Κλούβα ξύλινη με ροδάκια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης georgels
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

georgels

PB New Member
Εγγραφή
28 Ιουν 2011
Μηνύματα
105
Πόλη
Ηράκλειο
Γεια σας παιδιά! Εγώ γενικά έχω επιλέξει να διατηρώ μικρό αριθμό καναρινιών για να μπορώ να τα φροντίζω όσο καλύτερα μπορώ βάσει "βιβλιογραφίας" αλλά και με βάση όσα ο ορθός λόγος υπαγορεύει (οσο το δυνατόν μεγαλύτερο κλουβί, καθαριότητα κτλ κτλ). Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω μια κλούβα για να μπορούν να διαμένουν άνετα τα πουλάκια που προκύπτουν κάθε άνοιξη απο τις 2 γέννες μαξιμουμ που κάνουν τα 2 ζευγαράκια μου. Έτσι, με κύριο υλικό τα κλασικά σουηδικά καδρόνια (με τα οποία έχω κάνει πολλές κατασκευές) έφτιαξα την παρακάτω κλούβα με διαστάσεις 78 εκ μήκος και ύψος 90 εκ (το ύψος αναφέρεται στο περιφραγμένο τμήμα, συνολικά το ύψος της κατασκευής ειναι περίπου 1.60).
Για οροφή έβαλα κόντρα πλακέ, ο πάτος είναι βιδωτός και αποσπόμενος για καθαρισμό και απο κάτω εβάλα και ενα ταψάκι απο λαμαρίνα για τον ζεόλιθο. Η κατασκευή θα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο χωρις ρεύματα αέρα αλλα επειδή θα τρώει τις ελαχιστες βροχές του Ηρακλείου (Κρήτης) την έχω περάσει όλη 5 χέρια συντηριτικού ξύλου (το οποίο είναι και βερνίκι για αδιαβροχοποίηση και uv προστασία.) Δείτε φώτος και κάθε γνώμη ειναι παραπάνω απο ευπρόσδεκτη!
 

Συνημμένα

  • 20171230_151713.webp
    20171230_151713.webp
    68,2 KB · Προβολές: 153
  • 20171231_132718.webp
    20171231_132718.webp
    68,8 KB · Προβολές: 148
  • 20171231_181346.webp
    20171231_181346.webp
    65,9 KB · Προβολές: 146
  • 20180103_224335.webp
    20180103_224335.webp
    61,1 KB · Προβολές: 146
  • 20180113_130551.webp
    20180113_130551.webp
    124 KB · Προβολές: 167
  • 20180113_130604.webp
    20180113_130604.webp
    134,4 KB · Προβολές: 168
Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά!
Πολύ ωραία η κατασκευή σου αλλά αν δεν υπάρχει κάτι άλλο που να την προστατεύει από πανω αν βρέξει η βροχή θα περάσει απο τα πλάγια και θα βραχει ο ζεοληθος.

Αυτή και άλλες τόσες σκέψεις αρχίζουν και μου περνάνε απο το μυαλό τώρα αφού εχω τελειώσει την κατασκευή. "οσον αφορα την βροχή γενικά θα μεινει αδειο μεχρι την ανοιξη και θα δω πως παει... Αν δω οτι μπαινει βροχη μεσα και ειδικά στο ταψάκι θα βάλω γύρω γύρω ναυλον τύπου ζελατίνη (που έχουν και στις καφετέριες). Επίσης όσον αφορά άλλο ένα μεγάλο θεμα... Τα κουνούπια αρχικά σκέφτηκα να κάνω την κατασκευη με σίτα αλουμινένια ή σιδερένια αλλα φοβήθηκα μήπως τυχόν και μπλέξει κανενα νύχι πουλιού (δεν ξέρω κατα πόσον ευσταθεί αυτή η σκέψη μου αλλα δεν ήθελα να το ρισκάρω) και έτσι έχω παραγγείλει απο το ιντερνετ 3 διαφορετικές φορητές αντικουνουπικές συσκευές για να δώ ποια δουλεύει καλύτερα (ελπίζω όλες) και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα!
Πλάκα κάνεις... εξαιρετική δουλειά
πιάνουν τα χέρια σου (μήπως να το εκμεταλευτείς;)
α😀 ευχαριστώ πολύ! το εκμεταλεύομαι όσο καλύτερα μπορώ μιας και οι κατασκευές αυτές (έπιπλα, βάσεις για ενυδρεία, ενυδρεία ντουλάπες κτλ κτλ) με βοηθάνε πάρα πολυ στην αποτοξίνωση απο την καθημερινότητα! Γενικά τώρα στην πράξη θα φανούνε λογικά διάφορα (ελπίζω όχι πολλα) θέματακια αλλα ελπίζω να λυθούν... φυσικά όπως ειπα πριν μπουν μεσα οι πρώτοι ένοικοι θα περάσει απο ένα καλό test drive απο καιρικά φαινόμενα στην αυλή. Το σύρμα δεν ειναι κουνελόσυρμα έχει πιο μικρες οπές και ελπίζω να μην έχω θέμα απο γερακια γάτες. Αν κάποιος είχε ασχημη εμπειρια με τετοιου είδους πλέγμα ας το αναφέρει!
 
