Διατροφή Κιτρικό οξύ (ξινό) για την αποξήρανση λαχανικών

ΜΙΛΤΟΣ Μ.

PB New Member
Εγγραφή
6 Ιαν 2019
Μηνύματα
16
Φίλοι μου καλημέρα σας.
Διαβάζοντας ένα άρθρο στο διαδίκτυο για αποξήρανση διαφόρων λαχανικών σκέφτηκα να το δοκιμάσω, μου γεννήθηκε όμως η απορία όταν είδα ότι χρησιμοποιούσε κιτρικό οξύ (το κοινό σε όλους μας ξινό) που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ στα μπαχαρικά.
Το άρθρο έλεγε ότι μπορούμε να ζεματίσουμε τα λαχανικά, για μερικά λεπτά αναλόγως το λαχανικό, σε ζεστό νερό στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και 1 γραμμάριο κιτρικού οξέος, όπως αναφέρει το εν λόγο άρθρο το κιτρικό οξύ το χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε τα αποξηραμένα λαχανικά για περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς να μαυρίσουν αλλά και σαν αντί μικροβιακό παράγοντα.
Το ερώτημα μου λοιπόν είναι: Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη μέθοδο για να αποξηράνω λαχανικά τα οποία θα χορηγούσα στα πτηνά μου;
Είναι ασφαλές το κιτρικό οξύ που πιθανών να εισχωρήσει στα λαχανικά, έστω και σ' αυτή την ποσότητα, για να δοθεί στα πτηνά;
Υ.Γ. Έγραφε βέβαια ότι τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ζεστό νερό τα τοποθετούμε σε μία λευκή πάνινη σακούλα.
 
Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε παραδοσιακές μεθόδους διατήρησης τροφών, όπως κομπόστες, τουρσί κλπ. αλλά δεν γνωρίζω κάτι για την αποξήρανση που αναφέρεις και για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς. Με ποιον τρόπο θα αποξηράνεις λαχανικά; Αν εννοείς το ζεμάτισμα για να τα βάλεις στην κατάψυξη, τότε δεν χρειάζεται συντηρητικό.

Επίσης, για ποιο λόγο να δώσεις λαχανικά που έχουν συντηρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο και όχι φρέσκα. Τα συστατικά από τα οποία επωφελείται ο οργανισμός βρίσκονται στα φρέσκα λαχανικά και πολύ λιγότερο σε αυτά που έχουν συντηρηθεί.
 
Αγαπητέ Σταύρο, ο τρόπος που αναφερόταν στο δημοσίευμα για την αποξήρανση ήταν ότι αφού ζεματιστούν, μένουν για μερικές ώρες στον αέρα για να ξεραθούν τελείως.
Συμφωνώ βέβαια μαζί σου ότι το φρέσκο είναι και το καλύτερο.
Βασικά η σκέψη μου ήταν για να αποξηράνω καρότο κι αυτή η σκέψη μου δημιουργήθηκε έτσι ώστε αφού το αποξηράνω να το έτριβα στο multi και να το έβαζα στην αυγοτροφή μαζί με άλλα συστατικά για τον χρωματισμό σε κόκκινα μωζαίκ αντί να αγοράσω έτοιμο από το pet shop καθώς μου είπαν ότι η καροτίνη που εμπεριέχεται στο καρότο βοηθάει για καλύτερο χρωματισμό, εκτός κι αν δεν χρειάζεται η καροτίνη για τον χρωματισμό τους.
 
καθώς μου είπαν ότι η καροτίνη που εμπεριέχεται στο καρότο βοηθάει για καλύτερο χρωματισμό
Είναι αλήθεια, αλλά η ποσότητα που περιέχουν τα καρότα σε συνδυασμό με την ποσότητα καρότου που μπορεί να φάει ένα καναρίνι δεν είναι αρκετά για να σου δώσουν ένα σωστό χρωματισμό. Αν αποσκοπείς στο βάψιμο, τότε πρέπει να γίνει με χρωστική που προορίζεται γι' αυτό το σκοπό και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Αν θέλεις να αποφύγεις την τεχνητή χρωστική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρότο και άλλα λαχανικά που περιέχουν φυσικές χρωστικές, απλά μην περιμένεις ότι στο τέλος θα έχεις ένα κόκκινο καναρίνι όπως αυτά που βλέπεις στις εκθέσεις ή έστω και στα pet shops.

Κοίταξε εδώ κάτι σχετικό: https://community.petbirds.gr/threads/Το-παντζάρι-ως-φυσικό-μέσο-για-τη-βαφή-καναρινιών.705/

Από τη στιγμή όμως που θέλεις να δώσεις καρότο, έστω και για τη βαφή, γιατί να μην το κάνεις με φρέσκο καρότο. Εκτός από τα καροτένια περιέχει πολλές ακόμη βιταμίνες με κυριότερη τη βιταμίνη Α, η οποία δεν ξέρω κατά πόσο παραμένει στο αποξηραμένο καρότο. Επίσης, η φυσική υγρασία που περιέχει το φρέσκο λαχανικό, μπορεί να δώσει στην αυγοτροφή σου μια ελαφρά υγρασία χωρίς να τη λασπώσει και έτσι θα καταναλωθεί ευκολότερα από τα πουλιά.
 
Δεν είναι ότι θέλω να αποφύγω την τεχνητή χρωστική απλά μου είπαν ότι αυτή η χρωστική μαζί με καταξανθίνη και καρότο δίνει καλύτερο χρωματισμό.
Απ' όσα μου είπες όμως κατάλαβα ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να βάλω καρότο μπορώ να τους το προσφέρω όπως είναι φρέσκο.
Σ' ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου, ήταν πολύ σημαντική.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τα καναρίνια έτσι απλά για το χόμπι μου, ούτε σε εκθέσεις τα πάω ούτε πουθενά και συνεπώς δεν γνωρίζω πολλά, ότι γνωρίζω είναι από προσωπική εμπειρία που παρατηρώ τα καναρίνάκια μου, από συζητήσεις με φίλους και από το διαδίκτυο κυρίως από την σελίδα σας η οποία προσφέρει πολλές γνώσεις σε ανθρώπους σαν κι εμένα μέσα από τα άρθρα της και τις συζήτησης που γίνονται.
 
Back
Top