Φροντίδα Καναρίνι που κοιμάται σε φωλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nat
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nat

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιουλ 2020
Μηνύματα
4
Πόλη
Ingolstadt
Καλησπερα,

Αρχες Ιουνιου πηραμε δυο καναρινια. Το σκεφτομασταν καιρο κ μιας κ ακυρωθηκαν τα εισιτηρια μας για Ελλαδα, πηραμε αυτα τα δυο αδερφακια που ηταν τεσσαρων μηνων (οποτε τωρα ειναι στον εκτο μηνα).

Το ενα ειναι πιο μικρο, καφετι κ αρκετα ντροπαλο κ το αλλο ειναι πιο μεγαλοσωμο κ τολμηρο. Ερχεται κ τρωει στα καπακια απο το χερι μου (το χερι μου ειναι εξω απο το κλουβι) οταν τους βαζω σαλατα η σταφυλι. Το παιδι που τα πηραμε μας ειπε οτι το πιο μικρο εχει τα χρωματα της μαμας κ το πιο μεγαλοσωμο τα χρωματα του πατερα.

Πριν δυο βδομαδες τους βαλαμε τη φωλια για να εχουν κ αλλο ενα σημειο να πατησουν οταν τρωνε το σουπιοκοκκαλο τους. Απο οτι διαβασα εινα πολυ μικρα για να αποκτησουν μωρα κ μαλλον δεν το θελουμε κιολας μιας κ ειναι αδερφια.

Το μικροτερο καναρινι, που υποπτευομαστε οτι ειναι το κοριτσι κ την λεμε Μοιρα), κοιμαται καθε βραδυ στη φωλια κ το πιο μεγαλοσωμο (το λεμε Σεμπ) κοιμαται διπλα της αλλα πανω στη ραβδο που πατανε. 1-2 φορες μονο τον εχω δει να κοιμαται στην αλλη ραβδο που ειναι πιο μακρια.

Γενικα τα πανε καλα αν και τσακωνονται 4-5 φορες τη μερα. Οχι τραγικα κ κραταει δευτερολεπτα. Αν βαλουμε σε δυο σημεια πχ τη σαλατα δεν παιζει συνηθως προβλημα κ δεν τσακωνονται αν κ οπως εγραψα 4-5 φορες τσακωνονται. Η ακυρα η γιατι θελουν να φανε κ τα δυο απο την ιδια σαλατα κ ας υπαρχει κ αλλη απο την αλλη μερια του κλουβιου. Συνηθως ο Σεμπ πηγαινοερχεται απο σαλατα σε σαλατα, οποτε ηρεμει κ τρωει κ η Μοιρα απο τη μερια που θελει.

Τι πιθανοτητες εχουμε να ειναι θηλυκο αυτο που κοιμαται στη φωλια; Ειναι κακο που κοιμαται στη φωλια; Μηπως πρεπει να την βγαλουμε; Αλλα παιζουν μαζι της αρκετα κατα τη διαρκεια της μερας. Γενικα εξερευνουν φουλ.

Στην αρχη προσπαθουσε να κελαηδησει μονο το μικρο αλλα τις τελευταιες δυο βδομαδες «κελαηδαει» το πιο μεγαλοσωμο αλλα παρα πολυ αστεια (κανει σαν φρενο) κ το μικρο σταματησε πριν δυο βδομαδες κ κανει μονο πολυ συντομους ηχους. Αλλα στην αρχη το μικρο ειχε πολυ πιο καθαρο ηχο κ τα πηγαινε πολυ καλυτερα με το τραγουδι. Το μεγαλοσωμο εχει τσιριχτη φωνη κ μερικες φορες ειναι σαν να ψιθυριζει το «τραγουδι» του. Καμια σχεση με το τι βρισκω σε βιντεος στο ιντερνετ.

