Παπαγάλοι Κόκκινη Ροζέλα - Crimson Rosella (Platycercus elegans)

Η Κόκκινη Ροζέλα ή Κόκκινος Πλατύκερκος κατά το ελληνικότερον, είναι ένας εντυπωσιακός παπαγάλος μεσαίου μεγέθους, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στο πολύχρωμο φτέρωμά του. Στα αγγλικά είναι γνωστός με το όνομα Crimson Rosella.

Η Κόκκινη ή crimson ροζέλα​

Κόκκινη ή Crimson Rosella

Η Crimson Rosella είναι ένα από τα είδη παπαγάλων που ανήκουν στο γένος των Πλατύκερκων (Ροζελών). Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό, μεσαίου μεγέθους παπαγάλο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στο φτέρωμά του. Τα μάγουλα, τα φτερά και η ουρά έχουν ένα λαμπερό μπλε χρώμα.

Έχει μήκος γύρω στα 36 εκατοστά και η φτερούγα του έχει άνοιγμα 19 εκατοστά Έχει επίσης γκρίζο, γαμψό και ισχυρό ράμφος, και πόδια γκριζωπά με 2 δάχτυλα μπρος και 2 πίσω, για να μπορεί να σκαρφαλώνει σε δέντρα.

Το θηλυκό του είδους είναι ελαφρώς μικρότερο σε μέγεθος από το αρσενικό, αλλά έχει τα ίδια χρώματα εξαιρουμένων των κεντρικών φτερών της ουράς που έχουν ελαφρώς πράσινο χρωματισμό και μικρότερο σε μέγεθος ράμφος.

Γεωγραφική κατανομή​

Η Κόκκινη Ροζέλα είναι πουλί που προέρχεται από την μακρινή Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Ζει σε τροπικά δάση, σε δάση ευκαλύπτων, σε εκτάσεις με ακακίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις με σπόρους και καρπούς, αλλά συναντάται και σε πάρκα και άλση. Πετούν συνήθως σε μικρά σμήνη.

Χάρτης γεωγραφικής κατανομής crimson rosella

Η περιοχή που ζουν αυτά τα πουλιά είναι είναι νοτιοδυτική, όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη.

Συμπεριφορά​

Θεωρείται έξυπνο πουλί και μάλιστα είναι από τα είδη που έχει πολύ ξεχωριστό κελάηδημα με σφυρίγματα.

Εξημερώνονται σε σημείο που μπορούν να δοκιμάζουν τροφή από το χέρι του ανθρώπου που τα φροντίζει. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση τους να κρατούν με το ένα τους πόδι την τροφή και να την φέρνουν προς το στόμα.

Δεν έχουν αναφερθεί πουλιά αυτού του είδους να μιλούν.

Διατροφή​

Η διατροφή της Crimson στη φύση περιλαμβάνει κυρίως σπόρους από ευκάλυπτο και ακακία, ξηρούς καρπούς, ποικιλία χόρτων και φρούτων αλλά και κάποια έντομα.

Διατροφή ως κατοικίδιο​

Υπάρχει στα καταστήματα ειδικό μείγμα σπόρων για εξωτικά πουλιά αυτού του είδους. Είναι βασικό επίσης να υπάρχει σουπιοκόκκαλο για να προσλαμβάνουν το απαραίτητο ασβέστιο για τον οργανισμό τους.

Φροντίδα​

Είναι πουλί που ζει ως κατοικίδιο αλλά χρειάζεται ευρύχωρο κλουβί με ξύλινες πατήθρες και κάποια παιχνίδια. Χρειάζεται καθημερινή αλλαγή νερού και οπωσδήποτε μπανιέρα για να διατηρείται το φτέρωμά του σε άριστη κατάσταση.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για:
<Link Removed>
<Link Removed>

Πολύ σημαντική είναι και η καθαριότητα του κλουβιού τους που χρειάζεται άμμο υγιεινής στον πάτο τους.

Ζουν κατά προσέγγιση γύρω στα 20 χρόνια.

Αναπαραγωγή​

Τα ζευγάρια είναι μονογαμικά και είναι ικανά για αναπαραγωγή από 18 μηνών έως 2 ετών. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Ιανουάριο. Στην φύση ετοιμάζουν την φωλιά τους σε κοιλότητες βράχων, σε κουφάλες δέντρων ή σε ψηλά κλαδιά.

Στρώνουν τη φωλιά τους με ροκανίδι. Η θυληκιά γεννάει από 3-6 λευκά αβγά, τα οποία και <Link Removed>. Το ζευγάρι φροντίζει τους νεοσσούς για 35 ημέρες μέχρι να "απογαλακτιστούν" πλήρως.

Το περίεργο με τους νεοσσούς είναι ότι το πρώτο τους φτέρωμα είναι πρασινωπό, ενώ μετά την πρώτη πτερόρροια το αντικαθιστούν σταδιακά με κόκκινο και μπλε.

Πληροφορίες για το κόστος αγοράς της Κόκκινης Ροζέλας μπορείτε να βρείτε στη <Link Removed>, αλλά και στα σχόλια που ακολουθούν στη συνέχεια του άρθρου.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Platycerus elegans
Ελληνική: Κόκκινος Πλατύκερκος
Αγγλική: Crimson Rosella
Τάξη: <Link Removed>
Οικογένεια: <Link Removed>
Γένος: <Link Removed>
Είδος: P. elegans

Υποείδη​

Κίτρινος Πλατύκερκος - Yellow Rosella (Platycercus elegans adelaidae)​
Πλατύκερκος Αδελαΐδας - Adelaide Rosella (Platycercus elegans flaveolus)​

Άλλα είδη Πλατύκερων​

<Link Removed> (Article)
<Link Removed> (Article)
Πράσινος Πλατύκερκος - Green Rosella (Platycercus caledonicus)
Ωχροκέφαλος Πλατύκερκος - Pale-headed rosella (Platycercus adscitus)
Βόρειος Πλατύκερκος - Northern rosella (Platycercus venustus)

Media gallery Ροζελών​

 
Σήμερα μου έστειλε ένας φίλος φωτογραφία Ροζέλας Ρουμπίνο.

Ροζέλα Ρουμπίνο
 
Βρήκα έναν Πετσοπά στην Ξάνθη που μου είπε ότι τις δίνει 50-70 ευρώ. Ήταν το μόνο κατάστημα στη Θράκη που βρήκα και pellets!
 
Ενημέρωση άρθρου

Το άρθρο ανανεώθηκε εξ ολοκλήρου και ενημερώθηκε από τον @Stavros με την προσθήκη νέων πληροφοριών (γεωγραφική κατανομή και ονομασία ταξινόμηση) και την επικαιροποίηση των παλαιότερων.
 
Back
Top