Ασθένειες Καναρινάκι μαδάει, σχετικά πολύ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης akpe
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

akpe

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2008
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Χαιρετώ την παρέα!

Προκαταβολικά θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις, καθώς είναι η πρώτη μου εμπειρία φροντίδας καναρινιού.

Πριν δύο ημέρες μας φέραν στο σπίτι ένα καναρινάκι, το χάρισαν σε μέλος της οικογένειας. Επειδή το έχουμε από προχτές μέρες δεν ξέρουμε τίποτα για το ιστορικό του, τι έτρωγε, που ζούσε, αν έχει επισκεφτεί γιατρό. Από όσο ξέρουμε είναι αρσενικό, δεν γνωρίζουμε την ηλικία του, και ζει μόνο του.

Σημαντικό ίσως, κάτι που μου έκανε (εξαιρετικά) αρνητική εντύπωση, είναι πως το πορτάκι του κλουβιού είναι κλειδωμένο με ziplock, το οποίο έχει κοπεί προφανώς για να μην μπορεί να ανοιχτεί εύκολα. Μυρίζομαι περίπτωση που το πήραν απλά «για παιχνίδι» χωρίς να έχουν ιδέα για τη φροντίδα του και όταν τα βρήκαν σκούρα (ίσως λόγω του μαδήματος) το ξεφορτώθηκαν...

Από σήμερα λοιπόν ανέλαβα τη φροντίδα του μιας και ούτε το άτομο στο οποίο χαρίστηκε δεν έχει την ικανότητα να το φροντίζει. Τουλάχιστον όχι σωστά.

Στο θέμα μας τώρα. Να τονίσω πάλι πως δεν έχω εμπειρία από καναρινάκια, από πτηνά γενικά, οπότε κάτι που σε εμένα φαίνεται περίεργο ή επικίνδυνο μπορεί να οφείλεται σε κακομεταχείριση από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του, στο στρές της αλλαγής περιβάλλοντος κ. Ο. Κ.

Πρόσεξα λοιπόν πως μαδάει, σχετικά πολύ. Βρίσκω κάθε μέρα διάσπαρτα μικρά πούπουλα στα καγκελάκια του κλουβιού. Πρόσεξα ακόμα πως το φτέρωμα του είναι αρκετά «ανάστατο», ενώ στο λαιμό του από τη μια πλευρά έχει ένα σημαδάκι, σαν πληγή ή σαν βρωμιά. Προσπάθησα να το φωτογραφήσω μήπως ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι:

2223221.webp

Ακολουθούν και φωτογραφίες του φτερώματος, καθώς και της έκτασης του «μαδήματος» (φαίνεται και το ziplock που έχουν κλειδώσει το πορτάκι).

111a76.webp 333db2f.webp

Στην πραγματικότητα το σημάδι αυτό είναι πιο έντονο, σε σχέση με το χρώμα του, απλά από κάμερα κινητού δεν περιμένω και πολλά.

Από άποψη συμπεριφοράς πάλι δε μπορώ να κρίνω. Το κλουβάκι το βράδυ μένει μέσα στο σπίτι, όπως φαντάζομαι είναι λογικό να μην είναι αρκετά ζωηρό. Την ημέρα, και όταν εγώ είμαι σπίτι, το βγάζω στο μπαλκόνι πάντα με την επίβλεψη μου (έχουμε δέντρο μπροστά στο μπαλκόνι και κυκλοφορούν πολλά έντομα γενικά). Τότε γίνεται αρκετά πιο ζωηρό, κινείται, κοιτάει αριστερά/δεξιά, αλλά και πάλι μου φαίνεται υποτονικό. Κελαηδάει μεν αλλά ελάχιστα, όχι όσο θα περίμενα έχοντας ακούσει κελάηδημα καναρινιών. Εννοώντας όχι κανονικό «τραγούδι», δύο τρία σφυρίγματα, «τσιρπ» (δεν ξέρω πως να το περιγράψω) σκέτα που και που. Μπορεί βέβαια να είναι και η αλλαγή περιβάλλοντος...

