Ασθένειες Καναρίνι με χρόνια αναπνευστική νόσο (ΧΑΝ)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pana.k
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pana.k

PB New Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2018
Μηνύματα
13
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Γεια σε ολους! Πριν ενα μηνα περιπου, γυρω στις 12 Φλεβαρη, το καναρινι μας σταματησε να κελαηδαει. Καμια εβδομαδα νωρίτερα, ειχα παρατηρησει να ειναι λιγο βραχνο το κελάηδημα, αλλα απο απειρια δεν με ανησυχησε ιδιαιτερα. Οταν σταματησε να κελαηδαει, γενικα ετρωγε κ ηταν ζωηρο. Πριν 2 εβδομαδες ομως, παρατηρησα να ειναι υποτονικο, να χανει λιγο ισορροπια και να ειναι σαν ζαλισμενο, να καθεται στον πατο του κλουβιου, να κλεινει τα ματια και να φουσκωνει καποιες στιγμες (και οταν του σφυριζα και του μιλουσα) και για να παει απο κλαδι σε κλαδι επρεπε να κατεβει στο πατο να περπατησει και να υπολογισει με το ραμφος του πως θα ανεβει. Επισης, μαδησε λιγα πουπουλα.
Θεωρησα σοβαρη την κατασταση και πηγα σε πτηνιατρο. Το ακροαστηκε κ μου ειπε οτι πασχει απο ΧΑΝ και μου συνεστησε baytril 0,5% 1ml στα 100ml νερου της ποτιστρας για 1 εβδομαδα. Μετα τη θεραπεια η βελτιωση ειναι ελαχιστη (λιγο πιο δραστηριο) αλλα συνεχιζουν να εμφανιζονται τα συμπτωματα, ενω γενικα τρωει και πινει.
Η αντιβιωση σταματησε την Τεταρτη και θα ξεκινησει σε 7-10 μερες συμφωνα με οδηγιες γιατρου για 5 με 7 ημερες ακομη.

Ειχε καποιος απο σας πουλακι με ΧΑΝ? Αν ναι, σωθηκε; Θα μπορεσει να κελαηδησει ξανα; Που θα μπορουσε να οφειλεται το οτι περπατα και υπολογιζει με το ραμφος του πως θα ανεβει στο κλαδι;
Ευχαριστω εκ των προταιρων για τις απαντησεις σας.
 
Πρόκειται για τον Αιμίλιο που αναφέρεις στο πρώτο σου μήνυμα; Δηλαδή είναι 1μιση χρόνου, εσύ το έχεις από τον Οκτώβριο και παρουσίασε το πρόβλημα πριν από ένα μήνα;

Πες μας μερικά πράγματα για αυτόν. Σε ποιο χώρο τον έχεις; Ποια είναι η διατροφή του; Σπόρους ή ό,τι άλλο του δίνεις.

Ανέβασε μερικές φωτογραφίες του κλουβιού με το πουλάκι μέσα. Στη συνέχεια, κάνε ένα κόπο και προσπάθησε να ανεβάσεις και μια σειρά από τέτοιες φωτογραφίες. https://community.petbirds.gr/threads/Φωτογραφίες-κοιλιάς-και-περιττωμάτων-πουλιού.41907/ Άνοιξε κάθε μία φωτογραφία του άλμπουμ για περισσότερες πληροφορίες.
πηγα σε πτηνιατρο
Σε ποιον τον πήγες;

Ειχε καποιος απο σας πουλακι με ΧΑΝ?
Δεν έχω ξανακούσει αυτή τη διάγνωση σε πουλί.

Θα μπορεσει να κελαηδησει ξανα;
Αυτό που προέχει είναι να ζήσει, ας ελπίζουμε καταρχήν σε αυτό.
 
Γεια σου Stavros. Ναι για το ιδιο καναρινι προκειται. Το καναρινι ειναι στο σαλονι μαζι μας, διπλα σε παραθυρο (δε μπαζει να εχει ρευμα). Το λαθος που εκανα ειναι οτι την ημερα το εβγαζα εξω (τις καλες μερες μονο) και το βραδυ μεσα. Οπως διαβασα κι εδω δε θελει συχνες αλλαγες.
Σε ποιον τον πήγες;
Τον πηγα στον Αγ. Δημητριο, τον κ. Δημητριαδη που βρηκα εδω στο φορουμ.
Ποια είναι η διατροφή του
Αγοραζω σπορους χυμα απο petshop για καναρινια, αν οπως διαβασα εδω δεν ειναι πολυ καλο. Επισης του βαζω κοκκινη τροφη (ειναι πορτοκαλοκοκκινο) και μερα παρα μερα μηλο, μαρουλακι, αγγουρι κ καμια φορα στις 10 μερες αυγο.
Σχετικα με τις φωτογραφιες, φοβαμαι για την ωρα να το πιασω γιατι αναστατωνεται ευκολα και ταραζεται. Ισως αργοτερα; Παντως δε φαινεται να τσιμπιεται στο στηθος. Θα δοκιμασω ομως να βαλω χαρτι για τις κουτσουλιες και θα την ανεβασω.
Εννοειται προτεραιοτητα ειναι να ζησει

Να σημειωσω πως το τελευταιο μηνα που ακολουθει και τη θεραπεια ειναι συνεχεια σε εσωτερικο χωρο (σαλονι) και του δινουμε συχνοτερα αυγο.

