Γενικά Καρακάξα δεν φεύγει από τον άνθρωπο που την μεγάλωσε

Μαρια.Ν

PB New Member
Εγγραφή
19 Μαρ 2017
Μηνύματα
81
Πόλη
Αθήνα
ενας φιλος μου μεγαλωσε μια καρακαξα μωρο που την βρηκαν τα ανηψια του κ επειδη την γυροφερναν γατες για να μην την φανε του την εφεραν την μεγαλωσε ταιζωνταστην στο στομα κονσερβα κ τωρα δεν λεει να φυγη την αφηνη εξω στον κηπο ελευθερη κ το βραδυ μπενει μονη της στο σπιτι.. ερχωνται κ αγριες καρακαξες της κανουν παρεα φλερταρουν αλλα δεν φευγη μαζι τους τη να κανει. Ααα αμα δει αγνωστο ορμαη κ τον στιμπαη αυτους που ξερη καθετε κ παιζη μαζι τους τη να κανει για να ζηση ελευθερη;
 
τη να κανει για να ζηση ελευθερη;
Να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο του ΕΚΠΑΖ που έχει πολλά χρόνια εμπειρία στην απελευθέρωση των ιθαγενών και όχι μόνο.
Τηλέφωνα ανά περιοχή για το ΕΚΠΑΖ
Κακώς ο φίλος σου την κράτησε τόσο καιρό...
 
Όπως καταλαβαίνω, το πουλί είναι ελεύθερο. Επιλέγει να επιστρέφει στο σπίτι γιατί το θεωρεί σπίτι της. Η απομάκρυνσή της σε άλλο τόπο, εφ' όσον έχει αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις με πτηνά του είδους της, θα ήταν ολέθρια.
Πιστεύω ότι συν τω χρόνω, με την σεξουαλική ωρίμανση, θα αποκόπτεται σιγά-σιγά αλλά δεν νομίζω και για πάντα.
Η καρακάξα είναι ιδιαίτερα έξυπνο πουλί και γνωρίζει που και γιατί πάει.
Φυσικά και να ρωτήσεις το ΕΚΠΑΖ κατά τη γνώμη μου, αλλά εγώ πιστεύω οι φίλοι σου, θα έχουν για πάντα έναν συχνό επισκέπτη.
 
misalouris είπε:
Πόσο καιρό την έχει ο φίλος σου.
Πόσο μωρό είναι το πουλί;
Πως το ταϊζει;
Τι του δίνει;
Με ΑΝΙΜΑ και ΕΚΠΑΖ μίλησε;
Ηταν σχεδον νεογενητο τωρα κοντευη χρονο κονσερβα το ταιζε το προβλημα του ειναι οτι ενω το αφυνη εξω το πρωι ελευθερο αυτο δεν φευγει κ το βραδυ μπενει μεσα στο σπιτι
 
Τον ενοχλεί δηλαδή η παρουσία του; Αυτό το πουλί έχει γίνει κάτι σαν τις αδέσποτες γάτες τις γειτονιάς που προτιμούν κάποια φιλόξενα σπίτια για να κουρνιάζουν και να τροφοδοτούνται.
Επειδή το πουλί δεν θα φύγει, πρέπει να βρει τρόπους να το κρατάει έξω, αν τον ενοχλεί, όπως ασφαλή κούρνια, ταΐστρα, ποτίστρα κτλ.
 
