Αναπαραγωγή Κοκατιλ πρώτη γέννα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Anna1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Anna1

PB New Member
Εγγραφή
11 Αυγ 2022
Μηνύματα
13
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας
Πριν 9 μήνες πήρα το 1ο μου κοκατιλ (τον Ορφέα) και πριν 3 μήνες πήρα την Μερλιν (επίσης κοκατιλ) για να έχει παρέα ο Ορφέας μου. Η Μέρλιν είναι σχεδόν 2 χρόνων και ο Ορφέας 1. Την Μέρλιν την πήρα για αγόρι αλλά σύντομα κατάλαβα ότι είναι κοριτσάκι.
Στο θέμα μας, Μόλις γεννήσανε το 1ο αβγο και αναρωτιέμαι τι να κάνω για να τα βοηθήσω. Σίγουρα θα τα αφήσω να τα μεγαλώσουν μόνα τους αλλά θα ήθελα συμβουλές για το πως να τα βοηθήσω γενικά. Έχω ψάξει στο ίντερνετ αλλά θα ήθελα να μάθω από ανθρώπους που ξέρουν τι να κάνουν. Για αρχή θα πάω να πάρω φωλιά και υγρό ασβέστιο - τους εχω ήδη σουπιοκόκαλο και τη Τετάρτη έκλεισα ραντεβού με τη πτηνίατρο.
Σας ευχαριστώ πολύ
 

Συνημμένα

  • 20230505_232911.webp
    20230505_232911.webp
    93,9 KB · Προβολές: 5
@sarpijk Θέλουν 2 φίλες μου άρα αν και δε ήταν στα σχέδια είπα να τα αφήσω, αν και είμαι σχετικά ανίδεη ομολογω... Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!!
 
Έχω ψάξει στο ίντερνετ
Άρα θα έχεις ενημερωθεί ότι για το ζευγάρωμα των cockatiel χρειαζόμαστε δύο ενήλικα (όπως τα δικά σου) και υγιή πουλιά.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη διατροφική προετοιμασία τους (για τουλάχιστον ένα μήνα), με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο, όπως τα λαχανικά τα όσπρια και τα φρούτα.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μεγάλο κλουβί για να φιλοξενήσει τους νεοσσούς στις πρώτες ημέρες της ζωής τους, καθώς και η απαραίτητη ιδιωτικότητα για το ζευγάρι.
Άν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις (υπάρχουν άραγε;) τότε δίνουμε την κατάλληλη φωλιά και περιμένουμε.

Μόλις γεννήσανε το 1ο αβγο
Να περιμένεις και άλλα.
Εάν το θηλυκό έχει μπει σε φάση ωοτοκiας θα κάνει από δύο έως οχτώ αυγά κάθε δύο ημέρες.

τη Τετάρτη έκλεισα ραντεβού με τη πτηνίατρο
Αν θέλεις αναπαραγωγή θα πρέπει να αναβάλεις το ραντεβού.
Άν όχι δεν βάζεις φωλιά, πετάς τα αυγά, και τα πας στον πτηνίατρο.
 
Καλησπέρα σας
Για αρχή σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας και τις οδηγίες σας.

Άθελα μου είχα κάνει προετοιμασία καθώς τη κίτρινη την είχα πάρει από ανθρώπο που δε της έδινε έξτρα πράγματα εκτός από τους σπόρους άρα με το που τη πήρα φρόντιζα να καλύψω το κενό που υπήρχε, σε βιταμίνες ασβέστιο και ιχνοστοιχεία - έχω καλή πτηνίατρο και μου έδωσε οδηγίες.
Μεγάλο κλουβί έχουν- τα Χριστούγεννα αντί για να πάρω δώρο σε μένα αγόρασα ένα πραγματικά μεγάλο κλουβί.
Τέλος μου έχουν πει ότι αν πετάξω τα αβγά η θηλυκιά θα συνεχίζει να κάνει αλλά για να τα αντικαταστήσει- ισχύει?
 
@MARY58 Αλεξάνδρα Κοκόλη, στο Ρετζίκι στη Θεσσαλονίκη. Είναι στο κτηνιατρικό κέντρο πεύκων.
Είναι ιδιαίτερα αναλυτική και έχει απαντήσει και εκτός ωραρίου (ήταν αργά το βράδυ) - οταν είχε χτυπήσει άσχημα ο Ορφέας τα πόδια του σε νυχτερινό πανικό.
 
@Anna1 σ'ευχαριστώ Άννα. Υπάρχει η πτηνιατρος ήδη στην λίστα. Χαιρομαι που έμεινες ευχαριστημένη. Κ βασικό να μπορείς να έχεις επικοινωνία σε ώρες εκτός υπηρεσίας σε περίπτωση που συμβεί έκτακτο γεγονός.
 
Θα έλεγα να αγοράσεις την κατάλληλη φωλιά και αν είναι δυνατό από πλευράς ηρεμίας να αφήσεις το κλουβί εκεί ακριβώς που το έχεις, να μην το μετακινήσεις δλδ, εφόσον μπορείς να τους εξασφαλίσεις ανεμπόδιστο ύπνο, την κατάλληλη φωτεινότητα (αρκεί η φυσική διάρκεια του φωτός). Επίσης κράτησε αν μπορείς τα αυγά και βάλε τα στη φωλιά όταν θα την πάρεις.
Καλή Επιτυχία!
 
@Anna1 Τα έχεις δει/ακούσει να ζευγαρώνουν; Το υγρό ασβέστιο μην το αμελήσεις στο νερό τους μέχρι και για δέκα περίπου μέρες μετά το τελευταίο αυγό. Βάλε μας αν θέλεις μια φωτογραφία του κλουβιού στο χώρο που βρίσκονται να δούμε το στήσιμό του.
 
Αρχικά καλώς το δέχθηκες και ελπίζω να είναι γόνιμα και να έχεις με το καλό πουλάκια.
Στη φάση που είναι όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω βάζουμε φωλιά με πριονίδι μέσα, περίπου 3 εκατοστά. Τη φωλιά τη βάζουμε στο ψηλότερο και πιο ήσυχο σημείο.
Προσθέτουμε καθημερινά ασβέστιο ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυστοκία.
Για τη διευκόλυνση του αρσενικού, θα ήταν καλύτερο να βάλεις και μια ταϊστρα κοντά στη φωλιά καθώς και το νερό τους.
Αποφεύγεις να τα ενοχλήσεις και ο καθαρισμός του κλουβιου να είναι μόνο ο άκρως απαραίτητος. Και φυσικά δεν ενοχλούμε το θηλυκό μέσα στη φωλιά.
Μετά από μια βδομάδα θα ήταν χρήσιμο να κάνεις ωοσκοπηση τα αυγά ώστε να κινηθείς ανάλογα.
 
Η πιο απλή μέθοδος είναι να πιάσουμε το αυγό με γάντια μιας χρήσης, και να το ακουμπήσεις σε έναν φακό χαμηλής έντασης. Αν είναι γόνιμο θα έχει μέσα φλέβες, αν δεν είναι θα είναι κάπως λευκό.
Επίσης για την ρύθμιση της υγρασίας βάζουμε καθημερινά μια μπανιέρα ώστε αν το θελήσει κάποιο από τα δύο να βρέξει τη κοιλιά του και να μεταφέρει την υγρασία στο αυγό.
 
Back
Top