Σας επισυναπτω φωτογραφιες του πουλιου και τα περιτωματα του...
 

Συνημμένα

  • rsz_20180318_184542.webp
    rsz_20180318_184542.webp
    101,3 KB · Προβολές: 31
  • rsz_20180318_184600.webp
    rsz_20180318_184600.webp
    185,8 KB · Προβολές: 30
  • rsz_20180318_184936.webp
    rsz_20180318_184936.webp
    40,4 KB · Προβολές: 30
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το καναρινι ειναι στο σαλονι μαζι μας, διπλα σε παραθυρο (δε μπαζει να εχει ρευμα
Αυτή δεν είναι πολύ καλή επιλογή χώρου. Τα πουλιά πρέπει να ξυπνούν και να κοιμούνται με την ανατολή και δύση του ήλιου, χωρίς να αλλάζει το ωράριο τους από τα φώτα των δωματίων. Επίσης, χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία, αν είναι δυνατόν κάτω από 20 βαθμούς. Μπορείς να το έχεις έξω στο μπαλκόνι όλο το χρόνο, αρκεί να είναι προστατευμένο από τα αρπακτικά, τα ρεύματα αέρα και φυσικά τη βροχή. Η χαμηλή θερμοκρασία δεν το πειράζει.

Αγοραζω σπορους χυμα απο petshop για καναρινια, αν οπως διαβασα εδω δεν ειναι πολυ καλο
Δεν είναι όντως. Πρέπει να αγοράσεις ένα συσκευασμένο μείγμα σπόρων για καναρίνια.

Επισης του βαζω κοκκινη τροφη (ειναι πορτοκαλοκοκκινο) και μερα παρα μερα μηλο, μαρουλακι, αγγουρι κ καμια φορα στις 10 μερες αυγο.
Σταμάτησε τα όλα και μεινε για μια δύο μέρες μόνο στους σπόρους και στο νεράκι του. Αύριο βγάλε καινούργιες φωτογραφίες των κουτσουλιών. Από τη συγκεκριμένη δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτό το κόκκινο που βλέπουμε είναι χρώμα από τις τροφές ή αίμα.

Να σημειωσω πως το τελευταιο μηνα που ακολουθει και τη θεραπεια ειναι συνεχεια σε εσωτερικο χωρο
Σε αυτή τη φάση πρέπει να βρίσκεται μέσα και να έχει αρκετή ζέστη. Έχει ανάγκη τη ζέστη σε αυτήν την κατάσταση.
 
Αυτή δεν είναι πολύ καλή επιλογή χώρου.
Το κατάλαβα Stavros, λίγο αργά. Θέλαμε να το προστατεύουμε και τις πολύ κρύες μέρες. Στη βεράντα υπάρχει επιπλέον πλέγμα πάνω απο το κλουβί να προστατεύεται από τυχόν αρπακτικά, αλλά από το χειμώνα θα προμηθευτώ επίσης με κάποιο νάϋλον να προστατεύεται απο ρεύματα. Υπάρχουν και τέντες που βοηθούν και δεν το πιάνει βροχή. Μόλις γίνει καλά θα είναι μόνιμα έξω.

Σταμάτησε τα όλα και μεινε για μια δύο μέρες μόνο στους σπόρους και στο νεράκι του. Αύριο βγάλε καινούργιες φωτογραφίες των κουτσουλιών.
Επειδή τώρα ειμαι στη δουλειά, θα το κάνω το απόγευμα, θα το αφήσω μόνο με σπόρους. Θα τοποθετήσω καινουργιο χαρτί απόψε και αύριο το βράδι θα ανεβάσω νέες φώτο.

Σε αυτή τη φάση πρέπει να βρίσκεται μέσα και να έχει αρκετή ζέστη. Έχει ανάγκη τη ζέστη σε αυτήν την κατάσταση.

Είναι μόνιμα μέσα. Ρίχνω και μια πετσέτα πάνω απο το κλουβί το βράδυ για τα φώτα και για ζέστη.
 
