Φροντίδα Κοκατίλ δεν μπορούν χωρίς τη φωλιά τους

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elisavet
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elisavet

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιαν 2021
Μηνύματα
9
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σας! Έχω δύο κοκατίλ,charcoal pearl και lutino. Είμαστε οι τρίτοι ιδιοκτήτες τους και για αυτό τα πουλιά θα έχουν στρεσσαριστεί και αρκετά. Τα έχουμε 7 μήνες περίπου και αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο θέμα. Δεν μπορούν χωρίς τη φωλιά τους. Αν τους τη βγάλουμε κλαίνε διαρκώς, αν τους τη βάλουμε η θηλυκιά γεννάει αυγά που δεν έχουν γονιμοποιηθεί γιατί ο αρσενικός δεν κάνει τπτ μαζί της για άγνωστους λόγους. Οπότε περνάνε μέρες και ώρες πολλές κλωσόντας αυγά που ποτέ δε θα εκκολαφθούν. Τα πουλιά τα έχουν όλα και είναι υγιέστατα! Ελάχιστο λίπος, πολύ γυμνασμένα καθώς τα αφήνουμε ελεύθερα, παίζουν, ασχολούμαστε μαζί τους. Από τροφή δεν τους λείπει τπτ, λαχανικά,φρούτα και όλα τα προβλεπόμενα.Είναι
ήμερα.Μάλλον όμως από ότι έχουμε καταλάβει δεν είναι τόσο εξοικιωμένα με τον άνθρωπο.Έχει αντιμετωπίσει κανένας παρόμοιο πρόβλημα και αν ναι πώς το έχετε αντιμετωπίσει;
 
Καλησπέρα, καλή χρονιά.
Θα σας πρότεινα να αλλάξετε την διαρρύθμιση του κλουβιού (πατήθρες, ταΐστρες, ποτίστρες), να αφαιρέσετε την φωλιά και να αυξήσετε τις ώρες του ύπνου των πουλιών.
Η αύξηση των ωρών του ύπνου θα βοηθήσει την θηλυκιά να ηρεμήσει και να σταματήσει να κάνει αυγά.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ευχαριστώ πολύ,καλή χρονιά σωστά! Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε κάνει και αυτό. Κοιμούνται 10-12 ώρες σκεπασμένα σε απόλυτο σκοτάδι και αλλάζουμε διαρρύθμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην βαριούνται. Παρόλα αυτά, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η φωλιά και κάνουν σαν τρελά, περισσότερο ο αρσενικός θα έλεγα. Το κλουβί τους έχει ύψος 1,50μ ,μήκος 85εκ,60εκ πλάτος,είναι μεγάλο δηλαδή.Βασικά το κύριο πρόβλημα θα έλεγα περισσότερο είναι ο αρσενικός lutino που φωνάζει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο και όταν βλέπει τη φωλιά ή κάπου που μπορεί να τρυπώσει τρέχει κατευθείαν.
 
Βασικά το κύριο πρόβλημα θα έλεγα περισσότερο είναι ο αρσενικός lutino
Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να τον βάλεις σε ένα άλλο κλουβί μόνο του για να αλλάξει συμπεριφορά.
Περίμενε να σου πούν την γνώμη τους πιο έμπειρα μέλη που γνωρίζουν καλύτερα από παπαγάλους.
 
Δεν υπάρχουν πουλιά που κλαίνε χωρίς φωλιά. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στη διαρύθμιση του κλουβιού ώστε να βγουν τα πουλιά απο την αναπαραγωγική φάση. Θα άλλαζα θέση στις πατήθρες στα μπολ και θέση στο κλουβί μέσα στο σπίτι. Επίσης οι ώρες του ύπνου κατά την περίοδο ξεκούρασης μπορούν να φτάσουν τις 14-15.
 
Δυστυχώς όλα αυτά τα έχουμε κάνει. Έχουμε κάνει αλλαγές στην διαρρύθμιση μέχρι και στον ίδιο το χώρο του δωματίου. Και επίσης ο αρσενικός δεν την γονιμοποιεί, δεν κάνει κάτι μαζί της,δεν έχει κάνει ποτέ.
 
Δεν υπάρχουν πουλιά που κλαίνε χωρίς φωλιά.

Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι τελικά κλαίνε κανονικά. Ο παπαγάλος κλαίει λοιπόν κάθε φορά που αφαιρούμε την φωλιά και ο ήχος είναι αρκετά δυνατός και συνεχόμενος. Άρα υπάρχουν πουλιά που κλάινε χωρίς φωλιά.

