Ασθένειες Καρδερινοφουσκωματα

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Katerina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Θεσσαλονίκη
ολα ξεκινησαν το Σεπτεμβριο οταν στα τελειωματα της πτερορροιας των πουλιων επιασα την ενηλικη αρσενικη καρδερινα μου να καθεται πολλες ωρες φουσκωμενη, μεχρι που την επομενη μερα την ειδα να κοιμαται σα ν αηταν βραδυ, μπαλιτσα και το κεφαλακι της χωμενο στα φτερα, την πηρα μεσα εκανα θεραπεια με Aviomycine της ταφαρμ και επανηλθε, αλλα το πουλι ηδη με το που το πηρα σπιτι, απο τη δευτερη κιολας μερα της αντιβιωσης φαινοταν μια χαρα. Παρολα αυτα συνεχισα τη θεραπει αγι α7 μερες και μετα πολυβιταμινες και προβιοτικο. Την εβγαλα παλι στο μπαλκονικαι ολα μια χαρα. Μετα απο λιγες μερες ειδα και τη θηλυκια μου με τα 2 μικρα να κανου ν ο ιδιο, ακολουθηθηκε θεραπεια και απο τη δευτερη κιολας μερα τα πουλια μι αχαρα... (ολα ηταν σε ξεχωριστο κλουβι). Πριν απο 3 εβδομαδες, ο αρσενικος με τη θηλυκια στο ιδιο κλουβι παρουσιασ επλαι φουσκωμα και με το που τον πηρα σπιτι, συνηλθε και τραγουδουσε, απο τοτε ειναι σε εσωτερικο χωρο με το ταιρι του και φαινονται μια χαρα. σημερα το απογευμα παρατηρησα μια μικρη καρδερινα θηλυκη να καθεται φουσκωμνεη και οταν εγινε μπαλιτσα κι εχωσε το κεφαλακι της στα φτερα να κοιμηθει το απογευμα την εβαλα στο δωματιο μου και το πουλακι ζωηρεψε και ηταν πολυ δραστηριο και "κελαηδουσε". Τ α πουλια δεν εμφανισαν καθολου διαρροια... Και με το πο μπαινουν σπιτι... Ειναι φυσιολογικα... Τι μπορει να συμβαινει;😎

• Like
Αντιδράσεις: ΙΟΑ
.

Μήπως τα πουλιά απλά φουσκώνουν το πτέρωμά τους για να ζεσταθούν και εσύ νομίζεις ότι είναι άρρωστα; Γιατί μου φαίνεται παράξενο άρρωστο πουλάκι με συμπτώματα υπνηλίας και φούσκωμα, να επανέλθει αμέσως. Αν στέκονται, και κοιμούνται στην πατήθρα, μάλλον κρυώνουν, πάρε τα μέσα στο σπίτι ή αν δεν γίνεται, πρόσεξε να μην τα βάζεις σε σημείο με ρεύματα αέρα.
την πηρα μεσα εκανα θεραπεια με Aviomycine της ταφαρμ
Μεγάλη προσοχή στις αντιβιώσεις, ειδικά αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για την αιτία της αδιαθεσίας των πουλιών μας, μπορεί να τα σκοτώσει.

.

Κατερίνα δεν ξέρω αν κοίταξες για τυχόν εντερικά η καρίνιασμα. Πολλές φορές βέβαια τα πουλιά έχουν κια ορισμένα χούγια. Εμένα ανάλογα το πουλί άλλο έχει συνήθεια να φουσκώνει και άλλο όχι.

.

Κατερινάκι κι εμένα κάθονται πολλά έτσι εδώ και καιρό και παρόλα αυτά δεν έχουν τίποτα. Έχε το νου σου μήπως δεις περίεργα περιτώματα πάντως.

.

Κατερίνα τα πουλιά τα βγάζεις καθόλου στον ήλιο; Μήπως τα φυσάει κρύος αέρας στο μπαλκόνι που τα χεις;

• Like
Αντιδράσεις: ΙΟΑ
.

