Ασθένειες Καναρίνι με πρόβλημα στα πίσω δάχτυλα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vkoul
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vkoul

PB New Member
Εγγραφή
6 Οκτ 2011
Μηνύματα
50
Πόλη
Βριλήσσια
Βασικές Πληροφορίες
  1. Τι είδος πτηνού έχετε; Καναρίνι
  2. Αναφέρετε το φύλο του αν το γνωρίζετε: Θηλυκό
  3. Τι ηλικία έχει; Ενός έτους περίπου
  4. Πόσο καιρό το έχετε εσείς; Εννέα μήνες
  5. Ζει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο; Σε εσωτερικό; Άλλοτε μέσα, άλλοτε έξω; Την ημέρα έξω, τη νύχτα μέσα
  6. Στο κλουβί ζει μόνο του; Με άλλα πτηνά; Πόσα; Ποιο είναι το μέγεθος του κλουβιού; Μόνο του σε κλουβί διαστάσεων 38 x 24 x 36cm
  7. Τι διατροφή του παρέχετε; (π.χ. σπόροι, χόρτα, αρωματικά βότανα, λαχανικά, φρούτα, αυγοτροφή). Περιγράψετε όσο πιο αναλυτικά μπορείτε. Σπόροι, λαχανικά, φρούτα, αυγοτροφή, sticks.
  8. Περιγράψτε λεπτομερώς τα συμπτώματα που σας έχουν ανησυχήσει, καθώς επίσης την αναπνοή του, τη στάση σώματος, την ενεργητικότητά του, τις κουτσουλιές του, την καθαρότητα της μύτης, την εμφάνιση των ποδιών του. Αναπνοή οκ, ενεργητικότητα οκ, κουτσουλιές οκ, μύτη οκ. Στάση σώματος οκ. Εμφάνιση ποδιών: Τα πίσω δάχτυλα και στα δύο πόδια είναι γυρισμένα μπροστά, οπότε έχει δυσκολία στήριξης
  9. Πότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην υγεία του πτηνού σας; Το πρόβλημα υπήρχε από τότε που το αγόρασα. Όμως το εντόπισα λίγο αργότερα γιατί στην αρχή ήταν πολύ τρομαγμένο και όταν πλησίαζα φτερούγιζε γύρω-γύρω στο κλουβί του.
  10. Αναφέρετε με ελεύθερο κείμενο, οτιδήποτε θεωρείτε σημαντικό και δεν προβλέπεται από το ερωτηματολόγιο. Ενοχλείται πάρα πολύ από αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί να το διορθώσει με το ράμφος της. Στέκεται στο οριζόντιο stick που υπάρχει στο κλουβί, στηρίζει το ποδαράκι και προσπαθεί να το ισιώσει. (φωτό 2). Μερικές φορές επίσης όταν κοιμάται βαθιά, πέφτει από το κλαράκι της και συνεχίζει να κοιμάται στον πάτο του κλουβιού.
Επιπλέον Πληροφορίες
  1. Τι υλικό χρησιμοποιείτε στον πάτο του κλουβιού; Χαρτί Α4
  2. Υπάρχει σχαράκι ανάμεσα στο κλουβί και τον πάτο; Ναι
  3. Τοποθετείστε μια λευκή κόλλα Α4 στον πάτο του κλουβιού και βγάλτε φωτογραφία στις κουτσουλιές του πτηνού σας. Επίσης βγάλτε φωτογραφία του ίδιου του πτηνού, εστιάζοντας στην περιοχή του προβλήματος αλλά και στο πρόσωπο και τα πόδια του, στήθος, καρίνα και την περιοχή της αμάρας.
  4. Τι είδους πατήθρες χρησιμοποιείτε; Ξύλινες; Υφασμάτινες; Πλαστικές (στρογγυλές ή σαν κλαδάκια; ) Ξύλινες στρογγυλές αλλά λεπτές γιατί δεν μπορεί να στηριχτεί καλά
  5. Έχει ζευγαρώσει κάποια φορά; Πότε; Ήταν επιτυχής η γέννα; Δεν έχει ζευγαρώσει όσο το έχω.
  6. Έχει λάβει ποτέ αντιβίωση; Αναφέρετε το φάρμακο, την δοσολογία και την διάρκεια της θεραπείας. Όχι
  7. Αν δόθηκε αντιβίωση δόθηκε με συμβουλή γιατρού; Του petshop; Κάποιου φίλου; Άλλο (περιγράψετε).
  8. Πότε πέρασε την τελευταία του πτερόρροια; Τον Σεπτέμβρη του 2013
  9. Οι σπόροι που χρησιμοποιείτε είναι χύμα; Συσκευασμένοι; (μπορείτε να αναφέρετε μάρκα). Το ίδιο αναφέρετε και για την αυγοτροφή. Είναι εμπορίου; Είναι δικής σας παρασκευής; Χύμα αυγοτροφή, σπόρους εναλλάξ χύμα και συσκευασμένους Friskies
  10. Χρησιμοποιείτε κάποια άλλα είδη του εμπορίου, όπως sticks, λιχουδιές ή βρώσιμες «βιταμίνες»; Sticks
  11. Χρησιμοποιείτε συμπληρώματα βιταμινών ή ασβεστίου στο νερό; Ποια και κάθε πότε; Γενικά όχι, του έδωσα μόνο στην εποχή της πτερόρροιας
  12. Χρησιμοποιείτε φυσικούς τρόπους πρόληψης ασθενειών π.χ. σκορδόνερο, μηλόξυδο κτλ; Όχι
  13. Έχετε σουπιοκόκαλο στο κλουβί; Ναί
Η πιο αντιπροσωπευτική φωτό που έχω προς το παρόν είναι η παρακάτω όπου φαίνεται πως τα δύο πίσω δάχτυλα είναι γυρισμένα μπροστά.
pili1.webp

