Γενικά Κόκκινα μάτια στην φωλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nikosk1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

nikosk1

PB Member
Εγγραφή
6 Φεβ 2011
Μηνύματα
838
Πόλη
Κομοτηνή
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για την κληρονομικότητα της καφέ σειράς και τού κόκκινου η μελιντζανι ματιού στην φωλιά, περισσή είχα ένα ζευγάρι που μου έδωσε ενα θηλυκό φορέα κόκκινου ματιού και ενα αρσενικό και ενα θηλυκό με μαύρα μάτια, δυστυχώς η θηλυκια είχε προβλήματα με την σειρά τον αυγον με μια ημέρα κενό ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο αυγό και με ελαφριά δυστοκία στο τρίτο και τελευταίο αυγό και στις δύο γέννες και δεν την συνέχισα σε άλλη γέννα, φέτος έκανα ζευγάρια και τα τρία μικρά τής το θηλυκό που είναι φορέας κοκκινου ματιού από τα τέσσερα μικρά που έκανε κανένα δεν έχει κόκκινα μάτια, το αρσενικό στα τέσσερα μικρά τα δύο είναι με κόκκινα μάτια και το άλλο θηλυκό ένα στα τρία είναι με κόκκινα μάτια είναι δυνατόν ένα πουλί ενώ δεν είναι φορέας κόκκινου ματιού να δίνη μικρά με κόκκινα μάτια; να σημειώσω ότι ούτε τα ζευγάρια τούς είναι φορείς κόκκινου ματιού.

FB_IMG_1552065355888.jpgFB_IMG_1552065344901.jpg
 
Οι μεταλλάξεις που δίνουν κόκκινο μάτι είναι δυό και είναι υποχωρητικές και οι δυό. Αρα η εμφάνιση κόκκινου ματιού χρειάζεται ύπαρξη του γονιδίου και απο τους δυό γονείς,. Μόνον σε μια περίπτωση, στα θηλυκά Σατινέ, το γονίδιο του πατέρα είναι αρκετό και "βάφει" κόκκινα τα μάτια (μιας και της μητέρας είναι "κενό"). Το μπέρδεμα γίνεται στο γεγονός οτι στην φωλιά, ακόμα και πουλιά ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ που κατάγονται απο την Καφέ σειρά δίνουν αρχικά την εντύπωση κόκκινου ματιού. Πρέπει να περάσουν αρκετά πουλιά των μεταλλάξεων Σατινέ και Φαίο απο τα χέρια μας για να είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε με βεβαιότητα τις διαφορές και να λέμε με σιγουριά τα αποτελέσματα της κατάληξης ενός νεοσσού.
 
... Πέρισυ είχα ένα ζευγάρι που μου έδωσε ενα θηλυκό φορέα κόκκινου ματιού
Πολύ αμφιβάλλω Νίκο γι' αυτό. Για να συμβεί αυτό η μετάλλαξη (κόκκινο μάτι) θα πρέπει να είναι ΦΑΙΟ . Το κόκκινο μάτι όμως στην Φαίο είναι ένα εντελώς ανοικτό ξεπλυμένο κόκκινο, σχεδόν ροζέ. Εδώ τα μάτια που βλέπουμε είναι, είτε Σατινέ (στην πρώτη φωτό), είτε ψευτοκόκκινα από λιποχρωμικά πουλιά της καφέ σειράς. Ολα αυτά βέβαια με αυτά που διακρίνω στις φωτό.
Υ. Γ Αν τελικά όλα αυτά τα πουλάκια, εξεληχθούν σε ΡΟΥΜΠΊΝΟ κόκκινα μωσαικά έχει καλώς. Δημιουργείς μια νέα ποικιλία και όλα καλά. Αν όμως τελικά σκουρύνουν υπερβολικά, γίνουν σχεδόν καφέ σκούρα, τότε είναι ακατάλληλα για την συνέχεια κόκκινων μωσαϊκών
 
Πολύ αμφιβάλλω Νίκο γι' αυτό
Κ. Μακη το πουλάκι που είχε γεννηθεί πέρσι είναι αυτό γεννημένο τον Μάιο και μέχρι και τον Ιούνιο στον ήλιο ξεχώριζε το μάτι του, έχω κρατήσει τα πάντα γραμμένα στο ημερολόγιο.

