Κατασκευή Κλούβας Εξωτερικού Χώρου 2m X 1,6m X 2m

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης silaxim
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

silaxim

PB New Member
Εγγραφή
9 Μαϊ 2009
Μηνύματα
5
Πόλη
Αλεξανδρούπολη
Καλησπέρα σε όλη την ομάδα. Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να φτιάξω μια κλούβα για την αυλή και τελικά η ιδέα έγινε πραγματικότητα.
  • Διαστάσεις: 2mX1,6mX2m (μήκοςΧπλάτοςΧύψος)
  • Υλικά (εξωτερικά) : κοτετσόρυρμα, σιδεροσωλήνας, δίχτυ σκίασης, τσιμέντο για το πάκτωμα της κατασκευής.
  • Υλικά (εσωτερικά) : κλαδιά πλάτανου, φωλιές πλαστικές, σπορά τριφυλλιού και τεσσερις ρίζες (δενρολίβανο Χ2, ρίχανη, θυμάρι).
  • Κάτοικοι: Σκοπός μου είναι να βάλω 2 ζευγάρια κινέζικα ορτύκια (chinese button quail), 1 ή 2 ζευγάρια διαμαντοπερίστερα, καναρίνια ( ; ) και μελλοντικά αν βρω κανένα ζευγάρι καρδερίνες από εκτροφέα.
Σημείωση: Τις επόμενες μέρες θα προσθέσω φωλιές (ξύλινες αν βρω) για τα ορτύκια και θα δεσμεύσω δύο χώρους για άμμο και αμμοχάλικο για τα πουλάκια. Και τώρα πάμε στο καλύτερο... Τις απορίες - ερωτήσεις μου:
  1. τα φυτά-μυρωδικά να τα καλύψω με πλέγμα για να μην τα φάνε άμεσα ή θα επιβιώσουν; Από έλεγχο που έκανα στο διαδίκτυο είδα ότι δεν είναι τοξικά για τα πουλιά.
  2. η σύνθεση του κοινόβιου είναι σωστή και εάν ναι από πόσα πτηνά ανά είδος (πόσα πχ καναρίνια και σε τι αναλογίες). Δεν θέλω να το φτάσω στα όρια αλλά να έχω περιθώριο αναπαραγωγής και φύλαξης δικών μου πτηνών.
  3. Για τις φωλιές ορτυκιών καμία πρόταση...
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ.

7010_n_Easy-Resize.com.webp 20170516_150510_Easy-Resize.com.webp 20170517_141839_Easy-Resize.com.webp 20170520_204800_Easy-Resize.com.webp 20170520_204812_Easy-Resize.com.webp
 
Εμένα μου αρέσει, μπράβο.

Το σύρμα στην περίμετρο της κλούβας βυθίζεται μέσα στο τσιμέντο του πατώματος; Πώς ακριβώς έχεις τοποθέτησει την κατασκευή στο έδαφος; Ρωτάω κυρίως για τα ποντίκια και την πρόσβαση που μπορεί να έχουν στο εσωτερικό του χώρου. Επίσης για τον ίδιο λόγο, η διάμετρος στις τρύπες που πλέγματος επιτρέπει σε ποντίκι να περάσει;

Έχεις κάνει την πόρτα χαμηλή για να μη μπορούν να βγουν τα πουλιά την ώρα που μπαίνεις;

τα φυτά-μυρωδικά να τα καλύψω με πλέγμα για να μην τα φάνε άμεσα ή θα επιβιώσουν;
Θα τα φάνε αμέσως. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να τα αφήσεις να μεγαλώσουν καλύπτοντας τα για να μεγαλώσουν αρκετά και να προλαβαίνουν αργότερα να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό που θα τα τρώνε τα πουλιά. Ίσως αργότερα χρειαστεί να βάλεις περισσότερα, όσα τουλάχιστον σου επιτρέπει ο χώρος. Καλό θα ήταν να τα βάλεις περιμετρικά της κλούβας φτιάχνοντας μια μικρή περίφραξη με αυτά στο έδαφος.

