Φροντίδα Κλούβες αναπαραγωγής

Εγγραφή
19 Απρ 2007
Μηνύματα
34
Πόλη
Μεσολόγγι
Έχω ξεκινήσει να φτιάχνω κλούβες για αναπαραγωγή καρδερίνας αλλά, πρώτων δεν τις έχω στεγασμένες, λέτε να πειράζει; Δεύτερων αν μέσα σε ένα κλουβί βάλω παραπάνω από ένα ζευγάρια λέτε να έχω πρόβλημα; (οι κλούβες είναι διαστάσεων 2 Χ 2 Χ 2 και 2υψ. Χ 2μηκ. Χ 1πλατ.
 
Αγαπητέ φίλε Λεονάρδε.Από πλευράς διαστάσεων οι κλούβες σου είναι μία χαρά.Αν τοποθετήσεις και ψέυτικα δεντράκια μέσα σε αυτές για να νιώθουν τα πουλιά πιο οικεία με το φυσικό τους περιβάλλον θα είναι τέλειες.
Τώρα όσο αφορά για τον αριθμό των ζευγαριών που θα βάλεις μέσα στις κλούβες σου η γνώμη μου είναι να τοποθετήσεις μόνο ένα ζευγάρι μέσα σε αυτές. Και αυτό πρέπει να το κάνεις πάντα κατά την γνώμη μου για πολλούς λόγους. Πρώτα απόλα γιατί στην αρχή τουλάχιστον θα έχεις πολλούς τσακωμούς μεταξύ των πουλιών σου. Δεύτερον στην περίοδο της αναπαραγωγής δεν θα ξέρεις με σιγουριά τα ζευγάρια σου.Αυτό θα έχει στην πορεία αρνητικά αποτελέσματα από πλευράς αιμομιξίας.Αν υπάρχει ένα μόνο ζευγάρι στην κλούβα τότε θα έχεις για πολλά χρόνια το ζευγάρι σου και έτσι θα κάνεις και κάποιο γενεολογικό δέντρο για κάθε ζευγάρι. Τρίτον δεν θα μπορείς να παρατηρείς όσο πρέπει το κάθε ζευγάρι χωριστά. Τέταρτον μπορεί να χαλάει την φωλιά το εκάστοτε αρσενικό ή θυληκό που θα θέλει και αυτό να ζευγαρώσει.
 
Οταν λες στεγασμενες εννοεις σε εξωτερικο χωρο χωρις καλλυμα απο πανω;

Κ επεισης μια μια απορια μου, οι καρδερινες αναοαραγωνται 2 θηλ, με ενα αρσ οπως τα καναρινια;
 
Οι καρδερίνες αναπαράγονται τις περισσότερες φορές σε ζευγάρι. Είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο να ζευγαρώσει μία αρσενική με πάνω από μία θυληκές. Και αυτό γιατί ο χρόνος που απαιτήται για να γνωριστούν τα πουλιά που θα αποτελέσουν το ζευγάρι μας είναι μεγάλος και έτσι δεν μένει αρκετός χρόνος για αναπαραγωγή με άλλη θυληκιά. Μερικοί εφαρμόζουν μία μέθοδο που νομίζω ότι είναι αρκετά έξυπνη και σωστή.Βάζουν κάποιο αριθμό θυληκών πουλιών με κάποιο αριθμό αρσενικών στην ίδια κλούβα και τα παρατηρούν. Οι θυληκές που θα δείξουν κάποιο ενδιαφέρον για κάποια αρσενική ξεχωρίζονται σαν μελλοντικό ζευγάρι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή που διαλέγει τον σύντροφό της είναι η θυληκιά καρδερίνα γι αυτό κατα την γνώμη μου πρέπει να προσέχουμε το ίδιο ή και περισσότερο τις θυληκές.
 
