Ασθένειες Καναρίνι με εξωγκομα στο ράμφος

EYAGGELIA

PB New Member
Εγγραφή
16 Φεβ 2015
Μηνύματα
12
Πόλη
Αθήνα
Έχω ενα καναρίνι με ένα εξωγκομα στο ράμφος, που εξαπλώνεται τώρα και στο μάτι. Όλα ξεκίνησαν από μία μικρή μαύρη κουκίδα στο ράμφος, που φαινόταν σαν βρομιά. Δεν έδωσα μεγάλη σημασία αρχικά, μέχρι που άρχισε σιγα σιγά-σιγά σε διάστημα ενός μήνα να μεγαλώνει κατι σαν όγκος. Έβαλα epithol,bethadine αλλά δεν έδειξε ν'αλλαζει κατι προς το καλύτερο. Εδω και 2-3 μέρες δεν ειναι και τόσο ζωηρό, αλλά τρώει κανονικά.

CAM01790~2~2.webp
 
Εμένα προσωπικά το μυαλό μου πάει σε ευλογία! Ας ελπίσουμε να είναι ξηρής μορφής!

Διάβασε αυτό: Ο ιός της ευλογιάς στα πουλιά | PetBirds

Βάλτο μόνο του σε ένα κλουβί μακριά από τα υπόλοιπα, καθημερινά εξονυχιστική καθαριότητα των πατηθρών και του πάτου, καλή διατροφή (αυγό ή αυγοτροφή, λαχανικά, μήλο και φυσικά τους σπόρους, βιταμίνες το νεράκι), και θα σε συμβούλευα κάθε μέρα betadine πριν κοιμηθεί προσεκτικά με μία μπαντονέτα και με γάντια μιας χρήσης. Πριν το betadine μπορείς να βάλεις ιωδιούχο γλυκερίνη (αναλογία 1 προς 10 - να ζητήσεις να στην φτιάξουν στο φαρμακείο). Αν όντως είναι ευλογιά και αν είναι τυχερό και είναι μόνο ξηρή ευλογιά σε μια εβδομάδα θα ξεραθεί και θα πέσει το καρούμπαλο!

Αν δε δεις βελτίωση γρήγορα σε κάποιον γιατρό που να ξέρει από πτηνά: Πτηνίατροι, Ειδικευμένοι στα Πτηνά Κτηνίατροι | PetBirds

Περαστικά σας!
 
Επίσης για λίγες ημέρες, θα μπορούσες πολύ πολύ προσεκτικά, να του εφαρμόζεις celestoderm με garamycin με μπατονέτα, δυο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και το πολύ για 1 εβδομάδα. Περιέχει κορτιζόνη και αντιβίωση, και λόγω της πρώτης ( κορτιζόνη), να είσαι προσεκτική στη διάρκεια της θεραπείας, διότι ρίχνει το ανοσοποιητικό ενός τόσο μικρού οργανισμού, όποτε το πουλί θα πρέπει να είναι σε εσωτερικό χώρο και σε ζέστη και η ένα λόγω θεραπεία δεν θα πρέπει να παραταθεί για πάνω από εβδομάδα. Μια φίλη μου είχε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανάλογης περίπτωση καμαρινιού. Στη συνέχεια προχωράς με ιωδιούχο γλυκερίνη. Αν θέλεις έλεγξε και πόδια και το εσωτερικό των φτερουγων για σπυριά. Καλή ανάρρωση!
 
Αυτό το μαύρο σημάδι φαίνεται ακόμα στο ράμφος. Υπάρχει περίπτωση να είναι μαμούνι;
 
Το μαύρο σημάδι είναι το ένα ζητούμενο... Το κενό στο φτέρωμα που είναι ακριβώς από πάνω ... Νομίζω πως είναι το άλλο.. Ειδικά αν έχει και εξόγκωμα...
 
