Ασθένειες Καναρίνι φτερνίζεται και κάνει σα να σπάει σπόρους ενώ δεν έχει τροφή

savvas2010

PB New Member
Εγγραφή
16 Φεβ 2020
Μηνύματα
29
Να ρωτησω κατι.. ειμαι καινουρια εδω.. αγαορασα ενα καναρινι προσφατα γυρω στο 1 χρονων μου ειπε.. ειναι υγιεστατο και τα πουπουλα του πυκνα ωστοσο απο την αρχω φτερνιζοταν.. Νομισα πως κρυωσε του εδωσα ντεπον και τον ειχα στα ζεστα.. Τωτα φτερνιζεται πιο λιγο κυριως οταν τρωει ξερους σπορους και το παρακολουθησα οτι οταν καθετε στο πανω κλαδακι σπαει σπορους ενω εκει δεν εχει τροφη.. Διαβασα οτι αυτο ειναι παθολογικο.. εγω νομιζα οτι επιστρεφουν σπορους απο το λαιμο και παιζουν.. Τελευται μου φαινεται οτι εχει φαγουρα αρχισε να ξυνει και τα ποδια.. εγω νομιζα οτι κανει μπανιο.. επισης χτυπαει τπ ραμφος του στο κλαδι συνεχεια πραγμα που μου φαινεται καλο.. και συχνα βρεχεται με την ποτιστρα σα να κανει μπανιο. Η ερωτηση μου πρεπει να βαλει σταγονα για τα ακαρεα_ειναι ασφαλες_ ειναι μικρο πουλακι και πολυ ευτυχισμενο.. Φοβαμαι μηπως ψοφισει με το πουλμοσαν..

Μπορω να βαλω σε καναρινι το pulmosan προληπτικα μονη μου.. επισης αρχικα φτερνιζοταν τωρα πιο σπανια αλλα σταθερα 2/3 φορες τη μερα φτερνιζεται.. σαν να βηχει.. εννοω δεν ειμαι σιγουρη αν εχει ακαρεα αλλα κανει τον ηχο σπασιματος και αρχισε να φαγουριζεται και στα ποδια.. ειναι ενα χρονων και δεν ξερω απο πουλια καθολου μου φενεται πολυ ευαισθητο.. ειναι κινητικο τραγουδαει αλλα το πρωει σα να τσιριζει λιγο μετα στρωνει.. Φαινεται πολυ υγειης και αρχισα να του δινω πρασινα χορτα πχ ραδικι.. η να του δωσω αντιβιωση οπως μου ειπαν απο το πετ σοπ
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλώς ήρθες Χρυσούλα και να χαίρεσαι τον φτερωτό σου φίλο.
Όχι, μην του δώσεις τίποτα απολύτως από μόνη σου. Και το ντεπόν που του έδωσες, ενδεχομένως να μην έπρεπε να το πάρει. Αν και δεν ξέρω κατά πόσο η παρακεταμόλη (δραστική ουσία του ντεπόν) επηρεάζει αρνητικά τα πτηνά, θα έλεγα ότι για ο,τιδήποτε καλά θα ήταν να ρωτάς είτε ειδικευμένο σε πτηνά γιατρό ή έστω εδώ μέσα και αν ξέρουμε έχει καλώς.
Επί του θέματος τώρα... Το να "κλικάρει" σαν να σπάει σπόρια, το να χτυπά το ράμφος του στα κλαδάκια πολύ συχνά, το να φτερνίζεται... Κλπ, σίγουρα δεν είναι καλά σημάδια, αλλά δεν σημαίνουν οπωσδήποτε και καταστροφή... Πράγματι, ενδεχομένως να έχει ακάρεα της τραχείας και να χρειάζεται εφαρμογή pulmosan, αλλά μπορεί να έχει και κάποια ελαφρά λοιμωξούλα του αναπνευστικού ή πολλά ακόμα. Οπότε, το πηγαίνεις στον πτηνίατρο.
Ένας καλός στη Θεσσαλονίκη θεωρείται ο Γιατρός Σαντοριναίος
διάβασε αν θέλεις και τις κριτικές στο link που σου επισυνάπτω.
Και κάτι ακόμα... Μην εμπιστεύεσαι τους πετσοπάδες, γιατί μπορεί οι ίδιοι να ισχυρίζονται με κάθε τρόπο ότι τα ξέρουν όλα, αλλά αυτό που δεν ξέρουν είναι. ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Θα μπορούσες επίσης να ανοίξεις θέμα στη Φροντίδα Καναρινιών και να σου πούμε διάφορα για τροφές, κλουβιά, εσωτερικές διατάξεις, χώρους που επιτρέπεται να διαβιώνουν κλπ.
Παρεπιπτόντως, μήπως το καναρίνι βρίσκεται μέσα σε κουζίνα ή μπάνιο ή σε χώρους με έντονες οσμές (ή απορρυπαντικά ή κάπνα) ή σε ρεύματα αέρα ή (ουφ) σε συχνές έντονες θερμοκρασιακές αυξομειώσεις;
 