Δεν θα ηθελα να τα χωρισω αλλα αυτο που φοβαμαι ειναι να μην ειναι δυο αρσενικα κ γι’αυτο σταματησε το πιο μικρο να κελαηδαει. Και αυτο θα ειναι κριμα γιατι σημαινει οτι ο Σεμπ δεν αφηνει τη Μοιρα να εκφραστει.

Διαβασα οτι οταν σηκωνουν το τριχωμα στο κεφαλακι τους ειναι στρεσαρισμενα. Δεν βλεπω τη Μοιρα να το παθαινει γενικα. Μονο οταν κυνηγιονται αυτες τις 4-5 φορες τη μερα η οταν μετακινησω το κλουβι πχ να το βγαλω στο μπαλκονι αλλα κραταει δευτερολεπτα.

Τι νομιζετε; Μπορει να μεινει η φωλια στο κλουβι; Και ειναι οκ να τα κρατησω μαζι κ να κοιμαται η Μοιρα στη φωλια; Ειναι θηλυκο κ αρσενικο;

Ευχαριστω πολυ κ σορυ για το τεραστιο κειμενο.
Καλο βραδυ,
Νατασα
 
Καλωσήρθες Νατάσα και να χαίρεσαι τα καναρινακια σου!
Τι πιθανοτητες εχουμε να ειναι θηλυκο αυτο που κοιμαται στη φωλια;
Όχι πολλές. Τα θηλυκά όταν έρχονται σε φάση αναπαραγωγής φτιάχνουν φωλιά και κάθονται, αλλά σε τέτοια ηλικία λίγο δύσκολο να έχει έρθει σε φάση αναπαραγωγής. Θα μάθεις σίγουρα μετά τον Οκτώβρη που θα έχει τελειώσει η αλλαγή του πτερώματός τους (Πτεροροια ).
Ειναι κακο που κοιμαται στη φωλια; Μηπως πρεπει να την βγαλουμε; Αλλα παιζουν μαζι της αρκετα κατα τη διαρκεια της μερας. Γενικα εξερευνουν φουλ.
Νομίζω η φωλιά στην ηλικία των 6 μηνών δεν χρειάζεται, και αφαιρεί ζωτικό χώρο. Καλύτερα να την αφαιρέσεις.
Δεν θα ηθελα να τα χωρισω αλλα αυτο που φοβαμαι ειναι να μην ειναι δυο αρσενικα κ γι’αυτο σταματησε το πιο μικρο να κελαηδαει.
Είναι φυσική η διακοπή του τραγουδιού αυτήν την εποχή. Τα πουλιά αλλάζουν το πέτρωμά τους, μια διαδικασία πολύ στρεσογόνα τόσο, σε σημείο να μην έχουν ενέργεια για να κελαηδήσουν.
Διάβασε περισσότερα εδώ
Αν δεν τσακώνονται, δεν χρειάζεται να τα χωρίσεις. Θα χρειαστεί όμως σίγουρα μελλοντικά, γιατί συνήθως μετά την πτεροροια (τέλος Νοέμβρη) εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, ιδίως αν πρόκειται για 2 αρσενικά. Για αυτό θα ήταν καλύτερο στο μέλλον να αγοράσεις άλλο ένα κλουβακι.

