Γενικά Κόκκινη Λίστα: Ειδήσεις για τα ενδημικά στα νησιά πουλιά

Η φετινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN περιλαμβάνει μια ανατριχιαστική προειδοποίηση για τα δεινά που αντιμετωπίζουν στην φύση ορισμένα από τα πιο δημοφιλή πουλιά-κλουβιών στον κόσμο, των οποίων η ανεξέλεγκτη αιχμαλωσία τους, έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται πολλά πολυαγαπημένα είδη πλέον με σχεδόν εξαφάνισή τους στην άγρια φύση.

man_bird_cages.jpg
A bird seller in Yogyakarta, Java. © Peter Nijenhuis / Flick

Τα πιο εμβληματικά είδη που πρέπει να αναβαθμιστούν σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου είναι οι erithacus Grey Parrot Psittacus, τα οποία ανεβαίνουν από την κατηγορία ευάλωτα στην κατηγορία απειλούμενα με εξαφάνιση.

Ένα ευφυές, χαρισματικό είδος πουλιών, με εξαιρετική δυνατότητα μίμησης της ανθρώπινης φωνής, ο γκρίζος παπαγάλος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πουλιά στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ένα τόσο κοινό θέαμα στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων σε όλο τον κόσμο ώστε πολλοί θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το πουλί βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο εξαφάνισης.

Σχετικό Άρθρο: Αναταξινόμηση του African Grey από το Παράρτημα ΙΙ στο Ι της CITES

Αλλά είναι ακριβώς η δημοτικότητα του γκρι παπαγάλου ως κατοικίδιου ζώου που το θέτει σε κίνδυνο· κάθε χρόνο, χιλιάδες άγριοι Greys αιχμαλωτίζονται από τα τροπικά δάση της Αφρικής.

Ως αποτέλεσμα αυτών των μη βιώσιμων στο σύνολό τους "εσοδειών", σε ορισμένα μέρη της ηπείρου, το πουλί έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Μια http://www.birdlife.org/africa/news/ghana%E2%80%99s-grey-parrot-population-may-soon-cease-exist, τόπο αναπαραγωγής τους, συγκρίνοντας την καταμέτρηση του 1992, ανακάλυψε ότι ο πληθυσμούς των Grey στην χώρα μειώθηκε κατά πάνω από 90% σε αυτό το διάστημα, και ίσως κοντά στο 99%.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο έντονη στην Ασία, με 19 είδη που αναβαθμίστηκαν σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου, περιλαμβανομένων έξι έως κρισίμως κινδυνεύοντα, την τελευταία βαθμίδα πριν από την εξαφάνιση.

Τα είδη αυτά είναι:
  1. Rufous-fronted Laughingthrush Garrulax rufifrons
  2. Javan Pied Starling Gracupica jalla
  3. Black-winged Myna Acridotheres melanopterus
  4. Grey-backed Myna Acridotheres tricolor
  5. Grey-rumped Myna Acridotheres tertius
  6. Nias Hill Myna Gracula robusta
Όλα αυτά τα είδη είναι σε κίνδυνο εξαφάνισης μέσα στην διάρκεια της ζωής μας!

Όλα αυτά τα είδη είναι ενδημικά στην Ινδονησία, και ενώ η αποψίλωση των δασών είναι ένας παράγοντας, η βασική κινητήρια δύναμη της παρακμής τους είναι το τοπικό εμπόριο των πουλιών. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένο γύρω από τα νησιά Java, Σουμάτρα και Βόρνεο, όπου η διατήρηση άγριων ωδικών πτηνών σε κλουβιά, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουλτούρας.

Επανάκαμψη των νησιωτικών ενδημικών πτηνών​

Ωστόσο, στην Κόκκινη Λίστα του 2016, αναφέρονται επίσης κάποια ενθαρρυντικά νέα από απομακρυσμένα νησιά σε όλη την υδρόγειο.