Τα πουλια ηταν μακρια απο ρευματα, εβλεπαν ηλιο, αφου σκεφτειτε οι μασκες τους ειναικατακοκκινες, συγκεκριμενα μια θηλυκια τωρα, η τελευταια που ανεφερα, προχτες την εβγαλα λιγο στον ηλιο ηταν μια χαρα, χτεςτην εβγαλα πιο αργα παλι φουσκωσε με το που την εβαλα σπιτιτ μια χαρα, γιατι ν ακρυωνει, αγριοπουλι ειναι... Τι να πω ρε παιδια. Και η μεγαλυτερη η αρσενικη,την εχω πλεον σε δωματιο και ειναι καλα, αλλαξα και μπαλκονι μηπως φταιει καποιο φυτο, κι εκει φουσκωνε...

.

Κατερίνα το ότι είναι αγριοπούλι δεν σημαίνει πως είναι και ανθεκτικό παντού και όπως είπες την έβγαλες στον ήλιο και ήταν μια χαρά, μόλις ξαναμπήκε μέσα ξαναφούσκωσε. Μην ξεχνάς πως οι καρδερίνες είναι πουλιά που τους αρέσει να λιάζοντε στον ήλιο!

.

Κάνε αυτό που σου είπε ο Ισίδωρος.
Μπορεί κάτι να υποβόσκει...
Επίσης παρακολούθησε τις κουτσουλιές.

Τελικα η ενηλικη αρσενικη καρδερινα μου ψοφησε προχτες ξαφνικά, ουτε διαρροια, ουτε φουσκωματα-ειχε σταματησει τελειως να φουσκωνει- ξαφνικά κι ενω ηταν ζωηρη ολο αυτο τον καιρο, ετρωγε κτλ, εκει που καθοταν επεσε και τελος... Ολες οι αλλες φαινονται μια χαρα, μπορει να ηταν και συμπτωματικο, καποιος μου ειπε οτι ισως φταιει η πτερορροια, ειναι πολυ δυσκολη περιοδος για τα πουλια, αν και δεν ειχε αρχισει ακομα το πουλι για φετος και του εδινα και βιταμινες... Μπορει να ηταν τυχαιο, παντως παει τοπουλακι.☹

Κατερίνα λυπάμαι για το πουλάκι αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν κακοπέρασε μαζί σου. Να χαίρεσαι τα υπόλοιπα πουλάκια σου.

Κατερινα λυπαμαι για το πουλακι, ομως βρε παιδια μηπως θα εχει μεγαλυτερη αξια αν επεκταθουμε στο θεμα και να βρουμε απο τι χαθηκε το πουλι, νομιζω αφορα παρα πολλους απο εμας. Κατερινα εσαι σιγουρη οτι το πουλι ετρωγε κανονικα και αν ναι μπορεις να αναφερεις το διαιτολογιο του; Μη με παρεξηγησεις Καθριν αλλα το τραβαω προς χαρην πολλων πουλιων, κατι ακομα, εστω οτι ηταν κινητικο την καρινα του την ειδες τωρα τελευταια;

ΥΓ. Παρακαλω οι ενδιαφερομενοι να συμετασχουν.

Καλο θα ειναι οταν τα πουλια μπαμπουριαζουν (φουσκωμα) να τα απομακρυνουμε απο τα αλλα πουλια που διαθετουμε κοινως τα βαζουμε σε καραντινα. Εχω χασει πολλα πουλια ετσι... Θελει προσοχη.

Καλο θα ειναι οταν τα πουλια μπαμπουριαζουν (φουσκωμα) να τα απομακρυνουμε απο τα αλλα πουλια που διαθετουμε κοινως τα βαζουμε σε καραντινα. Εχω χασει πολλα πουλια ετσι... Θελει προσοχη.
Ναι αδερφε μου αλλα αυτο ειναι το ευκολο... Που το κανουμε ολοι και απλα μετα εχουμε να λεμε οτι ΕΙΧΑΜΕ μια καρδερινα που ΕΛΕΓΕ και ηταν κατσε καλα... και την ανοιξη θα τη ζευγαρωναμε... και... Και... και, αλλα το πουλακι ξαφνικά φουσκωσε και μετα 2 μερες παειιι... Παρατηρησεις επ' αυτου υπαρχουν; Τι εφταιξε; Τι δεν καναμε σωστα και δεν πρεπει να το επαναλαβουμε; Προσωπικα μια φορα εχασα δυο καρδερινες πανω που ειχαν αρχισει τα '' προκαταρκτικα " του ζευγαρωματος ( φιλακια, ταΐσματα, τα πρωτα κλαδακια στη φωλια κλπ ) απο ακαρεα που τα φορτωθηκαν απ' την τροφη τους και αργησα πολυ να το καταλαβω επειδη τα ειχα καπου απομερα και δεν ηθελα να τα ενοχλω.

