Εξωτικά Κοινωνικός σπίνος - Society finch (Lonchura striata domestica)

Οι Κοινωνικοί σπίνοι ή Society Finch, είναι επίσης γνωστοί με την κοινή ονομασία Bengalese Finch. Χαριτωμένα και φιλειρηνικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια.

Κοινωνικοί σπίνοι - Society ή Bengalese finch​

Κοινωνικοί σπίνοι - Society ή Bengalese Finch

Πήραν το όνομά τους (Κοινωνικοί Σπίνοι λόγω της ευπροσάρμοστης, φιλικής, ήρεμης και κοινωνικής συμπεριφοράς τους όχι μόνο με πουλιά του ιδίου είδους, αλλά και με πουλιά διαφορετικού γένους. Είναι πουλιά που παρουσιάζουν αρκετή ευκολία στην εκτροφή τους και συνιστώνται για αρχάριους εκτροφείς.

Πρόκειται για μικρόσωμες σπίζες, μεγέθους από 11-12 εκατοστά σε λευκές και καφετιές αποχρώσεις. Τα δύο φύλα δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές ως προς την εμφάνισή τους. Διακρίνονται μόνο από την συμπεριφορά τους, καθώς το αρσενικό είναι αυτό που κελαηδά και εκτελεί χορευτικές κινήσεις με νευρικά και γρήγορα τινάγματα της ουράς τους. Συχνά μπορεί να διακρίνουμε και τα θηλυκά να κελαηδούν αλλά χαμηλόφωνα και χωρίς πλοκή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Bengalese Finch δεν υπάρχουν σε άγρια μορφή στο φυσικό περιβάλλον παρά μόνο σε αιχμαλωσία. Πρόκειται για ένα είδος που υφίσταται τα τελευταία 500 χρόνια περίπου και πολλοί υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από τους Κινέζους μετά από επιλεκτικές διασταυρώσεις και εξελίχθηκε από Ιάπωνες εκτροφείς.

Με λίγα λόγια είναι ένα γόνιμο υβρίδιο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι του είδους Μanikins. Στην Ευρώπη έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στο 1960.

Φροντίδα - Διαμονή​

Για την διαμονή των Bengalese Finch μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κλουβί ανάλογο των καναρινιών ή μια κλούβα πτήσης, αν έχει κανείς αρκετά ζευγάρια. Καθαριότητα σε ταχτική βάση και καθημερινή αλλαγή νερού θεωρούνται επιβεβλημένες για την υγιεινή διαβίωσή τους.

Το κλουβί πρέπει να είναι τοποθετημένο σε τοίχο στο ύψος των ματιών ενός ανθρώπου σε μέρος φωτεινό και καλά προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα, παγωνιά και υγρασία.

Γενικά επειδή είναι ένα ήσυχο είδος που κοιμάται γύρω στις 15 ώρες ημερησίως και επειδή κουρνιάζει σχετικά νωρίς χρειάζεται ένα μη θορυβώδες περιβάλλον. Αν διαμένουν σε μεγάλες κλούβες, η πρασινάδα δεν θεωρείται απαραίτητη.

Σε αντίθεση όμως με τα καναρίνια, επειδή είναι παιχνιδιάρικοι χαρακτήρες με έντονη κινητικότητα, έχουν ανάγκη από παιχνίδια δραστηριοτήτων και κούνιες όπως οι παπαγάλοι και τα Γκούλντιαν.

Λατρεύουν το μπάνιο, οπότε ένα πήλινο βαθύ πιατάκι ή μια μπανιέρα με καθαρό νεράκι είναι το πρέπει για την καθημερινή περιποίηση του φτερώματος και των ποδιών τους. Χρειάζονται οπωσδήποτε πατήθρες διαφορετικού διαμετρήματος είτε πλαστικές, είτε ξύλινες, είτε ακόμα από φυσικά κλαδιά.

Απαραίτητο αξεσουάρ του κλουβιού θεωρούνται οι φωλιές μέσα στις οποίες όχι μόνο αναπαράγονται αλλά κοιμούνται κιόλας. Μπορούν να φωλιάσουν – κουρνιάσουν οπουδήποτε, ακόμα και σε μια στημένη πορτοκαλόκουπα.

Διατροφή​

Τα Society Finch είναι σποροφάγα πουλιά και χρειάζονται ένα μείγμα σπόρων για εξωτικά πουλιά, εμπλουτισμένο με κεχρί. Χρειάζονται επίσης αυγοτροφή, φρούτα και λαχανικά.

