Ιθαγενή Κοινό ορτύκι - Common quail (Coturnix coturnix)

Το κοινό ορτύκι είναι πτηνό της ελληνικής πανίδας, που εκτρέφεται και έως οικόσιτο. Στη φύση ζει κυρίως στο έδαφος, εκτρέφεται όμως για τα αυγά και το κρέας του.

Περιγραφή κοινού ορτυκιού​

Coturnix_coturnix_cover.jpg

Το κοινό ορτύκι είναι το μικρότερο είδος του γένους πτηνών των ορτυκιών coturnix. Έχουν μήκος 16-22 εκ. και βάρος 90-130 γρ. Το άνοιγμα των φτερούγων τους κυμαίνεται μεταξύ 30-35 εκ. Έχει φτέρωμα φαιό με ραβδώσεις κίτρινου και καφέ χρώματος. Τα πόδια του ορτυκιού είναι κοντά και έχουν σκούρο καφέ χρώμα.

Διάκριση φύλου​

Η διάκριση μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού ορτυκιού γίνεται με βάση το χρώμα του στήθους και του λαιμού. Σε αυτή την περίπτωση τα θηλυκά ορτύκια διακρίνονται από τα μαύρα στίγματα που διαθέτουν.

Βιότοπος​

Τα ορτύκια είναι από τα πτηνά τα οποία περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο έδαφος, κάτι που εκτός από την τροφή τους παρέχει και την απαραίτητη κάλυψη από τους εχθρούς τους. Τρέφονται, κινούνται και κρύβονται στο έδαφος. Ιδανικοί βιότοποι για τα ορτύκια είναι οι καλλιέργειες με καλαμπόκια, τριφύλλια, κ. Α.

Οι βιότοποι αυτοί αποτελούν, ταυτόχρονα, και τις αναπαραγωγικές περιοχές των ορτυκιών.

Το ορτύκι αποτελεί μεταναστευτικό πτηνό. Διαχειμάζει στην Αφρικανική ήπειρο και την Δ. Ασία, ενώ η Κεντρική Ευρώπη αποτελεί την περιοχή αναπαραγωγής του. Η χώρα μας αποτελεί μια από τις επιλογές των ορτυκιών για τον σκοπό αυτό. Η διαδικασία της μετανάστευσης γίνεται πάντα κατά τις νυκτερινές ώρες και φυσικά όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Διατροφή​

Η διατροφή των ορτυκιών περιλαμβάνει σπόρους, βλαστούς, έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια, μυρμήγκια και σκαθάρια τα όποια τους είναι απαραίτητα κυρίως κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Απειλή για τα ορτύκια αποτελούν τα φίδια, οι αλεπούδες, τα γεράκια, οι σκαντζόχοιροι και φυσικά ο άνθρωπος με τις διάφορες καταστροφικές δραστηριότητές του.

Τα ορτύκια είναι πτηνά που μπορούν να επιβιώσουν σε κατάσταση αιχμαλωσίας, καθώς και να αναπαραχθούν σχετικά εύκολα.

Αναπαραγωγή​

Η αναπαραγωγή τους ξεκινάει τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Στην χώρα μας φθάνουν στις αρχές Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αρσενικά ορτύκια φθάνουν νωρίτερα από τα θηλυκά στις περιοχές αναπαραγωγής, ώστε να βρουν την κατάλληλη τοποθεσία.

Κατά την περίοδο αυτή, τα αρσενικά ορτύκια υπερασπίζουν με δυναμισμό το έδαφός τους. Τα θηλυκά φτιάχνουν μόνα τους την φωλιά στο έδαφος και γεννούν 2 με 3 φορές τον χρόνο κάνοντας από 6-13 αυγά σκουροπράσινου χρώματος με μαύρες κηλίδες. Η επώαση των αυγών διαρκεί 17-20 ημέρες.

Τα θηλυκά ορτύκια δείχνουν μεγάλη τρυφερότητα τόσο κατά τη διάρκεια της επώασης όσο και της ανατροφής των νεοσσών. Τα μικρά σε 19 ημέρες έχουν αποκτήσει πλήρες πτέρωμα, αλλά έχουν την ικανότητα να εκτελούν μικρές πτήσεις από την 10 κιόλας ημέρα της ζωής τους.

Μετά από 40 περίπου ημέρες είναι ικανά και έτοιμα να ακολουθήσουν το κοπάδι στην αποδημία.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ορτυκιών είναι το έντονο αίσθημα αναπαραγωγής τους, αφού σε περιπτώσεις καταστροφής της φωλιάς τους επιμένουν να ζευγαρώνουν.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Media gallery Ορτυκιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Το ορτύκι και τα είδη του
Κοινό ορτύκι (Coturnix coturnix)
Διαχείριση και εκτροφή ορτυκιών
 
Back
Top