Παπαγάλοι Κυανόχρυσος μακάο - Blue-and-yellow macaw (Ara ararauna)

O Κυανόχρυσος ή Μπλε Κίτρινος Μακάο (Blue and Yellow Macaw) είναι από τα ελκυστικότερα και πιο αξιαγάπητα είδη των μεγάλων παπαγάλων Μακάο. Tο πανέμορφο φτέρωμά του και η δυναμική προσωπικότητά του, τον κατατάσσουν δικαίως ανάμεσα στα πιο περιζήτητα οικόσιτα πουλιά που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα.

O κυανόχρυσος μακάο​

Πατρίδα του θεωρούνται οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Βολιβία, ο Παναμάς, η Παραγουάη κτλ. Τα τροπικά δάση των χωρών αυτών φιλοξενούν αρκετά σμήνη των πουλιών και η πτήση τους παρουσιάζει ένα ανυπέρβλητο θέαμα.

Κυανόχρυσος μακάο - Blue-and-yellow macaw

Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλόσωμα είδη παπαγάλων. Το συνολικό του μήκος κυμαίνεται από 76- 86 εκατοστά μήκος και το βάρος του ξεκινά από 900 έως 1300 γραμμάρια. Η μακριά του ουρά, καθώς και οι μακριές φτερούγες σε γαλάζιες ηλεκτρίκ αποχρώσεις σε συνδυασμό με την χρυσοκίτρινη κοιλιά του τον κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Η πρασινωπή κορώνα του και το σκουρόχρωμο πιγούνι του ολοκληρώνουν την εικόνα του. Το πανίσχυρο μαύρο ράμφος του είναι ένα ιδανικό εργαλείο για να σπάει ξηρούς καρπούς, να αναρριχάται στα κλαδιά των δέντρων στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά και στα κάγκελα του κλουβιού του όταν ζει στην αιχμαλωσία.

Το πρόσωπό του Μπλε και Κίτρινου Μακάο καλύπτεται από ένα λευκό δέρμα στο οποίο φυτρώνουν μικρά φτεράκια. Τα γκριζωπά πόδια τους με τα σκληρά νύχια τους τα χρησιμοποιούν όχι μόνο για σκαρφάλωμα, αλλά για να πιάνουν την τροφή τους και πολλές φορές τα χρησιμοποιούν για να χαιρετούν και να κάνουν τα παιχνίδια τους.

Αν και η τιμή του Μπλε και Κίτρινου Μακάο δεν θεωρείται απαγορευτική για το μέγεθός του και τις δυνατότητές του, παρόλα αυτά είναι ένα πουλί με πολλές απαιτήσεις κοινωνικές και συναισθηματικές που είναι σχεδόν σαν να έχει κανείς στο σπίτι του ένα σκύλο ή μια γάτα.

O Blue-and-yellow macaw ως κατοικίδιο​

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κοινωνικό πουλί, που αν συνηθίσει από μικρό στην ανθρώπινη παρουσία, μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα στοργικό και φιλικό, όχι μόνο με τον ιδιοκτήτη του και τα μέλη της οικογένειας που ανήκει, αλλά και με φίλους και συγγενείς.

Αν και είναι ευφυέστατα πουλιά, δεν είναι και οι καλύτεροι μίμοι. Ειδικά αν ζουν σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες σπάνια μιμούνται ήχους. Αν όμως έχουν εκτραφεί από μικρά και έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, καταφέρνουν να μιμηθούν με ακρίβεια την φωνή του ιδιοκτήτη τους, ήχους από το περιβάλλον που ζουν και αν εκπαιδευτούν στην κατάλληλη ηλικία με αγάπη και υπομονή μπορούν να μάθουν να κάνουν κάποια τρικ, όπως παιχνίδια με μπάλες, ακροβατικά, ισορροπία σε ποδήλατο, να κάνουν ενσφηνώσεις, παζλ, να τραγουδούν κτλ.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με τον ιδιοκτήτη τους βασισμένη στην εμπιστοσύνη, στην στοργή, και στην αγάπη. Σε αντίθετη περίπτωση το πουλί μπορεί να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά με στριγκλιές, δαγκώματα, αυτοτραυματισμούς, μάδημα των φτερών του.

Ο Μπλε Κίτρινος Μακάο θεωρείται πολύ δραστήριο πουλί με δυναμικό χαρακτήρα για αυτό και η καθημερινή του ενασχόληση με παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες θεωρείται επιβεβλημένη. Η άσκηση του κορμού, των φτερών του, των ποδιών αλλά και του ράμφους του δεν μπορεί να συντελεστεί εάν το πουλί βρίσκεται συνεχώς κλεισμένο στο κλουβί του.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρίσκεται αρκετές ώρες της ημέρας εκτός κλουβιού έχοντας την δυνατότητα σκαρφαλώματος, ροκανίσματος, τεντώματος των μυών του και καθαρισμού του υπέροχου φτερώματος του.

Λατρεύουν τα χάδια και το δείχνουν ανοίγοντας τα φτερά τους για να τα χαϊδέψει κανείς στην μασχάλη, γέρνουν το κεφάλι στο πλάι φουσκώνοντας τα φτερά τους, αλλά δεν διστάζουν να τρομάξουν κάποιον με το αγέρωχο ύφος τους και με το έντονο βλέμμα τους αν κάτι τα ενοχλήσει. Λατρεύουν το κατάβρεγμα με χλιαρό νερό με ένα ψεκαστήρι ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

Για τις συνθήκες διαβίωσής του όπως και για την αναπαραγωγή του αλλά και τις διατροφικές του συνήθειες, ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα είδη Macaw.

