Φροντίδα Κλούβα ή κλουβιά, η καλύτερη επιλογή για καναρίνια;

Έχετε σκεφτεί να αντικαταστήσετε τα πολλά μικρά κλουβιά με μία μεγάλη και ευρύχωρη κλούβα; Αναλύουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Κλούβα vs κλουβιά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα​

Έτσι λοιπόν πολλοί αποφασίζουν να επιλέξουν να διαμένουν τα πουλάκια τους σε μια κλούβα.

Κάποιοι που πιάνουν τα χέρια τους, (οι περισσότεροι ζουν στην ύπαιθρο όπου έχουν και αρκετό διαθέσιμο χώρο) φτιάχνουν κλούβες μεγάλων διαστάσεων, πχ 2 μ. Χ 2 μ. Χ 1 μ.

Άλλοι, που συνήθως ζουν σε διαμερίσματά και δεν έχουν τόσο χώρο, καταλήγουν στην εύκολη λύση και αγοράζουν έτοιμες, οι οποίες φυσικά είναι πολύ πιο μικρές σε διαστάσεις, όπως η δική μου, διαστάσεων 0,60 μ. Πλάτος, 1 μ. μήκος, 1,75 μ. ύψος μαζί με σκεπή.

κλουβα-καναρινιών.jpg

Η διαμονή σε κλούβα έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και μειονεκτήματα. Είτε είναι μικρή είτε μεγάλη τα υπέρ και τα κατά θεωρώ πως είναι ίδια.

Πλεονεκτήματα της κλούβας​

Τα καναρίνια μας είναι πτηνά και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι φτιαγμένα για να πετάνε! Το λέει και η ετυμολογία της λέξης: < αρχαία ελληνική "πτηνόν" < πέτομαι. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν και φτερά!

Όπως είναι φυσικό, όσο πιο μεγάλη είναι η κλούβα που διαμένουν τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που διανύουν με τα φτερά τους και τόσο καλύτερα γι αυτά! Δε θεωρώ πως μέσα σε ένα ατομικό κλουβάκι που πηδάνε από το ένα κλαδάκι στο άλλο έχουν την πολυτέλεια να πετάνε πραγματικά.

Ακόμα και στις ζευγαρώστρες πετάνε πολύ λίγο κι εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη να ανοίξουν τα φτερά τους. Ακόμα και σε μία μικρή κλούβα διανύουν έστω μικρές αποστάσεις που γυμνάζουν τα φτερά τους.

Τι πιο υγιές για ένα καναρίνι να πετάει; Κάνει καλό στην υγεία του, στα φτερά του, στα κόκαλα του και θεωρώ πως είναι και πιο χαρούμενα! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πέταγμα είναι ζωτικής σημασίας για τις θηλυκές, για πιο εύκολη ωοτοκία, αλλά και για τα μικρά (νεούδια, νεοσσοί που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί) για να μεγαλώσουν πιο σωστά, να δυναμώσουν τα φτερά τους, και να αναπτύξουν ένα γερό σκελετό και κόκκαλα!

Η εβδομαδιαία - "τυπική" καθαριότητα γίνεται σχετικά πιο εύκολα. Μια φορά την εβδομάδα καθαρίζεις έναν πάτο και φυσικά τη σχάρα.

Το μπάνιο των πουλιών. Ένα όμορφο ζεστό πρωινό το μόνο που χρειάζεται να βάλεις είναι ένα ταψάκι μέσα με νερό! Και εκείνα μπαίνουν 5-5 και κάνουν μπάνιο και γίνονται παπάκια!

μπανιο-καναρινιών.jpg

Πραγματικά είναι απόλαυση να τα χαζεύεις!

Μειονεκτήματα της κλούβας​

Θεωρητικά η καθαριότητα είναι πιο εύκολη μιας και το μεγάλο κλουβί έχει μια σχάρα ή η μεγάλη υπαίθρια κλούβα χρειάζεται καθάρισμα μόνο μια φορά την εβδομάδα συνοδευόμενη με αλλαγή του υλικού στον πάτο.