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη σε γιατρό είναι επιβεβλημένη όταν έχω την οικονομική δυνατότητα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, ιδίως λόγω των ενδείξεων κακομεταχείρισης που έχω. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο τα συμπτώματα του μπορεί να είναι κάτι το επείγον που χρειάζεται ιατρική συμβουλή άμεσα (διάβασα για πύον ή φλεγμονή που συνήθως συνδέεται με μάδημα), ή απλά λόγω άγνοιας μάλλον ανησυχώ υπερβολικά.

Edit: μόλις διάβασα περί πτερόρροιας, κάτι που μπορεί να εξηγεί το μάδημα και το κελάηδημα, παραμένω όμως επιφυλακτικός για το σημάδι...

Έχω πολλές ακόμα απορίες, ειδικά για το μέγεθος του κλουβιού, τη θέση/ύψος στο σπίτι κ.λπ. αλλά θα ρωτήσω στα κατάλληλα θέματα, προέχει πρώτα η υγεία του και μετά η αγορά ενός πιο άνετου κλουβιού, γιατί αυτό μου φαίνεται μικρό. Έχω πολλά ακόμα να διαβάσω αλλά θέλω να του προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ :)

Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη αν σας κούρασα!
 
Το καναρίνι είναι προφανές ότι περνάει πτερόρροια. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά για την πτερόρροια το άρθρο αυτό
https://petbirds.gr/article/bird-moulting/
Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσεις σίγουρα αυτή την περίοδο τη διατροφή του, αφού υποψιάζομαι ότι μέχρι σήμερα περιελάμβανε μόνο σπόρους. Η πτερόρροια θεωρείται μια πολύ ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τα πτηνά μας και ενισχύουμε τη διατροφή. Μελέτησε το άρθρο
https://community.petbirds.gr/threa...και-το-Ω-στη-διαχείριση-των-καναρινιών.25918/
Μην ανησυχείς που αυτή την περίοδο δεν κελαηδάει. Τα καναρίνια κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας σιγούν. Σε λίγο καιρό μετά τη λήξη της θα έχεις τη χαρά να ακούσεις το τραγούδι του.
Επίσης, διακρίνω από τη φωτογραφία ακάρεα στα πόδια του πουλιού. Πρέπει να ξεκινήσεις θεραπεία με epithol. Θα κάνεις μασάζ με μικρή ποσότητα από την epithol και στα δύο πόδια, καθημερινά λίγο πριν κουρνιάσει. Προσοχή στην ποσότητα για να μην λερωθεί το πτέρωμα του. Θα καθαρίζεις και θα αλλάζεις καθημερινά τις πατήθρες μέχρι να τελειώσει η θεραπεία. Περίπου σε μια βδομάδα τα πόδια του θα είναι πεντακάθαρα και θα θυμίζουν φετινό πουλί.
Ασφαλώς, αν έχεις τη δυνατότητα καλό είναι να το δει και γιατρός. Εδώ η λίστα
https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
Πρωτεύον, για μένα είναι να ενισχύσεις τη διατροφή του. Να το χαίρεσαι!
Ότι άλλη απορία έχεις στη διάθεσή σου.
 