Τέλος, θα χαιρόμασταν ιδιαιτέρως αν έβρισκες το χρόνο να μας τα παρουσιάσεις κάποια στιγμή. Να μας πεις δηλαδή, τι τροφές τους δίνεις και σε τι χώρο συμβιώνουν, ώστε να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε και να σε συμβουλέψουμε σε κάτι αν χρειάζεται.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλώς ήρθες Νατάσα.
Το ότι σηκώνουν τα πούπουλα της κεφαλής ειναι δείγμα ότι ειναι χαρούμενα, υπ´ ατμόν, ενθουσιασμένα.
Το ότι το ένα κοιμάται στη φωλιά δεν σημαίνει κάτι για το φύλο του. Το να ψευτοκελαηδά, μουρμουρίζει, μπαμπαλιζει και όλα τα συναφή, ειναι δείγμα ότι πρόκειται για αρσενικό. Το να έχει σταματήσει αυτήν την ιστορία, αλλά να μην ειναι τριών μηνών, θα μπορούσε να ειναι σημάδι ότι πρόκειται για θηλυκό, αλλά όχι στα σίγουρα. Θα το διαπιστώσεις μετά την ηλικία των 6-7 μηνών.
Βλέπεις καθόλου πούπουλα; Γεννήθηκαν Φεβρουάριο;
Πόσο πιο μικρό ειναι το σκουρόχρωμο από το άλλο; Ειναι και τα δυο εξίσου ζωηρά;
Βάλε φωτό από το καθένα, αλλά και μια που να φαίνεται το κλουβί τους και η εσωτερική του διάταξη.
Να τα χαίρεστε και καλώς ήρθατε στην παρέα μας!
 
Νατάσα, τα καναρίνια δεν κοιμούνται σε φωλιά. Την φωλιά την χρησιμοποιούν μόνο για αναπαραγωγή. Καλύτερα να τη βγάλεις το συντομότερο πρωτού διακινδυνέψετε να ξυπνήσουν αναπαραγωγικά ένστικτα. Όπως σου είπε ήδη ο Γιάννης το καλύτερο θα ήταν να τα χωρίσεις μιας και πρώτον δεν ξέρεις απόλυτα το φύλο τους, δεύτερον αν θέλεις το αρσενικό σου να κελαηδάει θα πρέπει να είναι μόνο του χωρίς να βλέπει άλλα πουλιά και τρίτον για να αποφύγεις αιμομιξίες ή τσακωμούς.
 
Καλημερα σας,μ
Ειναι κ τα δυο πολυ ζωηρα! Ριχνουν ενα αραγμα 3-4 φορες τη μερα αφου φανε κ παιξουν/εξερευνησουν αλλα κατα βαση πολυ χοροπηδητο κ φωνουλες.

Θα βγαλω φωτο τις τροφες τους. Εχουνε δυο βασικες σακουλες με σπορακια κ μετα εξτρα σπορακια που τους βαζουμε 1-2 φορες τη βδομαδα.

Καθε μερα φρεσκια σαλατα. Εχω στο μπαλκονι μας. Collard greens, kale, dino kale, σπανακι, ροκα κ μια κανονικη σαλατα. Κ καθε μερα κατι εξτρα. Ως τωρα εχουν φαει σταφυλι, κερασι, ντοματα, μπροκολο, αγγουρι, καροτο κ κολοκυθακι.

Δεν ηρθαν ουτε καν να δοκιμασουν ραπανακι κ berries αλλα θα ξαναδοκιμασω.

