Αναπαραγωγή Κατασκευή φωλιάς για καρδερίνες, αγριοπούλια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης George
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

George

PB Member
Εγγραφή
8 Φεβ 2007
Μηνύματα
41
Πόλη
Αθήνα
Μια ευχάριστη απασχόληση αυτή την εποχή για τους εκτροφείς πρέπει να είναι η προετοιμασία – κατασκευή φωλιών. Σίγουρα στον ελεύθερο χρόνο μας είναι μια ευχάριστη νότα, κάτι που θα μεταμορφώσει λιγοστά υλικά σε ζωντανό «οργανισμό» που θα φιλοξενήσει τα ζευγάρια μας και τους νεοσσούς μας.
Ξεκινάμε λοιπόν με τα παρακάτω υλικά:
  • Πλαστικές φωλιές διαμέτρου 9 cm
  • Κοντραπλακέ πάχους 0.3 cm και 0.9 cm
  • Πλαστικά φυτά
  • Σύρμα
  • Κόλλα για ξύλο
  • Κόφτης – πένσα
  • Σύρμα ψιλό μαλακό
  • Τρυπάνι ψιλό
Κατασκευή

  1. Κόβουμε το ψιλό κοντραπλακέ σε διαστάσεις 9.5 cm πλάτος και 10.5 ύψος (αυτό θα είναι και η πλάτη της γωνιάς που θα φιλοξενήσει την πλαστική φωλιά – αυτές οι διαστάσεις μου επιτρέπουν να περνώ την φωλιά από την πόρτα της κλούβας με άνεση).
  2. Κόβουμε το χοντρό κοντραπλακέ σε διαστάσεις 9.5 cm πλάτος και 12.5 cm μήκος (αυτό θα είναι και η βάση που θα τοποθετηθεί και θα στερεωθεί η πλαστική φωλιά).
  3. Κολλάμε τα δύο κοντραπλακέ σε γωνία 90 μοιρών.
  4. Στερεώνουμε το πλαστικό φυτό περιμετρικά της φωλιάς χρησιμοποιώντας το ψιλό μαλακό σύρμα.
  5. Κάνουμε 2 τρύπες στην πλάτη για να περάσουν τα συρμάτινα γαντζάκια και 4 τρύπες στην βάση σε σχήμα σταυρού για να στερεώσουμε την φωλιά.
  6. Φτιάχνουμε τα γαντζάκια και τοποθετούμε την φωλιά στην βάση και τη στερεώνουμε με το σύρμα.
  7. Η φωλιά είναι έτοιμη.
Σημειώσεις

Γιατί χρησιμοποιώ πλαστική και όχι ψάθινη φωλιά:
  • Οι καρδερίνες είναι πλάσματα που έχουν την ιδιότητα να χώνουν τα πόδια τους παντού με αποτέλεσμα τυχόν πιασίματα στην ψάθινη φωλιά με ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Γιατί χρησιμοποιώ πλαστικό φυτό και όχι χριστουγεννιάτικο:
  • Οι καρδερίνες συνηθίζουν να μαδάνε το χριστουγεννιάτικο έτσι ώστε να αποκαλύπτεται το σύρμα γυμνό.
  • Μου έχει τύχει νεοσσοί 11 ημερών από δική μου ενόχληση να πεταχτούν από τη φωλιά και ο ένας να τραυματίσει σοβαρά την φτερούγα του στο σύρμα.
  • Χριστουγεννιάτικο χρησιμοποιήστε για κάλυψη στην εξωτερική πλευρά της κλούβας.
Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην κατασκευή και πολλά πολλά καρδερινάκια και γενικότερα ευρωπαϊκά ιθαγενή στις φωλιές!

Φιλικά
29-1-08
 

Συνημμένα

  • ylikakataskeuis.webp
    ylikakataskeuis.webp
    31,9 KB · Προβολές: 596
  • telikimorfi2.webp
    telikimorfi2.webp
    43,8 KB · Προβολές: 805
  • telikimorfi3.webp
    telikimorfi3.webp
    32 KB · Προβολές: 690
πολυ καλο.χρησιμοποιω περιπου το ιδιο συστημα. απλως στο κατω κοντρα πλακε κανω μια τρυπα διαμετρου 9 εκ, και η φωλια καθεται μεσα, χωρις δεσιμο. Στο περιγυρο του κοντρα πλακε πιανω με συραπτικό τα φυτα. Με τις φωτογραφιες παντος ειναι πιο διαφωτιστικο.
 
Πολύ καλή παρουσίαση και πολύ χρήσιμες οδηγίες για όσους θέλουν να ασχοληθούν πιο δημιουργικά με την προετοιμασία της αναπαραγωγής
 
Γιώργο βλέπω την κόρη σου
σε 5-6 χρόνια να έχει δική της εκτροφή.
Αντε με το καλό και φέτος, αν και λίγο νωρίς
ακόμα για σένα.
 
Πολύ καλή κατασκευή Γιώργο, άντε να γεμίσουν όλες πρωταθλητές με το καλό!

Φιλικά
Γρηγόρης Αγγέλης
ΠΟΟ ΑΛ 66
Ιωάννινα
 
Πραγματικά πολυ ωραίες εικόνες ευχαριστούμε για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μα σου ζήσει η κόρη σου.
 
Συγχαρητήρια σε σένα και την μικρή βοηθό σου! Δικαίως κατατάσεστε στο καλλιτεχνικό team του φόρουμ!

Μου έδωσες πολύ ωραίες ιδέες! Μακάρι να γεμίσουν σύντομα με πολλά γερά καρδερινάκια!
 
