Ιθαγενή Κοκκινοκεφαλάς (Lanius senator)

Ο κοκκινοκεφαλάς είναι ένα ελκυστικό στρουθιόμορφο πουλάκι, που ανήκει στην οικογένεια των λανιίδων.

Περιγραφή κοκκινοκεφαλά​

Κοκκινοκεφαλάς

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους πουλί μήκους από 17- 19 εκατοστά. Τα ασπρόμαυρα σχέδια στο φτέρωμα σε συνδυασμό με την πυρόξανθη κορώνα, τον κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμο. Έχει επίσης κοκκινωπό σβέρκο, μαύρη φαρδιά λωρίδα που περνάει από το μάτι, μαύρο μέτωπο και μανδύα.

Κατά την πτήση διακρίνεται ένα λευκό μπάλωμα στους ώμους και την ουρά που τον κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό. Λευκός είναι επίσης ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά του. Έχει δυνατό ράμφος με γαμψή άκρη, δυνατά πόδια με μυτερά νύχια για να το βοηθούν να αρπάζει και να ξεσκίζει την λεία του.

Διάκριση φύλου​

Το ενήλικο θηλυκό έχει πιο μουντό και γκριζοκάστανο μανδύα και γενικά έχει πιο άτονες αποχρώσεις. Τα ανήλικα πουλιά έχουν φτέρωμα σε αποχρώσεις του γκρίζου και του καφέ, με σκωληκοειδείς γραμμές στο στήθος και τα πλευρά.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Ο κοκκινοκεφαλάς είναι μεταναστευτικό πουλί που επισκέπτεται τη χώρα μας από τα τέλη Μαρτίου και αναχωρεί για την Αφρική γύρω στις αρχές του φθινοπώρου. Πληθυσμοί του έχουν καταγραφεί σε πολλές Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες, στην Κεντρική και Ανατολική Τουρκία, τα Βόρεια Παράλια της Αφρικής, ενώ στην πατρίδα μας έχει καταγραφεί σε περιοχές όπως η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στην Κρήτη, σε βιότοπους της Βορείου Ελλάδας, στην Ήπειρο.

Ζει και αναπαράγεται σε ανοιχτές δασώσεις περιοχές, με αραιή βλάστηση, σκόρπια δέντρα, με διάσπαρτες καλλιέργειες και σε οπωρώνες ή ελαιώνες με λίγο γυμνό έδαφος.

Διατροφή​

Ο Κοκκινοκεφαλάς περνάει πολλές ώρες της ημέρας καθισμένος ακίνητος στις κορυφές θάμνων ή μικρών δέντρων καραδοκώντας για την λεία του. Όπως και όλοι οι κεφαλάδες έτσι και ο κοκκινοκεφαλάς διακρίνεται για τον τρόπο που αρπάζει την τροφή του. Χωρίς ίχνος δισταγμού επιτίθεται με το σκληρό ράμφος του σε μεγάλα έντομα, σαύρες, μικρά τρωκτικά, ακόμα και σε μικρά πουλιά άλλου είδους.

Αναπαραγωγή​

Οι κοκκινοκεφαλάδες φτάνουν στη πατρίδα μας έχοντας ήδη βρει το ταίρι τους. Κελαηδούν όχι για να προσελκύσουν άλλα θηλυκά, αλλά για να προειδοποιήσουν τυχών επίδοξους κατακτητές της συντρόφου τους, αλλά και για οριοθετήσουν την περιοχή τους.

Φτιάχνουν τη φωλιά τους σε διχάλες κλαδιών, σε μικρά δέντρα, ή ακόμα και σε θάμνους. Η θηλυκιά γεννάει συνήθως μία φορά τον χρόνο 5-6 αυγά τα οποία και κλωσά για 16 μέρες περίπου. Μετά την παρέλευση 20 ημερών και αφού οι νεοσσοί έχουν δεχτεί τη φροντίδα και των δύο γονέων τους, είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την φωλιά τους.

Το κελάηδημά του περιλαμβάνει ένα σύνολο δυνατών, γρήγορων, τσιριχτών, αλλά και κροταλιστών ήχων σε συνδυασμό με πολλές μιμήσεις άλλων πουλιών, με επαναλαμβανόμενες φράσεις.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Lanius senator
Ελληνική ονομασία: Κοκκινοκεφαλάς, Αετομάχος ο συγκλητικός
Αγγλική ονομασία: Woodchat shrike
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Λανιίδες ή Αετομαχίδες (Laniidae)
Γένος: Κεφαλάς (Lanius)
Είδος: L. senator

Υποείδη​

Lanius senator badius
Lanius senator niloticus
Lanius senator rutilans
Lanius senator senator
 
Back
Top