Το σουπιοκόκκαλο είναι απαραίτητο για να προσφέρει στον οργανισμό τους ιχνοστοιχεία και μέταλλα, για να έχουν γερό ράμφος αλλά πολύ περισσότερο να γεννούν γερά αυγά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

Αναπαραγωγή​

Τα θηλυκά Society Finch ωριμάζουν αναπαραγωγικά μετά τους 8 μήνες οπότε και ζευγαρώνουν. Δεν έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις σε φωλιές. Κλειστές καλαθωτές φωλιές, ή κλειστά κουτιά και περιστασιακά και ανοιχτές φωλιές, είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή αλλά και για τον ύπνο τους.

Το μέγεθος του κουτιού της φωλιάς πρέπει να κυμαίνεται από 13 - 16 εκατοστά. Αν ζουν σε μεγάλες ομάδες μπορεί να συνωστίζονται ομαδικά μέσα την φωλιά. Για αυτό είναι προτιμότερο την περίοδο της αναπαραγωγής να διατηρούνται σε κλουβιά ανά ζευγάρι προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η όλη διαδικασία.

Για να γεμίσουν την φωλίτσα τους χρησιμοποιούν σανό και ίνες από καρύδα, πούπουλα και γενικά μαλακά υλικά. Εκεί γεννούν από 4-8 λευκά αυγά τα οποία επωάζουν και ότι δύο στοργικοί γονείς.

Μετά την παρέλευση 13 ημερών ξεπροβάλλουν οι νεοσσοί που δέχονται την περιποίηση και των δύο γονέων. Μετά την παρέλευση 4 εβδομάδων οι νεοσσοί αποκτούν το φτέρωμά τους και μετά από 5-6 εβδομάδες αποκτούν πλήρη ανεξαρτησία.

Χρωματικές ποικιλίες​

Υπάρχουν τρεις βασικές χρωματικές ποικιλίες Κοινωνικών σπίνων.
  • Σοκολατί με λευκό
  • Μπεζ με λευκό
  • Ολόλευκο
Επίσης, διακρίνονται σε πουλιά με σημάδια στην κοιλιά που υπάρχουν σε αποχρώσεις σε καφέ μόκα, σκούρο καφέ, γκρι και κοκκινωπό καφέ και σε πουλιά χωρίς σημάδια στην κοιλιά που υπάρχουν σε αποχρώσεις καφέ κοκκινωπό ανοιχτό, ανοιχτή μόκα, κρεμ και λευκό.

Ακόμα, υπάρχουν κροσσωτοί σπίνοι, δηλαδή με κατσαρά φτερά και σπίνοι με λοφίο που όμως είναι εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες.

Τα συχνότερα προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν με τα πουλάκια αυτού του είδους, είναι τραυματισμοί και ατυχήματα από σπασμένα πόδια και φτερούγες, διάρροια, προβλήματα με τα μάτια ειδικά με τους τύπους albino, μεγάλωμα του ράμφους, κρυολογήματα, τραχύτητα του αναπνευστικού, αδυνάτισμα λόγω κακής διατροφής κτλ.

Γενικά οι κοινωνικοί σπίνοι θεωρούνται τόσο καλόβολα και ήρεμα πουλιά που είναι ιδανικά για να γίνονται πολύ στοργικοί και τρυφεροί θετοί γονείς αναλαμβάνοντας την επώαση και την ανατροφή των νεοσσών και άλλων ειδών.

Υβριδοποίηση κοινωνικών σπίνων​

Αυτές είναι ορισμένες υβριδοποιήσεις των κοινωνικών σπίνων που έχουν καταγραφεί ως σήμερα:


Βίντεο Society Finch​

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Ονομασία και Συστηματική Ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Lonchura striata domestica
Ελληνική Ονομασία: Κοινωνικός Σπίνος
Αγγλική ονομασία: Society finch, Bengalese Finch
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Σπιζίδες (Fringillidae)
Γένος: Λόνχουρα (Lonchura)
Είδος: Lonchura striata
Υποείδος: Lonchura striata domestica

Media gallery Πτηνών Λόνχουρα​


Σχετικό περιεχόμενο​

Πώς ξεχωρίζουμε τα δύο φύλα στους Κοινωνικούς Σπίνους
Chestnut-breasted mannikin (Lonchura castaneothorax)
Πιγκουινάκια - Java sparrow (Lonchura oryzivora)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πολύ καλές πληροφορίες συγχαρητήρια! Μήπως ξέρεις που μπορούμε να βρούμε κοινωνικούς σπίνους;
 
Στα Pet Shops. Είναι πολύ συνηθισμένα και εύκολο να τα βρεις, σαν τα ζεμπράκια!
 
