Ασθένειες Κοκκιδίωση και προληπτικές θεραπείες

Ακούω συνέχεια από εκτροφείς, ότι κάνουν προληπτικές θεραπείες με αντιβιοτικά φάρμακα, για κοκκιδίωση ή για σκουλήκια στα πουλιά τους. Έτσι, προκύπτει σε πολλούς το εξής ερώτημα...

Μήπως να έδινα στα πουλιά προληπτική θεραπεία για κοκκιδίωση;​

Ένα από τα προνόμια των μελών της ΑΖ Γερμανίας, είναι και η δυνατότητα να ρωτούν, μέσω email, τον καθηγητή, πτηνίατρο E.F. Kaleta. Ο Dr. Kaleta, είναι διευθυντής του ινστιτούτου πτηνών, του πανεπιστημίου Giessen. Ως μέλος της ΑΖ, λοιπόν, αποφάσισα να του απευθύνω κάποιες ερωτήσεις, για απορίες που μου δημιουργήθηκαν γύρω από την κοκκιδίωση και διάφορες προληπτικές θεραπείες που ακούω συνέχεια ότι κάνουν διάφοροι εκτροφείς.

Ακούω συνέχεια από εκτροφείς, ότι κάνουν προληπτικές θεραπείες με αντιβιοτικά φάρμακα, για κοκκιδίωση ή για σκουλήκια. Πχ ακούω για προληπτική θεραπεία με Esb3 – 30%, εναντίον της κοκκιδίωσης ή άλλες αντιβιώσεις για σκουλήκια.

Όπως έχω καταλάβει, μέσω προσωπικών συζητήσεων ή από το Forum, το 60 - 70% των Ελλήνων εκτροφέων κάνουν συνεχώς προληπτικές θεραπείες. Εμένα δεν μου αρέσει να δίνω αντιβιώσεις στα πουλιά μου και δεν κάνω καθόλου προληπτικές θεραπείες σ αυτά. Προσωπικά, δίνω αντιβιώσεις μόνο αν διαγνωστεί, ότι το πουλί είναι άρρωστο.

Κάθε φορά όμως που χάνω κάποιο που πουλί σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα αν τους έδινα κάποια προληπτική θεραπεία.

- Εσείς Dr. Kaleta, τι πιστεύετε για τις προληπτικές θεραπείες; Ποιο προϊόν νομίζετε ότι πρέπει να χορηγώ στα πουλιά για κοκκιδίωση και ποια είναι η δοσολογία;

Απάντηση: Καλύτερη, απ όλες τις θεραπείες, είναι η παρακολούθηση κάθε πουλιού καθημερινά. Αν υπάρξει κάτι ασυνήθιστο, σε κάποιο πουλί, η καταγραφή στην σελίδα που πρέπει να κρατάμε στο αρχείο μας για καθένα τους θα μας βοηθήσει στην συνέχεια να εντοπίσουμε γρηγορότερα και ευκολότερα το όποιο πιθανό πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να τα θυμάται όλα, γι αυτό η τήρηση αρχείου είναι πολύ σημαντικό.

Όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στην υγεία των πουλιών μας, δεν βοηθά να ψάχνουμε κάποιο φάρμακο ή να ρωτάμε κάποιους άλλους εκτροφείς τι έκαναν σε παρόμοιες καταστάσεις. Για να βοηθήσουμε τα πουλιά να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους πρέπει να βρούμε ακριβώς την ασθένεια τους. Σ αυτό βοηθά πολύ η τήρηση αρχείων και τον ειδικό που θα μας βοηθήσει, αλλά και εμάς σε κάποια μελλοντική στιγμή όπου θα ξαναδούμε παρόμοια συμπτώματα.

Κοκκιδίωση και σκουλήκια στα έντερα των πουλιών, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα στους νεοσσούς και στα μικρά πουλιά. Πρέπει να ελέγχουμε τις κουτσουλιές καθημερινά (ποσότητα, χρώμα, πυκνότητα) και να σημειώνουμε πιθανές μεταβολές τους. Αν καταλάβουμε κάποιες αλλαγές θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν το πρόβλημα επιμείνει, η μόνη λύση για τον εντοπισμό τυχόν ασθένειας, είναι η εξέταση των κουτσουλιών τους σε κάποιο εργαστήριο.