Στις αρχές που το πρωτο-έκανε, τον πήγαμε σε πτηνίατρο αμέσως, όπου διαπιστώθηκε το πόσο υγιής είναι χωρίς κάποιο σημάδι ανησυχίας.
Τα λουτίνο κοκατίλ όμως από την φύση τους έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες.
Συνήθως παρουσιάζουν νευρολογικά θέματα, προβλήματα στο αίμα και στην υγεία τους.
Ως τρίτοι ιδιοκτήτες λοιπόν, δεν γνωρίζουμε αν είναι 5-6 ετών όπως μας είπαν πριν μήνες, άρα βάζουμε ένα θαυμαστικό και ένα ερωτητικό εδώ.
Ο χώρος όπου βρίσκεται είναι τεράστιος, όπως και το δωμάτιο. Έτυχε να γίνει πλήρη διαρρύθμιση του χώρου κιόλας με τις ανάγκες των πτηνών(ζεύγος κοκατίλ). Η αντιμετώπιση που έχουν από εμάς είναι άρτια σε υπερβολικό βαθμό για κάποιους που δεν καταλαβαίνουν τι είναι να έχεις πτηνά γενικά.
Το ερώτημα μας είναι αν υπάρχει τελικά κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αν δεν γνωρίζει κανείς σας να μας ενημερώσετε να συνεχίσουμε την έρευνά μας αλλού.

Ευχαριστώ και καλή χρονιά.
 
Οπότε περνάνε μέρες και ώρες πολλές κλωσόντας αυγά που ποτέ δε θα εκκολαφθούν.
Τα έχετε αφήσει να κλωσήσουν τα αυγά κανονικά για 21 ημέρες ή τα αφαιρείτε πιο γρήγορα ?
 
@padakoys Δεν γννωρίζω τη σχέση σου με τον θεματοθέτη. Καταλαβαίνω ότι είστε μέλη της ίδιας οικογένειας μιας κι απαντάς σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.


Το άρθρο το οποίο παρέθεσες και το οποίο δεν φαίνεται να διάβασες (μαζί με το λινκ της επιστημονικής δημοσίευσης που περιέχει) μιλάει ΜΟΝΟ για παραγωγή δακρύων απο τα μάτια (με το τεστ του Schimer κατά το οποίο ο γιατρός βάζει ένα φίλτρο στο μάτι το οποίο ως ξένο σώμα προκαλεί το μάτι να αντιδράσει για να το απομακρύνει και παράγει δάκρυα) κι όχι για κλάμα με την έννοια του ψυχολογικού πόνου ή θρήνου που εννοήσε η Ελισάβετ στο πρώτο μήνυμα. Έχοντας αναπαράξει κι ο ίδιος πουλιά αλλά και φροντίζοντας πουλιά για πάνω απο 25 χρόνια σε διαβεβαιώ πως τα πουλιά δεν κλαίνε. Αν εννοείς ως κλάμα το ότι όταν απομακρύνεις τη φωλιά τα πουλιά τσιρίζουν και κουνιούνται νευρικά επιδεικνύοντας τον εκνευρισμό τους, αυτό το πιστεύω. Αλλά η απομάκρυνση της φωλιάς απο μόνη της ίσως δεν αρκεί στην προκειμένη περίπτωση.
Το ερώτημα μας είναι αν υπάρχει τελικά κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα,

Η λύση έγκειται στη σωστή διαχείρισή τους. Την προσωπική μου γνώμη για το τι θα έκανα εγώ, τη μοιράστηκα προηγούμενως κι είμαι βέβαιος ότι αν ακολουθήσετε αυτό που σας πρότεινα ότι σύντομα θα σταματήσουν και οι ωοτοκίες κι αυτό που θεωρείς "κλάμα". Παρόλα αυτά, η έρευνά σας μπορεί να συνεχιστεί όπου κι όπως το επιθυμείτε. Δεν σας περιορίζει κανείς ούτε σας επιβάλλεται κανενός η γνώμη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα και χρόνια πολλά.Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα πουλάκια αλλάξαν δυο ιδιοκτήτες;Μήπως Η συμπεριφορά του αρσενικού ήταν η αιτία; Αν μπορείτε βάλτε τα σε ξεχωριστά δωμάτια για ένα διάστημα και βλέπετε.Μάλλον πρόκειται για τρελοπαπαγαλο γκέι Ευχαριστώ.
 
@Vada Καλημέρα και χρόνια πολλά! Χαχαχα υπάρχει αρκετή πιθανότητα για αυτό! Μας ενημέρωσαν ότι άλλαξαν ιδιοκτήτες επειδή δεν είχαν χρόνο, έτσι μας είπαν,τώρα για παραπάνω λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Αυτό με το να τα χωρίσουμε για λίγο το σκέφτομαι πολύ,να δούμε, διότι αλλαγές στο χώρο έχουμε κάνει αρκετές φορές και τα πουλιά ξεκουράζονται πολλές ώρες!
[automerge]1609585958[/automerge]
@Φοίβος Η έννοια του κλάματος στα πουλιά είναι διαφορετική.Η ψυχολογία τους σίγουρα περιλαμβάνει όλα τα συναισθήματα.Και τον ψυχολογικό θρήνο και πόνο και θα "κλάψουν"με τον δικό τους τρόπο. Σαφώς και κλάμα εννοούμε πως γκρινιάζουν και φωνάζουν, αυτό είναι το "κλάμα"των πουλιών,νομίζω το κατάλαβαν όσοι διάβασαν αυτό που έγραψα. Σαφώς και τα πουλιά δεν θα κλαίνε με την κυριολεξία της έννοιας όπως κλαίμε εμείς, αυτό είναι αυτονόητο. Με την αφαίρεση της ο αρσενικός γκρινιάζει και φωνάζει διαρκώς, ενώ όταν την έχει είναι εντάξει. Αυτό είναι που μας προβληματίζει,η θηλυκιά δεν το έχει καθόλου αυτό το θέμα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
ΕΛΙΣΆΒΕΤ πέραν της πλάκας τα παπαγαλάκια σου είναι κάποιας ηλικίας και σίγουρα κουβαλούν αρκετά και ίσως δύσκολα βιώματα.Νομίζω ότι δεν κάνεις κάτι λάθος,υπομονή και αγάπη θέλουν και όλα θα πάνε καλά.
 
