μετά απο 3-4 ώρες γιατί αλλοιώνεται και χαλάει.
Επίσης πρέπει να του δίνεις πιο συχνά λαχανικά (2-3 φορές την εβδομάδα), όπως μπρόκολο-γλυστρίδα-σπανάκι-ραδίκι και πολλά άλλα (διάβασε το αντίστοιχο άρθρο)

Την αυγοτροφή και βιταμίνη του pet κατήργησε την άμεσα.

Στα πόδια θα σου πρότεινα να βάζεις betadine κρέμα (για απολυμαντικούς λόγους) το πρωί και την fucidin το απόγευμα.
Όσον αφορά την αντιβίωση δεν μπορώ να προτείνω κάτι, και λαμβάνοντας υπόψιν την έλλειψη Πτηνιάτρου ίσως κάποιο άλλο μέλος να μπορεί να προτείνει κάτι αν έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχη κατάσταση.

εύχομαι γρήγορη ανάρρωση!
.
 
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τις συμβουλές σου. Θα τις εφαρμόσω. Δεν ήξερα πως και η διατροφή θα μπορούσε να του δημιουργήσει τόσα προβλήματα! Ευχαριστώ και πάλι.
 
Καλημέρα
Δυστυχώς το ποδαράκι από το καναρίνι είναι χειρότερα, έχει αρχίσει να μαυρίζει στα σημεία που ήταν ερεθισμένο. Δεν μπορεί να πατήσει καθόλου καλά έχει αστάθεια και είναι ζαρωμένο. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Ίσως αντιβίωση από το στόμα;
 
Δεν υπάρχει εύκολη γιατρειά στην ποδοδερματίτιδα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διάγνωση βασίζεται στην παρατήρηση των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να γίνει ο ακτινολογικός έλεγχος ειδικά δε η βακτηριακή καλλιέργεια διότι θα δείξει το είδος των βακτηριδίων που εμπλέκονται και μέσω του αντιβιογράμματος μπορεί εύκολα να αποφασισθεί το πιο κατάλληλο αντιβιοτικό που επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται διότι, τα βακτηρίδια που εμπλέκονται σε αυτήν την ασθένεια είναι συνήθως πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Η παραδοσιακή θεραπεία στην ασθένεια αυτή είναι η χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών τα οποία ενδείκνυνται για κατανάλωση από το στόμα αλλά παράλληλα και για εφαρμογή τοπικά, πάντα φυσικά μετά από καλό καθάρισμα της πληγής.
Σε πολύ σοβαρές επιβάλλεται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν όλοι οι νεκροί ιστοί και ράψιμο της πληγής.
Τελειώνοντας πρέπει να τονιστεί πως είναι προφανές ότι, πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια ή πιθανόν τα λάθη που έγιναν από τον εκτροφέα και προκάλεσαν την ασθένεια αυτή και να διορθωθούν. Το πιο πιθανόν είναι η ασθένεια να έχει προκληθεί απο έλλειψη βιταμινών ή έλλειψη καθαριότητας του άμεσου περιβάλλοντος όπου ζουν τα πουλιά.
Μιά καλή πρόληψη, εκτός των άλλων, στα καλλωπιστικά και ωδικά πτηνά είναι να τοποθετούνται διαφόρων μεγεθών πατήθρες έτσι ώστε να παρέχεται στο πάτημα των πτηνών φυσική υποστήριξη με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα. "
 
Ευχαριστώ. το κλουβί το καθαρίζω πολύ συχνά και το τελευταίο 10ημερο κάθε μέρα. Βιταμίνες του έδινα από peshop ( κίτρινη σκονη). Είναι η πρώτη φορά που έχω καναρίνι και προσπαθώ να το φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ
Είμαι πολύ στεναχωρημένη. Σήμερα έβαλα στο νερό aviomycine καθάρισα την πληγή με betadine solution σε αναλογία 1/10 , σκουπισα με αποστειρωμενη γαζα και έβαλα betadine αλοιφή. Ζωντάνεψε λίγο και πρέπει να έφαγε λίγο αλλά το πίσω δαχτυλάκι του έχει μαυρίσει και το εξογκωμα ανάμεσα στα δάχτυλα είναι πολύ πρησμένο. Μπορώ να κάνω και κάτι άλλο; Επικοινώνησα με ένα κτηνίατρο και δεν μου είπε τιποτα περισσοτερο απο αυτό που έκανα, τονίζοντας πως δεν έχει εξειδίκευση σε πουλιά...
 
Μπράβο σου που είσαι τόσο αφοσιωμένη! Θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά.

Επικοινώνησε εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Κτηνιατρικό-Κέντρο-Μιχάλης-και-Βανέσσα-Μάντακα.34322/ μετά τις 1730.

Την κίτρινη βιταμίνη καλό είναι να την αλλάξεις. Όσο μπορείς και εάν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου να προτιμάς τις σφραγισμένες τροφές και βιταμίνες του εμπορίου.

Διάβασε αυτό το άρθρο σχετικά με την διατροφή

Και ρίξε μια μάτια σε κάποιες επιλογές τροφών από [page not found]
Προφανώς υπαρχουν κι άλλα e-shops για να βρεις τις τροφές. Δεν κάνω διαφήμιση, απλά σε αυτό ψωνίζω εγώ.

Όμως, αυτή την στιγμή άμεση προτεραιότητα είναι μια εμπεριστατωμένη διάγνωση του προβλήματος. Όσο αυτό είναι εφικτό να γίνει χωρίς να πάει το ίδιο το πουλάκι στον γιατρό. Σίγουρα όμως κάτι θα σου πει..
 
Back
Top