Διατροφή Κατανάλωση σπιτικών αυγοτροφών απο καναρίνια

panagiotispanagiotis

PB New Member
Εγγραφή
16 Απρ 2016
Μηνύματα
12
Πόλη
Κέρκυρα
Γειά σε όλους
Είμαι νέο μέλος αλλά παρακολουθώ καιρό τις διάφορες συζητήσεις σχετικά με την παρασκευή σπιτικών σκευασμάτων για πουλιά. Έχω διαβάσει σε ελληνικά και ξένα site πάμπολες συνταγές αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για την κατανάλωση αυτών από τα πουλιά (κυρίως καναρίνια). Προσωπικά έχω δοκιμάσει μερικές συνταγές για αυγοτροφή και μετά την αποτυχία καταναλωσής τους κατέληξα στο σκέτο αυγό.
Υπάρχουν συγκεντρωμένες και βαθμολογημένες σε κάποιο θέμα οι συνταγές από τους χρήστες;
Ερώτηση δεύτερη και λίγο άσχετη : μπορεί να με ενημερώσει κάποιος από τους εκτροφείς κοκκινων καναρινιών με ποια συχνότητα δίνουμε αυγοτροφή βαμμένη στα καναρίνια που έχουν νεοσσούς και σε ποια ποσότητα; Μετά από πόσες ημέρες χορήγησης κοκκινης χρωστικής στις σωστές αναλογίες γίνεται κόκκινο ένα καναρίνι που έχει αρχίσει να τρώει χρωστική μόλις χωριστεί από τους γονείς του;
 
Υπάρχουν συγκεντρωμένες και βαθμολογημένες σε κάποιο θέμα οι συνταγές από τους χρήστες;
Υπάρχουν εδώ στην ετικέτα αυγοτροφές. Βαθμολογημένες δεν ξέρω πώς το εννοείς, αλλά τα άρθρα μας έχουν δυνατότητα κριτικής (review).

Φοβάμαι όμως ότι ακόμη και αν κάποιος δεν έμεινε ευχαριστημένος από μια συνταγή, δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να κάνει αρνητικό review, γράφοντας τους λόγους που κάνει αυτήν την κριτική, αφού νομίζω ότι δεν έχει κατανοηθεί ακριβώς ο λόγος ύπαρξης αυτής της λειτουργίας από τους περισσότερους. Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η εντύπωση που έχω αλλά είναι εντελώς εκτός θέματος.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Γεια σου Παναγιώτη.
Υπάρχουν πολλά απο αυτά που λές σπιτικά σκευάσματα με την χρήση αυγού.
Ολοι θα σου πούν οτι τα δικά τους είναι απολύτως αποδεκτα απο τα πουλιά τους.
Εκείνο που έχει σημασία είναι το κατά πόσον αυτό που δίνουμε σαν αυγοτροφή καλύπτει τις ανάγκες για τις οποίες προορίζεται. Το σκέτο αυγό δεν είναι κακό. Δεν είναι όμως πάντα αρκετό και δεν είναι πάντα δυνατόν να αποτελέσει βασική τροφή, μιας και πολλές φορές ο αριθμός των πουλιών είναι μεγάλος. Βαθμολογημένες συνταγές; Απο ποιόν; Ε ,όχι δεν υπάρχουν.
Απάντηση σχετική, στην "λιγο άσχετη" δεύτερη ερώτησή σου.:) 1) Καθημερινά 2) στο 1/4 του σωματικού βάρους των καταναλωτών(σημασία έχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες πέραν του βάρους του σκευάσματος που προσφέρουμε).3) Αν αρχίσουμε να δίνουμε χρωστική σ' ένα καναρίνι που μόλις χωρίστηκε απο τους γονείς του δεν θα το δούμε να κοκκινίζει το επόμενο διάστημα. Αυτό θα συμβεί μόνον όταν θα συνεχίσουμε το "βάψημο" κατα την περίοδο της αλλαγής πτερώματος.
 