Η Κοκκιδίωση σε νεοσσούς και νεαρά πουλιά (μέχρι την πρώτη πτερόρροια) είναι βαριά ασθένεια και μπορεί να χαθούν πολλά πουλιά μέσα σε λίγες μέρες. Γι αυτό, ο κάθε εκτροφέας, θα πρέπει να λάβει αρκετά νωρίτερα τα μέτρα του.

Τα μολυσμένα, ανήλικα πουλιά, αποβάλουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων μέσω των κοπράνων τους, απ ότι τα ενήλικα, μολυσμένα, πουλιά.

Το μικρόβιο της κοκκιδίωσης πρέπει να περάσει κάποια στάδια ανάπτυξης έξω από τον οργανισμό των πουλιών, μέχρι να φτάσουν στην ωριμότητα, δηλαδή μέχρι να γίνει ξανά μολυσματικό. Αυτό το διάστημα είναι 2 - 4 μέρες, έξω από τον οργανισμό. Τα άλλα πουλιά ή και το ίδιο πουλί, μολύνονται μόνο αν εισάγουν στον οργανισμό τους τις κύστες της κοκκιδίωσης, που αποβάλει το μολυσμένο πουλί, μέσω της τροφής ή του νερού τους.

Μπορείτε να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με το τι είναι η Κοκκιδίωση και πως προσβάλει τα πτηνά.

Προληπτικά μπορούμε να κάνουμε μόνο το εξής...​

Χωρίζουμε τα πουλιά που έχουν η που υποπτευόμαστε ότι έχουν κοκκιδίωση από τα άλλα και αυτά από τις… κουτσουλιές τους. Καθημερινά αλλάζουμε, από τα “ύποπτα” πουλιά, το υλικό καθαριότητας που έχουν στο κλουβί τους (χαρτί, άμμος κλπ). Το πιο εύκολο σ αυτήν την περίπτωση είναι το χαρτί, που αλλάζει γρήγορα και πιο οικονομικά καθημερινά και μας δίνει και καλύτερη οπτική εικόνα της κουτσουλιάς.

Φροντίζουμε να έχουν τα πουλιά καθαρή τροφή, τις βιταμίνες που χρειάζονται καθώς και τα ορυκτά που το βοηθούν στην πέψη.

Τροφή και νερό δίνουμε μόνο σε δοχεία όπου δεν μπορούν να πέσουν κουτσουλιές μέσα τους, γιατί όπως καταλαβαίνεται είναι σκέτη “βόμβα” για την υγεία των πουλιών.

Δυστυχώς, το εμβόλιο εναντίον της κοκκιδίωσης, που χρησιμοποιούμε για όρνιθες κλπ δεν είναι συμβατό στα πουλιά. Όταν το πουλί έχει κολλήσει την αρρώστια το βοηθάμε μόνο με φάρμακα που δίνουμε στο νερό του ή αν είναι πολύ αδύναμο, απευθείας στο στόμα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένα από τα φάρμακα που χορηγούμε γι αυτήν την αρρώστια δεν έχει παρασκευαστεί γι αυτήν. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν διάφορα φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση της και το πουλί μπορεί να γίνει καλά. Τα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την καταπολέμηση της κοκκιδίωσης είναι οι αντιβιώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ, μόνο για την καταπολέμηση της, σε καμία περίπτωση δεν δίνονται για πρόληψη. Τα διάφορα αντιβιοτικά, 25 μέρες μετά την χορήγηση τους, έχουν εξαφανιστεί από το σώμα του πουλιού και το πουλί δεν έχει καμία προστασία εναντίων των βακτηρίων. Αντίθετα, έχει ήδη καταπονηθεί ο οργανισμός του, από την χρήση αντιβιοτικών.