Giorgio,

katalabeno tin skepsi sou. Seleis na ksereis ti boris na kaneis proliptika.

Omos proto apo ola ego ida sta poulia mou, otan fouskonoun se 80% tis periptoseis idi einai arga gia na tin sothis. Ta Symptomata prepei na blepeis toulaixsto 2-3 meres gnoritera. Min na sou po mia ebdomada gnoritera. Gia afto se alo post egrapsa, kathe sabato piaso kamia 5-6 apo tis Karderinse mou kai kano ena proliptiko check.
Oles i Karderines ksekinisoune na fouskonoune, otan tous piaseis exoune karina kai se 1-2 meres einai nekro. Gia na bris ti ixe i karderina, kai kathe pouli pou pethane, prepei na gini nekrotopsia. Mono tote tha ksereis apo ti pethane.

Stin periptosei tis katerinas pou to pouli den fouskose kai pethane ksafnika bori na itane: Kardia, Ekefaliko, Problima sto anapneftiko systima, Kikloforiki anomalia, Karkino, Dilitirio, Thermopliksia

Otan fouskonei to pouli: Ta miza pragmata apo pano sin - Skoulikia, Akaria, Kokzidiosei, Ogo sto xoneftiko sistima, Kaki trofi, Problima me to sikoti, Problima me ta nefra, Mikites, Zaxaro, Esoteriki aimoragia, Kako nero

Kai sigura ksexasa kati akoma.

Δυστυχώς η αλήθεια είναι αυτή. Ο πλέον σίγουρος τρόπος για
να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες είναι να
βρήσκεσαι συνεχώς πάνω απο τα πουλιά. Να γίνεις ένα
μαζί τους, για να μπορείς να καταλάβεις και την παραμικρή αλλαγή
στην συμπεριφορά τους. Πόσοι απο εμάς μπορούμε να διαθέσουμε
τόσες ώρες στα πουλιά ; Οσοι το μπορούν, είναι τυχεροί και αυτοί
και τα πουλάκια τους.Βέβαια δεν θα ήταν άσχημα να μπορούσαμε
να συζητάμε τα ΠΑΝΤΑ σε βάθος και να αναλύουμε όλες τις
εμπειρίες μας όσο πιο εμπεριστατομένα γίνεται, αλλά εκ των
πραγμάτων αυτό είναι αδύνατον για ένα -φορουμ-.
Τι γνώμη να εκφράσω για το πώς και το γιατί πέθανε το πουλάκι
ενός φίλου αφού δεν το έχω "ζήσει" απο κοντά ; Πόσες φορές
δεν έχουμε πέσει έξω εκφράζοντας μια γνώμη για κάποια
πιθανή ασθένεια;
-Αυτό που προσπαθούμε όλοι μας, ο καθένας με τον χαρακτήρα
και τον τρόπο του, να κάνουμε, είναι να βοηθήσουμε με την όποια γνώση και εμπειρία μας
προς την κατεύθυνση που νομίζουμε σωστή.
-Γι' αυτό πάντα, τελικά η ευθήνη είναι σ' αυτόν που ζυγήζει τις γνώμες
και πέρνει την τελική απόφαση.

Giorgio,

katalabeno tin skepsi sou. Seleis na ksereis ti boris na kaneis proliptika.

Omos proto apo ola ego ida sta poulia mou, otan fouskonoun se 80% tis periptoseis idi einai arga gia na tin sothis. Ta Symptomata prepei na blepeis toulaixsto 2-3 meres gnoritera. Min na sou po mia ebdomada gnoritera. Gia afto se alo post egrapsa, kathe sabato piaso kamia 5-6 apo tis Karderinse mou kai kano ena proliptiko check.
Oles i Karderines ksekinisoune na fouskonoune, otan tous piaseis exoune karina kai se 1-2 meres einai nekro. Gia na bris ti ixe i karderina, kai kathe pouli pou pethane, prepei na gini nekrotopsia. Mono tote tha ksereis apo ti pethane.