Τον ενοχλεί δηλαδή η παρουσία του; Αυτό το πουλί έχει γίνει κάτι σαν τις αδέσποτες γάτες τις γειτονιάς που προτιμούν κάποια φιλόξενα σπίτια για να κουρνιάζουν και να τροφοδοτούνται.
Επειδή το πουλί δεν θα φύγει, πρέπει να βρει τρόπους να το κρατάει έξω, αν τον ενοχλεί, όπως ασφαλή κούρνια, ταΐστρα, ποτίστρα κτλ.
Οχι καθε αλλο δεν τον ενωχλη το αγαπαη πολυ αλλα σκεφτετε μηπως ειναι δυστηχισμενο κ φοβατε οτι δεν μπορη να ζηση μονο του.. Του εχει κ κλουβι στον τειχο με φαγητο νερο του βαζει στην αυλη ενα μεγαλο μπολ κ κανει μπανιο.. Προχτες τον ακολουθησε πετωντας στην καφετερια κ μπηκε μεσα. Για να φυγη απο το σπιτι ο φιλος μου το βαζει στο κλουβι διαφορετηκα τον ακολουθη οσες ωρες ειναι σπιτι του το εχει ελευθερο αλλα δεν απομακρηνετε απο την αυλη.. ααα παιζει κ με τον σκυλο καθετε επανω του
 
Είναι μισο-κατοικίδιο πλέον. Είναι τα εξυπνότερα πουλιά και τα μόνο που αναγνωρίζουν το είδωλό τους στον καθρέπτη. Επίσης μπορούν να μιλήσουν. Ας συνεχίσει αυτή την τακτική του ημι-αδέσποτου.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σελίδα από την Αυστραλία στο facebook, μπορεί να μοιράζεται εμπειρίες. Και εκεί έτσι ελεύθερες στον κήπο ζουν. Θα πρέπει να προετοιμαστεί για την εποχή που θα κάνει οικογένεια :)
https://www.facebook.com/themagpiewhisperer/?fref=ts
 
Είναι μισο-κατοικίδιο πλέον. Είναι τα εξυπνότερα πουλιά και τα μόνο που αναγνωρίζουν το είδωλό τους στον καθρέπτη. Επίσης μπορούν να μιλήσουν. Ας συνεχίσει αυτή την τακτική του ημι-αδέσποτου.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σελίδα από την Αυστραλία στο facebook, μπορεί να μοιράζεται εμπειρίες. Και εκεί έτσι ελεύθερες στον κήπο ζουν. Θα πρέπει να προετοιμαστεί για την εποχή που θα κάνει οικογένεια :)
https://www.facebook.com/themagpiewhisperer/?fref=ts
Μιλανε; Μου λεει ο φιλος μου οτι του λεει ελα-ελα κ οτι του λεει κ αυτο ελααα αλλα δεν τον πειστεψα 😀 το εχω ακουση που σφυριζη σαν τον φιλο μου ακριβος ομως!
 
Είναι πολύ-πολύ ιδιαίτερα πουλιά και ως εκ τούτου άκρως παρεξηγημένα. Η ευφυία τους όμως τα προφυλλάσσει από τις κακοτοπιές.
Ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα, ξεκινάει: "Καρακάξα, το πουλί που όλοι αγαπούν να μισούν".
Είναι πανούργες κι επικίνδυνες για τα μικρά πουλάκια στα κλουβιά αλλά είναι και χαρισματικές.
 
Εφόσον το πουλί έχει κλείσει πλέον το ένα έτος ηλικίας, νομίζω, χωρίς να είμαι και σίγουρος, ότι φέτος στη χειμερινή περίοδο θα βρει ζευγάρι και του χρόνου την άνοιξη θα ζευγαρώσει - οπότε και σε έναν βαθμό, αν όχι πλήρως, θα ανεξαρτητοποιηθεί. Όλα αυτά, εφόσον κάνει παρέα με άλλα του είδους του, που νομίζω ότι από τα μνματά σου, ισχύει.
 