Μόνον όταν είμαστε σίγουροι, έπειτα από μικροβιολογικές εξετάσεις, ότι τα πουλιά έχουν κοκκιδίωση ή σκουλήκια θα κάνουμε θεραπεία. Όλα τα φάρμακα που χορηγούμε σήμερα, έχουν περάσει από ελέγχους και αν τηρούμε την δοσολογία και τον χρόνο χορήγησης τους θα βοηθήσουμε στην θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Πάλι, θα τονίσω, ότι δεν χορηγούμε τίποτα αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα πουλιά είναι άρρωστα και ποτέ, μα ποτέ, δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα φάρμακα για προληπτικές αγωγές. Κάθε εκτροφέας που πιστεύει ότι τέτοιες προληπτικές θεραπείες βοηθούν τα πουλιά, πετά τα χρήματα του και ταλαιπωρεί τα πουλιά του άδικα. Κρίμα για τα πουλιά, κρίμα για τα χρήματα που ξοδεύει και κρίμα που δεν τα ξοδεύει για να έχει μια καλύτερη εικόνα της υγείας των πουλιών του.

Όταν είμαστε σίγουροι ότι το πουλί έχει κοκκιδίωση, δεν φτάνει να του δίνουμε ένα φάρμακο. Στις κουτσουλιές του υπάρχουν ακόμη τα παράσιτα. Γι αυτό πρέπει να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας που περιγράψαμε παραπάνω, ώστε να διακόπτουμε τον κύκλο της ασθένειας. Αν δεν γίνει αυτό, το πουλί ξαναμολύνεται και το τέλος έρχεται με τον θάνατο του.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΙΣ ΝΙΚΑΜΕ Η ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.

Σχετικά με το Baycox 2,5%​

Ερώτηση: Πολλοί εκτροφείς χρησιμοποιούν το Baycox 2,5%. Τι γνώμη έχετε γι αυτό το φάρμακο;

Απάντηση: Για το to Baycox 2,5 %, ο κατασκευαστής του αναφέρει ότι είναι για την κοκκιδίωση, μόνο για όρνιθες και γαλοπούλες. Η δραστική ουσία που περιέχει (Toltrazuril) δεν έχει άδεια ή αποτελέσματα σε ασθένειες που ξεκινούν από βακτήρια.

Η εφαρμογή του σε άλλα πουλιά, εκτός από όρνιθες και γαλοπούλες δεν είναι ανάλογη με τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρίας. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε εκτροφέας που το χρησιμοποιεί, το κάνει με δική του ευθύνη.

Κάθε φάρμακο, εκτός από αποτελέσματα, έχει και παρενέργειες, γι αυτό δεν πρέπει να δίνουμε κανένα φάρμακο δίχως να έχει διάγνωση της ασθένειας. Πρώτα βρίσκουμε την ασθένεια κι έπειτα ψάχνουμε το κατάλληλο φάρμακο για την θεραπεία της. Δεν δίνουμε φάρμακα ανεξέλεγκτα γιατί στο τέλος βλάπτουν αντί να ωφελούν.

Θα επαναλάβω ότι είναι ανόητο να γίνονται προληπτικές θεραπείες, γιατί το φάρμακο αποβάλλεται από τον οργανισμό του πουλιού, μαζί με το νερό, μέσω των κουτσουλιών του και τελικά αποδυναμώνεται αντί να δυναμώνει.

Φυτικά φάρμακα - βότανα​

Ερώτηση: Ποια η γνώμη σας για τα "φυτικά φάρμακα"; Πχ τσάι και βότανα στα πουλιά; Άκουσα, από φίλο εκτροφέα, για ένα μείγμα από ρίγανη, βασιλικό και θυμάρι το οποίο χρησιμεύει προληπτικά στην κοκκιδίωση. Από τότε που το χρησιμοποιώ στην αυγοτροφη που τους δίνω, δεν έχω χάσει κανένα πουλί από κοκκιδίωση.

Απάντηση: Σ αυτή την ερώτηση, ευτυχώς, μπορώ να σας δώσω απάντηση. Κι εμείς ακούσαμε γι αυτό το φαινόμενο. Για να είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία, αποφασίσαμε να κάνουμε μια διδακτορική διατριβή στο ινστιτούτο μας, γιατί μόνο μέσα από την πράξη θα μαθαίναμε αν πράγματι αυτό το μείγμα θα προστάτευε τα πουλιά. Η απάντηση είναι η εξής.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ.