Στην πραγματικότητα όμως η καθαριότητα δεν είναι τόσο εύκολη. Όταν έχεις ένα σμήνος (ακόμα και 3-4 πουλάκια) που ζουν στον ίδιο χώρο, η καθαριότητα είναι υψίστης σημασίας για δύο λόγους.

Πρώτον, για να μην αναπτυχθεί κάποια ασθένεια, για να μην ασθενήσει κανένα πουλί που ζει εκεί μέσα.

Δεύτερον, αν κάποιο τελικά αρρωστήσει, τότε το πιο πιθανό είναι να αρρωστήσουν και όλα τα υπόλοιπα!

Γι’ αυτό το λόγο η ημερήσια καθαριότητα για να προλάβουμε πιθανές ασθένειες είναι υποχρεωτική! Κάθε μέρα αφιερώνω ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά πέρα από την ανανέωση νερού και φαγητού, καθαρίζω τις πατήθρες, τσεκάρω αν οι ταΐστρες και τα φαγητά είναι καθαρά και φυσικά καθαρίζω όλες τις ποτίστρες με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Έτσι λοιπόν ενώ η εβδομαδιαία καθαριότητα που κάνουμε όταν έχουμε πολλά και μικρά κλουβάκια είναι πιο εύκολη, η καθημερινή καθημερινότητα που επιβάλλεται να γίνεται σε μία κλούβα είναι πιο χρονοβόρα και κουραστική.

Επίσης, αν η καθημερινή παρατήρηση των πουλιών μας που βρίσκονται μόνα τους σε ένα κλουβάκι είναι σημαντική, μέσα σε μία κλούβα είναι ζωτικής σημασίας! Πρέπει να παρατηρούμε συμπεριφορές και γενικά πολύ καλά τα πουλάκια μας! Μαλώνουν; Ξύνονται πιο έντονα; Γιατί σηκώνει το ποδαράκι του; Φουσκώνει κτλ.

Όταν είναι πολλά πουλιά μαζί μπορεί να μαλώσουν ή κάποιο να είναι άρρωστο και να είναι στην αρχή της ασθένειας και να το κρύβει, ή κάποιο να μην τρέφεται όπως πρέπει. Με την καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς των πουλιών μας, αλλά και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους πιστέψτε με προλαβαίνουμε πολλά! Και όσο πιο άμεσα ενεργήσουμε τόσο το καλύτερο!

Αν δούμε ότι δύο αρσενικά μαλώνουν, ότι το ένα δεν αφήνει το άλλο να φάει, ότι ένας ένοικος είναι ελαφρώς φουσκωμένος, πρέπει να δράσουμε άμεσα. Πρέπει να βγάλουμε άμεσα το πουλάκι που μπορεί να έχει κάποιο σύμπτωμα και έτσι προλαβαίνουμε από το να εξαπλωθεί η τυχόν ασθένεια που μπορεί να έχει.

Πρέπει επίσης να βγάλουμε ένα απ τα δύο αρσενικά που μαλώνουν μέσα στην κλούβα. Πέραν του ότι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο, προκαλούν αναστάτωση και στρες σε όλη την κλούβα και σε όλα τα πουλάκια που μένουν εκεί μέσα. Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το στρες αδυνατεί (δεν μ αρέσει αυτό το ρήμα) το ανοσοποιητικό και κάνει τα πουλιά μας πιο ευαίσθητα σε πιθανές ασθένειες.

Έτσι λοιπόν όταν διατηρούμε μια κλούβα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 114 καθημερινά!

Κανόνας απαράβατος: ΟΧΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΛΟΥΒΑ! Την πάτησα για να καταλάβω πόσο μεγάλο λάθος είναι ένα τέτοιο εγχείρημα!