Αυτο συμβαίνει λογο μεγαλης ορμονικης διαταραχης απο την μερια του αρσενικου.Μπορει το θηλυκο να μην ειναι σε αυτη τη φαση.Αυξησε τον υπνο οπως σου ειπαν και θα στρώσουν.Εμενα η θηλυκια μου 2 φορες περασε απο διαταραχη τη μια γεννησε μονη της 20 με 23 αυγα και την 2 φορα ασχετως που την ζευγαρωσα Οκτωμβρη εκανε παλι 3 αυγα αυξησα το υπνο 15 ωρες αφαιρεσαι ολες τις πρωτεινες αυγο-αυγοτροφη και εδω και 6 μερες δεν εχει διαθεση γι αυτα!Στην προκειμενη περιπτωση αφαιρεσε την φωλια δε παθαινουν κατι.
η θηλυκιά γεννάει αυγά που δεν έχουν γονιμοποιηθεί γιατί ο αρσενικός δεν κάνει τπτ μαζί της για άγνωστους λόγους
Επισης πως εισαι σιγουρη οτι ειναι αντιθετου φυλου;Βαση απο τις μεταλλάξεις που ειπες προκειται για δυσκολες στην αναγνωριση του φυλου!
 
Επίσης, ο Κωνσταντίνος ανέφερε το συγκεκριμένο άρθρο για να δείξει ότι ο μηχανισμός του κλάματος με την έννοια των δακρύων ακόμη και προκλητός υπάρχει, αυτός ήταν και ο σκοπός του πειράματος. Δεν είμαστε άνθρωποι που ανεβάζουμε κάτι χωρίς λόγο,και εμείς ασχολούμαστε με πουλιά.Δεν ξέρω αν αυτά τα 25χρονια ασχολείστε αποκλειστικά με κοκατίλ ή γενικά με πτηνά πολλών ειδών σίγουρα όμως δεν υπάρχει κανένας μας που να τα έχει ζήσει όλα,και σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι χωρίς να έχουμε εμβαθύνει επαρκώς σε κάτι. Η απολυτότητα μερικές φορές ίσως είναι και λίγο προσβλητική χωρίς εμβάθυνση στην περίπτωση.
 
@Elisavet Ο @Φοίβος απλα σου ειπε οτι τα πουλια δε κλαινε!Δε νομιζω να στο ειπε με την εννοια που νομιζεις.Ειναι γνωστης στο θεμα των πουλιως(χωρις να θελω να πω οτι δεν ειστε εσεις)και εχει βοηθησει πολλα ατομα με τις γνώσεις του με θετικα αποτελεσματα!
 
Αυτο συμβαίνει λογο μεγαλης ορμονικης διαταραχης απο την μερια του αρσενικου.Μπορει το θηλυκο να μην ειναι σε αυτη τη φαση.Αυξησε τον υπνο οπως σου ειπαν και θα στρώσουν.Εμενα η θηλυκια μου 2 φορες περασε απο διαταραχη τη μια γεννησε μονη της 20 με 23 αυγα και την 2 φορα ασχετως που την ζευγαρωσα Οκτωμβρη εκανε παλι 3 αυγα αυξησα το υπνο 15 ωρες αφαιρεσαι ολες τις πρωτεινες αυγο-αυγοτροφη και εδω και 6 μερες δεν εχει διαθεση γι αυτα!Στην προκειμενη περιπτωση αφαιρεσε την φωλια δε παθαινουν κατι.

Επισης πως εισαι σιγουρη οτι ειναι αντιθετου φυλου;Βαση απο τις μεταλλάξεις που ειπες προκειται για δυσκολες στην αναγνωριση του φυλου!
Σε ευχαριστώ πολύ! Αυτό κάνουμε, κοιμούνται πολλές ώρες και επίσης είμαστε σίγουροι ότι είναι αρσενικός για πολλούς λόγους χαχα!100% σίγουροι
 
@giannisvlg Ακριβή δυστυχώς δεν ξέρουμε η αλήθεια είναι,μας είπαν για 3 ετών όταν τα πήραμε, πέιτε 4 περιπου!
[automerge]1609762644[/automerge]
@Vada Ίσως να είναι και αυτό,ελπίζω πραγματικά!
[automerge]1609762794[/automerge]
@Elisavet συγνώμη 5-6 ετων ειχαν πει,βλακειες λεω. Ίσως είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν το γνωρίζουμε.
 
Back
Top