Η συμβίωσή του με άλλα μικρά οικόσιτα ζώα όπως χάμστερ, μικρότερα πουλιά ή άλλα μικρά θηλαστικά δεν θεωρείται ιδανική μιας και μπορεί να τους επιτεθεί και να τα τραυματίσει θανάσιμα με το σκληρό ράμφος του. Έχουν αναφερθεί συχνά τραυματισμοί σε δάχτυλα ενηλίκων αλλά και παιδιών.

Ο Blue Gold Makaw είναι ένας παντοτινός σύντροφος και φίλος μιας και το προσδόκιμο της ζωής τους ξεπερνάει τα 65 χρόνια.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Ara ararauna
Ελληνική ονομασία: Κυανόχρυσος μακάο ή Μπλε και κίτρινος μακάο
Αγγλική ονομασία: Blue-and-yellow macaw ή Blue-and-gold macaw
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Άρα (Ara)
Είδος: A. ararauna

Media gallery Macaw​


Σχετικό περιεχόμενο​

Παπαγάλοι Μακάο (Macaw)
 
Αρκετά καλό το άρθρο. Υπάρχουν βέβαια ορισμένα σημεία στα οποία δεν συμφωνώ.

Αυτά τα πουλιά δεν είναι περιζήτητα για το φτέρωμα και την προσωπικότηττά τους μόνο αλλά κυρίως επειδή είναι το πιο εύκολο και παραγωγικό είδος μακάο στην αιχμαλωσία. Ο Dr Donald Brightsmith που τους μελετά στο Ριο μάδρε δε δίος εδώ και χρόνια μου έχει πει πως ακόμα και στη φύση είναι οι πιο πετυχημένοι αναπαραγωγικά.

Συμφωνώ ότι είναι αρκετά στοργικό αλλά ίσως όχι τόσο όσο οι Hyacinth, Red fronted και Greenwing. Όποιος έχει ζήσει αρκετά χρόνια μαζί τους ξέρει πως είναι αρκετά κυριαρχικοί, γι αυτό και θέλουν επίμονη εκπαίδευση. Ο Brightsmith λέει επίσης πως είναι το μόνο είδος απ τα 3 που μεγαλώνουν οι άνθρωποι εκεί που μετά τον απογαλακτισμό του φεύγει μακριά και δεν ξαναγυρνά ποτέ στο βιολογικό σταθμό!

Ακόμα, ο πιο συνήθης τρόπος να τρομάζουν τους ανθρώπους είναι μια αποφασιστική κίνηση του κεφαλιού και του λαιμού και παλι αμέσως πίσω.

Σ' αυτό το είδος η ποσότητα και η ποιότητα του μαύρου χρώματος κάτω απ το κάτω ράμφος σχετίζεται με ζητήματα κοινωνικής ιεραρχίας και επιθετικότητας. Είναι απ τα λίγα είδη μακάο που είναι αρκετά πολυμορφικά. Δηλ μπορεί κανείς να βρει αραραούνες μεγάλες σαν greenwing ή μικρές σαν militaries ανάλογα με την περιοχή που ζούνε.

Τέλος τα μικρά πουπουλακια στα μάγουλά τους έχουν διαφορετική μοναδική διάταξη σε κάθε πουλί (όπως σε όλα τα μακάο) σαν δακτυλικό αποτύπωμα. Η δίαιτά τους επίσης είναι αρκετά διαφορετική από άλλα μακάο.
 
Είχε χτες στο ΣΚΑΙ ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρονταν σε σιχαμερούς "φαγάδες". Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και κάποια είδη Μακάο παπαγάλων οι οποίοι καταναλώνουν ένα είδος πηλού-λάσπης σε μέγεθος ενός χάμπουργκερ τη μέρα, προκειμένου να προστατεύουν το στομάχι τους από τις τοξίνες και πιθανές δηλητηριάσεις από καρπούς που τρώνε καθημερινά.

Από παλιά ανακαλύφθηκε ότι ένα είδος πηλού όντως προστατεύει από δηλητηριάσεις και καθώς στα αρχαία χρόνια οι δηλητηριάσεις είχαν τα forte τους, έβαλαν έναν θανατοποινίτη να φάει πηλό και του χορήγησαν δηλητήριο που μπορούσε να σκοτώσει 6 ανθρώπους. Αυτός ο άνθρωπος όμως επέζησε και κέρδισε την ελευθερία του! Οι Μακάο βέβαια το ήξεραν από πριν!
 
Οι Μακάο μπορεί και να ήξεραν μπορεί και να μην ήξεραν. Δεν είναι ακόμα σίγουρο για ποιο λόγο ακριβώς τρώνε οι παπαγάλοι του Αμαζονίου πηλό. Απλά το έχουν πάρει τα ντοκιμαντέρ σκοινί κορδόνι για να εντυπωσιάζουν τον κόσμο.

Το λέω γιατί έχω επικοινωνία προσωπική από το 2000 με το άτομο που δημιούργησε αυτό το πρότζεκτ μελέτης των Μακάο (Dr Donald Brightsmith, Tambopata macaw project).
 

Σχετικά θέματα

Back
Top