Βρήκα σήμερα 4 από αυτους τους γλυκούς σπίνους σε μεγάλο πετ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς να αγοράσει κάνεις ένα ζευγαράκι όταν οι υπάλληλοι δεν έχουν ιδέα πώς να ξεχωρίσουν τα δυο φύλα;

Άραγε πως μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τα ανήλικα από τα ενήλικα; Τα χρώματα διαμορφώνονται με την ενηλικίωση του πουλιού; Κοινωνικοί σπίνοι 8 μηνών θεωρούνται ενήλικοι; Άρα αν τα πουλιά είναι 5-6 εβδομάδων και έχουν πλήρη ανεξαρτησία, δεν μπορεί κανείς να τα διαχωρίσει;
 
Μύριαμ, τα δυο φύλλα δεν διαφέρουν στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους οπότε οποιαδήποτε αναγνώριση μόνο από το φτέρωμα, θα ήταν δύσκολη υπόθεση.

Οι νεοσσοί αναπτύσσουν το φτέρωμά τους μέχρι 3 μηνών περίπου και διαμορφώνουν το τελικό τους χρώμα, γύρω στον χρόνο.

Στην ηλικία των 8 μηνών θεωρούνται ώριμα για αναπαραγωγή.

Επειδή είναι πολύ κοινωνικά πουλιά, αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει, είναι καλύτερα να πάρει μια μικρή ομάδα παρά μόνο ένα ζευγάρι. Έτσι, στατιστικά αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχει ένα τουλάχιστον ζευγάρι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει σίγουρα ένα μικρό σμήνος πουλιών μιας και είναι πολύ εύκολα στην αναπαραγωγή.
 
Μύριαμ, για να τα ξεχωρίσεις πρέπει να κάτσεις αρκετή ώρα στο μαγαζί για να παρατηρήσεις πιο τραγουδάει κλπ, πράγμα δύσκολο στα περισσότερα μαγαζιά. Εγώ αυτό που έκανα, μιας και είναι πολύ φτηνά πουλάκια, αγόραζα παραπάνω από όσα ήθελα και τα παρατηρούσα σπίτι μου για να τα ξεχωρίσω. Συμφωνώ δηλαδή με την Τζωρτζίνα.

Μπορείς επίσης, αν πάρεις για παράδειγμα 5 society να τα έχεις όλα μαζί σε ένα μεγάλο κλουβί με 1 φωλιά και να μεγαλώσουν τις γέννες των θηλυκών όλα μαζί.
 
Ένα κλουβί για 5 finches πόσο μεγάλο πρέπει περίπου να είναι;

Ευχαριστώ.
 
Αυτό το κλουβί που μπορείς να βρεις στο ελληνικό εμπόριο γύρω στα 20 με 30 ευρώ, είναι πιστεύω το ελάχιστο μέγεθος στο οποίο θα είναι άνετα. Αν δεν το έχεις δει, είναι περίπου σαν 2 ζευγαρώστρες μαζί.
 

Συνημμένα

  • finch cage.webp
    finch cage.webp
    70,6 KB · Προβολές: 545
  • finch%20cage.webp
    finch%20cage.webp
    4 KB · Προβολές: 537
Πιστεύω ότι ένα κλουβί 60 Χ 60 Χ 60 εκ. είναι κατάλληλο για ένα ζευγάρι κοινωνικών σπίνων. Για 5 πουλιά χρειάζεσαι μία κλούβα 1 μέτρο μήκος, 0,5 μέτρο πλάτος, 0,5 μέτρο ύψος τουλάχιστον. Ζουν άνετα εάν έχουν λίγο χώρο για να πετούν.
 
Μου χάρισαν ένα ζευγάρι Bengalese Finch και θα ήθελα να μάθω αν είναι και αυτά πολύ ευαίσθητα σαν τα γκούλντιαν ή είναι ανθεκτικά όπως τα ζεμπράκια. Δηλαδή θα επιβίωναν σε ένα εξωτερικό κλουβί μαζί με ζεμπράκια;

Μία ακόμη ερώτηση, μου είπαν ότι τα αρσενικά έχουν μόνο λευκό, αληθεύει; Εσείς πως τα ξεχωρίζετε;
 
Eίναι ανθεκτικά αρκετά αλλά θα πρέπει το χειμώνα εφόσον θα τα έχεις έξω να τους έχεις και ένα ζεστό κατάλυμα να έχουν για να μπούνε το βράδυ και με την προυπόθεση πως την ημέρα θα τα βλέπει ο ήλιος.

arkas είπε:
Μία ακόμη ερώτηση, μου είπαν ότι τα αρσενικά έχουν μόνο λευκό, αληθεύει; Εσείς πως τα ξεχωρίζετε;
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όταν κάνεις επιλογή σε αυτά τα πουλιά το μόνο μέσο αναγνώρισης του φύλου τους και πιό εγγυημένο είναι να δείς το αρσενικό να ερωτοτροπεί σε κάποια θυληκιά σιγότραγουδώντας της.
 
