Ασθένειες Καναρίνι σταμάτησε να κελαηδάει από τον Ιούλιο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Anniegr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Anniegr

PB New Member
Εγγραφή
23 Οκτ 2022
Μηνύματα
4
Πόλη
Φλώρινα
Καλημέρα!
Μόλις έκανα εγγραφή γιατί χρειάζομαι βοήθεια από άτομα που έχουν μια ιδέα παραπάνω για το καναρίνι μου (εύκολο να βρεθεί αφού δεν έχω ιδέα από καναρίνια, θα σας εξηγήσω αμέσως)
Ένα περίπου χρόνο πριν ήρθε στα χέρια μου ο Τσίνο, το 8χρονο καναρίνι της γειτόνισσάς μου η οποία τον είχε γενικά μόνο του στο σπίτι ενώ η ίδια μετακινούνταν τακτικά, μπήκε στο νοσοκομείο η γυναίκα και τον πήρα εγώ. Βγήκε μεν, ο Τσίνο έμεινε σ'εμένα δε γιατί του άρεσε η παρέα μάλλον και ξεκίνησε να κελαηδαει μετά από 4-5 χρόνια. Όλα μια χαρά (θεωρώ), του πήρα καινούργιο κλουβί πιο μεγάλο, καλό φαγητό, διάβαζα τέλος πάντων και ήμαστε εντάξει. Μέχρι τον Ιούλιο που άρχισε να ρίχνει κάποια φτερά (έδωσα μια βιταμίνη) κι εγώ στο καπάκι έλειψα για 5 μέρες. Στον Τσίνο πήγαινε 1 φορά την ημέρα μια κοπέλα για να του αλλάξει νερό, αλλά απ'όταν γύρισα δεν έχει ξανακελαηδίσει. Του μιλάω και απαντάει, δεν ρίχνει φτερά, τρώει, του βάζω και κελάηδισμα στο YouTube και κάθεται κι ακούει, αλλά τραγούδι τίποτα. Τι άλλο να κάνω; Τι μπορεί να φταίει; Δεν με νοιάζει αν θα κελαηδίσει, με νοιάζει να είναι καλά και φοβάμαι πως το ότι σταμάτησε δείχνει ότι δεν είναι γιατί πάνε 3 μήνες πια. Αυτά...
 
@Anniegr
Όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται ο χρόνος που κελαηδούν.
Εφόσον δεν είναι άρρωστο, θα ξανά κελαηδήσει, με μικρότερη ένταση, και για λιγότερο χρονικό διάστημα.
Διάβασε και το παρακάτω άρθρο.
Ευχαριστώ πολύ! Διάβασα και για την πτερόρροια περισσότερα που έλεγε, μπορεί να έχει ακόμη γιατί έγραφε πως τελευταία πέφτουν τα φτερά του λαιμού και πράγματι έχει τέτοια στο κλουβί, απλά επειδή δεν ρίχνει εκείνα τα μεγάλα θεώρησα πως έχει τελειώσει. Θα του δώσω λίγο χρόνο ακόμα κι ελπίζω να αγχώθηκα χωρίς λόγο, τον παρακολουθώ προς το παρόν και απολαμβάνω την κουβέντα με τιτίβισμα, κι αυτό καλό είναι 😁
 
Ναι, αν δεν έχει τελειώσει η πτερόρροια δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το τι γίνεται. Παρόλα αυτά, αν θέλεις, περιέγραψέ μας τις συνθήκες διαβίωσής του (διαβίωση σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, χώρος διαβίωσης αν είναι εντός σπιτιού, ωράριο ύπνου, π.χ. ανάλογα με το φυσικό φως....μάρκα τροφής, αυγό / αυγοτροφή παροχή ή όχι και με τι συχνότητα, χορταρικά, κηπευτικά, φρούτα, βότανα, κόκκαλο σουπιάς. συμπληρώματα διατροφής με μάρκες, έξτρα κεράσματα με σπόρους, διαστάσεις κλουβιού και μια φωτό που να φαίνεται η εσωτερική του διαρρύθμιση...) μήπως και σου προταθούν βελτιώσεις. Μπανιέρα του βάζεις;
 
Ναι, αν δεν έχει τελειώσει η πτερόρροια δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το τι γίνεται. Παρόλα αυτά, αν θέλεις, περιέγραψέ μας τις συνθήκες διαβίωσής του (διαβίωση σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, χώρος διαβίωσης αν είναι εντός σπιτιού, ωράριο ύπνου, π.χ. ανάλογα με το φυσικό φως....μάρκα τροφής, αυγό / αυγοτροφή παροχή ή όχι και με τι συχνότητα, χορταρικά, κηπευτικά, φρούτα, βότανα, κόκκαλο σουπιάς. συμπληρώματα διατροφής με μάρκες, έξτρα κεράσματα με σπόρους, διαστάσεις κλουβιού και μια φωτό που να φαίνεται η εσωτερική του διαρρύθμιση...) μήπως και σου προταθούν βελτιώσεις. Μπανιέρα του βάζεις;
Τον έχω μαζί μου στο μαγαζί, στο πίσω μέρος (όσες φορές τον άφησα μπροστά στο γραφείο δεν μιλούσε καθόλου, μόλις τον έπαιρναν πίσω μαζί μου τραγουδούσε (ειδικά όταν άκουγε νερό, πιστολάκι κλπ)), δεν είναι ηλιόλουστο αλλά την ημέρα είναι εντάξει, όταν δουλεύω όμως το τεχνητό είναι αναμμένο. Φεύγω βράδυ και μένει μόνος του. Μπανιέρα του έβαλα το καλοκαίρι αλλά δεν μπήκε ποτέ και έχει κανά μήνα που την έβγαλα τελείως.
Τώρα, στη διατροφή, του δίνω αυγό πού και πού, κανά φρούτο, γενικά δεν τα τρώει πολύ. Του δίνω την Deli Nature (DN5), ένα κίτρινο της Padovan (ovomix gold), έχω βάλει κόκαλο σουπιάς, ένα μείγμα (με όστρακα και κάρβουνο? Κάτι τέτοιο αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς), έχει στικάκι μέσα που το αλλάζω κάθε βδομάδα αν δεν το έχει φάει όλο (το τρώει συνήθως, έχω πολλούς κωδικούς) και μισό μπισκοτάκι (έχω πάρει 3-4 και τα εναλλασσω κι αυτά). Φαγανός είναι γενικά αλλά τα "φυσικά" πράγματα δεν τα τρώει πολύ.
Διαστάσεις και φωτογραφία θα βγάλω μετά που θα ξαναπάω στο μαγαζί, είμαι σπίτι αυτή τη στιγμή.
 