Πέρα από το γεγονός ότι δε θα ξέρουμε ποιοι είναι οι γονείς και τι είδους συγγένεια θα έχουν οι απόγονοι, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος τόσο μεταξύ των αρσενικών (δεν αφήνει το ένα το άλλο να ζευγαρώσει) αλλά και τόσο μεταξύ των θηλυκών (μπορεί να θέλουν την ίδια φωλιά, να γεννάνε στην ίδια φωλιά, να χαλάνε η μία τη φωλιά της άλλης κτλ).

Πολλές φορές λόγω ανταγωνισμού τρώνε τα αυγά των άλλων φωλιών ή τραβάνε τα νήματα ή 2 θηλυκές γεννάνε στην ίδια φωλιά κάνοντας μια 10 αυγά σε μία φωλιά. Και φυσικά αυτοί που το πληρώνουν είναι τα αυγά και κυρίως οι νεοσσοί. Και όλες αυτές οι συμπεριφορές προφανώς στρεσάρουν τα πουλιά μας σε μια περίοδο που πρέπει να είναι όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Ακόμα, κάθε ζευγάρι θέλει διαφορετική διατροφή αναλόγως με τη φάση που είναι. Ο ένας αρσενικός θα θέλει διατροφή για να πυρώσει και ο άλλος όχι αφού το ζευγάρι του θα έχει αυγά στη φωλιά. Η μία κανάρα θα έχει μικρά να ταΐσει, άρα κάθε μέρα αυγοτροφή ή αυγό, ενώ η άλλη θα κλωσάει και θα χρειάζεται μόνο σπόρους και χορταρικά/λαχανικά.

Γι αυτό λοιπόν, μπορούμε να έχουμε μια κλούβα με τα πουλάκια μας μέσα, αλλά κάθε άνοιξη το κάθε ζευγαράκι θα πρέπει να μπει στη ζευγαρώστρα του!

Όταν σε έναν περιορισμένο χώρο, στην προκειμένη περίπτωση κλούβα, θέλουμε να βάλουμε κάποια καναρίνια/πουλιά, είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει η κλούβα να υπερκατοικείται και μέσα να διαμένουν πιο πολλά καναρίνια απ όσα χωράνε. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την υγεία τους!

Ο υπερπληθυσμός σε μια κλούβα σημαίνει στρες και αυτό κατά συνέπεια σημαίνει ασθένεια. Ο αριθμός των πουλιών που μπορούμε να βάλουμε μέσα σε μία κλούβα εξαρτάται από κάποιους παράγοντες.

Οι διαστάσεις και το μέγεθος της κλούβας. Υπάρχει ένας άγραφος τύπος που δείχνει πόσα καναρίνια χωράνε σε έναν συγκεκριμένο χώρο/κλούβα. Αν πολλαπλασιάσεις τις διαστάσεις της κλούβας σε μέτρα και αυτό επί 30 τότε βρίσκεις πόσα καναρίνια χωράνε θεωρητικά στον χώρο που έχεις.

Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο! Γιατί σε μια κλούβα που έχει 2 μέτρα ύψος και 1 μέτρο μήκος τότε εκεί μέσα, λόγω του ότι τα καναρίνια πάντα κάθονται στο υψηλότερο σημείο της κλούβας και πετάνε εις μήκος και χρειάζονται μακρόστενα κλουβιά, θα χωράνε το πολύ 6-7 καναρίνια. Για αυτό μην κοιτάτε μόνο τα νούμερα και τις διαστάσεις.

Τα καναρίνια χρειάζονται κλουβιά με αρκετό μήκος και όχι με αρκετό ύψος.

Η χρονική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε. Όταν είναι χειμώνας αρσενικά και θηλυκά συμβιώνουν μια χαρά και συνήθως χωρίς προβλήματα. Είναι μια περίοδος συντήρησης για αυτά την οποία και χρειάζονται για να ξεκουραστούν απ’ την πτερόροια και να ανακτήσουν δυνάμεις για την επερχόμενη άνοιξη και αναπαραγωγή!