Καθηγητής Dr E.F. Kaleta
Γεννήθηκε το 1939 στο Haldensleben
Σπούδασε στο Hannover και Wien (1958-63)
Εργάστηκε ως κτηνίατρος 1963 - 65
Επιστημονικός συνεργάτης στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Hannover 1965 - 73
Υφηγητής και πανεπιστημιακή έδρα στο Hannover 1974

Σχετικό περιεχόμενο​

Η κοκκιδίωση των πτηνών
Ασφαλή και τοξικά φυτά και βότανα για πουλιά
Καλλιεργήστε βότανα για τα πουλιά σας
 
Πολύ ωραία όλα αυτά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις γνώσεις που έχεις και τις μοιράζεσαι με εμάς, αλλά καλώς ή κακώς κάνουμε προληπτικές θεραπείες, όχι υπερβολές και βλέπουμε διαφορά. Τώρα, είναι γιατί κρατάμε καθαρά τα πουλιά, είναι γιατί τα προσέξουμε σαν τα μάτια μας, πάντως εγώ προσωπικά και άλλοι 10 που γνωρίζω έχουμε δει διαφορά στην θνησιμότητα των πουλιών.

Τώρα, όσον αναφορά τη ρίγανη πολύ καλή, αλλα μήπως βάφει τα πόδια στα καναρίνια;
 
Γεια σου,

Απ' όσο ξέρω, μόνο το Fallopia aubertii βάφει τα πόδια των πουλιών.
 
Σε τι μορφή χορηγείς τα συγκεκριμένα βότανα; Μόνο αποξηραμένα και τριμμένα μέσα στην αυγοτροφή ή τους προσφέρεις και χλωρά, πράσινα κλωνάρια;
 
Γεια σου Σταύρο,

Όταν έχω τα βότανα φρέσκα, φτιάχνω την αυγοτροφή με φρέσκα βότανα. Όταν τελειώνουν τα φρέσκα, βάζω αποξηραμένα στην αυγοτροφή.

Βάζω περίπου ένα κουτάλι του γλυκού από κάθε βότανο (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) στο κιλό αυγοτροφή

Σπάνια προσφέρω χλωρά, πράσινα κλωνάρια. Περίπου δυο φορές το μήνα.
 
Σε αυτά που λέει ο Αλέξανδρος θέλω να συνηγορήσω και εγώ την δική μου εμπειρία, καθώς από την αρχή της ενασχόλησης μου με τις καρδερίνες και μετά από αρκετό ψάξιμο στο internet, πήρα την απόφαση να δοκιμάσω να μην χρησιμοποιώ τα κλασικά αντικοκκιδιακά φάρμακα που είναι τόσο διαδεδομένα, αλλά να προτιμήσω τη "φυσική" λύση.

Αυτή είναι από την μια οι διάφοροι σπόροι που λέγεται ότι δρουν προληπτικά κατά της κοκκιδίωσης (βλέπε chia,foniopaddy) και από την άλλη τα διάφορα βότανα που αναφέρθηκαν (ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι) τόσο σε ξηρή μορφή μέσα στην αυγοτροφή ή στους βλαστώμενους σπόρους, όσο και σε μορφή ροφημάτων μια-δυο μέρες την εβδομάδα από το κάθε βότανο ή και φρέσκα όποτε υπάρχουν.

Εγώ πάντως πιστεύω σθεναρά στους φυσικούς τρόπους πρόληψης και μέχρι στιγμής με έχει δικαιώσει αυτή μου η επιλογή.

ΥΓ. Εξάλλου συμφωνούμε όλοι νομίζω πως όσο πιο πολλά προσφέρουμε στις καρδερίνες μας σε σχέση με αυτά που βρίσκουν έξω στην φύση τόσο το καλύτερο για αυτές.
 
Εσύ Άλεξ όταν ο καιρός αλλάζει και έχουμε άνοδο της υγρασίας δεν κάνεις προληπτική αγωγή στα πουλιά σου;
 
Και με τι συχνότητα δίνουμε τα βότανα;

Περιττό να σας πω ότι έπαθα πλάκα διαβάζοντας αυτό το άρθρο! Μου είχε ξεφύγει φαίνεται όταν πρωτοδημοσιεύτηκε! Κάτι τόσο απλό κι όμως τόσο αποτελεσματικό καθώς φαίνεται!
 