Πρεπει να δω πως θα επισυναψω φωτο γιατι μου λεει οτι ειναι πολυ μεγαλες...
[automerge]1594703536[/automerge]
Θελουμε ετσι κ αλλιως να παρουμε δυο κλουβια ακομη για να τα παιρνουμε μαζι μας με το τροχοσπιτο. Θα τα αγορασουμε φανταζομαι αυτη τη βδομαδα.
Με παραξενευει φουλ που κοιμαται στη φωλια αν αυτο δεν ειναι νορμαλ. Αλλα δεν μπορει απλα να τη βολευει; Στη φυση δεν βρισκουν ετσι γενικα φωλιες. Δεν μπορει οταν βρισκουν να κοιμονται εκει;
[automerge]1594703697[/automerge]
Διαβασα κ διαβαζω αρκετα για το οταν χανουν/αλλαζουν πουπουλα αλλα ισως δεν εχουν μπει φουλ σε αυτη τη φαση γιατι ο Σεμπ «κελαηδαει». Του βαζουμε βιντεο στο ιντερνετ ψιλοτυχαια γιατι δεν ξερω τι ειδους καναρινι ειναι. Βρισκω πουπουλα αλλα 2-3 καθε δυο μερες. Δεν μπορει να ειναι απο το περα δωθε που κυνηγιουνται;
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Nat Καλη σου μερα! Να σου πω θελω και εγω μερικα πραγματα που κατα την γνωμη μου τα βλεπω λαθος θα σου πουν και οι πιο εμπειροι τι να κανεις... Την φωλια να την βγαλεις δεν χρειαζεται και πρωτα απο ολα ειναι και γυρτη προς τα προς (ουτε και στην αναπαραγωγη οταν θα ερθει ο καιρος και θα παρεις εννοειτε αλλο καναρινακι)δεν θα την βαλεις ετσι την φωλια! Με την φωλια που τους εβαλες ειναι σαν να τους κανεις εγρηγορση στον οργανισμο βγαλτην και ασε να κυλισει η ροη τους απαλα οχι με πιεσεις και στρεσαρισματα! Γιατι τα θυληκα μπαινουν πιο γρηγορα στο νοημα 😉και στην φυση (που δεν μιλαμε για καναρινια)λογικα μετα απο καποιο διαστημα τα μικρα δεν ειναι μεσα στην φωλια! Μετα εμενα με φοβιζει το ξυλο απο το δεντρο πολλες προεξοχες πολλες αμυχες δεν ξερω αν για καναρινια ειναι σωστο και μετα οι κουτσουλιες μενουν πανω και δεν ειναι υγιεινο! Επισης τις πατηθρες συχνο καθαρισμα! Οσο για τα sticks τα κρεμαστα δεν νομιζω να προσφερουν κατι παραπανω γιατι τους τα προσφερεις μεσα απο την τροφη ή την σαλατα τους και επισης ειναι ολο χρωματα ασχετα αν λεει καροτο ή δεν ξερω και εγω τι αλλο!βαζε τους καλυτερα ενα φρουτακι! Οσο για τη ρατσα δεν ξερω(αλλωστε για μενα δεν εχει σημασια) οσο για τα πουπουλακια θα βλεπεις πιο συχνα τωρα γιατι θα βγουν καινουρια σιγα σιγα! Αυτα απο εμενα... Δεν ειμαι σχετικη αλλα ουτε ασχετη τελειως! Τωρα δεν ξερω αν συμφωνουν με αυτα που εγραψα τα παιδια εδω απλως την αποψη μου ειπα! Οι πιο εμπειροι εδω θα σε βοηθησουν καταλληλα! Να τα χαιρεσαι και παλι
 
@Nat να τα χαίρεσαι αρχικά.
Θα συμφωνήσω ότι η φωλιά πρέπει να αφαιρεθεί από το κλουβί. Έπειτα η πατήθρα από ξύλο ναι μεν είναι πολύ ωραία αλλά το ξύλο είναι πάρα πολύ χοντρό για τα πόδια τους. Για να σου δώσω να καταλάβεις, η πατήθρα θα πρέπει να έχει τόσο πάχος ώστε να κλειδώνει η πατούσα.
Τα στικάκια να μην τα ξανά δώσεις. Είναι ανθυγιεινά για τα πουλιά και ενώ δίνεις τόσα καλά πράσινα πάντα αυτά θα δε πηγαίνουν ένα βήμα πίσω.
Από τροφές είναι καλύτερο να δίνεις την δεύτερη κατά την γνώμη μου γιατί η άλλη έχει πολύ ρούψεν (το μαύρο σπόρο). Αν έχεις την δυνατότητα να τα χωρίσεις σε ατομικά κλουβάκια ακόμη καλύτερα.
 
Τυπικη εικόνα τροφων απο πετ στη Γερμανια.
Στικακια και πολυ ρουπσεν στα μειγματα ως παραγωγος χωρα.
Σε καθε 3 μερη 2ης δευτερης τροφης ενσωματωσε 1 μερος της πρωτης.
 
Back
Top