Ασθένειες Καναρίνι που ξύνεται, χάνει φτερά και τα τρώει και έχει πληγή στη μύτη του.

sosoka

PB New Member
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά!
Επανέρχομαι μετά από καιρό για να ζητήσω τις συμβουλές σας. Έχω ένα καναρινάκι αρσενικό, εδώ και 7 περίπου χρόνια. Έχει επιβιώσει από διάφορες ασθένειες. Από το καλοκαίρι χάνει διαρκώς φτερά, τα οποία τα τρώει διαρκώς και ξύνεται συνέχεια. Δυστυχώς ο γιατρός του έχει μετακομίσει στην Αθήνα, οπότε δεν μπορώ να πάρω τις συμβουλές του. Τον πήγα σε άλλη γιατρό, η οποία δε μου έδωσε διάγνωση, πέρα από το ότι ίσως έχει έλλειψη βιταμίνης D (χωρίς όμως να μου δώσει κάποιο συμπλήρωμα). Μου έδωσε μια γενική αγωγή για παράσιτα και επιπεφυκίτιδα (την οποία έκανα) και μου έδωσε και συμβουλές διατροφικές τις οποίες ακολουθώ. Όμως εδώ και 2 εβδομάδες εμφάνισε και κάτι σαν πληγή στη μύτη του. Θα ανεβάσω και φωτογραφίες. Μήπως μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας; Ευχαριστώ πολύ.

Υ.Γ.: Να συμπληρώσω ότι γενικά είναι ζωηρός, τρώει, πίνει νερό, κάνει μπάνιο. Του δίνω συσκευασμένη τροφή και μπρόκολο -κυρίως-, όχι όμως βιταμίνες, ούτε αυγό ιδιαίτερα, γιατί έχει πάθει παλιότερα μια εγκεφαλοπάθεια εξαιτίας λίπους στο ήπαρ. Δεν κελαηδάει ιδιαίτερα μετά την ασθένειά του.
IMG_20241231_094021.webp

Συνημμένα

• IMG_20241231_094010.webp
    IMG_20241231_094010.webp
    148,4 KB · Προβολές: 11
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα, καλή χρονιά.
Του δίνω συσκευασμένη τροφή
Ποιά δίνεις ?
Έχει επαφή με το φυσικό φως του ήλιου ?
Ακολουθεί το πρόγραμμα Ανατολής - Δύσης ?

Του δίνω τροφή της Vitakraft. Έχει επαφή με φως, όχι όμως πάντα με ήλιο. Το σπίτι μου δεν έχει άμεσο ήλιο τώρα τον χειμώνα, τον έχω μπροστά στο παράθυρο, αλλά δεν τον χτυπάει ο ήλιος και δεν τον βγάζω συχνά έξω, γιατί το πρωί έχει πολύ κρύο. Τον βγάζω όταν έρχομαι από τη δουλειά το μεσημέρι.
Αν εννοείς το πότε ξυπνάει και κοιμάται, σε γενικές γραμμές, ναι, το ακολουθεί. Το βράδυ τον σκεπάζω για να έχει ησυχία, αλλά το πρωί δεν είναι κινητικός μέχρι να τον ξεσκεπάσω, γύρω στις 7. Το βράδυ τον σκεπάζω νωρίς, γύρω στις 6.

Η έλλειψη άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να συμβάλλει στην πιθανή έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό μπορεί να επηρεάζει το φτέρωμά του και να προκαλεί δερματικά προβλήματα. Μία λύση σε αυτό θα ήταν η χρήση ειδικής UV λάμπας για πτηνά, η οποία μπορεί να καλύψει την έλλειψη ήλιου. Ακόμη και 30-60 λεπτά έκθεσης την ημέρα αρκούν για να βοηθήσουν στη σύνθεση βιταμίνης D.

Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνη D3. Αυτά βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με τα οστά, το ράμφος και τα φτερά, προσφέροντας σημαντική υποστήριξη στον οργανισμό του πουλιού. Η προσθήκη ποικιλίας στη διατροφή του, με φρέσκα λαχανικά και φρούτα όπως μπρόκολο, καρότο ή μήλο σε μικρές ποσότητες, μπορεί επίσης να προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Καλά κάνεις που δεν τον βγάζεις έξω το πρωί λόγω κρύου. Το να τον βγάζεις λίγο το μεσημέρι, ακόμη και για 10-15 λεπτά μπροστά στο παράθυρο με ανοιχτή κουρτίνα, μπορεί να προσφέρει έστω και έμμεση έκθεση στο φυσικό φως. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα.

Η πληγή στη μύτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως τραυματισμός, βακτηριακή ή μυκητιακή λοίμωξη, ή ακόμα και σε παράσιτα. Αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά συνηθισμένα στα καναρίνια, ειδικά αν υπάρχει ήδη κάποια γενική αδυναμία ή έλλειψη βιταμινών. Δυστυχώς, χωρίς κλινική εξέταση από ειδικό, είναι δύσκολο να γίνει ακριβής διάγνωση ή να υποθέσουμε με σιγουριά την αιτία.

Παρακολούθησε την πληγή για να δεις αν μεγαλώνει ή αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή αυξημένο ξύσιμο. Αν η κατάσταση παραμένει σταθερή, μπορείς να προσπαθήσεις με ήπια απολύμανση και παρατήρηση, αλλά αν επιδεινωθεί, δυστυχώς θα χρειαστεί κτηνίατρο που έχει εμπειρία με πτηνά.