Ιδού το αγόρι μου! Το κλουβί είναι 40*50 εκατοστά. Είχε και κούνια, πού και πού ανέβαινε αλλά προτίμησα να του τη βγάλω για να έχει πιο πολύ χώρο, δεν ξέρω αν σκέφτηκα σωστά.

Τελικά δεν μπορώ να το ανεβάσω ούτε με την χαμηλότερη ποιότητα φωτογραφίας, λέει είναι μεγάλο. Εδώ φαίνεται μήπως; https://drive.google.com/drive/folders/1tfE_2q86Q2uanG-I9nQ_JyVZd6sp41Ms
 
Διάβασα και για την πτερόρροια περισσότερα που έλεγε,
επειδή δεν ρίχνει εκείνα τα μεγάλα θεώρησα πως έχει τελειώσει.
Η πτερόρροια ολοκληρώνεται στο κεφάλι, αν βλέπεις λευκά ''καρφάκια'' στο κεφάλι του η πτερόρροια δεν έχει ολοκληρωθεί.
Τα δικά μου αρσενικά στο μπαλκόνι άρχισαν το τραγούδι πριν 4-5 ημέρες και ένα ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την πτερόρροια.
Τώρα, στη διατροφή, του δίνω αυγό πού και πού,
Δίνε πιο τακτικά 1-2 φορές την εβδομάδα.
Ανέβασε μια φωτογραφία από το κεφάλι του (μέγεθος έως 1Mb).
 
Καλημέρα.
Για να ανεβάσεις φωτογραφία :
Ανέβασε μια φωτογραφία από το κεφάλι του (μέγεθος έως 1Mb).

https://community.petbirds.gr/threads/Επισύναψη-εικόνας-σε-μήνυμα.9996/
μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις και άλλα προγράμματα όπως το https://www.resizenow.com/el.
Προφανώς για να κελαηδήσει θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πτερόρροια και από ό,τι καταλαβαίνω, να νιώθει ασφαλής και για αυτό ίσως ..
Τον έχω μαζί μου στο μαγαζί, στο πίσω μέρος (όσες φορές τον άφησα μπροστά στο γραφείο δεν μιλούσε καθόλου, μόλις τον έπαιρναν πίσω μαζί μου τραγουδούσε
Καλά έκανες και αφαίρεσες την κούνια. Έτσι θα έχει περισσότερο χώρο να πετά. Βέβαια το κλουβί του είναι κάπως οριακό σε διαστάσεις για να προλαβαίνει να ανοίξει τα φτερά του (και να γυμνάζεται), οπότε σκέψου μήπως του πάρεις κάποιο μεγαλύτερο, π.χ. 60 εκατοστών μήκους. Αλλά αν προτίθεσαι για κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να το συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα, πριν αγοράσεις. Επίσης χρήσιμο θα ήταν να μας ανέβαζες μια φωτό στην οποία να φαίνεται όλο το κλουβί και η εσωτερική διάταξη αυτού, προκειμένου να σου προταθούν αλλαγές / βελτιώσεις.
Για την τροφή, στις περιόδους πτερόρροιας δίνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα πρωτεϊνούχες τροφές, π.χ. περίλα, αυγό (με το τσόφλι), αυγοτροφή (μάλλον αυτήν την ΄κίτρινη που δίνεις) ώστε να πάρει κάποια απαραίτητα στοιχεία που θα το ευνοήσουν να αλλάξει επιτυχώς και πιο σύντομα το φτέρωμά του, αλλά όντως διαρκεί στις περισσότερες των περιπτώσεων περίπου ένα δίμηνο - εσείς αργήσατε παραπάνω.
Στο κελάηδημά του παίζει ρόλο η ηλικία, η εποχή και η γενικότερη κατάσταση υγείας / ευρωστίας του οργανισμού του και το λίπος του (αρνητική επίδραση του τελευταίου). Σημαντική επίσης είναι η φωτεινότητα και ο ύπνος του πτηνού. Καλό θα ήταν να κοιμάται με τη δύση του ηλίου και να ξυπνά με την ανατολή.
Τέλος να σου πω ότι δοκίμασε να δίνεις χορταρικά, βότανα, κηπευτικά στο πουλί έως καθημερινά. Θα το βοηθήσουν διατροφικά. Π.χ. άνηθος, ό,τι σαλατικό τρώτε εσείς, πιπεριές, μπρόκολο....υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές.
 
Back
Top