Επειδή το έχουμε από προχτές μέρες δεν ξέρουμε τίποτα για το ιστορικό του, τι έτρωγε, που ζούσε, αν έχει επισκεφτεί γιατρό. Από όσο ξέρουμε είναι αρσενικό, δεν γνωρίζουμε την ηλικία του, και ζει μόνο του.
Από δω και πέρα μετράει τι θα κάνεις εσύ...
Κι αφού όπως λες έχεις μικρή πείρα ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της @Panagiota.
Σημαντικό ίσως, κάτι που μου έκανε (εξαιρετικά) αρνητική εντύπωση, είναι πως το πορτάκι του κλουβιού είναι κλειδωμένο με ziplock, το οποίο έχει κοπεί προφανώς για να μην μπορεί να ανοιχτεί εύκολα.
Αυτό το κάνουν συνήθως όταν έχουν μικρά παιδιά πρόσβαση στο κλουβί.
Εσύ να το βγάλεις και μια και μιλάμε για το κλουβί γύρισε ανάποδα την κάτω πατήθρα μέχρι να βρεις και να βάλεις κάποια καλή στρόγγυλη από πλαστικό ή ξύλο.
Πρόσεξα λοιπόν πως μαδάει, σχετικά πολύ. Βρίσκω κάθε μέρα διάσπαρτα μικρά πούπουλα στα καγκελάκια του κλουβιού.
Είναι εποχή πτερόρροιας...
Κάποια πουλιά την περνάνε σταδιακά... κάποια άλλα με μεγάλη ταχύτητα.
Ανησυχητικό θα ήταν να συνέβαινε αυτό εκτός εποχής...
Αν μάλιστα η διατροφή όπως στο άρθρο που παρέθεσε πιο πάνω η Παναγιώτα τότε πολλά προβλήματα θα λυθούν συντομότερα.
Εμένα με ανησυχεί κάπως το κρέμασμα της φτερούγας του και η γενική στάση του πουλιού στην πρώτη φωτογραφία.
Αν δεν είναι στιγμιαία "κατάσταση"... Τότε σε μένα δείχνει πρόβλημα, πόνο και πιθανόν ασθένεια.
Παρακολούθησέ το σε παρακαλώ όσο μπορείς και τα ξανασυζητάμε εδώ παρέα.
Πρόσεξα ακόμα πως το φτέρωμα του είναι αρκετά «ανάστατο», ενώ στο λαιμό του από τη μια πλευρά έχει ένα σημαδάκι, σαν πληγή ή σαν βρωμιά. Προσπάθησα να το φωτογραφήσω μήπως ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι:
Αυτό εμένα μου φαίνεται σαν χρωματισμός των φτερών.
Πολλά πουλιά... ακόμη και τα λιποχρωμικά καναρίνια σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν μερικά "μελανικά" φτερά
Για το κελάηδημα διάβασε αν θέλεις κι αυτό https://community.petbirds.gr/threads/Γιατί-δεν-κελαηδάει-το-καναρίνι-μου.27712/
Έχω πολλές ακόμα απορίες, ειδικά για το μέγεθος του κλουβιού, τη θέση/ύψος στο σπίτι κ.λπ. αλλά θα ρωτήσω στα κατάλληλα θέματα, προέχει πρώτα η υγεία του και μετά η αγορά ενός πιο άνετου κλουβιού, γιατί αυτό μου φαίνεται μικρό.
Για διάβασε εδώ πρώτα μήπως και βρεις βοήθεια
  1. https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/
  2. https://community.petbirds.gr/threads/Κλούβα-ή-κλουβιά-η-καλύτερη-επιλογή-για-καναρίνια.27080/
  3. https://community.petbirds.gr/threads/Πως-να-τοποθετήσετε-τις-πατήθρες-στο-κλουβί.430/
  4. https://community.petbirds.gr/threads/Φροντίδα-καναρινιών-βασικές-οδηγίες.17652/
  5. https://community.petbirds.gr/threads/Σκεύη-κλουβιών-και-αξεσουάρ.17825/
Σου φτάνουν θαρρώ για αρχή...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εμένα με ανησυχεί κάπως το κρέμασμα της φτερούγας του και η γενική στάση του πουλιού στην πρώτη φωτογραφία.
Εδώ βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα και κατά τη δική μου γνώμη. Όταν μπορέσεις, ίσως στο ξεκίνημα της θεραπείας με epithol, ανέβασε και μερικές φωτογραφίες της κοιλιάς και των κουτσουλιών μήπως καταλάβουμε κάτι περισσότερο.

Οδηγίες για τις φωτογραφίες θα βρεις εδώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
ενώ στο λαιμό του από τη μια πλευρά έχει ένα σημαδάκι, σαν πληγή ή σαν βρωμιά.
Δεν είναι βρώμα! Είναι τα μικρά φτερά που έχουν αρχίσει να βγαίνουν. Επειδή ακόμα είναι μικρά, φαίνεται λιγάκι το δέρμα του και το αυτί του, γι αυτό φαίνεται σαν σημάδι. Μόλις ολοκληρωθεί η πτερόροια και ντυθεί με τα νέα του φτερά, δεν θα φαίνεται το σημάδι αυτό! 😉

