Φροντίδα Καρδερινες σε ζευγαρωστρα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης stzark
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

stzark

PB Member
Εγγραφή
30 Αυγ 2007
Μηνύματα
183
Πόλη
Περιστέρι
Εχω εδω και μια βδομαδα βαλει στη νεα μου κλουβα 120 χ 45 χ 40 μια θυληκια και μια αρσενικη καρδερινα. Εχω παρα πολλους τσακωμαυς καθε μερα. Ξερω οτι δεν ειναι εποχη ζευγαρωματος τωρα και απλα τις εβαλα μαζι να συνηθιζονται σιγα σιγα. Αλλα αυτες πλακωνονται εκει μεσα, λετε να τα βγαλω η να τους δωσω λιγο χρονο ακομα μπας και τα βρουν.
Ανεβαζω ενα μικρο βιντεακι με μια απ τις χειροτερες στιγμες φαγομαρας.
Ευτυχως δεν ειναι ολη μερα ετσι (αλλα 3-4 φορες τη μερα) τις υπολοιπες απλα κραζονται και στηνονται με το ραμφος ανοικτο για καβγα.

th_Movie.jpg
 
.

Προφανώς οι δύο καρδερίνες λειτουργούν ανταγωνιστικά διεκδικώντας χώρο και φαγητό. Αυτό αποτελεί μια στρεσογόνο κατάσταση που, ενδεχομένως, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την γενικότερη υγεία των πουλιών.
Το ιδανικό θα ήταν να είχε προβλεφθεί μεταλλικό πλαίσιο διαίρεσης της κλούβας, ώστε να επικοινωνούν οπτικά τα δύο πουλιά. Είναι συνήθης πρακτική δύο νέα άτομα, πριν την ένωσή τους, να τα διατηρούμε εκατέρωθεν ενός διαχωριστικού ώστε να συνηθίσει το ένα την παρουσία του άλλου. Αν δεν μπορείς να κατασκευάσεις ένα διαχωριστικό, μπορείς να αποσύρεις το ένα πουλί και να το έχεις σε κλουβί που θα έχεις αναρτήσει στην πρόσοψη της ζευγαρώστρας. Μετά από περίπου 15 μέρες επιχειρείς να ενώσεις ξανά τα πουλιά. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία.
Καλά ταιριάσματα.
 
.

Χαίρεται αυτό το θέμα μου αρέσει ήρθε η στιγμή να απευθυνθώ σε φίλους και γνωστές των καρδερίνων. λοιπόν να σας πω ότι αυτή την στιγμή διαθέτω 6 καρδερίνες δεν είμαι σίγουρος για το φύλο τους αλλά υπόθετο ότι δυο εξ αυτών είναι αρσενικές οι τρις θηλυκές και το ένα είναι άβαφο πουλάκι ακόμη. Το πρώτο πουλάκι είναι θηλυκό (υπόθετο ) και το έχω από το καλοκαίρι του 05 από μικρό, τα τρία πουλιά, δυο αρσενικά και ένα θηλυκό, τα έχω από τον φθινόπωρο περισσή και τα δυο φετινά από γιαβρία, το ένα γιαβράκι παρόλο το κελαίδημα συμφώνα με αυτά που έμαθα από το σαιτ περί διαχωρισμού των φύλων συμπεραίνω ότι είναι θηλυκό για το άλλο δεν έχω σχηματίσει γνώμη κάποια στιγμή θα ανεβάσω και Φώτο να ακούσω κάποιες γνώμες σχετικά … Λοιπών όπως οι περισσότεροι φίλοι της σελίδας έτσι και εγώ επιθυμώ διακαώς να ζευγαρώσω τις καρδερίνες μου…τι πρέπει να κάνω κι πώς να ξεκινήσω;
 
.