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά λόγια.
Με το άρθρο αυτό σας έδωσα μια ιδέα αλλά φυσικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε
και να βγεί κάτι ακόμη καλύτερο.

Υ. Γ πραγματικά η κόρη μου είναι από κοντά στην εκτροφή.
 
Οι καρδερίνες στην φύση,όταν τελειώνει η περίοδος αναπαραγωγής, παρατάνε τις φωλιές τους και την νέα χρονιά κάνουν άλλες φωλιές;
 
Ωχ. Έγραψα μισώ μνμ. Έγραψα παραπάνω αν η καρδερίνες κάνουν νέες φωλιές κάθε χρόνο.Αν ναι, γιατί δεν πέρνουμε το υλικό τους από τις παλιές φωλιές, να το βάλουμε στην ζευγαρώστρα μας και με εκείνο το υλικό να κάνει φωλιά η δική μας καρδερίνα;🙄
 
Αν ρίξεις μια ματιά εδώ,θα δεις οτι η καρδερίνα https://petbirds.gr/article/european-goldfinch-carduelis-carduelis/ ποτέ δεν χρησιμοποιεί την ίδια φωλιά που ηδη έχει χρησιμοποιηθεί μιά φορά, αλλα προτιμάει να φτιαξει καινούρια. Γιατί λοιπόν οι καρδερίνες εκτροφής να χρησιμοποιήσουν υλικά που ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί και πιθανων λερωθεί απο κενώσεις, κντι να πλέξουν μία με καθαρό υλικό έστω και αν αυτό δεν πλησιάζει κατα πολύ το φυσικό; Εσυ θα έστρωνες να κοιμηθείς πανω σε λερωμένα και χρησιμοποιημένα σεντόνια και μαλιστα που έχει κοιμηθεί καποιος άλλος πριν απο σένα;

Ασε που ειναι λίγο δύσκολο να ψαχνει κανεις να βρισκει φωλιές καρδερίνων στη φύση, εκτός αν ειναι "επαγγελματίας"😛
 
Γιατί τα υλικά των άγριων καρδερινων είναι φυσικά και όχι υποκατάστατα.
Είναι μια μελέτη που κάνω και πειστεύω πως είναι μια καλή λύση.
 
Τα υλικά αυτά μπορεί να κουβαλάνε και διάφορα ανεπιθύμητα βέβαια. Από ψείρα μέχρι κουτσουλιές από άρρωστα πουλιά. Πιστεύω ότι είναι ρίσκο να τα βάλεις στην εκτροφή σου. Το καλύτερο είναι να προσφέρεις υλικά ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί το πουλί στη φύση. Μπορείς να παρατηρήσεις φωλιές και να δεις τί έχουν. Κλαδάκια, ρίζες, τρίχες, μέχρι και πευκοβελόνες μπορεί να βρεις μέσα. Μετά μαζεύεις τα ίδια υλικά και τους προσφέρεις αυτά που μάζεψες τα οποία είναι πιο καθαρά. Πάντως τα πουλιά καλύπτονται με τα υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η καρδερίνα χρειάζεται όσο το δυνατόν ανοιχτόχρωμα υλικά, τα προτιμάει.
 
Φυσικά και είναι φυσικά!

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη του Βασίλη και θα προσθέσω απλά οτι αν η ιδια η καρδερίνα δεν χρησιμοποιεί για δευτερη φορά την ίδια φωλιά με τα ίδια υλικά, πως είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιήσουμε εμεις στα δικά μας πουλιά; 😕
 
Βασίλη αν μπορείς σε κάποια φάση να μου πεις ακριβώς τη χρησιμοποιούν η καρδερίνες για φωλιά θα το εκτμούσα πολύ.

Αν είναι μόνο αυτά που έγραψες ποιό πάνω. Οκ
 
"Η καρδερίνα προτιμάει φωλιές σε ψηλά σημεία και ανοιχτές από την επάνω πλευρά τους. Επίσης της αρέσει να βλέπει τα πάντα από τη φωλιά της. Σαν υλικό θα χρησιμοποιήσει σχεδόν τα πάντα (ίνες κοκοφοίνικα, τρίχες ζώων, ξερό χόρτο,ρίζες κ. Α.) αλλά έχει μια προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα υλικά. Τα καλύτερα αποτελέσματα με άγριες καρδερίνες θα τα έχουμε σε κλούβα αναπαραγωγής με πολλά φυτά και κρυμμένες φωλιές, αλλά δεν αποκλείεται να ζευγαρώσουν πουλιά και σε ευρύχωρη ζευγαρώστρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα φυτά είναι απαραίτητα."

Παράθεση από Avian World_European Goldfinch
Από παρατήρηση δική μου βλέπω ότι βολεύονται και με ένα υλικό χωρίς να έχουν πληθώρα. Έχω δει φωλιές από ζευγάρια που έχουν μόνο έτοιμο υλικό εμπορίου. Σε γενικές γραμμές θα βρεις ένα υλικό χοντρό και πιο σκληρό για να ξεκινήσει τη φωλιά και βαμβάκι για τα τελειώματα που ψάχνει μαλακά υλικά. Υπάρχουν και έτοιμα στο εμπόριο που συνδυάζουν διάφορα υλικά μέσα. Πιο σημαντικός παράγοντας πάντως για την επιτυχία πιστεύω πως είναι ο χώρος και η ηρεμία των πουλιών παρά τα υλικά που θα έχουν στη διάθεσή τους.
 
Back
Top