Το κλουβάκι το βράδυ μένει μέσα στο σπίτι
Την ημέρα, και όταν εγώ είμαι σπίτι, το βγάζω στο μπαλκόνι πάντα με την επίβλεψη μου (έχουμε δέντρο μπροστά στο μπαλκόνι και κυκλοφορούν πολλά έντομα γενικά).
Να μην το έχεις στο μέσα - έξω. Αυτό είναι ένας κανόνας γενικός και υπάρχουν πολλοί λόγοι που λέμε πως τα καναρίνια πρέπει να έχουν μια θέση και το κλουβί να μην μετακινείται συχνά. Όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας καταλαβαίνεις πως είναι ο κύριος λόγος. Τον χειμώνα παραδείγματος χάρη που θα κοιμάται μέσα στο σπίτι μέσα στη ζέστη και το πρωί θα το βγάλεις έξω θα είναι σαν να το βγάζεις στο ψυγείο ξαφνικά και απότομα. Αυτό μπορεί να κρυώσει το καναρινάκι... Ακόμα και όταν η διαφορά θερμοκρασίας για εμάς είναι ανεπαίσθητη, τα καναρίνια μας μπορεί να κρυώσουν! 30 γραμμάρια βλέπεις... Ο άλλος σημαντικός λόγος που καλό θα ήταν το κλουβί να είναι σε ένα σταθερό σημείο είναι το στρες. Οι συνεχείς μετακινήσεις προκαλούν στρες και άγχος στα καναρίνια μας, και το άγχος ρίχνει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες. Τα περισσότερα πουλιά, μπορεί να τραγουδούν σαν τρελά και μόλις τα αλλάξεις θέση να το σταματήσουν. Για να καταλάβεις πόσο ευαίσθητα είναι. Γι αυτό θα σου έλεγα να επιλέξεις ένα μέρος να το έχεις μόνιμα. Είτε μέσα στο σπίτι, είτε στο μπαλκόνι. Αν αποφασίσεις να το έχεις στο μπαλκόνι, γιατί και αυτό δείχνει πως το μπαλκόνι του αρέσει περισσότερο, ακόμα και εσύ να είσαι εκεί, είναι πολύ επικίνδυνο να του επιτεθεί κάποια γάτα, κάποιο ιπτάμενο αρπακτικό. Γι αυτό θα πρέπει να έχεις μόνιμα κάποια προστασία. Εγώ στα δικά μου έχω βάλει το πράσινο πλέγμα και είμαι πιο ήσυχη... Αλλά με τα πεινασμένα αρπακτικά, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.. Ακόμα, έξω θα πρέπει να προσέξεις να μην το χτυπάνε ρεύματα αέρα και προφανώς να είναι προστατευμένο από βροχή, και πολύ ήλιο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι ο ήλιος μπορεί να χτυπάει το κλουβί μόνο πολύ πρωινές ώρες και απογευματινές ώρες (μετά τις 7 το απόγευμα).

Τότε γίνεται αρκετά πιο ζωηρό, κινείται, κοιτάει αριστερά/δεξιά, αλλά και πάλι μου φαίνεται υποτονικό. Κελαηδάει μεν αλλά ελάχιστα, όχι όσο θα περίμενα έχοντας ακούσει κελάηδημα καναρινιών. Εννοώντας όχι κανονικό «τραγούδι», δύο τρία σφυρίγματα, «τσιρπ» (δεν ξέρω πως να το περιγράψω) σκέτα που και που. Μπορεί βέβαια να είναι και η αλλαγή περιβάλλοντος...
Είναι λόγω πτερόροιας. Επειδή είναι επίπονη διαδικασία και κουραστική για τα μικρά μας, είναι πιο υποτονικά, τρώνε λιγότερο, είναι πιο ήσυχα και τα αρσενικά δεν τραγουδούν. Είναι η πιο άχαρη περίοδος, αλλά μόλις τελειώσει θα δεις πόσο πιο όμορφος θα γίνει! Σίγουρα έχει στρεσαριστεί και απ την αλλαγή περιβάλλοντος. Για να την ξεπεράσει να βρεις μία μόνιμη θέση να μπει το κλουβί, και καλό θα ήταν οι 2 από τις 4 πλευρές του κλουβιού να ακουμπάνε σε τοίχο για να νιώθει πιο ασφάλεια. :)