Αγαπητέ φίλε stzark από μία πρώτη ματιά στο youtube που έστειλες μου αρέσει η κλούβα σου.Αν και δεν την είδα όλη μου φαίνεται πολύ καλή και σίγουρα αρκετή για να ζευγαρώσεις καρδερίνες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Για να ζευγαρώσεις καρδερίνες πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή και πολύ τύχη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Όσο αφορά την κλούβα σου. Ναι είναι αρκετά μεγάλη για ένα ζευγάρι αλλά πρέπει να την φτιάξεις ακόμα περισσότερο. Τι εννοώ. Για να αισθάνονται τα πουλιά πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον πρέπει να διαμορφώσεις την κλούβα σου με πράσινο.Αυτό εύκολα μπορείς να το κάνεις τοποθετώντας στο εσωτερικό της πλαστικά δεντράκια και φύλλα.Αυτά τα βρίσκεις εύκολα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χριστουγιεννάτικα δεντράκια κλαδάκια και να ντύσεις όσο πιο φυσικά την κλούβα σου. Έτσι τα πουλιά θα αισθάνονται πιο άνετα.
2ον. Όσο αφορά τα πουλιά. Νομίζω απόσο μπόρεσα να καταλάβω από το βιντεάκι ότι και τα δύο πουλιά είναι αρσενικά. Καλό θα ήταν να ανεβάσεις κάποια φωτογραφία τους για να είμαστε σίγουροι.Αυτό όμως δεν είναι το μόνο. Τα πουλιά είναι φετινά ή άγρια; Στο λέω αυτό γιατί τα άγρια που έχουν μεγαλώσει στην φύση έχουν πιο ανεπτυγμένο το ένστικο του ισχυρού. Έτσι προσπαθεί το ένα να επιβληθεί στο άλλο. Στα γιαβριά που έχουν μεγαλώσει από μικρά στο κλουβί τα πράγματα είναι λίγο πιο ήρεμα. Γι αυτό το λόγο και οι περισσότεροι φτιάχνουν ζευγάρια με φετινά πουλιά.Αυτό βέβαια συμβαίνει ανάμεσα στα αρσενικά αλλά και στα ζευγάρια. Κάποιο από τα δύο θα προσπαθεί να υπερυσχύσει του άλλου. Στην αρχή της διαδικασίας του ζευγαρώματος αυτοί οι τσακωμοί θα είναι αναπόφευκτοι. Παρατηρώντας τα πουλιά θα δεις με τον καιρό να συνηθίζει το ένα το άλλο και τα πράγματα θα ηρεμήσουν. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που το θυληκό να μην θέλει τον αρσενικό και επομένως θα πρέπει να χωριστούν.
3ον. Το τρίτο ίσως και το σημαντικότερο είναι ότι έχει να κάνει με σένα. Και τι εννοώ.Από την στιγμή που αποφάσισες να ζευγαρώσεις καρδερίνες οπλίσου με υπομονή και σύνεση και να ξέρεις ότι οι αποτυχίες θα είναι πολλές. Όμως αξίζει στο τέλος. Τα πουλιά δεν πρέπει να τα ενοχλείς αλλά να τα παρατηρείς με διακρητικότητα συνέχεια. Στο τέλος όποιο και να είναι το αποτέλεσμα να ξέρεις ότι κερδισμένος θα είσαι εσύ. Καλή επιτυχία.
 
.

Την κλουβα που εχω φτιαξει μπορειτε να την δειτε εδω https://community.petbirds.gr/threads/Κλουβιά-με-ντέξιον.785/
Εχω και διαχωριστικο ετοιμο οποτε αν δω τα πραγματα και αγριευουν πολυ θα εφαρμωσω την ιδεα σου gripapata.
Οι καρδερινες ειναι μια θυληκια και μια αρσενικη στα σιγουρα, εχουν και τα 2 τα χαρακτηριστικα που πρεπει. Ειναι 2 και 3 χρονων αντιστοιχα, η θυληκια ειναι σιγουρα εκτροφης αλλα για την αρσενικη δε ξερω. Ηταν δωρο η αρσενικη οποτε δε μπορω να γνωριζω.
Φιλε Isidoros, μετα απο ποσο καιρο συνηθιζει το ενα το αλλο. Αν και ειναι σχετικο αυτο, δηλαδη ποτε θα πρεπει να μιλαμε για συνηθεια και ποτε για απορριψη.
Μετα απο 15 μερες λογικα θα πρεπει να χουν σταματησει οι καυγαδες ετσι δεν ειναι;
Εχω στησει και μια web cam για να τα παρατηρω και να μην τα ενοχλω συνεχεια.
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις
 
.