Πουλιά που περιορίζονται σε ένα μόνο νησί είναι μερικά από τα είδη που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στον κόσμο, όχι μόνο επειδή το φάσμα τους είναι τόσο μικρό, αλλά επίσης συχνά λόγω των ελλιπών εφοδίων τους για να αντιμετωπίσουν απειλές από θηρευτές, όπως οι γάτες και οι αρουραίοι όταν εισάγονται στο νησί.

Γι' αυτό τον λόγο, ένα μεγάλο ποσοστό των υφιστάμενων υπό εξαφάνιση πτηνών είναι ενδημικά σε νησιά.

Ωστόσο, ένας κατακλυσμός υποβαθμίσεων στη φετινή κόκκινη λίστα αποδεικνύει ότι οι ενέργειες προστασίας, μπορεί να βοηθήσουν τους αγωνιζόμενους νησιωτικούς πληθυσμούς να ανακάμψουν.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Το Bullfinch Pyrrhula murina, των Αζορών, το οποία απειλείται από τα χωροκατακτητικά φυτά τα οποία καταπατούν τα δάση δάφνης που αποτελούν το περιβάλλον διαβίωσής της· ήταν κάποτε τα πιο σπάνια στρουθιόμορφα πουλιά της Ευρώπης, με ίσως μόλις 300 πουλιά να απομένουν στις Αζόρες στη δεκαετία του '70 και του '80. Ωστόσο, εκτεταμένες προσπάθειες αποκατάστασης των οικοτόπων κατά την τελευταία δεκαετία έχουν ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό του πληθυσμού των νησιών και το είδος έχει τώρα κατέβει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια δεκαετία από απειλούμενα σε ευάλωτα.

Ο Φλώρος Monserrat Icterus oberi, είδος το οποίο είχε σχεδόν αφανιστεί εξαιτίας των ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν χωριά και δάση σ' όλο το νησί το 1995, έχει κατέβει από τα κρισίμως κινδυνεύοντα στα ευάλωτα με πληθυσμούς που σταδιακά ανακάμπτουν υπό την συνεχή στενή παρακολούθηση του RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Το βροχοπούλι (plover) της Αγίας Ελένης Charadrius sanctaehelenae, έχει επίσης εκπέσει από τα κρισίμως απειλούμενα στα ευάλωτα. Αυτό το μικρό παρυδάτιο πουλί είναι το μόνο από τα εννέα ενδημικά είδη πτηνών εδάφους (landbirds) που επιβιώνει από όσα είχαν εντοπιστεί κάποτε να διαβιούν σε αυτό το απομακρυσμένο νησί του Νότιου Ατλαντικού.

Η εισαγωγή αρπακτικών ζώων και η απώλεια των ενδιαιτημάτων που προκλήθηκαν από την κατασκευή ενός αεροδρομίου (αχρησιμοποίητου) και του περιβάλλοντος χώρου του, απείλησε με αφανισμό το βροχοπούλι της Αγίας Ελένης για να έχει την ίδια κακή τύχη με τα άλλα ομοειδή του πτηνά.

Ωστόσο, τα έργα αποκατάστασης των ενδιαιτημάτων έχουν θετικά αποτελέσματα για τους πληθυσμούς της Αγίας Ελένης, όπως αποδεικνύεται από την ανακατάταξη του τρέχοντος έτους.

Ο αριθμός των πτηνών αυξάνεται κατά 742​

Καθώς ολοκληρώθηκε η ετήσια Κόκκινη Λίστα για τα πουλιά, η BirdLife International ολοκλήρωσε επίσης το δεύτερο μέρος του δίπτυχου της συνολικής αναθεωρημένης ταξινόμησης των πουλιών.