Τον πηγα στον Αγ. Δημητριο, τον κ. Δημητριαδη που βρηκα εδω στο φορουμ.
Εχω παει και ειναι πραγματι πολυ καλος με γνωσεις στα πτηνα. Απ τη στιγμη που εδωσε θερπαεια, καλα εκανες και την ακολουθησες. Αλλα οταν εδινες φαρμακο στο νερό, εδινες και αλλαες τροφες περα απο σπορους; Αν ναι, τοτε δεν εχει γινει σωστα η θεραπεια γιατι το αυγο και οι αλλες τροφες που δινεις περιεχουν νερο και ετσι δεν θα ηπιε την αναμενωμενη καθημεριν ποσοτητα νερου που θα επινε αν του εδινες μονο σπορους.

Αγοραζω σπορους χυμα απο petshop για καναρινια, αν οπως διαβασα εδω δεν ειναι πολυ καλο. Επισης του βαζω κοκκινη τροφη (ειναι πορτοκαλοκοκκινο) και μερα παρα μερα μηλο, μαρουλακι, αγγουρι κ καμια φορα στις 10 μερες αυγο.
Απο αυριο αγοραζεις συσκευασμενο, επωνυμο μειγμα σπορων και κοβεις αυτο το πορτοκαλοκοκκινο που του δινεις. Ειναι αβεβαιης ποιοτητας που απλα παχαινει και δεν προσφερει τιποτα στα καναρινια μας. Καλυτερα να του δινεις 1 φορα την εβδομαδα μονο ενα καλοβρασμενο αυγο.

Σας επισυναπτω φωτογραφιες του πουλιου και τα περιτωματα του...
Το πουλακι φαινεται καταβεβλημενο... Δωσε του για 10 μερες βιταμινες στο νερακι του. Θα του κανουν καλο!

Με τον Δημητριαδη μιλησες; Οι κουτσουλιες του δε δειχνουν να εχουν καποιο εμφανες προβλημα.. αλλα θα σου προτεινα να τις πας για αναλυση...
 
Stavros θα τσεκάρω τον οδηγό, φαίνεται πλούσιος.

Αλλα οταν εδινες φαρμακο στο νερό, εδινες και αλλαες τροφες περα απο σπορους; Αν ναι, τοτε δεν εχει γινει σωστα η θεραπεια γιατι το αυγο και οι αλλες τροφες που δινεις περιεχουν νερο και ετσι δεν θα ηπιε την αναμενωμενη καθημεριν ποσοτητα νερου που θα επινε αν του εδινες μονο σπορους.
alicedros ναι, του έδινα κ άλλες γιατί θυμάμαι ο γιατρός να λέει μαλακές τροφές.
Την θεραπεία θα την ξεκινήσω πάλι από Τετάρτη, σύμφωνα με οδηγίες του γιατρού για μια διακοπη 7 ημερών και θα του δίνω μόνο σπόρους, θα πάρω συσκευασμένους.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :)
 
Την θεραπεία θα την ξεκινήσω πάλι από Τετάρτη, σύμφωνα με οδηγίες του γιατρού για μια διακοπη 7 ημερών
Τοτε μπορει η επαναληψη να του φερει και τη γιατρεια! Το ευχομαι! Πολυ ομορφο καναρινακι εχεις!
 
Ευχαριστω Αλίκη για τα καλά σου λόγια! Μακάρι να γίνει καλά και γρήγορα, το έχουμε αγαπήσει. Ελπίζω με την επαναλήψη και τη πιο σωστή εφαρμογή αυτη τη φορά να επανέλθει και γρήγορα. Μονο σποροι με νερό και το φαρμακό του.
 
Γεια σας,
Εδω επισυναπτω νεα εικονα απο τα περιττωματα του πουλιου
Ειναι 1 ημερα μετα που τρεφεται μονο με νερο και σπορους.
Ξεκινησε παλι η θεραπεια προχθες, ακομα καμια βελτιωση ενω μαδαει μικρα πουπουλα ☹
 

Συνημμένα

  • rsz_20180321_074850.webp
    rsz_20180321_074850.webp
    64,6 KB · Προβολές: 19
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Υπάρχει ακόμη αυτό το χρώμα ή αίμα στις κουτσουλιές. Άφησε το ακόμη μια μέρα μόνο με σπόρους και νερό. Χωρίς φωτογραφία της κοιλιάς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό το κόκκινο.

Από τη στιγμή που ξεκίνησες θεραπεία με φάρμακο στο νερό, μην δίνεις τίποτε άλλο στο πουλάκι, εκτός από τους σπόρους του. Τα μόνα υγρά που πρέπει να παίρνει, είναι μέσω του διαλύματος του φαρμάκου από την ποτίστρα.
 