Εδώ είναι η προσπάθεια να τα διορθώσει.

pili2.webp
 
Εμένα μου φαίνεται σαν splay legs , ανατομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την γέννησή του. Δεν ξέρω αν μπορεί να διορθωθεί στην ηλικία που είναι τώρα, γι αυτό θα σου πουν έμπειρα άτομα.
Πάντως το γεγονός πως προτιμά να στέκεται πάνω στο στικ, δείχνει πως βολεύεται καλύτερα σε πιο πλατιά σημεία για να ξεκουράζεται.
Θα σου πρότεινα να δημιουργήσεις μια μικρή ξύλινη πλατφόρμα να κοιμάται εκεί τα βράδια και να κάθεται όταν θέλει να ξεκουραστεί κάτι όπως αυτές (όχι στις ίδιες διαστάσεις φυσικά) Πατήθρες από φυσικό ξύλο ελιάς .
Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις στην περιγραφή σου, κατ' αρχήν μπράβο που συμπλήρωσες την φόρμα, γιατί αυτό βοηθάει πολύ να επισημάνουμε διάφορες λεπτομέρειες που θα σου φανούν χρήσιμες.
Την χειμερινή περίοδο ή θα έχεις έξω μόνιμα το πουλάκι ή μέσα. Το μέσα - έξω εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας.
Φυσικά αν είναι έξω, χρειάζονται μέτρα προφύλαξης από ρεύματα αέρος, βροχή και αρπακτικά. Το ίδιο και το καλοκαίρι από την έντονη ηλιοφάνεια.
Από διατροφή, χρειάζεται να συμπληρώσεις χόρτα, αρωματικά βότανα. Αυγοτροφή και σπόρους, πάντα συσκευασμένη σε όποια μάρκα προτιμάς. Ψάξε να καταλάβεις αν αυτό που δίνεις είναι αυγοτροφή ή απλά κάτι αποκαλούμενο "βιταμίνες" που σου είναι άχρηστο.
Τα sticks δεν είναι απαραίτητα και καλύτερα να μην τα βάζεις.
Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με κεχρί σενεγάλης που και που, που το αγαπούν πολύ και είναι και θρεπτικό.
Αυτά από μένα και ελπίζω να είναι κάτι που διορθώνεται.
 

Συνημμένα

  • kehri.webp
    kehri.webp
    8,4 KB · Προβολές: 46
  • Like
Αντιδράσεις: vkoul
Εννοείται πως το αφήνω έξω μόνο σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες δηλαδή λιακάδα τον χειμώνα και όχι πολύ ζέστη το καλοκαίρι. Η αυγοτροφή είναι αυτές οι "βιταμίνες" όπως είπες και σχεδόν δεν την ακουμπάει.
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου, θα προσπαθήσω να τις εφαρμόσω..
 
Διάβασε αυτά:
Γεννετική ανωμαλία ή στραβοπάτημα στη φωλιά;
Νεοσσος 16 ημερων με στραβα τα πισω δαχτυλα
Προβλημα με τα δακτυλα νεοσσου

Πιστεύω χρειάζεται κάτι σαν νάρθηκα.. Δε ξέρω αν σ αυτή την ηλικία μπορεί να γίνει καλά..

Επίσης αυτές τις "βιταμίνες" μην τις ξαναδώσεις... Και το καναρίνι ή μόνιμα μέσα ή μόνιμα έξω και προστατευμένο από καιρικά φαινόμενα και φυσικά τα αρπακτικά...
 
Back
Top