Η επικαιροποίηση του τρέχοντος έτους επικεντρώθηκε στα στρουθιόμορφα πουλιά - ή "πουλιά κούρνιας", όπως τσίχλες, κοράκια και τους σπίνους - και έχει οδηγήσει στην αναγνώριση 742 νέων ειδών, πολλά από τα οποία είχαν προηγουμένως ταυτοποιηθεί ως υποείδη άλλων ειδών. Το νέο σύνολο των 6.649 στρουθιόμορφων, σημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο η ορνιθοποικιλία σε επίπεδο είδους στο παρελθόν είχε υποτιμηθεί περισσότερο από 10%.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των αναγνωρισμένων ειδών πτηνών παγκοσμίως περνάει το όριο των 11000 με πρώτη φορά, να ανέρχεται σε 11,121. Από αυτά, 10.960 σώζονται, και άλλα πέντε εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, ενώ αλλά θεωρείται πως έχουν εξαφανιστεί στην άγρια φύση.

Από τα αξιολογηθέντα νέα είδη, το 11% απειλούνται.

Για παράδειγμα, το προσφάτως περιγραφέν Antioquia Wren (Thryophilus sernai) της Κολομβίας έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενο και περισσότερο από το ήμισυ του οικοτόπου του θα μπορούσε να καταστραφεί από μια ενιαία προγραμματισμένη κατασκευή ενός φράγματος.

Απώλεια ενδιαιτημάτων εξαιτίας της γεωργίας και την υποβάθμισή τους από χωροκατακτητικά φυτά επίσης ώθησε την εντυπωσιακή Comoro Blue Vanga (Cyanolanius comorensis) στην απειλούνται με εξαφάνιση κατηγορία.

Δεκατρία από τα πρόσφατα αναγνωρισμένα είδη πουλιών εισήλθαν στην IUCN Red List (Κόκκινη Λίστα) ως ήδη εξαφανισμένα.

Αρκετά από αυτά έχουν χαθεί μέσα στα τελευταία 50 χρόνια - όπως το Pagan reed-warbler (Acrocephalus yamashinae) του Γκουάμ, το O’ahu akepa (Loxops wolstenholmei) και Laysan honeycreeper (Himatione fraithii), των οποίων τα δύο τελευταία ανήκαν στο παρελθόν στην Χαβάης.

Όλα αυτά τα είδη ήταν ενδημικά στα νησιά και πολύ πιθανόν αφανίστηκαν από τα άλλα χωροκατακτητικά είδη.

"Δυστυχώς, αναγνωρίζοντας περισσότερα από 700 "νέα"είδη δεν σημαίνει ότι τα πουλιά του κόσμου πάνε καλύτερα (αυξάνονται)", λέει ο δρ. Ian Burfield, Παγκόσμιος Επιστημονικός Συντονιστής του BirdLife. "Καθώς βαθαίνει η γνώση μας, δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν: μη βιώσιμη γεωργία, υλοτομία, χωροκατακτητικά είδη και άλλες απειλές – όπως να επισημανθεί εδώ το παράνομο εμπόριο - εξακολουθούν να οδηγούν πολλά είδη προς εξαφάνιση."

Τις προσεχείς εβδομάδες, η ιστοσελίδα του BirdLife θα δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα που ρίχνουν μια ευρύτερη ματιά σε μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας και τις ανησυχίες που προκύπτουν από τη φετινή Κόκκινη Λίστα.

Για μια ακόμα πιο σε βάθος ματιά, η Κόκκινη Λίστα Ειδική έκδοση του περιοδικού μας είναι διαθέσιμη τώρα.

Τα νέα δελτία για όλα τα 11.121 είδη πτηνών που αξιολογούνται στον επικαιροποιημένο Κόκκινο Κατάλογο του 2016 μπορούν να βρεθούν μέσω της αναζήτησης. Για ένα υπολογιστικό φύλλο Excel που περιέχει την πλήρη λίστα ελέγχου του 2016, και μια άλλη λίστα με όλες τις αλλαγές από το 2015. Κατεβάστε το αρχείο zip.

Οι αξιολογήσεις του BirdLife International - Κόκκινη Λίστα είναι χορηγία της Zeiss και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Τάσου Λεβέντη, στο οποία είμαστε πολύ ευγνώμονες. Ευχαριστούμε επίσης το Ίδρυμα Γ Λεβέντη για την υποστήριξη στο έργο μας της ταξινόμησης, που στηρίζει την Κόκκινη Λίστα.
 
Back
Top