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη σε γιατρό είναι επιβεβλημένη όταν έχω την οικονομική δυνατότητα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, ιδίως λόγω των ενδείξεων κακομεταχείρισης που έχω.
Μπράβο σου φίλε μας άγνωστε Χ 😛 (γράψε το όνομα σου στο προφίλ σου να σε αποκαλούμε βρε) που θα κάνεις κάτι τέτοιο και δε θα το αφήσεις στην τύχη του! Δες εδώ την λίστα με τους πτηνιάτρους, δηλαδή τους κτηνιάτρους που είναι εξειδικευμένοι στα πτηνά, για να τον δουν πιο έμπειρα μάτια. Απ ότι βλέπω μένεις και Αθήνα, οπότε θα βρεις σίγουρα και εύκολα! Αφού θα πας που θα πας και αφού είσαι της ιδεολογίας προσέχουμε για να έχουμε (και πάλι μπράβο σου), να πάρεις και δείγμα από τις κουτσουλιές του. Θα βάλεις λίγο αλουμινόχαρτο στον πάτο, θα το ταίζεις μια μέρα μόνο σπόρους και νερό, και μόλις κουτσουλίσει το αλουμινόχαρτο το πιάνεις προσεκτικά (πρόσεχε μην πιάσεις την κουτσουλιά) το βάζεις σε ένα μπολάκι (αυτό που βάζουμε τα ούρα μας είναι πολύ βοηθητικό) και το δίνεις στο κτηνίατρο να κάνει ανάλυση. Καλύτερα να πας πρωινές κουτσουλιές και να τις πας την ίδια μέρα. Πριν πας στο γιατρό πάρτον να τον ρωτήσεις αν κάνει ανάλυση κουτσουλιών. Μην τρέχεις τσάμπα το δείγμα και το κουτάκι! 😛

Απλά δεν ξέρω κατά πόσο τα συμπτώματα του μπορεί να είναι κάτι το επείγον που χρειάζεται ιατρική συμβουλή άμεσα (διάβασα για πύον ή φλεγμονή που συνήθως συνδέεται με μάδημα), ή απλά λόγω άγνοιας μάλλον ανησυχώ υπερβολικά.
Όπως τον βλέπω δεν έχει κάτι το ανησυχητικό.. Είναι ένα καναρινάκι εν μέσω πτερόροιας. Όλα έτσι αναμαλλιασμένα και κακοδιάθετα είναι! 😛 Αυτό που μπορείς να κάνεις άμεσα είναι να βγάλεις φώτο την κοιλιά, το στέρνο και τις κουτσουλιές του (όπως σου προτείνουν και από πάνω τα παιδιά) να δούμε εμείς αν εκεί κρύβεται κάτι ανησυχητικό. Και βγάλε και φώτο την φτερούγα του, μήπως η φώτο από πάνω ήταν στιγμιαία.

Έχω πολλές ακόμα απορίες, ειδικά για το μέγεθος του κλουβιού, τη θέση/ύψος στο σπίτι κ.λπ.
Για την πτερόροια σου έβαλαν τα παιδιά λινκς! Αλλά δεν μπορώ να μην γράψω συμβουλές για το κλουβί και τ παρελκόμενα. Θέλω να βοηθήσω και δε θέλω να καταπιέζομαι! 😛
Το κλουβάκι πολύ μικρό δεν είναι, αλλά θα μπορούσες να του έχεις ένα πολύ πιο άνετο κλουβάκι. Όταν μαζέψεις χρήματα κάντου ένα όμορφο δώρο και πάρτου μια ευρύχωρη ζευγαρώστρα να πετάει. Εκεί θα είναι βασιλιάς και άρχοντας! Και σε περίπτωση που σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα θηλυκό για αναπαραγωγή, θα το έχεις έτοιμο! Όταν νιώσεις εσύ έτοιμος για κάτι τέτοιο φυσικά! Εγώ θα σου πρότεινα αυτό το κλουβί:
[x]
Έχει πολλές θέσεις για ταίστρες, έχει πολλές πόρτες (ίσως λίγο μεγάλες, αλλά αν προσέχεις δε θα φύγει), έχει συρτάρι για να αλλάζεις το χαρτί του πάτου μέσα σε δευτερόλεπτα ακόμα και κάθε μέρα, και έχει και αποσπώμενη σχάρα να καθαρίζεις τις κουτσουλιές σε λίγα λεπτά. Και χωρίς να μετακινήσεις ή να στρεσάρεις το καναρίνι μέσα στο κλουβί. Εγώ πλέον μόνο τέτοια κλουβιά χρησιμοποιώ και η καθαριότητα έχει γίνει παιχνιδάκι!