Καλημέρα σε όλους. Σχετικά με τα bengalese, σε ηλικία 3 μηνών είναι πλήρως διαμορφωμένα και δεν ξεχωρίζουν από τα ενήλικα. Το φύλο ξεχωρίζει από το κελάιδημα (προφανώς) και από το χρώμα του ράμφους τους. Όταν αγόρασα τα δικά μου ο μαγαζάτορας έπιασε ένα θηλυκό και ένα αρσενικό με κριτήριο το χρώμα του ράμφους. Παρεπιπτόντως σήμερα θα περάσω από εκεί και θα του ζητήσω να μου θυμίσει το πως τα διακρίνει ώστε να σας μεταφέρω ακριβώς τα κριτήρια.
 
pantazo είπε:
Παρεπιπτόντως σήμερα θα περάσω από εκεί και θα του ζητήσω να μου θυμίσει το πως τα διακρίνει ώστε να σας μεταφέρω ακριβώς τα κριτήρια.
Για να δούμε πόσο σίγουρο είναι το κριτήριο του πετσοπά ή απλά στάθηκε τυχερός στο ζευγάρι! Μου κάνει τρομερή απορία Αντώνη διότι βεγγαλέζους έχω από το 82 μέχρι και σήμερα όπως και πολλά άλλα είδη, που αρκετά από αυτά είναι δυσεύρετα στην αγορά και εννοείται πανάκριβα έτσι και βρεθούν για να αγοραστούν. Όπως και να έχει, θα περιμένω απάντηση σου για την θεωρία του.
 
Καλησπέρα. Ρώτησα στο κατάστημα και μου είπε ότι τα αρσενικά έχουν ελαφρώς πιο σκούρο το ράμφος τους. Δεν πρόλαβα να το ελέγξω στα δικά μου.
 
pantazo είπε:
Καλησπέρα. Ρώτησα στο κατάστημα και μου είπε ότι τα αρσενικά έχουν ελαφρώς πιο σκούρο το ράμφος τους. Δεν πρόλαβα να το ελέγξω στα δικά μου.
To ράμφος σκουραίνει ανά έτος στην ηλικία του πουλιού, είτε στα αρσενικά, είτε στα θηλυκά το ίδιο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
 
Το πουλί αυτό είναι εξωπραγματικά υπέροχο. Τα χρώματα απουσιάζουν, το τραγούδι ωχριά, αλλά οι κινήσεις και οι τρόποι αυτού του πουλιού με έχουν αφήσει άπνοο. Αν πω ότι αγαπώ ένα πουλί, θα είναι η μπεγκαλέζα... και όλα τα άλλα περίεργα.

Τον όρο "κοινωνικός σπίνος" τον έθεσαν βάρβαροι άνθρωποι. Η ευγένεια αυτού του πουλιού κατέστη αντικείμενο εκμετάλλευσης στην αναπαραγωγή περισσότερο χρωματιστών ειδών. Τα πουλιά αυτά λένε τραγούδια μεταξύ τους. Τα παρακολούθησα με το κλουβί κοντά μου. Ίσα που ακούγονται, αλλά το ζευγάρι λέει τα πάντα χαμηλόφωνα. Τόσο που τα αυτιά των περισσότερων από μας, μας γελάσανε.
 
Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με αλλά finches καθώς έχουν την τάση να βοηθούν στη φωλιά και στο μεγάλωμα των νεοσσων άλλων πουλιών!

Φανταστείτε: "Μα άσε καλή μου να σου ταΐσω το παιδί σου. Κοίτα, έτσι πρέπει να το κάνεις. Μα πως πλέκεις έτσι το νήμα καλή μου.".

Χιχιχι. Και μετά Τούρκος το ζεμπρακι. 🙂
 
Οι σπίνοι που κυκλοφορούν έξω ποιοι είναι αν δεν είναι αυτοί;
 
Back
Top