Η μία σκεψη είναι... Να προσαρμόσεις την όποια σίτα θέλεις εξωτερικά της κλούβας, για προστασία από κουνούπια (και δεν έχεις κίνδυνο με τα νύχια τους, εφόσον δεν έχουν άμεση επαφή)
Μία δεύτερη είναι σχετικά με τα αρπαχτικά... Που είναι κ το πιο σημαντικό για μένα, μια δεύτερη στροση εξωτερικά από το ίδιο σύρμα που έχεις και τώρα, έτσι ώστε το κενό που θα προκύψει δεν θα επιτρέψει στα αρπαχτικά να έχουν επιτυχία στο κυνήγι τους.
καλή επιτυχία σε ο'τι κάνεις.
 
Και μερικές συμβουλές από ότι βλέπω δεν έχεις κάνει ακόμα πορτάκια να τα κάνεις λίγο μεγαλύτερα γιατί το πιασιμο τον πουλιών είναι αρκετά δύσκολο οπότε να έχεις δυνατόν να τα πιάσεις με μια μικρή αποχη τα πορτάκια αν μπορείς από τις μια πλευρά να το κάνεις κανονικά από την άλλη πλευρά να το κάνεις χαμηλά για να έχεις από παντού πρόσβαση, αν θέλεις μπορείς να κάνεις και ένα μικρότερο άνοιγμα για εξωτερική μπανιέρα εξυπηρετεί πάρα πολύ και ένα τελευταίο το πλεγμα όταν το κόψεις για τα πορτάκια θέλει πολύ καλό λιμαριζμα η να το επενδύσεις με κάτι γιατί γδερνει τα χέρια, έχω κάνει κάτι παρόμοιο και αν θες μπορείς να πάρεις καμία ιδέα.
https://community.petbirds.gr/threads/Κατασκευη-κλουβα-πτησης-1-10-χ-68-χ-1-78.27254/
 
Πολύ ωραία η κατασκευή σου Γιώργο, επαγγελματική δουλειά!
Σχετικά με την βροχή και εγώ πιστεύω οτι θα περνά λόγω ύψους. Μπορείς να εφαρμόσεις πλαγιαστές τάβλες πέριξ σε ένα ή δύο επίπεδα, σαν κινέζικος ναός... Αν και δεν θα κάνει και σίγουρη δουλειά. Για να μην χαλάσεις την πρόσοψη απο θέμα βροχής δεν ξέρω τι να προτείνω. Μια γενική λύση είναι και το πολυκαρμπονικό που βλέπεις και στην κλούβα του Νίκου.
Σχετικά με την σήτα νομίζω θα σε βολέψει ο τρόπος μου, μπορείς να κάνεις και διχρωμία:
https://community.petbirds.gr/threads/Προστατευτικό-Ζευγαρώστρας.27266/
Δώσε βάση στις πόρτες, ακριβώς όπως τα περιέγραψε ο Νίκος!
 
georgels μπραβο φιλε μου πολυ ωραια αν θα προτιμουσα να εκοβες 40 ποντους απο το υψος και να τους εδινες στο μηκος. Τα καναρινακια γενικα πετανε κατα το διαμηκες οποτε γυμναζουνε τα φτερα τους καλυτερα στης μακρυες κλουβες. Παντως πιανουνε τα χερια σου μπραβο κ παλι.
 
Ωραία η κλούβα σου
georgels μπραβο φιλε μου πολυ ωραια αν θα προτιμουσα να εκοβες 40 ποντους απο το υψος και να τους εδινες στο μηκος. Τα καναρινακια γενικα πετανε κατα το διαμηκες οποτε γυμναζουνε τα φτερα τους καλυτερα στης μακρυες κλουβες. Παντως πιανουνε τα χερια σου μπραβο κ παλι.
Στη φάση που βρίσκεται η κατασκευή, πολλές φορές κι εγώ (που δεν πιάνουν τα χέρια μου και επίσης εντυπωσιάστηκα από την κλούβα) αναρωτήθηκα αν έχει νόημα και υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλαχθεί το ύψος με το μήκος και να υπάρξει πρόβλεψη για αποσπώμενο χώρισμα στη μέση.
 
@georgels μπραβο φιλε μου πολυ ωραια αν θα προτιμουσα να εκοβες 40 ποντους απο το υψος και να τους εδινες στο μηκος
Ασφαλώς και θα ήταν ιδανικό κάτι τέτοιο όμως δεν το έκανα γιατι έπρεπε να καλύψω και την παράμετρο της φορητότητας.. Με 40 ποντους μηκος εξτρα δεν θα χωρούσε απο τις πόρτες του σπιτιού (εαν ποτέ χρειαστεί να το μεταφέρω εκτός κήπου, που θα χρειαστεί σύντομα). Επίσης στην συγκεκριμένη κατασκευή δεν έδωσα παραπάνω μήκος και για λόγους αισθητικούς (προσωπικούς) καθώς δεν θα μου καθόταν καλά στο μάτι εαν ήταν παραπάνω επιμήκης (η συκγκεκριμένη κατασκευή). Κάποια στιγμή βέβαια θα κάνω και κλούβα πτήσης καθαρά για πρακτικούς λόγους (εκγύμναση φτερών) χωρίς να με απασχολεί η αισθητική του αποτελέσματος.
 
Εξαιρετική, προσεγμένη και πολύ μελετημένη κατασκευή! Εύγε!

Αντί για ναυλον σκέψου και την λύση του plexiglass. Ειναι 100% διαφανές ώστε να μπορείς να βλέπεις αλλα κυρίως να βλέπουν άνετα οι μικροί σου φίλοι και παρέχει την μέγιστη δυνατή προστασία. Επίσης, με 4 βίδες με πεταλούδες το προσαρμόζεις πανεύκολα και το αφαιρείς σε χρόνο μηδέν.

Και πάλι, μπράβο σου για το μεράκι σου!
 
Back
Top