ορεστης είπε:
Εσύ Άλεξ όταν ο καιρός αλλάζει και έχουμε άνοδο της υγρασίας δεν κάνεις προληπτική αγωγή στα πουλιά σου;
Ορέστη, δεν κάνω προληπτικές θεραπείες. Φάρμακα δίνω ΜΟΝΟ αν το πουλί είναι άρρωστο.

Pigaki είπε:
Και με τι συχνότητα δίνουμε τα βότανα;
Pigaki. από Ιανουάριο έως Αύγουστο δίνω καθημερινά αυγοτροφή που φτιάχνω με τα βότανα. Από Αύγουστο μέχρι Ιανουάριο βάζω τα βότανα 2-3 φορές την εβδομάδα μέσα στο μείγμα σπόρων.
 
Ωμά ή αποξηραμενα; Κάνει και για τα πιγκουινάκια μου αυτή η διατροφή, έτσι;
 
Όταν έχω δίνω πράσινα, αλλιώς αποξηραμένα.

Τα Πιγκουινάκια δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με την κοκκιδίωση, δεν κάνει κακό όμως να δίνεις βότανα.
 
Σας ευχαριστώ όλους για τα πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα και για τις συμβουλές. Πήγα ένα πουλί στον κτηνίατρο και μου είπε ότι έχει κοκίδιο και τρόμαξα... είμαι πολύ σχολαστική με την καθαριότητα, αλλάζω το χαρτί και την άμμο, φτου! Πάντως, όλα φαίνονται μία χαρά. Δεν παρατήρησα κάτι το περίεργο. αντίθετα, φαίνονται ευδιάθετα και παίζουν χαρούμενα όλη μέρα. Απέκτησα και δύο Lovebirds, είναι σε ξεχωριστό κλουβί βέβαια. Θα χορηγήσω τα βότανα, έχω γλάστρες στο μπαλκόνι μου, οπότε ούτε ραντισμένα είναι, βιολογική καλλιέργεια 100% ... Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Σας ευχαριστώ και πάλι.
 
Υπάρχουν κάποιες σταγόνες Orego που δεν γνωρίζω αν έχουν θυμάρι και βασιλικό ρίγανη πάντως έχουν σίγουρα. Είναι φυτικές και προσφέρουν πρίληψη και προστασία εκτός από τη κοκκιδίαση και για πολές άλλες μολυσματικές ασθένειες του εντέρου όπως E COLI κ. Α. Οι σταγόνες έχουν στη συσκευασία 2 παπαγαλάκια. Τις χρησιμοποιώ εδώ και 2 χρόνια σε καρδερίνες και καναρίνια με εξαιρετικά αποτελέσματα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Frania
Είναι προϊόν μιας Αγγλικής Βιοτεχνίας, υγιεινών προϊόντων MERIDEN. Είναι απόσταγμα υβριδίων ρίγανης και αιθέριων ελαίων.
 

Συνημμένα

  • prop_1_44407 copy.webp
    prop_1_44407 copy.webp
    7,5 KB · Προβολές: 763
Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Τελικά υπάρχουν φυτικά, εναλλακτικά σκευάσματα που δρουν προληπτικά για διάφορες καταστάσεις της υγείας των πτηνών. Προσωπικά, χθες έδωσα στους παπαγάλους το μείγμα ρίγανης, θυμαριού και βασιλικού, τα έτριψα στο γουδί πρώτα και έπειτα το έβαλα σε αυγουλιέρες και τους το προσέφερα. Μυρίζει πολύ ωραία και μάλλον τους άρεσε, απ' ό,τι παρατήρησα! Τα σκευάσματα τα φυτικά που αναφέρετε πριν, τα βρίσκουμε σε ενημερωμένα πετ σοπ ή στα φαρμακεία με ομοιοπαθητικά; ή τα παραγγέλνουμε απ' έξω;
 
Εγώ παιδιά στην Θεσσαλονίκη το προαναφερθέν σκεύασμα το βρίσκω σε φαρμακαποθήκη κτηνιατρικών φαρμάκων. Νομίζω ότι στην Αθήνα δεν θα είναι δύσκολο να το βρεί κάποιος
 
Μπορειτε να μας πειτε για αυτο το μειγμα για να το χορηγησω και στο δικο μου ζευγαρι διοτι προ τεσσαρων ημερων εχασα 3 απο τους 4 νεοσσους σε ηλικια 6 ημερων.
 
Back
Top