Ναι Stavros, του δινουμε μονο νερο με το φαρμακο και σπορους. Τα κοκκινα που φαινονται στη φωτογραφια ειναι μικρα φτερα του πουλιου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Τα κοκκινα που φαινονται στη φωτογραφια ειναι μικρα φτερα του πουλιου.
Αυτα στη φωτο φαινονται σαν να ειναι κουτσουλιες και οχι φτερα. Δλδ σαν να κουτσουλαει αιμα το οποιο ειναι αρκετα ανησυχητικο... Αυτο νομιζω λεει ο Σταυρος.
 
Οχι, το παρατηρησα οταν εβαλα το χαρτ. Ειναι μικρα φτερα που εχουν καθισει πανω απο τις κουτσουλιες.
 
Οχι, το παρατηρησα οταν εβαλα το χαρτ. Ειναι μικρα φτερα που εχουν καθισει πανω απο τις κουτσουλιες.
Αρα μηπως ταυτοχρονα μαδαει κιολας; Μεσα τον εχετε; Σε τι χωρο;
 
Αρα μηπως ταυτοχρονα μαδαει κιολας; Μεσα τον εχετε; Σε τι χωρο;
Μεσα μεχρι να γινει καλα... Δυστυχως το σαλονι ειναι ο καλυτερος χωρος, μακρια ομως απο φωτα το βραδυ, ειναι το κλουβι. Ριχνουμε και μια πετσετα πανω απο το κλουβι την νυχτα για να μην ενοχλειται απο φωτα και για ζεστη.
 
Μεσα μεχρι να γινει καλα... Δυστυχως το σαλονι ειναι ο καλυτερος χωρος, μακρια ομως απο φωτα το βραδυ, ειναι το κλουβι. Ριχνουμε και μια πετσετα πανω απο το κλουβι την νυχτα για να μην ενοχλειται απο φωτα και για ζεστη.
Απλα σκεφτομαι πως η πτωση φτερων παραπεμπει σε παθολογικη πτεροροια.. ειτε απο στρες ειτε από τις συνθηκες στις οποιες ζει.. Προφανως ειναι και αυτο κατι που πρεπει να το πεις στο Δημητριαδη...

Δες και ενα σχετικο αρθρο: https://community.petbirds.gr/threads/Παθολογική-πτερόρροια-των-πτηνών.17665/
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Γεια σας φιλοι,
Υπαρχουν νεοτερα για το καναρινι αφου το πηγαμε στον πτηνιατρο για 2η φορα. Σας αναφερω τη κατασταση ωστε να γνωριζετε κ εσεις το αποτελεσμα της διαγνωσης και αν παρατηρησετε κατι παρομοιο στα πουλακια σας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οταν ηταν στο αρχικο σταδιο η ασθενεια, το πουλι ειχε "βραχνιασμενο" κελαηδημα. Μετα σταματησε να κελαηδα.
1) Το πουλι εχει μικρη ασταθεια κ ζαλιζεται.
2) Ειναι λιγο ζωηρο. Δε πεταει κ δεν κελαηδα, παρα μονο περπαταει κ χρησιμοποιει το ραμφος για να υπολογισει να παει απο το ενα κλαδακι στο αλλο.
3) Κατα διαστηματα φουσκωνει λιγακι.
4) Τρωει και πινει κανονικα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
1) Χρονια Αναπνευστικη Νοσο (ΧΑΝ). Δοθηκε 7ημερη θεραπεια με baytril 0,5% με διακοπη μιας εβδομαδας κ μετα επαναληψη για 7 ημερες παλι.
2) Στη 2η επισκεψη ο γιατρος μας ειπε οτι ειναι καλα που παρουσιαζει σταθεροτητα κ δε χειροτερευει. Επιδεινωση σημαινει να κρεμιεται πχ το πουλι με το ενα ποδι κ να πεφτει απο ασταθεια. Αν παραμεινει ετσι δεν ειναι κακο, μπορει και να βελτιωθει με τον χρονο. Νομιζω ομως ειπε δε θα επανελθει οπως ηταν, ειναι σαν εναν πνευμονοπαθη.

Θεραπεια τωρα: 1/4 ασπιρινη για 10 φορες μερα παρα μερα (βοηθα την ελλατωση ζαλης). Πολυβιταμινες για 2μηνες.
Οταν ζεστανει ο καιρος θα βγει εξω.
 
... Θεραπεια τωρα: 1/4 ασπιρινη για 10 φορες μερα παρα μερα (βοηθα την ελλατωση ζαλης). Πολυβιταμινες για 2μηνες.
Οταν ζεστανει ο καιρος θα βγει εξω.
:)Εφόσον δίνεις την θεραπεία, γράψε σε παρακαλώ ακριβώς τις οδηγίες δηλ σε τι ποσότητα νερού βάζουμε το 1/4;)
Περαστικά κι αγύριστα σας εύχομαι!
 
Back
Top