Από έλεγχο που έκανα στο διαδίκτυο είδα ότι δεν είναι τοξικά για τα πουλιά.
Διάβασε αυτό μαζί με τους συνδέσμους που υπάρχουν στο θέμα Ασφαλή και τοξικά φυτά και καρποί για τα πουλιά
Για τις φωλιές ορτυκιών καμία πρόταση...
Αν θυμάμαι καλά με ορτύκια ασχολούνται / ασχολούνταν οι @theodr @steliosvas @YannisK @alligator @misalouris και άλλοι που δεν μπορώ να θυμηθώ. Ίσως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά.
 
Καλημέρα, πολύ ωραία η κατασκευή και μπράβο που την έκανες!
Πιστεύω όμως οτι θα χρειαστείς σήτα για ποντίκια, φίδια, κουνούπια, κάποιο κομμάτι σκεπής και ειδική μέριμνα για την σκουριά.
θα δεσμεύσω δύο χώρους για άμμο και αμμοχάλικο για τα πουλάκια.
Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσεις έναν τρόπο καθαριότητας, ειδικά αν περνά και το νερό της βροχής.
τα φυτά-μυρωδικά να τα καλύψω με πλέγμα για να μην τα φάνε άμεσα ή θα επιβιώσουν;
Στο δικό μου όνειρο,τέτοιου τύπου φυτά είναι σε ένα κλωβό-προέκταση της κλούβας. Καλλιεργώ ανεξάρτητα και όταν και για όσο κρίνω, ανοίγω την πόρτα για να τα τσιμπολογήσουν. Έπειτα απομονώνω τα πτηνά στην αρχική κλούβα όπως στην αρχή.
η σύνθεση του κοινόβιου είναι σωστή και εάν ναι από πόσα πτηνά ανά είδος (πόσα πχ καναρίνια και σε τι αναλογίες). Δεν θέλω να το φτάσω στα όρια αλλά να έχω περιθώριο αναπαραγωγής και φύλαξης δικών μου πτηνών.
Χωρίς να το έχω ψάξει,έχω την εντύπωση πως οι κουτσουλιές και γενικά το μικροβιακό περιβάλλον κάποιων πτηνών δεν ταιριάζει με τα καναρίνια. Επίσης το να έχεις πχ ορτύκια ελεύθερα μέσα στη κλούβα αλλά και κάποια κρεμασμένα κλουβιά με καναρίνια, πιστεύω πως μακροπρόθεσμα θα σε κουράσει στις πρακτικές καθημερινές φροντίδες.
Για τις φωλιές ορτυκιών καμία πρόταση...
Δεν έχω ιδέα για το κινέζικο ορτύκι, γενικά όμως θα σε βοηθήσει να δείς την Χρησιμοποιήστε την Αναζήτηση του PetBirds του μέλους @ros .

Καλύτερα να έχεις λίγα πτηνά ή μόνο ένα είδος και να το καμαρώνεις.
Καλή επιτυχία.
 
Να θυμίσω στην παρέα μας τις ανάγκες αυτών των πουλιών που θα πρέπει να τις εκπληρώσουμε.
  1. Την ανάγκη απόκρυψης των ορτυκιών στο έδαφος που σιτίζονται, κοιμούνται και αναπαράγονται. Συνεπώς πέτρες και ψεύτικα φυτά που θα συνεισφέρουν στην απόκρυψη και θα συνδράμουν επικουρικά στα φυτά που θα έχεις.
  2. Την ύπαρξη διχτυού στο πάνω τμήμα (οροφή) της κλούβας μια και η πτήση των ορτυκιών ξεκινά πάντα με κατακόρυφο άλμα. Με το δίχτυ θα αποφευχθεί ο σοβαρός τραυματισμός τους σε περίπτωση πτήσης πανικού.
  3. Τα περιστέρια χρειάζονται χώρο πτήσης με μεγάλο μήκος που δεν καλύπτεται από τις διαστάσεις του κλωβού που ετοιμάζεις... και δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο από όσα έχεις βάλει μέσα.
  4. Για τα καναρίνια ο χώρος είναι ιδανικός... Παράδεισος θα έλεγα.
  5. Σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσεις πριν ξεκινήσεις είναι και η παθολογία των πτηνών (ασθένειες) που σκοπεύεις να έχεις στο κοινόβιο...
 