Εγω το βλεπω πολυ ομορφο αυτο που γινεται κ εφοσον η καρακαξα ζει και ελευθερα δεν υπαρχει θεμα! Το θεμα δε του ζευγαρωματος, αν υπαρξει στον χωρο της οικιας, κανει το ολο εγχείρημα πολυ ενδιαφερον, οσον αφορα κ την συμπεριφορα του έτερον ήμισυ! Με λίγα λογια υποθεση ανοικτη εγκυκλοπαίδεια 👍
 
εφοσον η καρακαξα ζει και ελευθερα δεν υπαρχει θεμα
Εγώ Τάκη εδώ έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις...
Ποτέ δεν ξέρουμε πότε η "χαλαρή" με την ανθρώπινη παρουσία ψυχούλα θα βρεθεί μπροστά σε ένα "απάνθρωπο"... Που θα της την αφαιρέσει... ακόμη και για πλάκα...
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα άγρια ζώα που με κάποιο τρόπο εξοικειώθηκαν με κάποιους ανθρώπους.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους πρότεινα το πουλί να πάει στους ειδικούς του ΕΚΠΑΖ και να αποτρέψουμε το "τσίρκο" στους ανθρώπους που σίγουρα το νοιάζονται και το αγαπούν αλλά που πιθανόν να μη σκέφτονται με τον "κακό τρόπο"...
Επίσης πιστεύω πως έμμεσα με τα παραπάνω προτρέπουμε και πολλούς ανεγκέφαλους να αιχμαλωτίσουν νεοσσούς προκειμένου να τους ακούσουν να μιλούν... και να έχουν ως δικαιολογία τα παραπάνω...
Κι επειδή σίγουρα τα πουλάκια δεν θα μιλήσουν άμεσα (χρειάζονται πολλά χρόνια εξοικείωσης για πενιχρά αποτελέσματα)... Προ-βλέπω κακούς οιωνούς για τις καρακάξες...
 
Ευαίσθητοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν έσωσαν και ανάστησαν ένα ζώο, πρέπει να κρίνονται με μεγάλο σεβασμό.
Εν μέρει ισχύει ότι δεν πρέπει να διδάσκουμε άγρια ζώα στην ανθρώπινη επαφή.
Άραγε πόσοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τις αδέσποτες γάτες μαλακή τροφή αλλά με κροκέττες; Γιατί απλά η εκπαίδευση στη μαλακή τροφή τις ωθεί να δοκιμάζουν τρόφιμα με δηλητήρια, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την ξηρά τροφή.
Δυστυχώς για το θέμα μας και την καρακάξα, το κυνήγι της πολλάκις μπαίνει σε πριμ επιδότησης, ώστε το ποσοστό των λοιπών κινδύνων να φαντάζει αστείο.
Τι να πω, μακάρι αν αντί να τις κυνηγούν, τις εκπαιδεύουν.

kinigi-karakaxas-kinigetikos-sillogos-dramas2-600x399.webp

http://www.knf.gr/kunhgi-karakaxas-kinigetikos-sullogos-dramas/
Και φετινή δημοσίευση
Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά το κυνήγι καρακάξας επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου 2016 έως και 28 Φεβρουαρίου 2017, όλες τις ημέρες και χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των κυνηγών. Υπάρχει ένας περιορισμός στην κατηγορία «ΖΩΝΕΣ» (επιτρέπεται η θήρευση από 20/8 - 14/9), ωστόσο η περιοχή Τσαπόχα στην Καρδίτσα δεν εντάσσεται στις λεγόμενες «ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών» (όπως διευκρινίζεται στην υποσημείωση 1 της σχετικής απόφασης) και ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος χρονολογικός περιορισμός παύει να ισχύει.
http://www2.zougla.gr/perivallon/article/ti-isxi-me-to-kinigi-tis-karakaksas-stin-karditsa
Με μια αναζήτηση καρακάξα-κυνήγι στο google, μπορείτε να "φρικιάσετε υπεύθυνα".
 
Εφριξα που τα διαβασα!

Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο κυνηγός να απολαμβάνει τη συνάντηση με το άγριο θήραμα όπως το ήξερε πάντα. Ευχαριστούμε τους κυνηγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και δεσμευόμαστε για ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον.
 