Μια ήπια απολύμανση πώς μπορεί να γίνει; με betadine για παράδειγμα; Ευχαριστώ, όπως και να έχει, για την απάντηση. Αν κάποιος γνωρίζει πτηνίατρο στον Έβρο ή έστω στη Θεσσαλονίκη, θα το εκτιμούσα να μου τον/την σύστηνε.

Η εικόνα του ράμφους πραγματικά με προβληματίζει, πιστεύω ότι έχει διατροφικές ελλείψεις και έλλειψη βιταμινών Α και Β.
Στην θέση σου θα ξεκίναγα να του δίνω βραστό αυγό 2 φορές την εβδομάδα.
όχι όμως βιταμίνες, ούτε αυγό ιδιαίτερα, γιατί έχει πάθει παλιότερα μια εγκεφαλοπάθεια εξαιτίας λίπους στο ήπαρ
Τα νευρολογικά προβλήματα συνήθως οφείλονται σε ελλείψεις βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Επίσης θα πρότεινα να ξεκινήσεις να δίνεις το NEKTON-Biotin και το Ασβέστιο+D3+Φώσφορο (της Landmark) μέχρι να δεις βελτίωση της κατάστασης του.

Για την ήπια απολύμανση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αραιωμένο διάλυμα betadine. Χρησιμοποίησε περίπου 1 μέρος betadine σε 10 μέρη νερού, ώστε να μην είναι πολύ ισχυρό και ερεθίσει περισσότερο την πληγή. Μπορείς να το εφαρμόσεις προσεκτικά με μια μπατονέτα γύρω από την περιοχή, αποφεύγοντας να μπει μέσα στα ρουθούνια. Αν δεν έχεις betadine, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσιολογικό ορό (saline) για να καθαρίσεις την περιοχή.

Το NEKTON-Biotin και το ασβέστιο με βιταμίνη D3 και φώσφορο που πρότεινε ο IOANNIS@ είναι σωστά. Βοηθούν τόσο στην ανάπτυξη φτερώματος όσο και στην υποστήριξη των οστών και του ανοσοποιητικού. Αν αποφασίσεις να τα χρησιμοποιήσεις, ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Το αυγό το φοβάμαι λίγο,
Μην το φοβάσαι, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στην διατροφή τους.
Στην θέση σου θα του έβαζα και μια ταΐστρα με σπόρους της MANITOBA Canary Best Premium 1kg

Στο ράμφος φαίνεται σαν να έχει ανοίξει το ρουθούνι του πουλιού,η δεύτερη φωτο μου δίνει μια εικόνα σπασμένου ράμφους στο σημείο του ρουθουνιου αλλά ίσως ξεγελά η φωτο αλλά σα να βλέπω και ράγισμα που πάει προς τα πισω

ο παρήγγειλα κι αυτό. Φαντάζομαι ότι αυτό μπαίνει επιπλέον της τροφής, δεν την αντικαθιστά, έτσι δεν είναι;
Και αυτό τροφή είναι, σπόροι. Οι τροφές που έχουν το χαρακτηριστικό Premium περιέχουν περισσότερα συστατικά, η συγκεκριμένη περιέχει και αυγοτροφή. Γενικά είναι πιο πλούσια σε συστατικά σε σχέση με τις πιο απλές τροφές όπως την vitakraft.

Στο ράμφος φαίνεται σαν να έχει ανοίξει το ρουθούνι του πουλιού,η δεύτερη φωτο μου δίνει μια εικόνα σπασμένου ράμφους στο σημείο του ρουθουνιου αλλά ίσως ξεγελά η φωτο αλλά σα να βλέπω και ράγισμα που πάει προς τα πισω
Δε γνωρίζω, είναι η αλήθεια. Και δε γνωρίζω και τι να κάνω. Εδώ που είμαι, δεν υπάρχει σίγουρα κάποιος ειδικός για πουλιά. Θα προσπαθήσω να κάνω αυτά που μου είπατε και με την πρώτη ευκαιρία θα τον κατεβάσω ξανά στη Θεσσαλονίκη.

Αν κάποιος γνωρίζει πτηνίατρο στον Έβρο ή έστω στη Θεσσαλονίκη, θα το εκτιμούσα να μου τον/την σύστηνε.
Υπάρχει το διαγνωστικό κέντρο στην Κομοτηνή. Εκεί μπορείς να τους τηλεφωνήσεις και αναλόγως τι θα σου πουν, να στείλεις δείγματα, πχ. κουτσουλιάς, υγρού από την οπή του ράμφους ή από το στόμα, πούπουλο κλπ. https://community.petbirds.gr/threads/Κτηνιατρικό-Διαγνωστικό-Εργαστήριο-Κομοτηνής.43021/
Αν κάποιος γνωρίζει πτηνίατρο στον Έβρο ή έστω στη Θεσσαλονίκη, θα το εκτιμούσα να μου τον/την σύστηνε.
Επίσης πάρε τηλέφωνο στο ακόλουθο και ρώτησε σχετικά https://community.petbirds.gr/threa...στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/page-4#post-2542702

Στην τελική αν δεν μπορέσουν να σε καλύψουν αυτά που θα σου προτείνουν οι παραπάνω, πιστεύω ότι θα μπορούσες να τηλεφωνήσεις στην κ. Δουκάκη, να κανονίσετε ίσως μια διαδικτυακή συνάντηση μέσω κάποιας πλατφόρμας και να σου πει τη γνώμη της.

@sosoka Κοίταξε κ αυτόν τον πτηνιατρο από @Antiateira

Σχετικά θέματα

Back