νομισα πως κρυωσε του εδωσα ντεπον
Μη το κάνεις ξανά. Ούτε το φάρμακο είναι κατάλληλο, ούτε η δοσολογία που του χορήγησες είναι, κατά πάσα πιθανότητα.

διαβασα οτι αυτο ειναι παθολογικο.. εγω νομιζα οτι επιστρεφουν σπορους απο το λαιμο και παιζουν
Είναι παθολογικό. Τα καναρίνια δεν μηρυκάζουν.

συχνα βρεχεται με την ποτιστρα σα να κανει μπανιο
Να του προσφέρεις μπάνιο συχνά. Το έχουν ανάγκη. Περισσότερα για το μπάνιο στα πτηνά.

Η ερωτηση μου πρεπει να βαλει σταγονα pulmosan για τα ακαρεα_ειναι ασφαλες_
Είναι ασφαλές στο βαθμό που είναι όλα τα φάρμακα που χορηγούνται στη σωστή δοσολογία. Από εκεί και πέρα, κανένα φάρμακο δεν είναι ασφαλές.

Το θέμα εδώ όμως είναι εάν το χρειάζεται. Διάβασε προσεκτικά αυτό https://community.petbirds.gr/threads/dr-peter-coutteel-σχετικά-με-τα-ακάρεα-της-τραχείας-στα-πτηνά.23651/

κανει τον ηχο σπασιματος... Δεν ξερω απο πουλια καθολου μου φενεται πολυ ευαισθητο.. Τραγουδαει αλλα το πρωει σα να τσιριζει λιγο μετα στρωνει
Είναι όντως ευαίσθητα. Τα συμπτώματα που περιγράφεις είναι κοινά σχεδόν στο σύνολο των αναπνευστικών ασθενειών των καναρινιών. Δεν μπορεί να γίνει διάγνωση από αυτά και μόνο και δεν είμαστε οι κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά.

Ριξε μια ματιά εδώ για να βρεις γιατρό https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

Ό,τι άλλο χρειαστείς, στη διάθεσή σου.
 
Σας ευχαριστω ολους παρα πολυ.. Ναι πρεπει να επισκεφθω εναν πτηνιατρο γιατι αγχωνομαι πολυ με το πουλακι επειδη δεν ξερω καθολου απο πουλια.. και στο παρελθον ειχα μια απωλεια με ενα καναρινι που μου ειχαν δωσει, που με ειχε λυπησει πολυ.. Τα θεωρω ειδικη κατηγορια.. Και πολυ ευαισθητα. Ευχαριστω θα επικοινωνησω με τον πτηνιατρο γιανσιγουρα..
 