δεν τιθετε θεμα απελευθερωσης, δεν ειναι μεταναστευτικα πτηνα... Ισα ισα... Μπορει να κρατησει την ιδια φωλια για χρονια..
επιπλεον ειναι πτηνα που σε μεγαλο βαθμο εχουν μαθει την διαβιωση κοντα στον ανθρωπο και τις γατες.
οπως ειπωθηκε το πιθανοτερο για να "απογαλακτιστει" ειναι το ζευγαρωμα χωρις αυτο να σημαινει οτι θα απομακρυνθει... Αν βρει καταλληλο μερος για φωλια καπου κοντα... και ο πιο σιγουρος τροπος να γλυτωσει ενα πτηνο απο καποιους κυνηγους ειναι η διαβιωση στην αστικη ζωνη (αν και δυστυχως παντα υπαρχουν και οι καφροι). Ο μεγαλυτερος κινδυνος ειναι τα διχτυα που σκεπαζουν κοτετσια και λαχανικα και τα ποντικοφαρμακα
 
δεν τιθετε θεμα απελευθερωσης, δεν ειναι μεταναστευτικα πτηνα
Η απελευθέρωση δεν αφορά μόνο τα μεταναστευτικά πουλιά... αλλά και τα ιθαγενή...
Και επειδή όπως λες οι κάφροι είναι πολλοί... καλό είναι να πάει στους ειδικούς και να "αγριέψει" όπως ακριβώς του αρμόζει... όπως κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, ελπίζοντας πως θα επιβιώσει όπου κι αν αποφασίσει να ζήσει στη συνέχεια.
 
οκ λαθος εκφραση το μεταναστευτικα...η σωστη για τις καρακαξες, δεκαοχτουρες και μερικα ακομα ειναι "καθιστικα" που σημαινει οτι δεν απομακρυνονται ειδικα αν μενουν στις παρυφες του οικιστικου ιστου... Οσο και να ειναι ημερα ομως παντα παραμενουν αγρια και επιφυλακτικα.
δεν λεω να μην ρωτησει αλλα θα ειναι λαθος να απομακρυνθει απο το μερος που γεννηθηκε (εκτος κι αν ηδη εχει μεταφεθει)
αλλωστε πιστευω οτι εφοσον ειναι ελευθερο θα φυγει οταν το καλεσμα των ενσικτων του γινει αρκετα δυνατο αλλα κατα πασα πιθανοτητα θε εχει ο φιλος ενα μονιμο επισκεπτη για αρκετα χρονια
 
