Γενικά Καννιβαλισμός σε budgie;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης niva2gr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

niva2gr

PB Member
Εγγραφή
20 Ιουλ 2008
Μηνύματα
965
Πόλη
Λιβαδειά
Βγήκα σήμερα για καφεδάκι με μία φίλη μου. Κλασικά μόλις τελείωσε ο καφές πήγα το περίπατό μου και πέρασα να χαζέψω απο το πετ σοπ της περιοχής μου. Στο κλουβί με τα Budgies λοιπόν αντίκρυσα μιά εικόνα που με σόκαρε:

Ένα παπαγαλάκι ήταν πεσμένο κάτω, ετοιμοθάνατο αλλά ζωντανό ακόμα και 6-7 άλλα είχαν μαζευτεί απο πάνω του και το τσιμπούσαν μανιασμένα! Σημειωτέον οτι ήταν 4 η ώρα το απόγευμα και το μαγαζί κλειστό. Πήγα στο σούπερ-μάρκετ και όταν επέστρεψα να δω μετά απο καμιά ώρα το παπαγαλάκι ήταν πεθαμένο, έλειπε το κεφάλι του και τα άλλα τσιμπολογούσαν το σώμα του!

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω: Πουθενά σε βιβλιογραφία ή στο ίντερνετ δεν έχω βρει στοιχεία για καννιβαλισμό σε αυτό το είδος. Τελικά το κάνουν αυτό τα Budgie ή έτυχε να πέσω σε εξαίρεση;

Να πω οτι το κλουβί είναι ένα μεσαίο, εξάγωνο aviary, με καμιά 15αριά πουλιά μέσα, η τροφή ήταν σκέτη παπαγαλίνη και οι ταίστρες και οι ποτίστρες ήταν κάτω στο πάτωμα. Η τροφή και το νερό τίγκα στις κουτσουλιές! Στην ίδια τραγική κατάσταση ήταν και οι πατήθρες.
 
εχω να πω οτι αν το εβρισκες ανοιχτο το μαγαζι και εμπαινες να τους το πεις θα σου ελεγαν οτι ειναι φυσιολογικο. Δεν ειναι ομως. Εχω 4 Lovebirds και δεν εχω παρατηρησει τετοιες συμπεριφορες. Ειτε σε σουπερμαρκετ πηγαινες ειτε σε pet shop τους ιδιους πωλητες θα εβρισκες!
 
Ναί, αυτό το ξέρω! Τους ξέρω καλά τους πετσοπάδες γιατί έχουν περάσει πολλών ειδών ζώα απο τα χέρια μου. Δεν θα τους ρωτούσαν αν είναι φυσιολογικό αλλά θα τους έλεγα να βάλουν το άρρωστο πουλί αλλού μπας και γλίτωνε. Παίζει να το έκαναν αυτό απο τρελή ανία και έλλειψη πρωτεΐνης;
 
Το ιδιο σκηνικο εχω δει και εγω σε πετ σοπ με παπαγαλακια. Το παπαγαλακι ηταν σε αποσυνθεση και ηταν απο πανω του 5 με 6 παπαγαλακια και το τσιμπουσαν.☹
 
Μην σας φαίνεται παράξενο και δεν ονομάζεται... Κανιβαλισμός αυτό που συμβαίνει με όλα τα πουλιά εν γένει, αλλά προ νόηση της φύσης.
Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί στα δάση, στις ζούγκλες, όπου τέλος πάντων υπάρχουν πουλιά, σπάνια βλέπουμε νεκρά πουλιά;
Πού πάνε αυτά τα πουλιά;
Οι άνθρωποι, ενταφιάζουμε το είδος μας.
Τα πτηνά δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, άρα γίνονται βορά ή των ομοίων τους ή άλλων σαρκοφάγων-πτωματοφάγων ζώων.
 
Ναί, αλλά αυτό γίνεται αφού πεθάνουν τα ζώα. Τα παπαγαλάκια στο κλουβί δεν έχουν κάποιον προφανή λόγο για να κάνουν κάτι τέτοιο σε πουλί που είναι ακόμα ζωντανό. Στο κάτω-κάτω τα άλλα το σκότωσαν. Δεν πέθανε μόνο του.
 
Σιγουρα το θυμα ηταν αρρωστο και η κλουβα μικρη για τοσα πουλια! Αν τα ειχε και πολυ καιρο σιγουρα υπηρχε ελλειψη πρωτεινων οποτε καλυφθηκαν απο το ατυχο παπαγαλακι!☹
 
Μην σας φαίνεται παράξενο και δεν ονομάζεται... Κανιβαλισμός αυτό που συμβαίνει με όλα τα πουλιά εν γένει, αλλά προ νόηση της φύσης.
Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί στα δάση, στις ζούγκλες, όπου τέλος πάντων υπάρχουν πουλιά, σπάνια βλέπουμε νεκρά πουλιά;
Πού πάνε αυτά τα πουλιά;
Οι άνθρωποι, ενταφιάζουμε το είδος μας.
Τα πτηνά δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, άρα γίνονται βορά ή των ομοίων τους ή άλλων σαρκοφάγων-πτωματοφάγων ζώων.