Αυτο το μαύρο σημάδι είναι σαν τρυπούλα, σαν σκαμμενο.Αυτο είχα δει πρώτο. Μετά σιγά σιγά βγήκε το άλλο από επάνω. Στην αρχή νόμιζα πως μπορεί να είναι ακαρεα του ράμφους, γιατί ηταν ξερό.. Έβαλα epithol σε πόδια και ράμφος, αλλά τίποτα. Μετά δοκίμασα με bethadin, αλλά ουσιαστική βελτίωση δεν είδα. Τώρα φαίνεται ποιο ερεθισμενο και εχει αναιβει στο μάτι. Στην αρχη παρόλα αυτά κελαηδουσε και ηταν ζωηρό. Τώρα 2-3 μέρες ειναι ποιο μαμουριασμενο. Τα φάρμακα πού τα βρίσκω και σε τι δοσολογία τα δίνω. Ευχαριστώ!
 
Αυτά τη γνώμη μου ο το μαύρο σημάδι είναι σαν τρυπούλα, σαν σκαμμενο.Αυτο είχα δει πρώτο
Σε αυτό απάντησαν σωστά κατά τη γνώμη μου και τα παιδιά.
Μετά σιγά σιγά βγήκε το άλλο από επάνω. Στην αρχή νόμιζα πως μπορεί να είναι ακαρεα του ράμφους, γιατί ηταν ξερό.. Έβαλα epithol σε πόδια και ράμφος, αλλά τίποτα. Μετά δοκίμασα με bethadin, αλλά ουσιαστική βελτίωση δεν είδα. Τώρα φαίνεται ποιο ερεθισμενο και εχει αναιβει στο μάτι. Στην αρχη παρόλα αυτά κελαηδουσε και ηταν ζωηρό. Τώρα 2-3 μέρες ειναι ποιο μαμουριασμενο.
Θα περιμένεις λίγο να πουν τη γνώμη τους αυτοί που γνωρίζουν σίγουρα. Γιατί εγώ με τα ίσως... Θα σε μπερδέψω.
 
Αυτό το μαύρο σημάδι φαίνεται ακόμα στο ράμφος. Υπάρχει περίπτωση να είναι μαμούνι;
Aυτό είναι η ξεραμένη φλύκταινα απο την ξηρή ευλογιά. Πιθανόν να υπάρχει μια απλή επιμόλυνση που εξαπλώνεται ή μια δεύτερη ασθένεια όπως π.χ Τριχομονάδωση, που έχει πιάσει το μάτι και προχωρά.
 
Εγώ τώρα να ρωτήσω κάτι; Μήπως χρειάζεται να βάλει και κάτι στο μάτι; Δηλαδή tobrex ή tobradex; Θα βοηθούσε;
 
Θα βοηθήσει, αν πρόκειται για κάποιου είδους βακτηριδιακή μόλυνση.
 
Το tobradex έχει πέραν του αντιβιοτικού και κορτιζόνη. Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στη χρήση του, γιατί ενώ έχει ένδειξη για υποχώρηση της φλεγμονής, ως κορτιζονούχο καταστέλλει το ανοσοποιητικό του οργανισμού, ποσό μάλλον ενός μικρού οργανισμού όπως το καναρίνι. Ίσως μια αμοξυξιλινη, να ήταν χρήσιμη για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να το πας σε εξειδικευμένο πτηνίατρο και μάλιστα άμεσα.
 
Φωτογραφία από τα ποδαράκια θα βάλω αύριο με το φως της ημέρας. Παρατήρησα οτι ξύνει επίμονα το ράμφος στο κλουβί. Μερικές φορές κανει σαν να το τσιμπάει κάτι κάτω από τα φτερά.
Συγγνώμη αν σας έχω κουράσει!
 
Kαλημερα, εδώ και μια φωτογραφία από τα ποδαράκια. Εχθές το βράδυ του έβαλα bethadin και τώρα το πρωί την αλοιφή celestoderm. Όσο για το tobrex, δεν το τόλμησα ακόμη. Μην τα μπερδεψω όλα μαζί. Έβαλα και βιταμινουλες στο νερό, να δούμε. Ειναι λιιιίγο ποιο ζωηρουλη συγκριτικά με χθες.
 