Πάρε άλλες πατήθρες.. Αυτές οι πλαστικές σαν κλαδάκια κουράζουν τα πόδια των καναρινιών. Οι καλύτερες για μένα είναι οι πατήθρες από φυσικό ξύλο. Σαν αυτές:
https://petbirds.gr/product/φυσικές-ξύλινες-πατήθρες-οξιάς-30-cm/
Και βγάλε την κουνίτσα. Δεν του χρειάζεται και απλά του κόβει ζωτικό χώρο από το κλουβί. 2 πατήθρες αρκούν σε αυτό το κλουβάκι. Μια δεξιά μια αριστερά και η μια εκ των δύο πιο ψηλά από την άλλη. Τέλος, μην βάζεις εφημερίδες και περιοδικά στον πάτο. Καλύτερα χαρτί κουζίνας! Εδώ ένα σχετικό θέμα να διαβάσεις!

Αν θες πες μας και τι διατροφή του παρέχεις; Τι σπόρους του δίνεις; Πέρα από σπόρους του δίνεις και κάτι άλλο; :)

Αυτά είχα να πω
Έχω πολλά ακόμα να διαβάσω αλλά θέλω να του προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ :)
και ξανά μπράβο σου γι αυτό που έγραψες! Να ξέρεις τέτοια μηνύματα - σεντόνια που βλέπεις παραπάνω από τόσα μέλη τα γράφουμε μόνο όταν δούμε πως ο άλλος απέναντί μας είναι διατεθειμένος να ακούσει και πως θέλει να δώσει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο φτερωτό του φίλο! Εύγε άγνωστε Χ! 😛
 
Εμένα με ανησυχεί κάπως το κρέμασμα της φτερούγας του και η γενική στάση του πουλιού στην πρώτη φωτογραφία.
Εδώ βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα και κατά τη δική μου γνώμη..

-Δεν υπάρχει βρε παιδιά τίποτα στις φτερούγες του πουλιού. :) Είναι η στάση που παίρνουν πάντα όταν έχουν αρχίσει τις επισκέψεις στην ποτίστρα για το μπάνιο τους. (Μην χρησιμοποιείτε ποτίστρες ανοικτού τύπου)
 
Χαιρετώ και υπερευχαριστώ για τις πληροφορίες! Συγγνώμη που δεν απαντώ με quotes αλλά είμαι μέσω remote και θα μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο ☹

Είμαι ακόμα στο διάβασμα και μιας και δεν έχω σταθερή/αξιόπιστη σύνδεση ονλάιν τα περισσότερα τα κατεβάζω ή τα αποθηκεύω!

Προς το παρόν δεν έχω ξεκινήσει θεραπεία, γιατί προσπαθώ ακόμα να το κάνω να με συνηθίσει, να μην φοβάται τόσο όταν πλησιάζω το κλουβάκι του (κάτι που εν μέρει το έχω καταφέρει). Έχω βρει μια σταθερή ώρα κάθε μέρα που κάθομαι δίπλα του και ασχολούμαι μαζί του για 10-15 λεπτάκια ενώ πάντα όταν περνάω από το χώρο του του «μιλάω» ήρεμα. Έχω βρει και έναν «ήχο» που κάνω, αρκετά ήρεμο ώστε να νοιώθει ασφάλεια και σιγά σιγά να τον συνηθίσει, και σιγά σιγά το πλησιάζω.