Το σύρμα στην περίμετρο της κλούβας βυθίζεται μέσα στο τσιμέντο του πατώματος; Πώς ακριβώς έχεις τοποθέτησει την κατασκευή στο έδαφος;
η κατασκευή ολόκληρη έχει τοποθετηθεί στο έδαφος αφού πρώτα έσκαψα περιμετρικά. Εν συνεχεία καλουπώθηκε όλη η βάση και έριξα τσιμέντο ώστε να καλυφθεί η βάση (σίδεροσωλήνες) και τμήμα του πλέγματος σε ύψος περίπου 10 εκ.

20170520_184017_Easy-Resize.com.webp

Επίσης για τον ίδιο λόγο, η διάμετρος στις τρύπες που πλέγματος επιτρέπει σε ποντίκι να περάσει;
Η τρύπα έχει διάμετρο περίπου 1εκ ή λιγότερο οπότε είναι αφαλής από τρωκτικά (πιστεύω).
Έχεις κάνει την πόρτα χαμηλή για να μη μπορούν να βγουν τα πουλιά την ώρα που μπαίνεις;
Η πόρτα είναι σε ύψος περίπου του 1 μέτρου αλλά από μέσα θα τοποθετηθεί ελατήριο ώστε να κλείνει αυτόματα μόλις εισέρχομαι στο χώρο και επιπλεόν επικαλυπτικά σκέφτομαι να την καλύψω κατά το ήμιση με σίτα. Επιπλέον τα φύτα καλύφθηκαν με πλέγμα ώστε να αποφευχθεί η άμεση κατανάλωση τους.
 
Βλέπω στις ενώσεις της σήτας πολλές εξοχές που είναι αρκετά επικίνδυνες για ανθρώπους και πτηνά.
Σκέφτεσαι να τις καλύψεις με κάποιο τρόπο;
Η τρύπα έχει διάμετρο περίπου 1εκ ή λιγότερο οπότε είναι αφαλής από τρωκτικά (πιστεύω).
Πίστεψέ με... Δεν είναι.
Η πόρτα είναι σε ύψος περίπου του 1 μέτρου αλλά από μέσα θα τοποθετηθεί ελατήριο ώστε να κλείνει αυτόματα μόλις εισέρχομαι στο χώρο
Ούτε αυτό σου διασφαλίζει πως από τα κενά δε θα διαφύγουν οι τολμηροί.
Να βάλεις εσωτερικά κουρτίνα με αλυσίδες που στην περίπτωση του Νίκου @Paianas δούλεψε πολύ καλά.
 
Η τρύπα έχει διάμετρο περίπου 1εκ ή λιγότερο οπότε είναι αφαλής από τρωκτικά (πιστεύω).
Πίστεψέ με... Δεν είναι.
Πράγματι, τα ποντίκια μπορούν άνετα να εισέλθουν δεδομένου ότι άμα περάσουν το κεφάλι τους το ''πρόβλημά'' σχετικά με τη διέλευσή τους έχει τελειώσει.
 
Για παν ενδεχόμενο περνά την ίδια σήτα και από μέσα. Ωραία η κατασκευή σου.
 
Για παν ενδεχόμενο περνά την ίδια σήτα και από μέσα. Ωραία η κατασκευή σου.
οπότε θα περάσω ένα "χέρι" σίτα περιμετρικά και εσωτερικά σε ύψος περίπου 30 εκ.
Να βάλεις εσωτερικά κουρτίνα με αλυσίδες που στην περίπτωση του Νίκου @Paianas δούλεψε πολύ καλά
Κάτι τέτοιο σκεφτόμουν στην αρχή μιας και το είχα δει στο ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στα κλουβιά που έχει με τα ελεύθερα πτηνά. Απλά σκέφτομαι και την ιδέα της σίτας (εσωτερικά) σαν ρολό που θα το κατεβάζω με την είσοδό μου στο χώρο.
Βλέπω στις ενώσεις της σήτας πολλές εξοχές που είναι αρκετά επικίνδυνες για ανθρώπους και πτηνά.
Σκέφτεσαι να τις καλύψεις με κάποιο τρόπο;
Ήδη ξεκίνησα με λεπτό σύρμα να σφίγγω και να διορθώνω τις ενώσεις ώστε να μειώσω στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμών.
 