01-20180513_121136[1].webp

Μεγάλωσαν σε παραμανα και είναι το πίσω το πολύ λευκό.

0220180602_183326[1].webp

Εδώ λίγο ποιό μεγάλο είναι το δεξί.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Και εδώ έχει τελειώσει το βάψιμο και ειναι δεξιά το συγκεκριμένο θηλυκό ακριβώς από δίπλα ο αδερφός τής και αριστερά απο τον αδερφό της η αδερφή τής.

03-20181104_075641.webp

Και εδώ η γονείς.

04-20171203_160103[1].webp
 
Σε αυτές τις φωτό Νίκο είναι αδύνατον να πείς κάτι για τα μάτια. Ολα φαίνονται σκούρα. Μόνον εσύ απο κοντά μπορείς να δεις διαφορές σε τόσο σκούρο μάτι. Αν τα πουλιά δεν μπορούν να διαγωνισθούν σαν Ρουμπίνο μωσαϊκά, το γεγονός οτι προέρχονται απο καφέ σειρά, σημαίνει οτι δεν μπορούν να δώσουν λιπόχρωμα που να μπορεί να συναγωνιστεί αυτό της Μαύρης σειράς. Πρέπει να τα κρατήσεις δημιουργόντας μια χωριστή εκτροφική γραμμή που θα έχει σε βάθος χρόνου σαν στόχο το Ρουμπίνο.
 
Δεν είχα κανένα σκοπό να βγάλω ρουμπινο απλά νόμιζα ότι μόνο η φορείς κόκκινου ματιού μπορούν να δώσουν κόκκινα μάτια πάλι στην φωλιά αλλά τελικά έδωσαν τα αδέρφια τού και γιαυτο άνοιξα και το θέμα, το συγκεκριμενο περσινό πουλάκι το κράτησα λόγο του λευκού του για να το έβαζα με ένα αρσενικό με λίγο διάχυση που είχα και ποιό πολύ για πειραματισμό στην μείωση τής διάχυσης και κατά πόσο ένα σίγουρα καφέ σειράς έχει αρνητικά αποτέλεσμα στο λιποχρωμα και όχι για εκθεσιακό ενδιαφέρον,
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
, απλά νόμιζα ότι μόνο η φορείς κόκκινου ματιού μπορούν να δώσουν κόκκινα μάτια
Σαν τελική εμφάνιση πράγματι, μόνον τα καθαρά και οι φορείς μπορούν να δώσουν κόκκινα μάτια. Ομως όλα τα πουλιά των μεταλλάξεων Καφέ και Ιζαμπέλ έχουν επίσης κοκκινωπά μάτια στην φωλιά. Η κλιμάκωση της απόχρωσης παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία, που θα πρέπει κανείς να έχει επαφή με όλες αυτές τις μεταλλάξεις και τους φορείς τους ώστε να σχηματίσει μια σαφή γνώση.Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς οτι πέραν απο την Καφέ σειρά υπάρχουν και μεταλλάξεις της Μαύρης (Αχάτες Τοπάζιο και Εουμο), που δίνουν κόκκινα μάτια ιδιαίτερα στην φωλιά, καταλαβαίνεις την δυσκολία και το "μπέρδεμα". Το θέμα καναρίνια χρώματος είναι εκτός απο όμορφο και πολύ ενδιαφέρον 😉 .
 
Το θέμα καναρίνια χρώματος είναι εκτός απο όμορφο και πολύ ενδιαφέρον 😉 .
Είναι κ. Μάκη και απαιτεί πολλές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία για να κατανοήσεις όλες της πληροφορίες της φωλιάς, και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ που μοιράζεστε της γνώσεις σας και της εμπειρίες σας μαζί μάς και για όσες φορές σας απασχόλησα με της ερώτησης μου 👍
 
Back
Top