Μιλτιαδη εχω δει νεκρα πουλια σε δαση που σαν πρωτη φαση τα τρωνε με απιστευτη ταχυτητα μυρμηγκια, μυγες, σφηγκες, σκουληκια...
 
Ουδέν κακόν αμιγές καλού τότε! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα άρρωστα μωρά χάμστερ. Τρώγονται απο τη μάνα τους και τα αδέρφια τους. Αλλά αυτό γίνεται μετά θάνατον. Ξέρω, το έχω δεί με τα ίδια μου τα μάτια!
Γενικώς πάντα η φύση έχει λογική αλλά δεν περίμενα να δω φαινόμενο κανιβαλισμού και σε ζώα αμιγώς χορτοφάγα.
 
Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί στα δάση, στις ζούγκλες, όπου τέλος πάντων υπάρχουν πουλιά, σπάνια βλέπουμε νεκρά πουλιά;
Πού πάνε αυτά τα πουλιά;
Δε βλέπουμε συχνά νεκρά πουλιά ή ζώα στη φύση διότι αυτή φροντίζει για την αποσύνθεσή τους μέσω διαφόρων μικροοργανισμών ή για την "εξαφάνισή" τους μέσω άλλων πτωματοφάγων ζώων ή πτηνών. Το ότι δεν τα βλέπουμε συχνά δε σημαίνει ότι τρώγονται μεταξύ τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι το άτυχο Budgie θα πέθαινε ούτως ή άλλως, οπότε βρίσκοντάς το αδύναμο τα υπόλοιπα, έκαναν αυτό που έκαναν. Βέβαια, αυτό δεν εξηγεί τη συμπεριφορά τους ούτε δίνει απάντηση στο ερώτημα "αν τα Budgie είναι κανίβαλοι". Δυστυχώς δε γνωρίζω καν την απάντηση. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι παρατηρείται παρόμοια συμπεριφορά στα κοτόπουλα και ειδικά σε αυτά που βρίσκονται σε πτηνοτροφικές μονάδες και στεγάζονται κατά εκατοντάδες στον ίδιο χώρο.
 
Μετά απο λίγο ψάξιμο βρήκα το εξής :
''Their flockmates will soon begin to bite the bloody part of the body, this type of cannibalism is a typical behaviour in birds (even in Budgies!) and it is known as pickout. ''

Μας λέει οτι αν το πουλί ήταν ματωμένο τότε τα υπόλοιπα έχουν την τάση του κανιβαλισμού.

Στα καναρίνια μου έχει τύχει παρόμοια κατάσταση με τραυματισμό ουράς. Στο εμπόριο απο ότι θυμάμαι υπάρχει σπρέι αντικανιβαλισμού, και χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως κάποιος να θυμάται για πιο προιόν μιλάω μιας και μου διαφεύγει.
 
inca, μπορείς να παραθέσεις ή να μου στείλεις το λινκ; Γιατί με ενδιαφέρει το θέμα!
 
Γρηγόρης :) Χίλια συγνώμη που δεν μετέφερα το λινκ. Είναι απο την τελευταία παράγραφο απο αυτό Birds Online - Health and diseases - Other diseases - Egg binding and oviduct prolapse
Βέβαια αναφέρεται σε δέσιμο αυγού αλλά μας δίνει κάποια στοιχεία για τον κανιβαλισμό, έστω και αμυδρά.
 
Ευχαριστώ πολύ Γρηγόρη! Στο άρθρο απ' ότι κατάλαβα ουσιαστικά λεει οτι αρχικά τα άλλα πουλιά προσπαθούν να καθαρίσουν τις ανοιχτές πληγές απο το ξεραμένο αίμα. Αλλά με το πείραγμα πολλές φορές χειροτερεύουν οι πληγές και έτσι η κατάσταση μόνο χειροτερεύει.
 
Εγω λυπαμαι☹ και τα υπολοιπα παπαγαλακια που εμειναν στο κλουβι διοτι μπορει να αρρωστησουν και ο πετ σοπας δε θα κανει τιποτα και θα τα πουλαει στους ανυποψιαστους πελατες αρρωστα.
 
Παιδιά έχω παπαγαλάκια γύρω στα 15 χρόνια. Πάντα έχω παρατηρήσει ότι όταν κάποιο είναι άρρωστο και ετοιμοθάνατο πάνε τα άλλα και το τσιμπάνε. Φυσικά σπίτι μου με το που το βλέπω το απομονώνω εγώ για να μην το ενοχλούν. Αλλά θέλω να πω είναι τυπική συμπεριφορά☹
 
Back
Top