Φροντίδα Καρίνιασμα καρδερίνας.

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Διάβασα σε προηγούμενο πόστ οτι το καρινιασμα μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το πουλί. Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται; Τι πρέπει κανείς να παρατηρεί, πώς θα αντιληφεί οτι το πουλί εχει καρινιασει, που οφείλεται, πως μπορεί να το αποφύγει(πρόληψη) και αν τελικα το πουλι το πάθει, ποιά είναι θεραπεία; 🙄
 
Αγαπητή georgina λέγοντας καρίνιασμα σε ένα πουλί και πιο συγκεκριμένα στην καρδερίνα εννοούμε το εμφανές αδυνάτισμα του πουλιού και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του στέρνου με συνέπεια όταν το αγγίζεις να σου δίνει την αίσθηση καρίνας πλοίου.

Το καρίνιασμα γενικά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Όπως κακή διατροφή που θεωρώ και ότι είναι κύρια αιτία, από στρες, από εντερικά και από σκουλήκια. Όλα αυτά όμως οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κακή διατροφή. Πρέπει να τρώνε πάντα μία μεγάλη ποικιλία από σπόρους και πάντα καλής ποιότητας. Λέγοντας καλή ποιότητας εννοώ να μην είναι πολύ καιρό εκτεθειμένη στον ήλιο να μην έχουν σκόνη και να μην κλείνονται μέσα σε σακούλα. Όλα αυτά δημιουργούν εντερικά στο πουλί αφού δεν μπορεί να χωνέψει την σκόνη της τροφής με συνέπεια σταδιακό αδυνάτισμα του πουλιού που δημιουργεί το λεγόμενο καρίνιασμα.

Η γνώμη μου είναι να μην φτάνουμε στο σημείο που θα πούμε ότι το πουλί έχει καρινιάσει γιατί νομίζω πως δύσκολα θα το σώσουμε. Ειδικά αν ένα πουλί είναι μικρό τότε είναι σχεδόν τελειωμένο. Ο καλύτερος τρόπος που πιστεύω εγώ ότι ίσως μας βοηθήσει να μην έχουμε προβλήματα, είναι η συχνή παρατήρηση των πουλιών και να προσπαθούμε πάντα να εστιάζουμε στο τι φταίει.
 
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ Η ΜΙΑ ΜΟΥ Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΚΑΡΙΝΙΑΣΜΑ(ΙΣΟΔΩΡΕ ΘΑ ΘΥΜΑΣΑΙ). ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΔΕΝ ΕΤΡΩΓΕ,ΚΑΘΟΤΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΚΛΟΥΒΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ,ΕΙΧΕ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ,ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΤΗΣ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΜΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΝΙΖΕΡ ΚΑΙ ΚΑΝΑΒΟΥΡΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ. ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΗΛΘΕ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ(ΕΤΣΙ ΛΕΩ ΕΓΩ),ΓΙΑΤΙ ΙΣΙΔΩΡΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ 50/50 ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ.ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟ;
 
Φίλε paoki καταρχήν χαίρομαι που η καρδερίνα σου είναι καλά αλλά πάνω από ολα που δεν κατέθεσες τα όπλα.
Η αλήθεια είναι ότι με τις καρδερίνες το βασικότερο πρόβλημα είνα τα εντερικά. Στην Ελλάδα οι κτηνίατροι δεν είναι τόσο εξιδικευμένοι με τα κατοικίδια πουλιά και πόσο μάλλον για τα πουλιά συντροφιάς.Από την αλλή πολύ λίγοι από εμάς καταφέυγουμε σε αυτούς για να πάρουμε την συμβουλή τους. Έτσι καταφέυγουμε σε φάρμακα που μας δίνει ο πωλητής από το πετ ή εμπειρικά.
Ότι επικρατεί η άποψη για τις καρδερίνες ότι αν αρρωστήσουν μικρές τότε τις χάνεις είναι σωστός εν μέρει.1ον γιατί τα πουλιά είναι μικρά και δεν αντέχει ο οργανισμός τους 2ον γιατί συνήθως πάμε στα τυφλά 3ον γιατί τα φάρμακα τις περισσότερες φορές είναι λάθος και πολύ ισχυρά 4ον γιατί τα περισσότερα πουλιά είναι άγρια πιασμένα μικρά και το κλουβί οι σπόροι η διατροφή γενικά και οι συνθήκες από εκεί που αγοράζονται απαράδεκτες. Το μείγμα που χρησιμοποίησες εν μέρει ήταν σωστό. Νίζερ και κεχρί θα ήταν καλύτερο αφού το νίζερ είναι γλυκό και ευκολοχώνευτο ενώ το κεχρί έχει άμυλο και το δυναμώνει.Απόλα όσα σου γράφω μην με κατηγορήσεις αν σου πω τελικά να μου πεις από τι έπασχε το πουλί;
Νομίζω ότι δεν θα μου απαντήσεις. Είναι αυτό που σου λέω. Οι περισσότεροι πάμε εμπειρικά και στα τυφλά. Πάντως χαίρομαι πραγματικά που την έκανες καλά. Κάθε φορά που σου συμβαίνει κάτι να το σημειώνεις σε ένα ημερολόγιο. Ετσι θα κάνεις μία λίστα που κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι θα τρέχεις σε αυτήν και θα βοηθιέσαι. Το μύνημα μου προς θεού δεν ήταν για να θίξω κάποιον αλλά για να αφυπνιστούμε όλοι.
 
Back
Top