Ασθένειες Κολλημένες κουτσουλιές πάνω στην αμάρα

xristos ntavaris

PB New Member
Εγγραφή
7 Σεπ 2016
Μηνύματα
91
Πόλη
Αθήνα
πήρα ενα ζευγαράκι αχατες πριν 2 μήνες.στο θηλυκό κολλάνε η κουτσουλιές πάνω του και ξεραίνονται και πρέπει κάθε 3 μέρες να την πλένω να μαλακώνουν για να φύγουν. Νόμιζα ότι ήταν περιστασιακό, αλλα συνεχίζετε καμιά ιδέα;
 
Προφανώς δεν υπάρχει σωστή εντερική ισορροπία ή τέλος πάντων κάποια αιτία προκαλεί αυτό το φαινόμενο.
Λογικά θα πρέπει να το δει κάποιος γιατρός...
Μέχρι να βρεις άκρη... Να το πλύνεις πρώτα καλά... κι όταν στεγνώσει να βάλεις μια σταγόνα λάδι φαγητού πάνω στα φτερά για να μην κολλάνε οι επόμενες.
 
Χρήστο γνωρίζω τουλάχιστο 15 διαφορετικές περιπτώσεις από τις οποίες μπορεί να προέρχεται αυτό το "φαινόμενο". Φάρμακο που να καλύπτει όλες αυτές και όσες δεν ξέρω, δεν υπάρχει.
Αν δεν υπάρχει ειδικός να εντοπίσει την αιτία και να δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή το μόνο που θα κάνεις είναι αν εξαντλήσεις οργανικά ένα άρρωστο πουλί με δοκιμές φαρμάκων.
Δώσε λίγο ρηγανέλαιο αραιωμένο στο νερό μήπως και βοηθήσει...
Εγώ δυστυχώς δεν έχω να προσφέρω περισσότερα. Γιατί δεν είμαι γιατρός.
 
γνωρίζω τουλάχιστο 15 διαφορετικές περιπτώσεις από τις οποίες μπορεί να προέρχεται αυτό το "φαινόμενο".
Ποιες είναι αυτές για να έχουμε καμιά ιδέα;
 
Δημήτρη πρόκειται προφανώς για διάρροια που όπως είναι γνωστό προκαλείται από βακτηρίδια, μύκητες, κοκκίδια ή και συνδυασμούς αυτών. Η "εντερική ανισορροπία" που αναφέρθηκε δεν είναι ασθένεια ώστε να μπορεί να θεραπευτεί με κάποιο φάρμακο αλλά το αποτέλεσμα που προκαλείται από τους παραπάνω παθογόνους οργανισμούς. Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία, είναι σχεδόν απίθανο να κάνεις θεραπεία δίνοντας απλά κάποιο φάρμακο, ειδικά όταν δεν είσαι γιατρός.
 
Μέχρι να το δεί πτηνίατρος που οποιαδήποτε πρέπει να το δεί μπορείς για 4-5 μέρες να του δίνεις ultra levure των 50 ..
Μία καπσουλα αναμιγνύεται σε 500 ml νερού και κάθε μέρα το ανανεώνεις...
Περαστικά εύχομαι...
 
Σε πρόσφατο εντερικό πρόβλημα που είχε ένα θηλυκό έδωσα κι εγώ προβιοτικά για μια εβδομάδα αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Την λύση την έδωσε ο πτηνίατρος κάνοντας ανάλυση στα περιττώματα του πουλιού. Δεν είχε τα ίδια συμπτώματα με το δικό σου ωστόσο. Στην δίκη μου περίπτωση παρουσίαζε διάρροια και κόπωση. Τώρα το πουλάκι είναι εντελώς καλά.

Το λέω αυτό γιατί θεωρώ πως ο πτηνίατρος είναι αυτός ο οποίος θα δώσει την σωστή και καταλυτική λύση και θα σε βγάλει από την αγωνία σου.
 
Υπάρχει δηλαδή μια ομοφωνία πως όταν συμβαίνει το παρακάτω συχνά,υπάρχει και κάτι παθογόνο;
 

Συνημμένα

  • 0-02-05-c4d676a493f21595aeac297fee8d785d311167a82634f98b0a9b27183551f019_4f499e8e.webp
    0-02-05-c4d676a493f21595aeac297fee8d785d311167a82634f98b0a9b27183551f019_4f499e8e.webp
    24,4 KB · Προβολές: 43
  • 0-02-05-5192ddfc209f23ebdf533fb5b03a8aa8526b1618674a6536914b79dedb58e893_804800da.webp
    0-02-05-5192ddfc209f23ebdf533fb5b03a8aa8526b1618674a6536914b79dedb58e893_804800da.webp
    29,4 KB · Προβολές: 41
Αν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ασθένειας, δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί απλά να έχουμε ένα πουλάκι με πολύ μαλακό πτέρωμα και ιδιαίτερα πυκνό στο σημείο. Τότε, αρκεί μια ποσότητα απο τα φυσιολογικά ούρα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να κολλάνε οι ακαθαρσίες στην περιοχή. Πώς να το αποφύγουμε;
Κατ' αρχάς, δοκιμάζουμε δίνοντας καθημερινά μπανάκι. Αν εξακολουθήσει να υπάρχει το πρόβλημα "κουρεύουμε" την γύρο περιοχή, στο 1/3 του μήκους του πτερώματος,ώστε να μην υπάρχουν τα μαλακά "γένια".
 