Το καλοκαίρι με την πτερόροια επίσης κατευνάζουν κατά πολύ οι ορμόνες τους και συνήθως συμβιώνουν αρμονικά. Ειδικά αν περνούν όλα ταυτόχρονα πτερόρροια, τότε όλα είναι πιο ήρεμα. Όταν όμως πλησιάζει η άνοιξη αρχίζουν και οι τσακωμοί μεταξύ των αρσενικών οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι. Και όχι μόνο μεταξύ αρσενικών. Και αν δεν κάνεις κάτι άμεσα μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί ή και απώλειες!

Αεροτσακωμοί, φωνές και κυνηγητά μεταξύ των συγκατοίκων είναι σύνηθες φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο έντονο όσο πλησιάζει περισσότερο η άνοιξη, και προκαλούν αναστάτωση και στρες σε όλη την κλούβα και σε όλα τα πουλιά που ζουν μέσα εκεί. Έτσι λοιπόν ο (ή οι πολλοί) ταραξίας (ταραξίες) πρέπει άμεσα να απομονωθεί σε δικό του κλουβάκι.

Αλλά ακόμα και ο χώρος να είναι αρκετός, ακόμα και η περίοδος να είναι "ειρηνική", ο χαρακτήρας του κάθε πουλιού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο! Όπως και εμείς οι άνθρωποι, έτσι και αυτά έχουν παραξενιές, διαφορετικούς χαρακτήρες και συμπεριφορές.

Υπάρχουν καναρίνια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, που δεν συμπαθιούνται. Υπάρχουν καναρίνια που είναι και τα δύο κυριαρχικά και όσος καιρός και να περάσει δεν τα βρίσκουν. Για να επέλθει λοιπόν η ειρήνη στην κλούβα καλύτερα να τα χωρίσετε παρά να ελπίζετε πως κάποια στιγμή θα τα βρουν.

Η αλήθεια είναι πώς το να βλέπεις πολλά καναρινάκια να πετούν σε μια μεγάλη κλούβα, να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, να κάνουν μπάνιο όλα μαζί και πάει λέγοντας είναι εικόνες πολύ όμορφες που όλοι εμείς που αγαπάμε τα καναρίνια θα καθόμασταν να τις χαζεύουμε για ώρες ολόκληρες.

Κατά τη γνώμη μου η κλούβα προσφέρει στα καναρίνια μας υγεία, χαρά, ένα γερό σκελετό και φυσικά έχουν παρέα το ένα το άλλο. Αν όμως δεν τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες (πιο συχνή καθαριότητα, καθημερινή παρατήρηση και άμεση επέμβαση, όχι αναπαραγωγή στην κλούβα κτλ) τότε η κλούβα μπορεί να αποβεί μια καταστροφή για την εκτροφή μας και για την υγεία των καναρινιών μας.

Η διαχείριση της σίγουρα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με την διαχείριση πολλών μικρών κλουβιών, αλλά αν προσέξουμε μερικά πράγματα και αν αφιερώνουμε τον χρόνο που χρειάζεται καθημερινά, τότε θα έχουμε υγιή και ευτυχισμένα καναρίνια!

Σχετικό περιεχόμενο​

Κλουβιά για πουλιά
Τα Καναρίνια ως Κατοικίδια Πουλιά (πλήρης οδηγός)
 
Παρά πολύ ωραίο άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι μένω σε διαμέρισμα και για την ώρα δεν έχω τον απαραίτητο χώρο για κλούβα αλλά μελλοντικά το σκεφτόμουν πιστεύοντας ότι θα είναι καλύτερα για τα καναρίνακια. Ωστόσο διαβάζοντας τα υπέρ και τα κατά μάλλον οι 60 (ακόμα καλύτερα και οι 90ρες) ζευγαρωστρες είναι καλύτερη λύση.
 
Back
Top