Κύριε Μάκη ευχαριστω κατ' αρχήν για την απάντηση κυρίως σχετικά με τα κόκκινα πουλιά.
Σχετικά με τις αυγοτροφές πρέπει να πω ότι επειδή στη φύση ένα καναρίνι δεν συνδυάζει αυγό με ρίγανες, θυμάρια, σκόρδα, φασκόμηλα, αλεύρι, σόγια και διάφορα εκχυλίσματα ( σπιρουλίνες-μαγιές-βιταμίνες -αλατα κ. Α) και γι' αυτό το λόγο περιορίζομαι καθαρά στη χρήση αυγού με λίγο ψωμί ή φρυγανιά ή ότι άλλο τους αρέσει από καιρό εις καιρό.
Αυτό με διευκολύνει γιατί πρώτον δε μένει πολύ ώρα στην ταίστρα για να χαλάσει αφού τους αρέσει και το τρώνε γρήγορα και δεύτερον μόνο τα συστατικά του αυγού παρέχουν το 100% των χρήσιμων στοιχείων για τη δημιουργία της ζωής στα έμβρυα άρα θρεπτικώς το αυγό έχει τη μεγαλύτερη διατροφική αξία και είναι αποδεκτό 100% από το σωμα τους. Όσο για τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά να ναι καλά οι εταιρίες παραγωγής συμπληρωμάτων.
 
Και γιατι να "πλουτιζεις" τις εταιρειες συμπληρωματων, οταν ολα τα συμπληρωματα ειναι κοντα σου και με εγγυηση φρεσκαδας; Και ποιος μου λεει εμενα οτι αμα αμολησω το καναρινι μου ελευθερο δε θα φαει οτι βρει μαζι;
Εφοσον ομως τα εχουμε στην κατοχη μας περιορισμενα, καλο ειναι να παρεχουμε επαρκη ποικιλια τροφων.
 
Ούτε το αυγό είναι στη διατροφή τους στη φύση.
Λύση ανάγκης ήταν πριν τριάντα χρόνια. Μπορεί να το έχεις ως διατροφή, το έχω κι εγώ, αλλά απο μόνο του πλέον αποδεδειγμένα δε φτάνει. Τα σκευάσματα είναι λύσεις ανάγκης και τα αποτελέσματα τους τα εισπράττουμε σιγά σιγά. Η πλήρη και σωστη διατροφή ειναι η μόνη λύση.
 
Δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτος. / Δίνω τροφές που απολαμβάνουν./ Από τα συστατικά του αυγού ερχονται στη ζωή./
Εκτρέφω καναρίνια από το 1984 που υπήρχε μόνο κανναβούρι και κεχρί και ποτέ δεν έχω χάσει πουλί από φαγητό./ Όπως και οι αρχαίοι Αθηναίοι φιλόσοφοι πιστεύω ότι από το διάλογο πάντα κερδίζεις κάτι
 
Παναγιώτη καλωσήρθες. Πέραν ακραίων περιπτώσεων δεν έχω δεί κανέναν να εκφράζεται απόλυτα εδώ μέσα και κάθε τι αναπτύσεται μεσω της συζήτησης απο την εμπειρία μας αλλά και τις επιστ. εύρευνες. Σχετικά με τις σπιτικές αυγοτροφές δεν κατάλαβα τις απορρίπτεις απο αποτυχία κατανάλωσης όπως λές στο πρώτο σου post ή λόγω μιας αφύσικης μείξης όπως αναφέρεις μετά; Οπως είπε ο κ. Γιάννης ούτε το αυγό δεν παρέχεται ελεύθερα στη φύση, είναι τέχνασμα και όπως είπε ο κ. Μάκης ούτε το αυγό δεν φτάνει(υπο την έννοια του βέλτιστου) σε ορισμένες περιόδους. Σχετικά με τα συμπληρώματα σου απάντησε η Μιράντα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/
Λαχανικά/
Διάβασε αν θές και το παρακάτω θέμα με αυγά, σπιτικές ή μη αυγοτροφές, ποσοστα πρωτείνης κτλ
https://community.petbirds.gr/threads/Καναρίνια-τρώνε-τα-αυγά-τους-λόγω-διατροφικών-ελλείψεων.26809/