Η απελευθέρωση δεν αφορά μόνο τα μεταναστευτικά πουλιά... αλλά και τα ιθαγενή...
Αυτό φυσικά είναι σωστό, έτσι είναι.
Τώρα για τα υπόλοιπα, λυπάμαι ειλικρινά γιατί είμαι υποχρεωμένη άλλη μία φορά να διαφωνήσω μαζί σου, ενώ δεν έχω καμμία διάθεση.
Αλλά δεν γίνεται να μην πω την άποψή μου και αυτό που θεωρώ σωστό επειδή ίσως θεωρηθεί, κάτι, κάπως κτλ που δεν με απασχολεί.
Δεν συμφωνώ σε κάθε περίπτωση αδιακρίτως να χρησιμοποιούμε το τσιτάτο, "να προσφύγεις στις ΜΚΟ", όχι γιατί δεν εκτιμώ κάποιες από αυτές και ειδικά ορισμένα άτομα ως προς το γνωστικό τους εύρος και την δοτικότητά τους αλλά γιατί και εμείς, αρκετοί από εμάς, πέρα από κάτοχοι κατοικιδίων έχουμε μια ευρύτητα γνώσεων σε σχέση με τη φύση και τα ζώα, πόσο μάλλον ως φόρουμ ομαδικά, ειδικευμένο στα πτηνά, έχουμε γνώσεις για τα γενικά ισχύοντα και τις υγιείς φυσιολατρικές, φιλοζωϊκές τάσεις της εποχής.
Το κάθε περιστατικό έχει τις δικές του παραμέτρους και βάσει αυτών πρέπει να τοποθετούμαστε.
Συγκεκριμένα για τις καρακάξες, πέραν όσων είπα πιο πριν και είναι πλεονασμός να επαναλάβω, να πω, πως η αναφορά στα εγκυκλοπαιδικά χαρακτηριστικά του πουλιού, η ευφυΐα, η δυνατότητα ομιλίας κτλ, δεν είναι δυνατόν να αποκρύπτονται και να λογοκρίνονται, τάχα μη τυχόν και αποτελέσουν αφορμή αιχμαλώτισής τους.
καλό είναι να πάει στους ειδικούς και να "αγριέψει" όπως ακριβώς του αρμόζει...
Αυτό δεν ισχύει, απλά γιατί όσοι παρακολουθούμε το πουλί αυτό στη φύση, γνωρίζουμε πολύ καλά πως και τα συνήθη άγρια, αυτά που βλέπουμε καθημερινά, προσεγγίζουν στο μέτρο τον άνθρωπο προκειμένου να φάνε κάτι που τους "γυάλισε".
Προσωπικά παρακολουθώ μια οικογένεια που έρχεται σε διπλανό χωράφι και τσιμπολογάει κοντά μας, με απόσταση μόνο το συρματόπλεγμα.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν κακοήθη να επιτεθεί στον άγριο πληθυσμό;
Με λίγα λόγια, δεν πιστεύω πως η πρόταση αυτή προσφέρει κάτι στο πουλί, το οποίο σημειωτέον ζει ελεύθερο.
Έπειτα αυτή η γνώμη, παραβλέπει την λεπτή ψυχολογία των ευφυών πλασμάτων, μεταξύ των οποίων η καρακάξα βρίσκεται στην ηγεσία, όντας το μόνο ζώο που αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη.
Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο πουλί, που προφανώς ανήκει σε κοπάδι της περιοχής αφού εκεί βρέθηκε και μεγάλωσε είναι άριστα κοινονοικοποιημένο στο περιβάλλον, αλλά και πάντα στη ζωή του θα αποζητά τους θετούς γονείς του, άρα το καταδικάζουμε σε δυστυχή ζωή αν το απομακρύνουμε.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις πως ο μπούσουλας των ΜΚΟ δεν ταιριάζει στην περίπτωση αυτή.
 
Και επειδή όπως λες οι κάφροι είναι πολλοί... καλό είναι να πάει στους ειδικούς και να "αγριέψει" όπως ακριβώς του αρμόζει ...
Πολλές φορές, το να επιλέγουμε τη μεσότητα είναι ότι το καλύτερο.
Ο άνθρωπος είναι πανούργος και η κάθε περίπτωση μοναδική με πολλές και ίσως πρωτόγνωρες παραμέτρους.
Το καθετί χαίρει ειδικής μεταχείρισης ώστε από τις πράξεις μας να ευεργετούνται πραγματικά όλοι. Και αυτό φυσικά δεν έχει σταθερό κριτήριο ή συγκεκριμένα σταθμά.
To cut a long story short, συμφωνώ απόλυτα με τη προλαλήσασα.
Ας βλέπουμε,όμως, τα πράγματα λίγο πιο σφαιρικά αφαιρώντας από τους εαυτούς μας τις παρωπίδες.
 
Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται όλη αυτή η συζήτηση.
Μιλάμε για ένα αστικό πτηνό και ο άνθρωπος το έχει ελεύθερο. Το ότι γυρίζει στο σπίτι που μεγάλωσε δεν το θεωρώ κακό.
Δεν είναι ένας αετός αλλά ένα πουλί που ζεί ήδη στην πόλη, γύρω μας, εδώ στα νότια τις βλέπω συνέχει και πλησιάζουν πολύ τον άνθρωπο.
Οπότε με το να την απομακρύνουν δεν θα κερδίσει κανείς τίποτα.
Όποιος είναι να σκοτώσει θα σκοτώσει... Ούτε σημαίνει ότι επειδή θέλει τον άνθρωπο που την μεγάλωσε θα θέλει όλο τον κόσμο.
Αυτό το βλέπουμε και στους παπαγάλους πολλές φορές :)
 
Back
Top