Ηθελα να σας πω οτι πηγα τελικα το καναρινι μου σε εναν πτηνιατρο χθες το πρωι αλλα ενω δεν βρηκε κατι απο τα κοπρανα το πουλακι φταρνιστηκε και στο εξεταστικο δωματιο και μεχρι να παω με το αυτοκινητο φταρνιζοταν.. και επισης ετριβε το ματι του και το εδειξα στο γιατρο και μου ειπε οτι ειναι επειδη το επιασε με τα χερια του δεν κοιταξε καν! ωστοσο επειδη αυτο συνεχιστηκε και σημερα και ετριβε το ματι του συνεχεια του πηρα τομπρεξ καθοτι και οφθαλμιατρος η ιδια και το αβιομισιν γιατι θεωρησα οτι καποια φαρυγγοεπιπεφυκιτιδα υπαρχει.. με βαση την ανθρωπινη παθολογια.. απλα ο πτηνιατρος βασιστηκε μονο στο δειγμα κουτσουλιας αγνοοντας ολα τα κλινικα συμτωματα! Δεν εμεινα δηλ ευχαριστημενη.. Το πουλακι εν τω μεταξυ ηδ η νιωθει βοηθιμενο.. ειναι κριμα γιατι εχει τα συμτωματα απο τοτε που το πηρα εδω κ 3 βδομαδες.. ψαχνοντας καταληγω προσωπικα στην κορυζα γιατι εχει και βραγχος φωνης το πρωι το οποιο ο γιατρος μου ειπε ειναι φυσιολογικο! Εμενα δε μου φαινεται φυσιολογικο.. Το πετ σοπ μου ειπε οτι δε μια βδομαδα ειναι σιγουροι οτι θα ειναι καλα.. Δεν εχουν εμπειρια ισως λειπει η εμπεδωση της κλινικης εξετασης.. επιπεφυκιτιδα με ανωτερο αναπνευστικο πανε πακετο.. απλα δεν το ξαναπαω εκει
 
Έδωσε κάποια αγωγή;
οχι τιποτα.. απλα οπως ειπα τα συμπτωματα τα εχει καιρο και με τα ματια του αρχισε τελευταια βδομαδα να φαγουριζεται εντονα.. μου ειπε ομως οτι δεν εχει ακαρεα τραχειας με βαση το τεστ απο την κουτσουλια δεν τον ειδε στο λαιμο με λαμπα.. Οποτε ησυχασα απο αυτο.. εγω πιστευω βακτηρια ειναι.. ηδη σταματησε το φταρνισμα με μια μερα.. Να σας ρωτησω και κατι ακομα.. επειδη θα ηθελα να του παρω μια παρεα να μην ειναι μονο του.. αν βαλω θυλικο σημαινει οπωσδηποτε οτι θα ζευγαρωσουν; Μηπως να παρω ενα ακομα αρσενικο εστω και σε αλλο κλουβι; Η και θυλικο σε αλλο κλουβι; δεν θελουν παρεα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Σε ποιον γιατρό πήγες; Αν θέλεις αναφέρεις.

δεν θελουν παρεα;
Όχι. Βάζουμε δύο καναρίνια μαζί μόνο για την αναπαραγωγή και στη συνέχεια τα χωρίζουμε για να ακούμε το αρσενικό να κελαηδά.

Όπως και να έχει όμως, στη θέση σου δεν θα το σκεφτόμουν καν. Αυτό που έχεις φαίνεται να ασθενεί και αν του βάλεις κάποιο άλλο δίπλα του, δεν θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Όποια απόφαση και να πάρεις όμως, μην παραλείψεις να τηρήσεις αυστηρά αυτό https://community.petbirds.gr/threads/Καραντίνα-στα-πτηνά.17677/
 
επειδη θα ηθελα να του παρω μια παρεα να μην ειναι μονο του..
Αν το πουλάκι το αγόρασες από πετσοπ ή εκτροφέα, εννοείται ότι δεν θα πάρεις άλλο πτηνό (κατά τη γνώμη μου ούτε και τίποτε άλλο) από εκεί.
Σήμερα φαίνεται καλύτερα;
 