Κοίτα αν τα πουλιά ήταν από μικρά μαζί δεν θα είχες κανένα πρόβλημα. Τσακωμοί πάντα θα υπάρχουν στην αρχή αλλά όχι συνέχεια. Τώρα επειδή τα πουλιά που έχεις είναι μίας ηλικίας ίσως οι τσακωμοί να είναι πιο σφοδροί.Αν σε 15-20 μέρες οι καυγάδες συνεχίζονται με την ίδια ένταση τοποθέτησε το χώρισμα. Όμως διακόσμησε την κλούβα σου περισσότερο.ίσως να ενεργήσει καλύτερα.
 
.

Σ ευχαριστω Ισιδωρε, θα ακολοθθησω τη συμβουλη σου
Παντως σημερα φανηκε το ποιος εχει το πανω χερι στους τσακωμους.η θυληκια!
Ειχε ανεβει καποια στιγμη (μεσα σ ενα απ τους πολλους καυγαδες) στη πλατη του αρσενικου (λες και θα τον βατευε :) ) και τον τσιμπουσε απο πισω.
Προβλεπω brutal στιγμες 😱
 
.

Να ξέρεις ότι και στην φύση τον πρώτο λόγο τον έχει η θυληκιά.
 
.

Δεν εχεις λογο να βιαζεσαι για να ζευγαρωσεις καρδερινες, ειναι λιγο νωρις ακομη, βαλτα κατα το μαρτιο μαζι.
 
.

Δε βιαζομαι να τις ζευγαρωσω Κατερινα :)
Τις εχω μαζι απλα για να γνωριστουνε καλυτερα, να συνηθισει η μια την αλλη και σιγα σιγα να φτιαχτει το καταλληλο περιβαλλον και αν ταιριαξουνε θα χουμε αποτελεσμα, αν οχι, κραταμε την εμπειρια και συνεχιζουμε :)
 
.

Παντως σημερα φανηκε το ποιος εχει το πανω χερι στους τσακωμους η θυληκια!
Ειχε ανεβει καποια στιγμη (μεσα σ ενα απ τους πολλους καυγαδες) στη πλατη του αρσενικου (λες και θα τον βατευε :) ) και τον τσιμπουσε απο πισω.
Προβλεπω brutal στιγμες 😱
Σταύρο τι γίνεται τελικά με το ζευγάρι αυτό, υπάρχουν εξελίξεις;
 
.

Εμένα πάντως μου αρεσε ιδιαίτερα η μουσική στο βιντεο που ανέβασες! Ταιριαζε πολύ με το κλίμα!
 
.

Τα ιδια Σταυρο, συνεχιζουν οι τσακωμοι και η φαγομαρα αλλοτε πιο εντονα και αλλοτε οχι. Ειδικα οποτε τους βαζω κανα λαχανικο η φρουτο, αλλα τα χω δει τελευταια να καθονται και μαζι στην ιδια πατηθρα και να παιζουν με κατι ψευτικα φυτα που εχω στο κλουβι.
Λεω να τ αφησω ως εχουν φετος και αν δεν τα βρουν και στην αναπαραγωγικη περιοδο θα τα χωρισω μια και καλη. :)
 
.

stzark είπε:
Ειδικα οποτε τους βαζω κανα λαχανικο η φρουτο
Είναι καλό γενικότερα στις "περιόδους γνωριμίας", να έχουμε δύο σετ τροφής - νερού σε κάθε μία από τις άκρες τις ζευγαρώστρας. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά να τα προσφέρουμε εις διπλούν σε διαφορετικά σημεία το καθένα.
 
.

Ακριβως αυτο κανω Σταυρο, σε οσα κλουβια εχω 2 πουλια ανεξαρτητως αν ειναι φιλικα μεταξυ τους η οχι εχω 2 ποτιστρες, 2 ταιστρες κ οποτε βαζω φρουτο η λαχανικο παντα ειναι 1 για καθε πουλι.
 
Back
Top