Όπως και οι αρχαίοι Αθηναίοι φιλόσοφοι πιστεύω ότι από το διάλογο πάντα κερδίζεις κάτι
Υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι;και ήταν σίγουρα φιλόσοφοι;θα ήθελα προσωπικά μια διευκρίνηση.
 
Το θέμα των συστατικών της σπιτικής αυγοτροφής αλλά και γενικότερα της πλήρους, σωστής και ισορροπημένης διατροφής, μας απασχολεί όλους και πιστεύω θα μας απασχολεί στο διηνεκές, όσο η γνώση και η επιστήμη προχωράει.
Η λογική του τι τρώνε οι οργανισμοί στην φύση, είναι μια πρωτογενής παρατήρηση με τεράστιο ενδιαφέρον και πάντα είναι από τα βασικά δεδομένα που εξετάζουμε, όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την καλύτερη δυνατή διατροφή γενικά.
Μην ξεχνάμε και ότι οι σχέσεις στην φύση καθορίζονται από την αρχή της εδαφικότητας, που σημαίνει πως κάθε πλάσμα, θρέφεται με όσα διαθέσιμα του προσφέρει ο τόπος διαβίωσής του.
Αυτό μπορεί να αυξάνει ή και να μειώνει το προσδόκιμο της ζωής του, όταν η διαθεσιμότητα είναι φτωχή.
Μην παραβλέπουμε τις διαφορές στην ανάπτυξη των νέων και την αύξηση των ορίων ζωής στον άνθρωπο με την βελτίωση της διατροφής και βέβαια στην μείωση της βρεφικής θνησιμότητας με τα εμβόλια.
Ακόμα οι συνδυασμοί διαφόρων τροφίμων δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσομοίωση της τακτικής των ζώων-πτηνών, να τσιμπολογούν από εδώ και από εκεί, άλλοτε ένα σκουλήκι, μετά τον ανθό ενός αγκαθιού, την ρίγανη κτλ.
Η κακή-φτωχή διατροφή δεν είναι κάτι που αποκαλύπτεται άμεσα στα μάτια μας, εν είδει δηλητηρίασης, δηλαδή άμεση ασθένεια και κατάληξη.
Λειτουργεί αργά και επιβαρυντικά, επηρεάζοντας τα όργανα και την λειτουργία του οργανισμού και η κατάληξη εμφανίζεται απλά ως σύντομη ζωή, παρασύροντάς μας στην ουτοπία πως δεν έχουμε πρόβλημα στην εκτροφή μας.
Για μένα, το ερωτηματικό με τα σπιτικά σκευάσματα δεν είναι αν πρέπει να επιχειρούνται αλλά η σωστή χημεία τους, η καλή επιλογή των συστατικών τους, χωρίς να αποκλείουμε και την πρόσμειξη ή ξεχωριστή παροχή έτοιμων εμπορικών σκευασμάτων.
Έπειτα μην παραβλέπουμε και την παράμετρο της δυναμικής του κάθε οργανισμού.
Υπάρχουν δείγματα ανθρώπων που ζουν γύρω από τα 100 χωρίς ειδική φροντίδα και μέριμνα και άλλοι με εξαιρετικές προϋποθέσεις, δεν αγγίζουν τα 70, αντίστοιχα ισχύει για όλα τα πλάσματα.
Στα πλαίσια του προβληματισμού σου - μας Παναγιώτη, εντάσσεται και η συζήτηση το link της οποίας σου έδωσε ο Δημήτρης πιο πάνω και θα βρεις κι εκεί αρκετά ενδιαφέρουσες σκέψεις.
 
Back
Top