Γενικά Καρδερίνα γραβάτα;

nicperi

PB New Member
Εγγραφή
26 Φεβ 2014
Μηνύματα
87
Πόλη
Λευκωσία
Ακούω συχνά για της καρδερίνες γραβάτα, αλλά δεν γνωρίζω τίποτα πλην ότι εμφανισιακά κάτω από το ράμφος τους έχουν άσπρο παρά κόκκινο. Θα θελα περισσότερες πληροφορίες εάν γνωρίζει κάποιος. Προέρχονται από μετάλλαξη; Είναι μόνο εκτροφής; Υπάρχουν στη φύση; Σε ποιες χώρες μπορούμε να της βρούμε στη φύση; (προέλευση). Θεωρείτε γεννητικά προβληματική; Ζευγαρώνουμε 2 τύπου γραβάτα μεταξύ τους;
Εκτός από το άσπρο κάτω από το ράμφος έχουν κάποια άλλη διάφορα;
 
H καρδερίνα ''γραβάτα'' φέρει -όπως έγραψες- αυτή την ''ιδιαιτερότητα'' κάτω από το ράμφος, φυσικά είναι μετάλλαξη (είτε μικρής, είτε μεγάλης έκτασης είναι η γραβάτα- το λευκό κενό δλδ μεταξύ του κόκκινου της μάσκας). Εκτός από το συγκεκριμένο σημείο, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κοινές.
Καλό θα ήταν να είναι εκτροφής, αλλά δυστυχώς αυτές είναι λίγες. Οι περισσότερες βρίσκονται στη φύση και απλά ζητούνται από όσους τις ψάχνουν, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή μιας πιασμένης (με ότι αυτό συνεπάγεται), αρκετά ψηλότερα σε σχέση με τις αρχέγονες.
Ένας λόγος που τις ψάχνουν, είναι ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό (όταν γίνεται ζευγάρωμα μεταξύ δύο γραβάτων) που βγάζει τη λευκή...
Υπάρχουν και balcanica (οι δικές μας), αλλά και σε όλα τα υποείδη της καρδερίνας.Φυσικά και διασταυρώνονται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας (π.χ. ασθενικών πουλιών η θνησιμότητα).

Ένα άρθρο της Ε.Α. Κ. Για τις μεταλλάξεις (αναφέρεται προς το τέλος και στη γραβάτα): eak.gr/seminaria1.php
 
Δεν είναι στάνταρ Βαγγέλη. Πολλές φορές μια καρδερίνα που φαινομενικά είναι ίδια με τις άλλες, κρύβει μετάλλαξη.Αυτό φαίνεται από κάποια φτεράκια που είναι λευκά σε σημεία που υπάρχει χρώμα η ακόμα καλύτερα σε ένα π.χ. άσπρο νύχι.
Δεν έχει καταγραφεί ποσοστό που από συνδυασμό 2 γραβάτων δίνει πουλιά με εκτεταμένη απουσία μελανίνης η αυτή βγαίνει από συνδυασμό διασταύρωσης ''παρδαλής'' καρδερίνας. Εκεί νομίζω το ποσοστό είναι γύρω στο 20 % .
Νομίζω ότι τα λευκά πουλιά (πριν σταθεροποιηθούν σα μετάλλαξη), διασταυρωνόντουσαν αιμομικτικά με γονέα, ώστε να ενταθεί το φαινόμενο μπαλώματος, μέχρι να φθάσουν σε πλήρη απουσία μελανίνης.
Το πόσο πίσω είμαστε εμείς, καταδεικνύεται και από το ότι δεν έχει γίνει καμμία πρόοδος στις μεταλλάξεις της balcanica. Αντίθετα, οι Βόρειοι που τα δουλεύουν χρόνια και έχουν κάνει τις μεταλλάξεις ψωμοτύρι, βγάζουν συνέχεια.
Προσωπικά, δεν μ'αρέσει η γραβάτα, μου ''χαλάει'' την εικόνα της καρδερίνας που γνωρίζουμε, αλλά κάποιες μεταλλάξεις είναι χάρμα οφθαλμών.
*Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η παντελής έλλειψη μελανίνης, δημιουργεί πιο ''ευπαθή'' πουλιά, ενώ στη φύση τέτοια πουλιά, έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης (λόγω και της ελλείψεως καμουφλάζ).
 
Back
Top