Αν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ασθένειας, δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί απλά να έχουμε ένα πουλάκι με πολύ μαλακό πτέρωμα και ιδιαίτερα πυκνό στο σημείο. Τότε, αρκεί μια ποσότητα απο τα φυσιολογικά ούρα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να κολλάνε οι ακαθαρσίες στην περιοχή. Πώς να το αποφύγουμε;
Κατ' αρχάς, δοκιμάζουμε δίνοντας καθημερινά μπανάκι. Αν εξακολουθήσει να υπάρχει το πρόβλημα "κουρεύουμε" την γύρο περιοχή, στο 1/3 του μήκους του πτερώματος,ώστε να μην υπάρχουν τα μαλακά "γένια".
Αυτή είναι και η δική μου οπτική και μάλιστα ξαφνιάστηκα πως με μία τόσο λιτή περιγραφή απο τον θεματοθέτη, υπάρχει μια τόσο διάχυτη και κατηγορηματική άποψη περί ασθένειας.
Δύο πουλάκια έχω που το κάνουν συχνά αυτό και τα δυο είναι buff.Αυτό της φωτογραφίας είναι μάλιστα δικός σας γεννήτορας, σατινέ του 14,Βέλγικο πουλί-περιστέρι, με πτέρωμα πούδρα. Τρια χρόνια δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να χέζεται επάνω του! 😀. Το άλλο είναι δικό μου κοβάλτιο επίσης Buff.
Όταν κούρεψα το φτέρωμα ψηλά πάνω απο την αμάρα, δηλαδή κάποια φτερά της κοιλιακής χώρας δεν ξαναείδα το πρόβλημα.

Τα πουλιά για πολλούς λόγους μπορεί να κάνουν υδαρές κουτσουλιές.Αν απο κατασκευής φτερωματος, κολλήσει κάποια και κάνει την αρχή,τότε...
Νομίζω πως ένα άρρωστο πουλάκι φαίνεται, ειδικά όταν έχει εντερικά.
 
υπάρχει μια τόσο διάχυτη και κατηγορηματική άποψη περί ασθένειας

Διότι 10 γραμμάρια πρόληψης ισοδυναμούν με 1κιλό θεραπείας.. Ειδικά όταν κάποιοι όπως εγώ και πολλοί άλλοι δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και την ανάλογη σιγουριά για να αξιολογήσουμε μια κατάσταση επειδή είμαστε ερασιτέχνες του χώρου. :)

Προσωπικά θεωρώ περισσότερο κακό το να πούμε σε κάποιον κάνε αυτό ή εκείνο χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα και επίγνωση της κατάστασης από το να του πούμε να πάει σε κάποιον που θα του λύσει αμέσως το πρόβλημα επειδή αυτή είναι η δουλειά του.

Ναι, εάν ήταν μια μηχανή ή ένα αντικείμενο θα μπορούσαμε και να πειραματιστούμε κάνοντας διάφορα..άλλωστε έτσι μαθαίνεις. Για μένα προσωπικά είναι ψυχούλα..Άρα το "trial and error" δεν ισχύει.

Η τοποθέτηση μου γίνεται με απόλυτο σεβασμό και στο άτομο σου και στις γνώσεις που αποδεδειγμένα έχεις και που επίσης σέβομαι και εκτιμώ!
 
Πολλές φορές είναι λεπτές οι γραμμές ανάμεσα φυσιολογικό - παθολογικό, ψυχραιμία - αδιαφορία, πρόληψη -υποχονδρίαση. Ούτε άρρωστα πουλάκια και απώλειες είναι επιθυμητό, ούτε όμως και να γίνει το ιατρείο δεύτερο σπίτι μας/τους είναι η λύση.

Παρατήρηση, γνώση και εμπειρία χρειάζονται. Και λογική.

Τώρα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, καλό θα ήταν να βάλει ο φίλος μία φωτο να δούμε τι εννοεί. Είναι πολύ γενικό όπως το περιγράφει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οι λεπτές γραμμές καθορίζονται από την γνώση και την εμπειρία όπως σωστά είπες.. Όσο περισσότερο έχεις τόσο περισσότερο τις μετακινείς..

Αρκεί να μην.."νομίζεις ότι ξέρεις" διότι αυτός που "νομίζει ότι ξέρει" είναι περισσότερο επικίνδυνος από αυτόν που δεδηλωμένα "δεν ξέρει"..
 
καλησπέρα δυστυχώς το πουλάκι δύσκολα θα βγάλει την ήμερα. Είναι στον πάτο και δεν τρώει δεν πίνει.. Έκανα ότι μπορούσα. Γιατρό δεν ξέρω εδώ κοντά... Αν και δεν νομίζω πια να θεραπευτεί...ήταν αστραπιαία η χειροτερεψει... Εσείς χάνετε πουλακια συχνά... Ποσα κατα μέσον ορο ετσι εγκικλοπεδικα
 
αγ παρασκευη αδικα παιδια ειναι θεμα ωρών
, δεν το αντεχω ειναι το 4 πουλακι σε 2 χρονια που χανω στεναχωριέμαι
πολυ θα τα παρατησω αν χασω κι αλλο
[automerge]1547208881[/automerge]
τελικα λεπτων ηταν... Παει το πουλακι τοσο γρηγορα... Τι στο καλο ουφ θα σκασω
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top