Stin periptosei tis katerinas pou to pouli den fouskose kai pethane ksafnika bori na itane: Kardia, Ekefaliko, Problima sto anapneftiko systima, Kikloforiki anomalia, Karkino, Dilitirio, Thermopliksia

Otan fouskonei to pouli: Ta miza pragmata apo pano sin - Skoulikia, Akaria, Kokzidiosei, Ogo sto xoneftiko sistima, Kaki trofi, Problima me to sikoti, Problima me ta nefra, Mikites, Zaxaro, Esoteriki aimoragia, Kako nero

Kai sigura ksexasa kati akoma.
Αλεξανδρε συμφωνω απολυτα με αυτα που λες, ομως εχει κανεις αντιρρηση οτι περρισοτεροι απο τους μισους λογους οφείλονται σε κακη διαχειρηση απο εμας;
Νομιζω οτι αν ο καθενας μας προβληματιστει - ψαξει - παρατηρησει και εν τελη αναφερει για καθε ειδους πουλι που εχει στην κατοχη του τους λογους για τους οποιους κατι πηγε στραβα και το πουλι χαθηκε τα συμπερασματα θα ειναι παραπανω απο πολυτιμα για πολλα πουλια βασικα και για πολλους απο εμας. Σαφως περιπτωσεις οπως εγκεφαλικο, καρκινος, εσωτερικη αιμοραγια δεν νομιζω οτι θα προσπαθησει (εστω) καποιος απο εμας να προνοησει αλλα ολα τα υπολοιπα θεωρω οτι ειναι στο χερι μας. Και κατι που το θεωρω υψιστης σημασιας ειναι μηπως θελουμε ( και δυστυχως πολλοι εχουμε ) περισσοτερα πουλια απο οσα μπορουμε να φροντιζουμε ΣΩΣΤΑ ;

Ναι αδερφε μου αλλα αυτο ειναι το ευκολο... Που το κανουμε ολοι και απλα μετα εχουμε να λεμε οτι ΕΙΧΑΜΕ μια καρδερινα που ΕΛΕΓΕ και ηταν κατσε καλα... και την ανοιξη θα τη ζευγαρωναμε... και... Και... και, αλλα το πουλακι ξαφνικά φουσκωσε και μετα 2 μερες παειιι... Παρατηρησεις επ' αυτου υπαρχουν; Τι εφταιξε; Τι δεν καναμε σωστα και δεν πρεπει να το επαναλαβουμε; Προσωπικα μια φορα εχασα δυο καρδερινες πανω που ειχαν αρχισει τα '' προκαταρκτικα " του ζευγαρωματος ( φιλακια, ταΐσματα, τα πρωτα κλαδακια στη φωλια κλπ ) απο ακαρεα που τα φορτωθηκαν απ' την τροφη τους και αργησα πολυ να το καταλαβω επειδη τα ειχα καπου απομερα και δεν ηθελα να τα ενοχλω.

Οντως φιλε θελει προσοχη.Αλλα τα τελευταια χρονια εγω δεν εχω τετοια προβληματα μειωσα τον αριθμο των πτηνων μου χαριζοντας τα και ετσι εχω λιγα και καλα για να τα παρατηρω.

Παιδια συγνωμη για την αργοπορια, δεν παρακολουθησα την ολη συζητηση την οποια βρηκα πολυ ενδιαφερον,Γιωργο δεν παρεξηγω κανεναν ολοι το καλο των πουλιων θελουμε, η διατροφη του ηταν κανονικη,(συσκευασμενη prestige premium για αγριοπουλια), αυγοτροφη ορλουξ για καρδερινες, γλυστριδα μονο απο πρασιναδα, αμμο vitakraft, τα χρωματα του ζωηρα, η καρινα νορμαλ και η κοιλια κανονικο χρωμα. τα φουσκωματα ειχαν καιρο που ειχαν σταματησει. Πιστευω κατι απο αυτα που ειπε ο Αλεξανδρος πρεπει να επαθε, εκτος απο εγκεφαλικο γιατι ξεψυχησε μπροστα στα ματια του μπαμπα μου, εκει που καθοταν επεσε και τελος! ☹Δεμ ου φανηκε τιποτα αλλο περιεργο και δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο. Μου ειπαν για ενα φαρμακο για κοκκιδια (coccidiol) νομιζω λεγετα και ειναι μονο για καρδερινες και μου ειπαν και για μια προληπτικη αγωγη με σκευασμα vermidica interparasito tabernil. τα χρησιμοποιει κανενας; 🙄

Back