Τις τελευταίες δύο μέρες μάλιστα του έκοψα σταφυλάκι και αγγουράκι (ψιλοκομμένα, με πολύ καλό πλύσιμο και έχοντας αφαιρέσει τη φλούδα) και του τα άφηνα στο πλάι της πατήθρας, με το που το άφηνα εκεί αμέσως ορμούσε :D Μάλιστα αφού τσίμπαγε σφύριζε μια-δυο φορές (καλό αυτό φαντάζομαι) ενώ όταν τελείωνε χτυπούσε για κάποιο λόγο το ράμφος του στην πατήθρα και από τις δύο πλευρές. Αυτό μου φάνηκε αρχικά περίεργο αλλά in retrospect έτσι όπως το είδα να το κάνει μάλλον ήθελε να καθαρίσει το ράμφος του. Αν και γενικά δεν του έδινα πολύ, να το εκλάβω ως σημάδι πως έχει χορτάσει; :D

Χτες μάλιστα όταν του άφησα ένα κομματάκι (ίδια ώρα, πάλι με τον ίδιο ήχο) πρόσεξα πως δεν άλλαξε θέση αμέσως μόλις είδε το χέρι μου να πλησιάζει. Απλά δεν ξέρω πότε θα είναι έτοιμο να ανοίξω το κλουβάκι και να βάλω σιγά σιγά το δάχτυλο μου μέσα χωρίς να πανικοβληθεί, γενικώς τα «φοβάμαι» αυτά ειδικά στα καναρινάκια που διαβάζω πως το στρες μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Για τα υπόλοιπα, για το φτέρωμα και για αυτό που μου φάνηκε σαν πληγή μου έφυγαν κάποιες ανησυχίες, αν και θα ακολουθήσει επίσκεψη σε γιατρό λίαν συντόμως. Φωτογραφίες θα βγάλω μόλις πάω σπίτι. Το κλουβάκι θα ακολουθήσει σύντομα, κι εγώ είχα υπόψιν μου κάτι τέτοιο για να έχει αρκετό χώρο!

Σχετικά με τη διατροφή, οι σπόροι που μας έδωσαν ήταν χύμα σε σακουλάκι, από αύριο θα προμηθευτώ καινούριους γιατί απλά δεν μου κάθεται καλά. Από όσο διάβασα η αυγοτροφή θα του κάνει καλό, έχω «σταμπάρει» της bephar (ελπίζω να το γράφω σωστά) αν και θα ήθελα να ρωτήσω τον γιατρό αλλά και εσάς για κάποιο προτεινόμενο τύπο ή μάρκα προτού κάνω κάποια κίνηση.
 
Σχετικά με τη διατροφή, οι σπόροι που μας έδωσαν ήταν χύμα σε σακουλάκι, από αύριο θα προμηθευτώ καινούριους γιατί απλά δεν μου κάθεται καλά.
Και καλά θα κάνεις! Να του πάρεις συσκευασμένους σπόρους και οι λόγοι είναι γραμμένοι εδώ.

Από όσο διάβασα η αυγοτροφή θα του κάνει καλό, έχω «σταμπάρει» της bephar (ελπίζω να το γράφω σωστά) αν και θα ήθελα να ρωτήσω τον γιατρό αλλά και εσάς για κάποιο προτεινόμενο τύπο ή μάρκα προτού κάνω κάποια κίνηση.
Προσωπικά θα σου έλεγα πως απ τη στιγμή που έχεις μόνο ένα καναρινάκι και αρσενικό και σε εποχή που αλλάζει φτερά, δεν υπάρχει λόγος να ξοδευτείς και να του αγοράσεις και αυγοτροφή. Βράσε του για 12-15 λεπτά ένα αυγό, κόψτο στην μέση ή κάντο κομματάκια με ένα πιρούνι, και βάλτο σε μία αυγοθήκη σαν αυτή:
http://d.scdn.gr/images/sku_main_images/006233/6233978/medium_20150224161902_donald_aygothiki_me_kriko_se_diafora_chromata.jpeg
μαζί με το τσόφλι να φάει όσο θέλει. Απλά λόγω ζέστης μην το αφήσεις για πάνω από 3-4 ώρες. Αν αυτό το κάνεις 2-3 φορές την εβδομάδα είσαι καλυμμένος! Φυσικά δε θα πρέπει απ τη διατροφή του να λείπουν λαχανικά, φρούτα και χορταρικά ή βότανα. 😉
 
Back
Top