Απο την κουτσουλια απεκλεισε τα ακαρεα της τραχειας;
ναι... και μαλιστα του το ειπα οτι ξερω πως για να δουν τα ακαρεα τραχειας βρεχουν το λαιμο και κοιταζουν στο φως.. και τον ξαναρωτησα αν με το τεστ κουτσουλιας εδειξε οτι δεν εχει ακαρεα και μου ειπαι ναι ναι.. και γενικα υποτιμησε το κατοικιδιο ως ειδος και μου ειπε εμενα με συμφερει να αρρωσταινουν.. Δεν το χει με τ πουλια.. Δεν πειραζει απλα πρεπει να ρωτας καποιον που τα αγαπαει και λιγο.. μεχρι κ το πουλι καταλαβε νομιζω εχουν ενστικτο. Γενικα ειναι εξυπνα καταλαβαινουν.. Δεν πειραζει αλλη φορα θα ξερω ηδη εμαθα αρκετα πραγματα για τα καναρινια..[/QUOTE]
[automerge]1582206989[/automerge]
Αν το πουλάκι το αγόρασες από πετσοπ ή εκτροφέα, εννοείται ότι δεν θα πάρεις άλλο πτηνό (κατά τη γνώμη μου ούτε και τίποτε άλλο) από εκεί.
Σήμερα φαίνεται καλύτερα;
Απο πετ σοπ που μου ειπε οτι της τα φερνουν απο αλλου 3 μηνων.. Ναι κ εγω το απεκλεισα να παρω αλλο πουλακι απο εκει.. ειδα και αλλα πετ σοπ που τα πουλακια εχουν πολυ καλυτερες συνθηκες..

Με το τομπρεξ παει καλυτερα δηλ δεν φαγουριζεται θα του βαλλω 2 φορες σημερα.. με το φταρνισμα εχει μειωθει αλλα παραγεται παλι μετα που τρωει τους σπορους.. κατι αλλο δεν του βαζω αυγο πχ λογω αντιβιωσης.. σημερα πηγα σε ενα καλο πετ σοπ στο κεντρο και μου ειπε μετα τη θεραπεια της αντιβιωσης 10 μερς και επαναληψη αν δεν σταματηση ο βηχας θα πρεπει να του βαλουμε αμπουλα για ακαρεα.. μοθ ειπε οτι μαλλον εχει βρογχιτιδα.. Παντως οι συνθηκες για τα πουλακια δεν ηταν καλες στο πετ σοπ νομιζω εχουν στρες.. Ειναι ησυχο πουλακι και χαρουμενο.. Δεν δειχνει αρρωστο πουλι μονο ο βηχας με προβληματισε.. Δηλ και μονο του ειναι χαρουμενο..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εγω προσωπικα δεν εχω ξανακουσει τα ακαρεα της τραχειας να ελεγχονται με την κουτσουλια.
Και μέχρι να προχωρήσει η επιστήμη... Μάλλον δεν θα το ξανακούσεις! 😎
Πες μας Χρυσούλα σε ποιον γιατρό πήγες, για να ξέρουμε σε παρακαλώ. Μπορεί μάλιστα να υπάρχει και στις παρουσιάσεις του φόρουμ, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν χρήσιμη ένας αντικειμενικός σχολιασμός εκ' μέρους σου, ώστε να ξέρουν μελλοντικοί χρήστες που να (μην) απευθυνθούν.
Όσον αφορά στην τροφή, θα ήταν ίσως χρήσιμο να μας πεις αν πρόκειται για κάποιο εμπορικό μείγμα, αν ήταν κλειστή η συσκευασία και την άνοιξες η ίδια, όπως και τι άλλα τρόφιμα δίνεις.
 
Και μέχρι να προχωρήσει η επιστήμη... Μάλλον δεν θα το ξανακούσεις! 😎
Πες μας Χρυσούλα σε ποιον γιατρό πήγες, για να ξέρουμε σε παρακαλώ. Μπορεί μάλιστα να υπάρχει και στις παρουσιάσεις του φόρουμ, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν χρήσιμη ένας αντικειμενικός σχολιασμός εκ' μέρους σου, ώστε να ξέρουν μελλοντικοί χρήστες που να (μην) απευθυνθούν.
Όσον αφορά στην τροφή, θα ήταν ίσως χρήσιμο να μας πεις αν πρόκειται για κάποιο εμπορικό μείγμα, αν ήταν κλειστή η συσκευασία και την άνοιξες η ίδια, όπως και τι άλλα τρόφιμα δίνεις.
η τροφη ειναι μια καλη επωνυμη βερσελ κ η ιδια σε βιταμινη.. Ο γιατρος ειναι θεσσαλονικη στην μποτσαρη κοντα εδω τον βρηκα και αμμο για χωνεψη πηρα κ σουπιοκοκαλο..
 
Back
Top