Ισίδωρε δεν έχεις άδικο σε αυτό, ο λόγος ώμος που θα ήθελα να βάλω σε μία κλούβα παραπάνω από ένα ζευγάρι είναι καθαρά ό χώρος. Τέλος πάντων θα δω πως θα τα βολέψω και θα σου πω τι έγινε αφού το τελειώσω. Ευχαριστώ για την απάντηση πάντως, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων είναι αναγκαία και επιθυμητή (ειδικά για νέους εκτροφείς όπως εγώ). Τώρα όσων αφορά τα δένδρα στη μία που θα μπουν Κοτσύφια έχω είδη βάλει μία πορτοκαλιά ενώ στις άλλες θα βάλω ξερά δένδρα ντυμένα σε μερικά μέρη με κομμάτια από Χριστουγεννιάτικο δένδρο!
 
Ναι οι κλούβες θα είναι σε εξωτερικό χώρο και σκέφτομαι αν τους βάλω υπόστεγο για να τα προφυλάξω (τα πουλιά) από τα καιρικά φαινόμενα ή να τα αφήσω έτσι ώστε να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον. Θα αντέξουν; Και αν τελικά τους βάλω υπόστεγο να χρησιμοποιήσω τσίγκο ή κάτι διάφανο για να επιτρέπει και την κάθετη εισροή φωτός; Λες να υπάρξει πρόβλημα που θα είναι έξω; 😕
 
Κύριο μέλημα μου είναι τα πουλιά να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα γίνετε μπας και ζευγαρώσουν πιο εύκολα, αλλά πάντα χωρίς κίνδυνο για τα ίδια. Γι’ αυτό ρωτάω. Είναι πράγματα που δεν τα ξέρω (όπως πολλά άλλωστε) και…….
 
Λεονάρδε πρέπει να ξέρεις ότι όταν το πουλί αισθάνεται πιο κοντά στο φυσικό του περιβάλλον τόσο πιο άνετο είναι. Οι εξωτερικές κλούβες σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το σκοπό εξυπηρετούν. Επομένως αν έχουν και κάποια κάλυψη φυσική κάποιο δέντρο ίσως ή τοποθετήσεις εσύ κάποια τεχνική κάλυψη είναι μία χαρά. Η γνώμη μου είναι να τοποθετήσεις στέγαστρο και για προστασία από το κρύο αλλά και από άλλους παράγοντες. Τοποθέτησε καλύτερα τσίγκο που πιθανόν να είναι και φθηνότερος από κάποιο πλεξιγκλάς.
 
Δε ξερω αν ο χωρος που τα εχεις ειναι μεγαλος.. Παντως κ απο βορεια πρεπει οπωσδηποτε να κοβεται ο αερας.. Δεν νομιζω πως ειναι καλη ιδεα να βρεχονται.. Ειναι εντελως διαφορετικο ενα κλουβι με τη φυση..
 
Ναι δεν έχετε άδικο, κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα! Τον αέρα που ‘χτυπάει’ την περιοχή τον έχω ελέγξει και έτσι αποφάσισα οι κλούβες να μπουν πολύ κοντά στον φράχτη (στον οποίο έχω αναρριχόμενα) για να τον κόβει:D. Πολύ κοντά και όχι πάνω θα μπουν για να μπορεί να περνάει ο σκύλος και να τα προφυλάξει από κουνάβια και άλλα!
 
Δεν ξερω σε τι μερος το εχει αλλα προσεξε τα φυτα.. Απο κουνελοσυρμα περναει φιδι κ μπορει το φυτο να βοηθησει να ανεβει.. Δεν ξερω βεβαια αν υπαρχουν φιδια στη περιοχη σου.. Αν ναι η μην βαζεις φυτα, η βαλε κανα 2 γατες με το σκυλο!
 