UPDATE!
Μπήκε και η σκεπή. Πάνελ πολυουρεθάνης οροφής των 5εκ.

Για να μειώσω τον κινδυνο να χάσω κανένα πουλάκι κατά την είσοδο μου στο εσωτερικό της κλούβας τοποθέτησα ελατήριο (εσωτερικά) ώστε να κλείνει άμεσα και "αυτόματα". Επιπλεόν αφού μελέτησα διαφορετικά μοντέλα-πατέντες για συμπληρωματική ενίσχυση της ασφάλειας (ρολό σήτα, αλυσίδες, κτλ) κατέληξα σε κάτι διαφορετικό που πιστεύω θα δουλέξει. Πήρα μία κουρτίνα πόρτας με χαντρές xantra_mpez_1_site_Easy-Resize.com.webp (15€) και αφού την μέτρησα την έκοψα αρχικά στη μέση (από τα 220εκ στα 110 εκ, όσο δλδ είναι και το ύψος της πόρτας) καθώς και στο φάρδος (80εκ + 2-3 εκ αέρα). Εν συνεχεία την έλυσα, την έκανα πιο πυκνή και την προσάρμωσα στην είσοδο.20170530_065141_Easy-Resize.com.webp Πιστέυω (ή θέλω να πιστεύω) ότι θα είναι αρκετή για τα λίγα δευτερόλεπτα που κάνει να κλείσει μόνη της η πόρτα.
Τέλος μπήκαν ποτίστρες 20170530_065257_Easy-Resize.com.webp και ταϊστρες 20170530_065244_Easy-Resize.com.webp και αναμένονται οι αφίξεις. Για αρχή ένα ζευγάρι καναρίνια που τα έχω στο κλουβί (σε ζευγαρώστρα με χώρισμα). Πρώτα λέω να βάλω το θηλυκό και μετα από κανά 2 μέρες να αφήσω και τον αρσενικό!
 

Συνημμένα

  • 20170530_065126_Easy-Resize.com.webp
    20170530_065126_Easy-Resize.com.webp
    118,8 KB · Προβολές: 107
  • 20170530_065118_Easy-Resize.com.webp
    20170530_065118_Easy-Resize.com.webp
    136,8 KB · Προβολές: 85
Πολύ ωραίο, να το χαίρεσαι και εσύ και οι ένοικοι, γεια στα χέρια σου!
 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι τρομερά αξιόλογο.
Να το χαίρονται οι ένοικοί του και εσύ αυτούς!
 
UPDATE 2!
Καλησπέρα.. Ένα μικρό update και από τον δικό μου "παράδεισο".
Τα καναρινάκια επιλέχθηκαν (αρχικά ένα ζευγάρι και εν συνεχεία μπήκαν και άλλα τρία θηλυκά)

20170531_180042_Easy-Resize.com.webp

και μέσα σε δέκα μέρες έπιασαν δουλειά

20170602_173406_Easy-Resize.com.webp

Η ζέστη σίγουρα δεν τα ευνοεί και έτσι η θυληκιά παράτησε τα αυγουλάκια και μετά από 5 μέρες μετακόμισε σήμερα σε μια νέα και μάλιστα "ιδιαίτερη" επιλογή

20170618_220707_Easy-Resize.com.webp 20170618_220407_Easy-Resize.com.webp

ενώ μια δεύτερη μπήκε και αυτή στο χορό...

20170618_220419_Easy-Resize.com.webp

(είναι η λευκή που κουρνιάζει μέσα στη φωλιά).
 
Back
Top