Συνημμένα

  • 20150217_104320~2~2~2~2.webp
    20150217_104320~2~2~2~2.webp
    33,4 KB · Προβολές: 180
Από την όψη της κοιλιάς θα τόλμησω να πω ότι πρέπει να είναι και πολύ αδύνατο. Ενίσχυσε τη διατροφή του με βραστό αυγό και βιταμίνες στο νεράκι καθημερινά και έξτρα σπόρους (λιμάνι, βρώμη, και, καμελινα, νιζερ, περιλλα λευκή). Όταν το ξαναπιασεις δες λίγο και το στερνο του. Αν το κόκκαλο του στερνου (η λεγόμενη καρίνα) είναι πολύ έξω και "κόβει χέρι" που λέμε τότε είναι αδύνατο! Και νομίζω πως αυτό ενισχύει την υπόθεση που κάναμε περί ευλογιας.

Υπομονή... Αν είναι ευλογια θέλει το χρόνο της να περάσει.. Περίπου σε μια εβδομάδα τα καρουμπαλα ξεραινονται και πέφτουν.
 
Το μαύρο ίσως είναι το ρουθούνι του, και μάλλον στο ράμφος έχει ακάρεα

δεν θα πρέπει να λαμβάνουν Celestoderm;
Μην χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο εάν:
είναι αλλεργικοί σε βηταμεθασόνη ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό του φαρμάκου
έχει μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από ιούς, συμπεριλαμβανομένου του απλού έρπητα, ευλογιάς, και ανεμευλογιάς (ανεμοβλογιάς)
είχατε μία αλλεργική αντίδραση σε άλλα κορτικοστεροειδή φάρμακα
Οι χωρίς αγωγή μολυνθέντα δερματικές βλάβες που προκαλούνται από μια μόλυνση με μύκητες ή βακτήρια
έχουν φυματίωση του δέρματος
Δεν εφαρμόζουν αυτό το φάρμακο γύρω από το στόμα, στον οφθαλμό, ή πάνω ή γύρω από την πρωκτική και γεννητική περιοχή.

http://chealth.canoe.com/drug_info_details.asp?brand_name_id=6156
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές. Έβαλα πολύ προσεκτικά celestoderm για 3 μέρες και μετά μπεταντιν. Το εξωγκομα φαίνεται καλύτερα, δεν έχει φύγει ακόμα. Γύρω-γύρω από το ράμφος και το μάτι έχει χάσει και πούπουλα από το ξύσιμο. Γενικά είναι και αδύνατο,το έπιασα στην κοιλίτσα και πιάνω το κόκκαλο. Εχω επιστρατεύσει βιταμίνες στο νερό, αυγό,τροφή της vitakraft, μήλο, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι παίρνει τα πάνω του. Παρατήρησα οτι τινάζει την ουρά του και κανει σαν να εχει φαγούρα.Αν ήταν ψείρα, με το epithol, δεν θα είχε φύγει;
 
Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές. Έβαλα πολύ προσεκτικά celestoderm για 3 μέρες και μετά μπεταντιν. Το εξωγκομα φαίνεται καλύτερα, δεν έχει φύγει ακόμα. Γύρω-γύρω από το ράμφος και το μάτι έχει χάσει και πούπουλα από το ξύσιμο. Γενικά είναι και αδύνατο,το έπιασα στην κοιλίτσα και πιάνω το κόκκαλο. Εχω επιστρατεύσει βιταμίνες στο νερό, αυγό,τροφή της vitakraft, μήλο, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι παίρνει τα πάνω του. Παρατήρησα οτι τινάζει την ουρά του και κανει σαν να εχει φαγούρα.Αν ήταν ψείρα, με το epithol, δεν θα είχε φύγει;
Όχι... Το epithol έχει άλλη χρήση... κοίτα τα φτερά του με κάποιο μεγεθυντικό φακό... ψάχνουμε μαύρα μαμούνια πάνω τους. Η κόκκινη ψείρα δεν φωλιάζει πάνω του αλλά στο κλουβί. Αν έχεις ενδείξεις πως υπάρχουν παράσιτα να μας πεις να δούμε τις λύσεις.
 
Οι μόνες ενδείξεις που εχω είναι η φαγούρα του και ποιο πολύ προς το βράδυ. Είχα διαβάσει για την κόκκινη ψείρα,ότι τοποθετούμε παγίδες (νωπή χαρτοπετσέτα). Σε ποιο σημείο είναι καλύτερα να την τοποθετήσω για να είμαι σίγουρη.
 
Back
Top