Γενικά Κινέζικα Ορτύκια - Button Pinted Quail

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Wind-sa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Wind-sa

PB Member
Εγγραφή
7 Μαρ 2008
Μηνύματα
2.021
Πόλη
Αθήνα
Πήγα για ένα πρωινό καφεδάκι σε έναν φίλο μου και ανακάλυψα ότι έχει πάρει μερικά ζευγάρια από κινεζικα ορτύκια. Τα είχε σε μεγάλες εξωτερικές κλούβες μαζί με τα αλλα παραδείσια πουλια.

Δεν κρατήθηκα κι πήρα μερικά αυγά για εκκόλαψη. Για δοκιμη. Σε μερικές μέρες βγήκε ο πρώτος νεοσσός... αλλα δυστυχώς και τελευταίος.

02-21196.webp03-21196.webp

Γίναμε φίλοι αμέσος. Σε μια ώρα μετά τη γέννηση του έτρεχε πίσω μου και έψαχνε για τροφή στο πάτωμα. Μεγαλονε παρα πολύ γρήγορα. Απίστευτα γρήγορα! Πρώτες 2 εβδομάδες ζούσε σε ένα ενυδρείο/brooder κάτω από θερμαντική λάμπα.

04-21196.webp
08-21196.webp07-21196.webp
 
Έγινε εντελώς ήμερο και χαδιάρικο μωρό.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Όταν γέμισε πούπουλα το μετακόμισα στο μπαλκόνι στο μεγάλο οριζόντιο κλουβί 120χ50χ50 όπου μένανε 2 ζευγάρια παραδείσια.

Ήθελα παρα πολύ να βγει αρχέγονο με πορτοκαλι και μπλε χρώμα... Όμως το μικρό βγήκε μεταλλάξεις silver (όπως ακριβώς ήταν οι γονείς του). Αλλα δεν το βάζω κάτω. Πρόσφατα του πήρα μια αρχέγονη θηλύκια με την ελπίδα πως θα μου βγάλουν αρχέγονα μωράκια.

012-21196.webp022-21196.webp

Όταν πήρα το θηλυκό το έβαλα σε μια ζευγαρωστρα 60 εκατοστων για καραντίνα και παρακολούθηση. Σε μερικές μέρες το βρίσκω με αιματωμένο κεφάλι. Το πουλάκι μάλλον από το φόβο του ή απλά από πρωινές χαρες πήδαγε μέσα στο κλουβάκι και χτύπαγε το κεφάλι του στο ταβάνι του κλουβιού - στα κάγκελα τις οροφής. Έχει κάνει ένα μεγάλο αιμάτωμα.

032-21196.webp

Ακολούθησε μια εβδομάδα θεραπείας και τοποθέτηση του πουλιού σε ένα μεγάλο χάρτινο κουτί με μια σήτα για κουνούπια από πάνω. Όταν πήδαγε δεν χτυπιόταν με δύναμη επειδή το κράταγε το ύφασμα.

042-21196.webp

Μόλις πέρασαν οι πληγές το έβαλα στο μεγάλο κλουβί μαζί με το αρσενικό. Άμεσος γίνανε φίλοι. Τα φτεράκια στο κεφάλι μας λοιπουν ακόμα. Είχα αμφιβολίες αν θα ζήσουν ειρηνικά επειδή για το είδος αυτό συνήθως περνούν 3-7 θηλυκά για ένα αρσενικό. Φοβόμουνα ότι αν θα βάλει όλη τη ενέργεια του πάνω στο θηλυκό (ενα μονο) θα το κουράσει πολύ και ίσος θα το μαδήσει.

Μέχρι στιγμής πάντως όλα πάνε καλά. Τα πουλάκια δέθηκαν. Άρχισαν να ζευγαρώνουν και φτιάχνουν φωλια. Η κάτι τέλος πάντων που θυμίζει φωλια.

052-21196.webp

Περισσοτερα από αυτά τα πουλια προέρχονται από τη κλωσσομηχανη. Πολύ συχνά αυτά τα πουλάκια δεν κλωσάνε τα αυγά τους. Ειδικά αν κι ίδιοι οι γονείς προέρχονται από τη κλωσσομηχανη... λένε ότι δεν θα έχοθν πολλές πιθανότητες να κλωσάνε.

Θέλω να προσπαθήσω να τους κάνω να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά.
Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
 
Πολύ ωραία πουλάκια, πολύ ωραία η προσπάθειά σου και όπως πάντα η λεπτομερής παρουσίασή σου. Ευχαριστούμε!
 
Καλή τύχη! Μακάρι να τα καταφέρετε!

Μια ερώτηση.. Το αρσενικό που ουσιαστικά μεγαλώσατε εσείς, αγρίεψε όταν δέθηκε με την θηλυκιά; Ή παραμένει το ίδιο χαδιάρικο και εξημερωμένο μαζί σας;
 
Ευχαριστω Μαρία.
Αλίκη, δεν το βγάζω τον αρσενικό τελευταίεες εβδομάδες από το κλουβί. Όμως έρχεται διπλα στο χέρι μου. Μπορώ να το ξύσω στο κεφαλι. Αλλα δεν θέλει και πολλά πολλά. Είναι εύκολο να το πάρεις στο χέρι. Ενώ για να πιάσεις τη θηλύκια πρέπει να την κυνηγήσεις σε όλο το κλουβί.
Πετάνε και πολύ καλά...
 
Πολυ ομορφα πουλακια και πολυ ιδιαιτερα και τα χρωματα τους, ειδικα ο ασημενιος με τα πορτοκαλι ποδια ειναι απιθανος! 😉 Ειναι μικροτερα σε μεγεθος απο τα "κλασικα" ορτυκια ή κανω λαθος; Τι ηλικια εχει το καθενα τωρα κι απο ποια ηλικια ειναι ικανα να αναπαραχθουν;
 

Σχετικά θέματα

Back
Top