Μια γνωμη και απο μενα ειναι οτι οταν φτιαχνεις μια εξωτερικη κλουβα πρεπει να σκευτης πολλα προβληματα που θα διμιουργηθουν στην πορια.
Το πρωτο ειναι ο αερας τον οποιο και με τον φραχτη το αντιμετωπιζουμε.
Το δευτερο τα φιδια που ειναι δυσκολο να το προβλεψης για το πως και απο που θα μπουν μεσα στην κλουβα.
Και τριτο τα ποντικια τα οποια μπορουν και σκαβουν κατω απο το σηρμα της κλουβας και ανεβαινουν απο το αναρηχωμενο που εχεις στον φραχτη τα οποια και κανουν μεγαλη ζημια στα πουλια.
 
Οι γάτες είναι μια λύση! Τώρα για τον φράχτη θα είναι σε μία απόσταση 1,5-2 μέτρων για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων! Πρέπει βέβαια να ομολογήσω ότι τα φίδια δεν τα είχα σκεφτεί! Τέλος τα ποντίκια, όπως και τα κουνάβια θα προσπαθήσω να τα αποφύγω με ένα τσιμεντένιο φραχτάκι 30 πόντους μέσα στο χώμα 20 πόντους εκτός.
 
Για να γίνει σωστά η κατασκευή και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο χρειάζεται και κάτι ακόμη το οποίο βέβαια θέλει αρκετό κόπο.

Θα πρέπει να σκάψεις το χώμα που θα αποτελεί το πάτωμα της κλούβας σε βάθος τουλάχιστον 30εκ και να απλώσεις σύρμα με ψιλές τρύπες. Στη συνέχεια να χτίσεις το πεζούλι που αναφέρεις περιμετρικά της κλούβας και να φροντίσεις να «πατάει» πάνω στο σύρμα.

Όταν ξεκαλουπώσεις το πεζούλι, στο οποίο βέβαια θα έχεις «φυτέψει» από πριν τους πασσάλους που πάνω τους θα στερεώσεις την περίφραξη, τοποθετείς και πάλι το χώμα στη θέση του.

Είναι καλό επίσης, πάνω από το πεζούλι να τοποθετήσεις περιμετρικά ανοξείδωτη λαμαρίνα (γαλβανιζέ) σε ύψος 50εκ, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση από το έδαφος σε τρωκτικά και ερπετά.
 
Παιδιά ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα είναι πάρα πολύ χρησημα και ομολογουμένος άλλα δεν τα είχα σκευτεί και άλλα δεν υπήρχε πιθανότιτα να τα σκευτώ ποτέ! Οπότε…. Για άλλη μία φωρα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ:D.
 
Λεοναρδε θα ήθελα να σου πω και εγώ μερικά πράγματα.

καλύτερα κάνε το 40 εκατοστά το τσιμέντο στην γη, και γυρω στα 30 εκατοστά εξω, με πλάτος γύρω στα 20 εκατοστά

να βάλεις κατροχαρτο δεν ξέρω πως αλλιώς λέγεται σε 6 σημεία της κλούβας να προστατεύεται από την σκουριά.
Οπωσδήποτε να βάλεις τσίγκο από πάνω και επίσης θα σου πρότεινα να φυτέψεις ελιά ( προσωπικά έτσι έχω κάνει, άσε να κάνω upload φωτο τις κλούβας μου.

όσο για τα φίδια να απλώσεις γύρω γύρω περιμετρικά τις κλούβας δίκτυ ψαράδων. Μπαίνει μέσα το φίδι και δεν μπορεί βγει. Προσωπικά ψάχνω να βρω και εγώ από αυτό το δίκτυ για του χρόνου. Προς το παρών τα παγώνια μου είναι άρχοντες δεν αφήνουν τίποτα να περάσει.
 
δυστιχος τα ποντικια ειναι και νυκτοβια ζωα... Οπου τα παγονια σου κοιμουντε...
τα ποντικια χρειαζονται δραστικα μετρα ειναι πονηρα ζωα..
 
Back
Top